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"A municipality, in the absence of express authority in its charter 
if it be a charter municipality, may not legally place its funds, repre­
senting the purchase price of real estate proposed to be purchased by 
it, in escrow pending the preparation and examination of the necessary 
legal papers and clearing of title to such property." 

In such opinion my predecessor reasoned that since the moneys of the munici­
pality were required by law to be held in the city treasury or the city depository 
there was no authority to deposit such funds in escrow pending the completion 
of the conveyance of the title. Such opinion would apply with equal weight to 
county funds. 

If the opinions of my predecessors are correct, it would follow that a county 
could not buy the property in question by receiving legal title to the premises 
and giving a mortgage back for the balance of the purchase price, nor could the 
deed and money be permitted to remain in escrow until the contract is completed. 
I ani of the opinion that the reasoning and conclusions in such opinions are sound. 
The transaction set forC1 in your inquiry requires the deed to rem::tin in e crow 
but permits the contracting vendor to obtain the title to the county funds without 
vesting the title to the real estate in question, or any part thereof in the county. 
The conclusion, therefore, follows that the contract in question is beyond the 
power of the board of county commissioners. 

The contract in question is but carrying the attempted powers of the county 
commissioners one step beyond those which my immediate predecessor held not ' 
to exist. (See Opinion of the Attorney General for 1932, No. 4663, supra.) I 
therefore must answer your inquiry in the negative. 

Being of this opinion, it is unnecessary for me to decide whether the county 
has the authority to contract the indebtedness in question, and agree to pay interest 
thereon. 

Specifically answering your inquiry it is my opinion that, while Section 2433, 
General Code, authorizes the board of county commissioners to purchase lands 
adjoining a children's home, for the purposes of such institution, such section does 
not authorize the board to enter into a contract to purchase lands under a land 
contract and to agree to pay therefor over a period of nine years, and thereupon 
receive a deed to the property, the installments of the purchase price to be for­
feited in the event of a default in the terms of payment as stipulated in the contract 

179. 

Respectfully, 
}OHN W. BRICKER, 

Attorney General. 

MAYOR-DIRECTOR OF PUBLIC SAFETY-MAY~ NOT HAVE AN IN­
TEREST IN CONCERN SELLING SUPPLIES TO THEIR CITY. 

SYLLABUS: 
A mayor or director of public safety who is an employe of a concern selling 

supplies to the city of ~vlzich lze is such official, has an interest in such expenditures 
within the meaning of section 3808, General Code, and within the n}eaning of {]j 

charter provision which prohibits an officer or employe of the city from having any 
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interest, direct or indirect, i1~ an}1 contract with the city or from being inlere.sted 
direct/}' or indirectly in tlze sale of mpplies to the city. 

CoLUMBUS, OHIO, March 1, 1933. 

Bureau of lnspectio11 and Supervision of Public Offices, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN :-I acknowledge receipt of your communication which contains 

the following inquiry: Has a mayor or safety director of a city who is an employe 
of a concern selling supplies to a city of which he is such official an interest in 
such expenditures within the meaning of section 3808, General Code, and within 
the meaning of a charter provision which reads as follows: 

"No officer or employe of the city shall have any interest, direct or 
indirect, in any contract with the city or be interested directly or indirectly 
in the sale to the city of any supplies, materials, service or land except 
on behalf of the city as an officer or employe. Any willful violation of 
this section shall constitute malfeasance in office and any such officer 
or employe shall thereby forfeit his office or employment." 

Under the charter referred to, the mayor and directors of public service and 
public safety constitute the board of public purchase. In non-charter cities, these 
officers constitute the board of control. 

Section 3808, General Code, reads as follows : 

"No member of the council, board, officer or commtsswner of the 
corporation, shall have any interest in the expenditure of money on the 
part of the corporation other than his fixed compensation. A violation of 
any provision of this or the preceding two sections shall disqualify the 
party violating it from holding any office of trust or profit in the cor­
poration, and shall render him liable to the corporation for all sums of 
money or other thing he may receive contrary to the provisions of such 
sections, and if in office he shall be dismissed therefrom." 

So far as your question is concerned, the prohibitions contained in section 
3808 arc substantially the same as those contained in the above quoted charter 
provision. 

Provisions such as these are merely enunciatory of common law principles. 
Nunemacher vs. Louisville, 98 Ky. 384. These principles are that no man can faith­
fully serve two masters and that a public officer should be absolutely free from 
any influence which would in any way affect the discharge of the obligations 
which he owes to the public. It is only natural that an officer who is an employe 
of a concern would be desirous oJ; seeing a contract for the purchase of supplies 
by the city awarded to his employer, rather than to one with whom he has no 
relationship. Such an officer would certainly be interested in such a contract or 
expenditure, at least to the extent that upon the success of his employer's business 
financially primarily depends the continued tenure of his position and the com­
pensation he receives for his services as such employe. This is especially objec­
tionable where such officer is a member of the board which makes such contract 
or authorizes such expenditure on behalf of the city. In the case of Stockton 
Plumbing mld Supply Company vs. Wheeler, et a/., 68 Calif. A. 592, it is held: 
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"A person who at the time of making an award of a contract for 
municipal work to a company by the city council is both a member of the 
city council and in the employ of said company is 'interested' in such 
contract within the meaning of the provisions of section 2, article VII of 
the charter of the City of Stockton to the effect that no officer of the city 
shall be directly or indirectly interested in any contract of the city, and 
that as a penalty for the violation of that mandate a forfeiture of the 
office held by such officer shall take place; and a contract awarded 
or attempted to be awarded under such circumstances is invalid. 

The personal interest of an officer in a contract made by him in his 
official capacity may be indirect only, still such interest would be sufficient 
to taint the contract with illegality. If his interest in the contract is such 
as would tend in any degree to influence him in making the contract, 
then the instrument is void because contrary to public policy, the policy 
of the law being that a public officer in the discharge of his duties as 
such should be abs·olutely free from any influence other than that which 
may directly grow out of· the obligations that he owes to the public at 
large." 

The following is said in the case of People vs. Sperry, et a/., 314 Ill. 205: 

"A contract for the construction of a local improvement is void 
when made by city officers who are interested therein as employes or 
agents of the party to whom the contract is awarded, even though it may 
further appear that the contract was a good contract for the city, that 
there was no fraud in the contract, and that the parties who made it de­
rived no direct benefit from the contract itself." 

See also Nunemacher vs. Louisz•ille, 98 Ky. 334; Byrne and Speed Coat Com­
{>any vs. Louisville, 189 Ky. 346. 

I am of the opinion therefore that a mayor or director of public safety who 
is an employe of a concern selling supplies to the city of which he is such official, 
has an interest in such expenditures within the meaning of section 3808, General 
Code, and within the meaning of a charter provision which prohibits an officer 
or employe of the city from having any interest, direct or indirect, in any con­
tract with the city or from being interested directly or indirectly in the sale of 
suoolies to the city. 

Respectfully, 
JoHN W. BRICKER, 

Attorney General. 


