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HOLDER OF LIFE HIGH SCHOOL TEACHER'S CERTIFICATE 

ISSUED IN 1930-VALID THEN FOR SUPERINTENDENT­

ELIGIBLE FOR COUNTY SUPERINTENDENT - SECTION 

3319.27 R. C. 

SYLLABUS: 

Under the prov1s10ns of Section 3319.27, Revised Code, the holder of a life 
high school teacher's certificate issued in 1930, which was then valid for the ,position 
of school superintendent is eligible for appointment as county superintendent, not­
withstanding the provisions of Section 3319.01, of the Revised Code. 

Columbus, Ohio, September 20, 1956 

Hon. John L. Sears, Jr., Prosecuting Attorney 

Crawford County, Bucyrus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"The Crawford County Board of Education passed a Resc,­
lution •by a three to two vote to employ W.S.F. as Superinten­
dent of the Crawford County Board of Education. The Presi­
dent of said Board has refused to sign the contract of his employ­
ment because he has been informed by the State Department of 
Education that Mr. F. does not have the necessary qualifications 
for a Superintendent's Certificate as set up by Section 3319.22 of 
the Revised Code of Ohio. 

"Enclosed herewith is a photostat copy of a Provisional High 
School Certificate issued by the State of Ohio on September 1, 
1926, which states that Mr. F. has the qualifications to superin­
tend the schools in any school district of this State for a period• 
of four years from September 1, 1926. Also enclosed is a photo­
stat copy of a High School Life Certificate issued by the State 
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of Ohio to Mr. F. on the basis of the Provisional Certificate 
that I have above mentioned. 

"It is my understanding that the State Board of Education 
claims that by reason of Section 3319.22 of the Revised Code 
of Ohio, Mr. F. does not now have the necessary qualifications 
for a Superintendent's Certificate and has therefore refused to 
issue him any certificate and refuses to recognize him or his signa­
ture as Superintendent of the Crawford County Board of Educa­
tion. 

"Based on the above in formation and the enclosures, I 
would like your opinion as to the following questions : 

"1. vVould a contract between the Crawford County Board 
of Education and one vV.S.F. employing Mr. F. as Superintendent 
of the Crawford County Board of Education be a legal contract? 

"2. Does Mr. F., by reason of Section 3319.27, R.C., have 
the right and the qualifications to be Superintendent of the 
Crawford County Board of Education? 

"3. \Vould the President of the County Board of Educa­
tion be held liable for signing a contract employing Mr. F. as 
!County Superintendent if Mr. F. does not have the necessary 
qualifications? In regard to this third request I would like to 
call to your attention Attorney General's Opinion No. 2265, 
page 613, dealing with the legality of payment of funds. 

"4. If Mr. F. does not have the necessary qualifications to 
qualify for Superintendent, what effect, if any, would his employ­
ment by the Crawford County Board of Education have upon 
state and federal aid to the Crawford County Board of Educa­
tion? 

"I am enclosing als-o a letter from the President of the 
Crawford County Board of Education as to Mr. F.'s credentials 
and past employment." 

I have been furnished with a photostatic copy of a provisional high 

school certificate issued to W.S.F. under date of July 27, 1926. This 

certificate by its terms authorizes Mr. F. to teach "in any high school of 

Ohio, the subjects listed as majors and minors, or to superintend the 

schools in any school district in this state for a period of four years from 

September 1, 1926." This certificate was issued by the department of 

education and signed by the director. Also submitted is a photostatic copy 

of a certificate issued to said W.S.F. by the state board of school examiners 

countersigned by the director of education, entitled, "High School Life 

Certificate". It is recited in the certificate: "This certificate of qualifica-
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tions shall supersede the necessity of any and all other examinations by 

any board of examiners, and shall be valid in all the schools of any school 

district in the State of Ohio." Endorsed on the certificate are the following 

words, presumably indicating the subjects authorized for teaching: "Biol 

Sci Phys Sci. Agric. Earth Sci., Soc. Sci. Man Arts." The certificate 

bears date June 20, 1930. There is a notation: "Issued On State Pro­

visional Certificate." 

