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"The oath of office of every other officer, deputy or clerk, shall be to 
support the constitution of the United States and the constitution of this 
state, and faithfully to discharge the duties of his office." 

A member of the State Board of Pharmacy is not required to give a bond and the 
only other requirement for qualifying for the office would therefore be the taking of 
the oath of office prescribed in sections 2 and 3 of the General Code, supra. In other 
words having been appointed by the governor and the appointment confirmed by the 
senate, the only remaining act to be done by the appointee in order to qualify is to 
take an oath of office. 

For the reasons above stated it is my opinion that when a person has been appointed 
by the governor as a member of the State Board of Pharmacy to succeed a member 
whose term has expired and such appointment has been confirmed by the senate he 
becomes a member of said board when he has qualified by taking an oath of office and 
that his term of office began to run as of April 1st of the year in which the term of his 
predecessor expired. 

269. 

Respectfully, 
Eow ARD C. TURNER, 

Attorney General. 

PROBATION OFFICER-EXPIRATION OF TERM-WHETHER OR XOT 
UNDER CIVIL SERVICE. 

SYLLABUS: 
1. A chief probation officer appointed by the juvenile court under the provisions of 

Section 1662, General Code, is within the unclassified or classified civil service depending 
upon whether he is selected as one of the exemptions of the court under favor of sub-section 
8 of Section 486-8a, General Code. 

2. If so selected his term ends with the expiration of the term of office or the death of 
the judge making the appdintment and he has no further claim upon such office unless he 
is reappointed by the incoming juvenile judge. 

CoLUMBUS, OHIO, April 2, 1927. 

HoN. C. DoNALD DrLATUSH, Prosecuting Attorney, Lebanon, Ohio. 
DEAR SJR:-Acknowledgment is made of your recent request for an opinion 

which reads as follows: 

"Due to the death of Judge Willard J. Wright, Judge of the Court of 
Common Pleas of Warren County, Ohio, a vacancy occurred in said office 
and on March 23rd, 1927, the Governor appointed Hon. Charles B. Dechant 
to fill the vacancy so caused, until the next general election. 

If Judge Dechant should be designated as the Juvenile Judge of Warren 
county, Ohio, under the terms and provisions of Section 1639 of the General 
Code, and appoints a chief probation officer under the authority of Section 
1662 of the General Code, I am respectfully requesting the opinion of your 
department as to whether or not said chief probation officer's term will ex­
pire at the expiration of said judge's term, or will said chief probation officer 
be under civil flervice, and hold said office under the rules and regulations 
governing civil service appointees." 
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Section lG3'J, General Code, referred to in your letter, confers juri~diction in 
juvenile cases upon common pleas courts, probate courts and insolvenc~· and superior 
courts where established, and further provides that the judges of such courts in each 
county, at such time as they determine, shall designate one of their number to trans­
act the business arising under such jurisdiction. 

Section 1662, General Code, provides in part: 

"The judge designated to exercise jurisdiction may appoint one or more 
discreet persons of good· mora-! character, one or more of whom may be a 
woman, to serve as probation officer;., during the pleasure of the judge. One 
of such officers shall be taken as chief probation officer and there may be one 
or n1orc assistants. * * *" 

Section 1662 also provides that the judge making the appointment shall fix the 
salaries of the chief and assistant probation officers and may increase or decrease the 
same at any time limiting the maximum of such ~alary, however, to 84,000.00 for 
chief probation officer and 32,400.00 for each assistant. 

Your specific question is as to whether or not the term of chief probation officer 
ends with the expiration of the term. of the judge appointing him or whether said chief 
probation officer falls within the classified civil service and holds said office under 
the rules and regulations governing persons in the classified civil service. 

Section 486-8, General Code, divides the civil service of the state and the several 
counties, cities and city school districts ther~of, into the classified and unclassified 
civil servic~;J. In the unclassified civil service arc included the following: 

"'* * * 
8. Three secretaries, assistants C:r clerks and one personal stenographer 

for each of the elective state officers; and two secretaries, assistants or clerks 
and one personal stenographer for other elective officers and each of the princi­
pal appointive executive officers, boards or commissions, except civil service 
commissions, authorized by law to appoint such secretary, assistant, or clerk 
and stenographer. 

* * * 
10. Bailiffs, constables, official stenographers and commissioners of courts 

of record, and such officers and employes of courts of record as the commission 
may find it impracticable to determine their fitness by competitive examina­
tion. 

* * *" 

Your question was passed upon in an opinion by this department rendered March 
8, 1917, reported in Opinions of the Attorney General for 1917, Vol. I, page 209. The 
syllabus of that opinion reads as follows: 

"Whether the chief probation officer and first assistant probation officer 
of juvenile courts are in the classified or unclassified service of the state, 
is a question of mixed law and fact to be submitted, in the first instance, 
to the civil service commission. 

Such officers arc assistant.~ of"such courts and may be appointed as such, 
under fa,·or of subsection 8 of the civil service law, as in the uncla.<;sifird 
service." 

