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OPINION NO. 74-042 

Syllabus: 
A board of trustees of a county library district may pro­

vide library services to inhabitants of other counties only 
pursuant to one of the contracts expressly authorized by R.C. 
Chapter 3375., which contract provides for free use of a library 
by inhabitants of the other library district. 

To: Joseph F. Shubert, State Librarian, The State Library of Ohio, Cc,lum.bus, 
Ohio 

By: William J. Brown, Attorney General, May 30, 1974 

Your request for an opinion poses the following questions: 

"(1) Is there any statute or other legal

authority which permits ft board of library trus­

tees of a public ·library to issue, without charge, 

library cards to persons residing outside the 

county in which the library is located? 


"(2) Is a board of library trustees of a 

public library authorized to impose a charge for 

the issuance of a library card to a person resi ­

ding outside the county in which the library is 

located?" 


My predecessors in office have stated that a board of 
library trustees has only such powers as are provided by statute, 
and .:·:uch other powers as are reasonably necessary to the accom­
plishment of the purposes of the board. Opinion No. 699, Opinions 
of the Attorney General for 1949, page 3401 Opinion No. 2003, 
Opinions of the Attorney General for 1924, page 642. 

R.C. 3375.40 provides in part as follows: 

"Each board of library trustees appointed 

pursuant to sections 3375.06, 3375.10, 3375.12, 

3375.15, 3375.22, and 3375.30 of the Revised Code 

may: 


"* •• * * * * * * 
"(H) Make and publish rules and regula­


tions for the proper operati~n and management 

of the free public library under its jurisdic­

tion; 


"* * * * * * II * * * 
R.C. Chapter 3375. provides for separate library districts 

which are to serve the inhabitants of the respective districts. 
See also, Opinion No. 4872, Opinions of the Attorney General for 
1935, page 1455, and R.C. 3375.08, 3375.11, 3375.13, 3375.16, 
3375.27, and 3375.28. 

R.C. 5705.28 permits a public library which offers its ser­
vices to all the inhabitants of the county to share in the revenues 
derived from the classified property tax of the county. (For a 
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history of taxation for public libraries, see P.E. Spayde, Baldwin's 
Ohio School Laws, T 141.01 et seq. (8th ed. 1973). 

R.C. 3375.06 authorizes a board of county conunissioners which has 
received a gift or bequest therefor to establish a free coun.ty 
public library "for the use of all of the inhabitants of the 
county." It is evident that the General Assembly intended to authorize 
and provide financial support for public libraries which provide free 
service to all residents of the county. 

There are specific provisions in R.C. Chapter 3375. for library 
services which transcend county lines. R.C. 3375.28 authorizes the 
formation of a regional library district by the boards of county 
commissioners of two or more contiguous counties. R.C. 3375.27 
provides in part as follows: 

"The board of library trustees of a county 

library district may contract with the governing 

bodies of one or more libraries within the county, 

or within any contiguous county, ar.~ such gov­

erning bodies may enter into a contract for the 

free use of such libraries by the people of the 

county library district. * * *" 


Provision is made in R.C. 3375.40(F) for the establishment of 
branch libraries outside the subdivision over which a board of 
library trustees has jurisdiction. R.C. 3375.42 authorizes the 
governing bodies of various political subdivisions to contract for 
library services for all inhabitants of the subdivision, with a 
public library or private corporation or library association. 

Thus, the General Assembly has addressed itself to the sub­
ject of a board of library trustees providing library services out­
side its county district, and has not mentioned either of the 
plans described in your letter. Under R.C. 3375.27, persons out­
side the county library district could be provided free service 
under a contract between the boards of library trustees, but such 
free service would be available to all inhabitants of the county 
library district which contracted for the use of the library. 
There is no provision for a contract between individual residents 
of another district and a board of library trustees for service 
to such individuals. Accordingly, the maxim of expressio unius est 
exclusio alterius, the mention of one thing implies the exclusion 
of all others, Is applicable. 

While your question is not covered by precedent, an Opinion of 
one of my predecessors provides guidance. Opinion No. 4872, Opin­
ions of the Attorney General for 1935, Vol. II, page 1455, dis­
cussed a contract between two school district libraries, stating 
at page 1460 as follows: 

"No library except the State Library or 

a joint school district library established 

by authority of Section 7633, General Code, or 

a library maintained by a subdivision that lies 

in two or more counties such for instance, as 

the Alliance School District Library which pro­

vides library service in three different counties, 

is authorized to function outside the county where 

it is located. It follows that a board of trus­
tees of a local library, with the possible exceptions 

noted above, would not be authorized in any case to 
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contract with another library located in another 

county to do extension work or perform any other 

services for it because the board so attempting to 

contract would be exceeding its powers in that it 

has no power to perform library service for the 

inhabitants of the other county. Any such action 

would be a purely commercial venture or a mere ac­

commodation If It were done without charge or at 

cost, either of which is clearly beyond the 

powers of a board of libraa: trustees." 


(Emphasi~ adde .) 


The principles applied in this language are apy11icable to 
the instant fact situation. Absent express statuto:~ author!ty, 
or authority by necessary implication of the express statutory 
language, a board of library trustees may not enter into contracts 
to provide library service. 

It may be argued that a board of library trustees has 
implied power to charge a fine for overdue books, and there­
fore by analogy it can charge for the use of the library by non­
residents of the county, although express authority is lacking 
for this charge also. However, the former authority is necessarily 
implied by the power to lend books to residents of the district and 
the power to make rules for the proper operation and management of the 
library (R.C. 3375.40(H)). No express power implies that of pro­
viding library services to residents of other counties, absent a 
contract with the proper authorities in a contiguous county for 
free service to its residents. Thus, no convincing analogy is 
possible. 

In specific answer to your question, it is my opinion and you 
are so advised that a board of trustees of a county library dis­
trict may provide library services to inhabitants of other counties 
only pursuant to one of the contracts expressly authorized by R.C. 
Chapter 3375., which contract provides for free use of a library 
by inhabitants of the other library district. 