There is also submitted a statement by the president of the board of 

education showing the educational qualifications and service record of 

Mr. F. as a teacher. 

At the time when the life certificate aforesaid was issued, the pro­

visions of the law relating to teachers' certificate ( Sec. 7805 et seq., 

General Code) provided for certificates for various types of teaching and 

among others, authorized life certificates for high school teaching in 

certain branches. There was, however, no such classification as "superin­

tendent type." Section 7807-6, General Code provided: 

"The superintendent of public instruction shall renew state 
provisional certificates upon application by the holders thereof, 
accompanied by a fee of one dollar, upon satisfactory evidence 
of the applicant's success in teaching. It shall be the duty of the 
state board of school examiners to issue without examination 
to a holder of a state provisional certificate, a life certificate of 
similar kind, upon satisfactory evidence that the holder thereof 
has completed at least twenty-four months of successful teaching 
after receiving such provisional certificate." 

Here, as will ,be seen, is express authority to do precisely what was 

done with Mr. F. He had a provisional certificate, valid for four years, 

including among other things, authority to hold the position of superin­

tendent, and shortly before its expiration the life certificate was issued, 

certainly carrying with it the same right. 

Although at the time of the issuance of the life certificate above re­

f erred to, there was no separate classification in the law relating to the 

certification of teachers for a certificate known as a "superintendent type 

certificate," I am informed that under the rules of the department of 

education then in force, a teacher holding such certificate was eligible to 

receive appointment to the position of superintendent. 

Prior to the enactment of the new school code of 1943, the provisions 

of the statute relative to employment of a superintendent were contained 
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in Section 7690 of the General Code, the -pertinent portion of which reads 

as follows: 

"Each city, village or rural board of education shall have 
the management and control of all of the public schools of what­
ever name or character in the district, except as provided in laws 
relating to county normal schools. It may elect, to serve under 
proper rules and regulations, a superintendent or principal of 
schools and other employes, including, if deemed best, a superin­
tendent of buildings, and may fix their salaries." 

It will be observed that there was no requirement that a superintendent 

should have any teacher's certificate whatsoever. 

In the enactment of the new school code of 1943, it was provided in 

Section 4842 General Code, now Section 3319.01 Revised Code: 

' "The .board of education in each county, city, and exempted 
village school district shall, at a regular meeting held not later 
than the first day of July of the calendar year in which the term 
of the superintendent expires, appoint a person possessed of the 
qualifications provided in this sedion, to act as superintendent of 
the public schools of the district, .for a term not •longer than five 
years beginning the first day of August and ending on the thirty­
first day of July. If the superintendent is employed on a con­
tinuing contract, the board may, by resolution, designate that he 
is to ·continue for a term not to exceed five years, and he may not 
be transferred to any other position during such term. If a 
vacancy occurs in the office of the superintendent during the 
term of his employment, the board promptly shall appoint a 
superintendent for a term not to exceed five years from the next 
preceding first day of August. If the vacancy occurs through 
resignation or removal for cause, the superintendent thus resign­
ing or removed shall be ineligible .for reappointment to such 
office until after the reorganization of the board following the 
next genera:! election of members of such board. No person shall 
be appointed to the office of superintendent who is not possessed 
of a certificate of the superintendent type, as defined in section 
3319.22 of the Revised Code, unless such person had been 
employed as a county, city, or exempted village superintendent 
prior to August 1, 1939. At the time of making such appoint­
ment or designation of term, such board shall fix the compensa­
tion of the superintendent." 

It is stated in your letter that the state board of education claims 

that by reason of the provisions of this section, Mr. F. does not now 
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have the necessary qualifications for a superintendent's certificate, and 

has therefore refused to issue him any certificate. The question accord­

ingly arises whether, in view of all the facts and the present provisions 

of the statutes, Mr. F. does now have such a status as would authorize 

the board of education to employ him as superintendent. 