As set out in sub-section 10 of Section 486-Sa, supra, the unclassified eivil service 
includes "such officers and employes of courts of record as the commission may find 
it impracticable to determine their fitness by competitive examination." 
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As stated in the opinion above referred to it cannot be said as a matter of Jaw 
that the merit or fitness of chief probation officer and assistant probation officers can­
not be determined by an examination, nor has the civil service r.:>mmission of Ohio 
so determined. The<e offcers, tl:erefore, would gml'rally come under the class of 
positions included in the clas>ified civil service unless their right to he exempted from 
the classified civil service l~e found in fcrr:e other provisicn of the civil fervice act. 
Although Section 1662, General Code, supra, provides that the chief probation officer 
shall serve during the plea>ure of the judge the provisions of the civil service law being 
a later enactment supersede the above provision. 

The only other provision of the civil service act under which the position of chief 
probation officer might be held to fall within the unclassified civil service is sub-section 
8 of Section 486-8a above quoted. That section exempts from the classified civil 
service two secretaries, assistants or clerks and one personal stenographer for elective 
officers other than state officers. Jn the 1917 opinion above referred to, it was held 
that while a probation officer is not called an "assistant" his duties are such as are 
directly in line with that which is within the jurisdiction and power and duty of the 
court and that such officer is in the general and ordinary acceptation of the word an 
a~sistant of the court. On page 210 it is said: 

"A probation officer is not a secretary or a clerk, or a stenographer, but 
such officer is provided for in Section 1662 G. C., the pertinent part of which 
is as follows: 

'The judge * * * may appoint one or more discreet persons * * * 
to serve as probation officers, during the pleasure of the judge. One of such 
officers shall be known as chief probation officer and there may be first, second 
and third assistant~. * * The judge may appoint other probation 
officers, with or without compenmtion. * * * ' 

The duties of the probation officer are provided in Section 1663 G. C. 
as follows: 

''Vhen a complaint is made or filed against a minor, the probation officer 
shall inquire into and make examination and investigation into the facts and 
circumstances surrounding the alleged delinquency, neglect or dependency, 
the parentage and surroundings of such minor, his exact age, habits, school 
record, and every fact that will tend to throw light upon his life and character. 
He shall be present in court to represent the interests of the child when the case 
is heard, furnish to the judge such information and assistance as he may 
require, and take charge of any child before and after the trial as the judge 
may direct. * * *' 

This designation of duties seems clearly to constitute the officer per­
forming them an assistant of the court. True, he is not called such, the word 
"assistant" being u~ed only with reference to the subofficers who are desig­
nated as assistants to the probation officer himself. However, the things 
that the probation officer is authorized and required to do are so directly 
in line with that which is within the jurisdiction and power and duty of the 
court, that such officer is, in the general and ordinary acceptation of the 
word, an assistant of the court, as he performs such duties as inquiring into 
and making examination and investigation of facts, etc., furnishing the judge 
information and assistance, taking charge of the child as the judge may di­
rect, etc." 

For the reasons above stated I am of the opinion that the chief probation officer 
may be selected as an assistant as authorized in sub-section 8 of Section 486-8a and if 
so selected would be in the unclassified civil service of the state. 

Should such officer be selected by the court under favor of sub-section 8 of Section 
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486-8a, your furiher question is as to whether or not the term of such probation officer 
ends at the exPiration of the term of the judge making the appointment. 

The term of a deputy, assistant or employe who holds his position by virtue of an 
appointment thereto and whose term is not fixed by statute is co-extensive with the 
term of the officer making the appointment and upon the expiration of the term or the 
death of the person making the appointment the appointee has no claim upon the 
office or its emoluments. In other words the term of the deputy or assistant ends with 
the expiration of the term or death of his superior. Throop on Public Officers, Section 
304; 29 Cyc. 1395; State ex rel. vs. Cooper, 12 0. N. P. (N. S.) 659; Lessee of Anderson 
vs. Brown, 9 Ohio 151: State ex rel. Willis vs. Taylor, 3 0. N. P. (N. S.) 505. 

In Throop on Public Officers, Section 582, it is said: 

"A deputy's commission, in the absence of any statutory provision to 
the contrary, runs only while tl:e principal's term lasts; if the principal is 
re;elected or re-appointed, the deputy must be appointed anew. And where 
the office of sheriff devolves, under the statute, upon the under sheriff, by 
the death, resignation, or removal of the sheriff, a general deputy of the 
former sheriff cannot continue to exercis·e his office, without a new appoint­
ment from the under sheriff, upon whom the office has devolved, which must 
be executed with the formalities required by law, in the case of an original 
appointment, and a new oath of office must be taken." 

In the case of Lessee of Anderson vs. Brown, 9 Ohio, 151, a deputy sheriff executed 
a deed in his own name, which deed should have been made in the name of the sheriff, 
and the deed was acknowledged after the death of the sheriff. The court held the 
deed wrong for two reasons: 

1. That the deed should have been made in the name of the sheriff and 
the act of the deputy in making the deed in his own name was void, and 

2. That the acknowledgment of the deed was void likewise for it was 
not made until after the death of the principal. 

On this point the court says: 

"The acknowledgment of the deed was void likewise, for it was not 
until 1836, after the death of the principal. As the act of the agent acquires 
validity, because it is the act of the constituent, his power ceases when the 
capacity of the principal ends." . 

It is therefore my opinion that if the chief probation officer is appointed by the 
juvenile court as an assistant under favor of sub-section 8 of Section 486-8a of the Gen­
eral Code he is in the unclassified civil service and his term as such chief probation 
officer ends with the expiration of the term of office or the death of the judge so appoint­
ing him. 

Respectfully, 
Enw ARD C. TuRNER, 

Attorney General. 


