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OPINION NO. 65-154 

Syllabus: 

1. Section 4505.13, Revised Code, as amended effective 
July 7, 1965, does not authorize the filing of a mortgage instru­
ment by a Clerk of Court of Common Pleas, which mortgage covers a 
motor vehicle owned by a public utility. 

2. Section 4505.10, Revised Code, expressly states the only
requirements in making application to the clerk of courts for 
repossession certificate of title to a motor vehicle, including
those owned by a public utility corporation. The listing of the 



2-347 OPINIONS 1965 Opin. 65-154 

mortgage on the existing certificate of title ls not included 1n 
such requirements. Therefore, a repossession certificate of 
title may be applied for and issued by the Clerk of Courts even 
though the existing certificate of title does not list such mortgage. 

To: Lou Wilsch, Registrar, Bureau of Motor Vehicles, Columbus, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, August 23, 1965 

You request my opinion on the following questions relative to 
Senate Bill No. 22, effective July 7, 1965, involving Section 4505.13, 
Revised Code: 

"1. Does the addition of Section 1701.66, Revised 
Code of Ohio to Section 4505.13, prohibl t the filing of a 
mortgage instrument by a Clerk of Courts if a certificate 
of title 1n Public Utility's name and mortgage instrument, 
ls presented to him in accordance with Ohio Motor Vehicle 
Laws? 

"2. If a mortgage instrument ls filed by a Public 
Utility Corporation with Secretary of State according to 
Section 1701.66, Revised Code of Ohio, and not with Clerk 
of Courts on certificate of title, can a repossession certi­
ficate of title be applied for under Section 4505.10, 1n 
regular manner even though the title does not 11st mortgage?" 

The relevant part of Section 1701.66, Revised Code, is as 
follows: 

11 (A) A mortgage of property of any description, or 
any interest therein, made (1) by a corporation which is a 
railroad or a public utility as defined by sections 4907.02, 
4905.02 and 4905.03 of the Revised Code; or (2) by a corpor­
ation, domestic or foreign, organized for the purpose of 
constructing, acquiring, owning or operating a railroad or 
public utility, as so defined*** shall be recorded in the 
office of the county recorder of each county 1n this state 1n 
which any of said property ls situated or employed; but 
a mortgage by such mortgagor which includes rolling stock 
or moveable equipment such as cars, locomotives, or trolley 
buses, motor buses, or other vehicles, or machines for 
aerial transportatlon,may be filed 1n the office of the 
secretary of state, and when so filed shall have the same 
effect as to the lien created thereby on such rolling stock, 
movable equipment, or machines, as though filed 1n the 
office of the recorder of each such county in which such 
rolling stock, movable equipment, or machines are 
situated or employed. 

"* * * * * * * * * 
"(F} Nothing contained in this section 

shall make inapplicable the provisions of 
Chapters 4505. to 4519., inclusive, of the 
revised code, relating to motor vehicles." 

It is obvious from the above quotation that there is no 
provision in such Section 1701.66 for the filin~ by the Clerk 
of Courts of a mortgage on a motor vehicle owne by a public 
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utility, and also that by such subsection (F) thereof, 
Sections 4505.10 and 4505.13, Revised Code, are applicable 
to your questions. 

Senate Bill No. 22, which went into effect on July 7, 
1965, is as follows: 

"To amend section 4505.13 of the Revised 
Code, relative to security interests in motor 
vehicles of a public utility or common carrier. 

BE IT ENACTED BY THE GENERAL ASSEMBLY OF THE 
STATE OF OHIO: 

"Section 1. That section 4505.13 of the 
Revised Code be amended to read as follows: 

"Section 4505.13. Sections 1309.01 to 
1309.50, inclusive, and section 1701.66 of 
tLe Revised Code, do not permit or require
the deposit, filing or other record of a 
security interest covering a motor vehicle. 
Any security agreement covering a security
interest in a motor vehicle, if such in­
strument is accompanied by delivery of a 
manuafcturer's or importer's certificate and 
followed by actual and continued possession
of such certificate by the holder of said 
instrument, or, in the case of a certificate 
of title, if a notation of such instrument 
has been made by the clerk of the court of 
common pleas on the face of such certificate, 
shall be valid as against the creditors of 
the debtor, whether armed with process or not, and 
against subsequent purchasers, secured parties,
and other lienholders or claimants. All liens, 
mortgages, and encumbrances noted upon a certificate 
of title shall take priority according to the 
order of time in which the same are noted thereon 
by the clerk. Exposure for sale of any motor 
vehicle by the owner thereof, with the knowledge
and consent of the holder of any lien mortgage 1 
or encumbrance thereon; sball not rende~ such lienj
m6rtgage, .or encumbrance ineffective as against the 
creditors of such owner, or against holders of subse­
quent liens, mortgages, or encumbrances upon such motor 
vehicle, 

"The secured party, upon presentation to 
the clerk of the county in which the certificate 
of title was issued, together with such certificate 
of title and the fee prescribed by section 4505.09 
of the Revised Code, may have a notation of such 
lien made on the face of such certificate of title. 
The clerk shall enter said notation and the date 
thereof over his signature and seal of office, and 
he shall also note such lien and the date thereof 
on the duplicate of same in his files and on that 
day shall notify the registrar of motor vehicles, 
who shall do likewise. The clerk shall also in­
dicate by appropriate notation on such agreement 
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itself the fact that such lien has been noted on 
the certificate of title. 