Section 3319.22, Revised Code, provides ·for the ,issuance of a certifi­

cate of state wide validity to teachers in accordance with standards, rules 

and regulations authorized by -law. The authority to adopt such regulations 

was, prior to the recent statutes establishing a state board of education, 

lodged in the superintendent of publ,ic instruction. By that recent change, 

it is lodged in the state board of education. (Section 3319.23, R. C.) 
Section 3319.22 establishes certain types of certificates, among others: 

"(C) High school, valid for teaching the subjects named 
in such certificate in grades seven to twelve, inclusive; 

"(F) High school pr,incipal, valid for teaching the sub­
jects named in such certificate or for supervision in junior or 
senior high schools ; 

"(H) Superintendent, valid for teaching the subjects named 
in such certificate, for supervising in elementary and high schools 
or for administrative duties in a school system; 

* * *" 
The question underlying your inquiry is whether Mr. F. has either 

of the qualifications set forth in Section 3319.01 supra, or whether, under 

some other provision of the law he may be eligible to appointment as 

superintendent notwithstanding the limitation of that section. 

As having a very substantial bearing on the question, I call attention 

to Section 3319.27, Revised Code, which was enacted in 1943, being also 

a part of the new school code, and reading as follows : 

"The superintendent of public instruction may renew for like 
period and validity, any provisional certificate issued prior to 
September 5, 1935, upon satisfactory evidence of the applicant's 
professional standing, and, if experienced, teaching success. 

"The superintendent also shall establish standards in accord­
ance with which he may convert provisional and life certificates 
issued prior to September 5, 1935, into certificates of the various 
types provided for in section 3319.22 of the Revised Code. All 
such certificates issued prior to September 5, 1935, shall, without 
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such conversion, retain their validity for the kinds of positions 
for which they were valid when issued." 

This section was amended by the 101st General Assembly by the 
substitution of "the state ,board of education" for the words "the superin­

tendent of public instruction." If, therefore, the life certificate which Mr. 

F. received in 1930, was then valid for the position of superintendent, I can 

see no reason why it is not still valid for that purpose. That it was then 
sufficient for a superintendency, there can be no doubt, and I understand 

that the department of education concedes that point. 

It is true that the rules which the department of education has from 
time to time been authorized to establish for issuing teachers' certificates 
may have been changed, but I can only construe the final sentence of 
Section 3319.27 as being intended positively to preserve the full validity 
of all provisional and life certificates issued prior to September 5, 1935, 

under the laws and rules in force at the time of their issuance. Section 
3319.27, in effect, establishedi a rule of its own putting that matter beyond 
the rule making power of the department. And note that the validity of 

such certificates is preserved "for the kind of positions for which they were 
valid when issued." This last mentioned section may seem in some 
measure to be in conflict with the provision of Section 3319.01 supra, 
setting forth the necessary qualifications of a superintendent. But if the 
two sections are read together, it is manifest that there is no necessary 
conflict; that Section 3319.01 is prospective in its outlook, whereas Section 

3319.27 creates an exception in favor of those who were qualified under 
previous provisions of the law. It is merely a variation of what is com­
monly referred to as the "grandfather clause", in many statutes, which 
prescri-bes new and exacting qualifications for entering certain professions, 

but preserves the right of those who have had long experience and are 

well established in those professions, to continue in the same without 
having to submit to examination. 

Therefore, since Mr. F. is the possessor of a life certificate issued 
prior to September 5, 1935, which was then valid for the superintendency 

of a school district, such certificate is, by virtue of the provisions of Section 

3319.27, Revised Code, still valid for such position, and he is not subject 

to the conditions imposed by Section 3319.01, Revised Code. This con­
clusion, which is in direct answer to your first and second questions, 
appears to dispose of all questions raised by your communication, and 
therefore no discussion of the remaining questions is called for. 
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Accordingly, it is my opinion that under the provisions of Section 
3319.27, Revised Code, the holder of a life high school teacher's certificate 
issued in 1930, which was then valid for the position of school superin­
tendent is eligible for appointment as county superintendent, notwith­
standing the provisions of Section 3319.01, of the Revised Code. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




