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COUNTY BOARD OF EDUCATION-TEACHER'S INSTITUTE SHOULD 
CONTINUE FOR AT LEAST FOUR DAYS. 

SYLLABUS: 

In view of the Provisions of Sections 7869 and 7874 of the General Code a 
county board of l'ducation cannot legally provide for holding a teachers' institute for 
a Period of two or three da)•S. Such. instiflltl's should continue for at least four days. 

CoLUMBUS, OHIO, November 25, 1924. 

Bureau of Inspection and S1tprrvision of Public Offices, Columbus, Ohio. 

Gentlemen :-

This will acknowledge receipt of yours of recent date in which you ask my 
opinion upon the following: 

"Section 7869 G. C., provides that county boards of education shall decide 
the length of time county institutes may remain in session. In no case for a 
longer period than five days. Section! 7874 G. C. provides that all institutes 
held under the provisions of this chapter shall continue at least four days. 

Question: May a county board of education legally provide for holding 
a teachers' institute for a period of two or three days?" 

The sections of the General Code to which you refer, read as follows: 

''Sec. 7869. All teachers and superintendents of the public schools within 
any county in which a county institute is held while the schools are in session 
may dismiss their schools for the purpose of attending such institute. 

The county board of education shall decide the length of tin~e county 
institutes may remain in session, in no case for longer period than five days. 
At least a day of such session shall be under the immediate direction of the 
county superintendent who shall arrange the program for such day." 

"Sec. 7874. All institutes held under the provisions of this chapter shall 
continue at least four days. A report of the institute held in pursuance of 
the provisions of section seventy-eight hundred and seventy-one and seventy­
eight hundred and seventy-two shall be made to the superintendent of public 
instruction within five days after the adjournment thereof. It must state 
the number of instructors and lecturers, the total expense of the institute 
funds, and such other information relating to the institute as the superintend­
ent requires." 

By the provisions of Section 7869 of the General Code the legislature· clearly 
places in the county board of education the power and authority to determine the 
length of time a county teachers' institute may remain in session and limits same 
to not more than five days. By the provisions of Section 7874 of the General Code 
the legislature just as clearly provides that all teachers' institutes shall continue at 
least fottr days. The provision of Section 7874 of the General Code which provides 
that all teachers' institutes shall continue at least four days has long been effective, 
being first enacted in 70 0. L. page 195, Section 113, passed May 1st, 1873, and has 
thus continued over fifty years. 
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1 he provision of Section 7869 of the General Code placing in the county board 
of education the power and authority to determine the length of time a county 
teachers' institute may remain in session and limiting same to not more than five 
days first appeared in the School Code in 104 0. L. p. 157, passed February 6th, 1914. 
While this section fixes a maximum period of five days, it does not specifically 
change, amend or repeal the minimum of four days fixed by Section 7874 of the 
General Code and does not in terms or spirit conflict with said section. Further­
more, Section 7874 of the General Code was changed in other respects and re-enacted 
February 16, 1914, still embodying the same four day minimum, thereby further 
evidencing the intention of the legislature to continue the four day minimum period 
for teachers' institutes. 

Therefore, it is not believed county boards of education can legally provide for 
holding a teachers' institute for a period of two or three days. Such institute should 
continue for at least four days. 

1999. 

Respectfully, 
c. c. CRABBE, 

Attorney General. 

TAXES AND TAXATION-IN COUNTY WHERE A REAPPRAISAL OF 
PROPERTY IS STILL IN PROGRESS AUDITOR SHOULD BASE 
TAXES ON THE VALUES FOUND BY SUCH REAPPRAISAL WHEN 
COMPLETED-THE VALUES USED DURING PREVIOUS YEARS MAY 
NOT BE USED. 

SYLLABUS: 

Wlhen the cormt:y auditor has made a finding that the property of each or any 
political subdivision within the county is not on the drtplicate at its true value i11 

money, a~nd SitCh finding is confirmed by the county cotnmissionf!rS, it is the duty 
of the county auditor to proceed with and complete the reappraisal of the property 
in such subdivisions so that the taxes for the current year may be based on the values 
found by such reappraisal and the <•alttes used duriug the Previous year may not 
be used as a basis· of assessment. 

CoLUMBUS, OHIO, November 26, 1924. 

The Tax Commission of Ohio, Columbus, Ohio. 

Gentlemen :-

I acknowledge receipt of your recent letter as follows: 

"Under the provisions of Section 5548, General Code, the Auditor of Del­
aware County, early in the year 1924, reported to the Commissioners of that 
county that he found that the real estate was not assessed at its true value 
in money. The Commissioners confirmed this finding and ordered a re­
valuation. The question now arises as to whether the Auditor may use the 
same values as were used in the 1923 duplicate for the current year or 
whether he must use the reappraised values. W~ respectfully call your at-