11When such lien is discharged, the holder 
thereof shall note a discharge of same on the face 
of the certificate of title over his signature. 
Prior to delivery such certificate to the owner, 
the holder shall present to the clerk for the 
purpose of having the clerk note the cancellation 
of said lien on the face of said certificate of 
title and upon the records of the clerk. The 
clerk, if such ~ancellation appears to be genuine, 
shall note such cancellation on the certificate 
of title, and he shall also note said cancellation 
on his records and notify the registrar, who 
shall note su·ch cancellation. 

11 Section 2. That existing section 4505.13 
of the °Revised Code is hereby repealed." 

As the only amendment to Section 4505.13, Revised Code, 
was the addition of the words "and section 1701.66 11 and as 
the purpose of such amendment as stated in the preliminary 
paragraph "relative to security interests in motor vehicles 
of a public utility or common carrier" disclose, the obvious 
purpose of such amendment was to make such section applicable 
to mortgaged motor vehicles of a public utility and thereby 
specifically to prohibit the filing of such a mortgage by 
the Clerk of Courts because of entire lack of statutory 
authority for him to do so. 

In Opinion No. 6125, Opinions of the Attorney General 
for 1956, page 1, which involved mortgaged motor vehicles 
of a public utility corporation, it was held that Section 
4505.13, Revised Code, as then worded, was applicable. After 
quotation of such section the following is quoted from pages 
6 and 7 of such opinion: 

"There is nothing in the statute which 
requires the filing with the clerk of the 
instrument, such as a mortgage, which under­
takes to create a lien on a motor vehicle. 
The statute does contemplate that the instru­
ment is to be 'presented' to him and that a 
notation of the lien created by such instru­
ment shall be made by him on the face of the 
certificate of title. * * * * * * 

"As already stated, there is no provi­
sion in the law for filing a mortgage or 
other instrument of lien. Furthermore the 
statute, Section 4505.13, supra, distinctly
specifies that the notation is to be made 
'on such instru.~ent itself' which language
certainly excludes a copy." 

Thus the legal opinion years before the amendment effec­
tive July 7, 1965, was that the clerk of courts had no 
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authority and, therefore, was prohibited from filing a 
mortgage instrument on a motor vehicle of a public utility. 
The recent amendment made it binding as a statute. 

As to your second question the relevant part of Section 
4505.10, Revised Code, is as follows: 

"In the event of the transfer of owner­
ship of a motor vehicle by operation of law, 
***or repossession is had upon default 
in performance of the terms of a security 
agreement as provided in sections 1309.01 
to 1309.50, inclusive of the Revised Code, 
the clerk of the court of common pleas of 
the county in which the last certificate 
of title to the said motor vehicle was is­
sued, upon the surrender of the prior cer­
tificate of title or the manufacturer's or 
importer's certificate, or when that is 
not possible, upon presentation of satis­
factory proof to the clerk of ownership 
and rights of possession to such motor 
vehicle, and upon payment of the fee pre­
scribed in section 4505.09 of the Revised 
Code, and presentation of an application 
for certificate of title, may issue to 
the applicant a certificate of title to 
such motor vehicle. Only an affidavit by 
the person or agent of the person to whom 
possession of such motor vehicle has passed,
setting forth the facts entitling him to 
such possession and ownership, together with 
a copy of*** instrument upon which such 
claim of possession and ownership is founded, 
is satisfactory proof of ownership and right
of possession. If the applicant cannot pro­
duce such proof of ownership, he may apply 
directly to the registrar of motor vehicles 
and submit such evidence as such applicant 
has, and the registrar may thereupon, if 
he finds the evidence sufficient, authorize 
the clerk to issue a certificate of title. 
If, from the records of the office of said 
clerk, there appears to be any lien on said 
motor vehicle, such certificate of title 
shall contain a statement of said lien un­
less such application is accompanied by 
proper evidence of its extinction." 

(Emphasis added) 

I concur in the logic expressed in the first p;ii-agraph
of the syllabus of Opinion No. 3595, Opinions of the Attorney 
General for 1954, page 91, which reads as follows: 

"l. Where the assignee of a chattel 
mortgage on a motor vehicle has acquired
the ownership and right to possession of 
such vehicle upon a default in performance 
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of the terms of such mortgage, such assignee 
may be issued a new certificate of title 
upon application therefor, as provided in 
Section 4505.10, Revised Code, upon presen­
tation of satisfactory proof to the clerk of 
courts of such ownership and right of possess­
ion, and such proof may be had upon (a) an 
affidavit of such assignee or his agent,
together with (b) a copy of the instrument of 
assignment involved." 

In Section 4505 .10, supra, there is no·. provision that 
the listing of such mortgage on the certificate of title is 
a prerequisite to the granting of the repossession certificate 
of title and as is specifically stated the "only" (as em­
phasized in the above quotation of such section) requirements
for the applicant to obtain from the clerk a repossession
certificate of title, such repossession certificate of 
title may be obtained by the applicant even though the 
certificate of title of the mortgagor does not list such 
mortgage. 

Accordingly, in response to your request my opinion
is as follows: 

1. Section 4505.13, Revised Code, as amended effective 
July 7, 1965, does not authorize the filing of a mortgage
instrument by a Clerk of Court of Common Pleas, which 
mortgage covers a motor vehicle owned by a public utility. 

2. Section 4505.10, Revised Code, expressly states 
the only requirements in making application to the clerk 
of courts for repossession certificate of title to a motor 
vehicle, including those owned by a public utility cor­
poration. The listing of the mortgage on the existing cer­
tificate of title is not included in such requirements.
Therefore, a repossession certificate of title may be 
applied for and issued by the Clerk of Courts even though
the existing certificate of title does not list such 
mortgage. 




