
Note from the Attorney General's Office: 

1959 Op. Att'y Gen. No. 59-92 was overruled in part by 1980 Op. Att'y Gen. 
No. 80-095.
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EDUCATION-CHILDREN, RESIDENTS OF COUNTY CHIL­

DREN'S HOME-DISTRICT OF RESIDENCE AT TIME OF 

PLACEMENT LIABLE FOR TUITION ... §3313.64 R.C. 

SYLLABUS: 

Children who are inmates of a county children's home, who at the time of 
placement in the home were not school residents of the district in which such home 
is located, should be admitted to the schools in the district where the home is located, 
at the expense of their respective school districts in which they were school residents 
at the time of placement, notwithstanding the status of the children as to temporary 
or permanent custody by the county welfare board. 

Columbus, Ohio, February 6, 1959 

Hon. Everett Fahrenholz, Prosecuting Attorney 

Preble County, Eaton, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion which reads as follows: 

"The status of certain children, inmates of the Preble County 
Childrens Home, has been changed from temporary custody in the 
Child \i\T elfare Board to permanent custody in that Board. These 
children at the time of placement were residents of a district other 
than the district in which the Childrens Home is located. Does the 
change of status of the children, from temporary to permanent 
custody, affect the obligation imposed by Revised Code Section 
3313.64, that the children shall be educated at the expense of the 
school district in which they were school residents at the time of 
placement?" 

The question presented is controlled entirely by the provisions of Sec­

tion 3313.64, Revised Code. Pertinent parts thereof are as follows: 

"* * * Inmates of the proper age of county, semipublic, and 
district children's home shall be admitted after the manner de­
scribed in section 3313.65 of the Revised Code. * * * 

"* * * A child who is an inmate of a county, semipublic, or 
district children's home and who at the time of placement in such 
home was a school resident of the district in which such home is 
located shall be entitled to an education at the expense of such 
school district; any other inmate of such home shall be educated 



46 OPINIONS 

at the expense of the school district m which he was a school 
resident at the time of placement. 

"* * * Any inmate of a county, semipublic, or district chil­
dren's home who at the time of placement was not a school resi­
dent of any school district in Ohio shall be educated at the expense 
of the individual, public authority, or agency making such place-
ment. * * *" 

Pertinent parts of Section 3313.65, Revised Code, are as follows: 

"The inmates of a county, semipublic, or district children's 
home shall have the advantage of the privileges of the public 
schools. So far as possible such children shall attend such school 
in the district within which such home is located. Whenever this 
is impossible and a school is maintained at the home, such school 
shall be under the control and supervision of the board of educa­
tion of the district in which such home is located. * * *" 

It is apparent from these statutory terms that the school district of 

the inmate, prior to the admission in a home located in a different district, 

is required to bear the expense of educating the inmate provided by the 

school district in which the county home is located. 

The problem as here presented involves one further fact, this being the 

children's change of status from temporary to permanent custody in the 

Preble County child welfare board. The change of status from temporary tc, 

permanent custody, pursuant to Section 2151.38, Revised Code, terminates 

the jurisdiction of the juvenile court over the children and vests in the 

child welfare board exclusive guardianship rights, Conti v. Shriner, 30 

Ohio Law Abs., 193. Does this change of status in any way effect the 

requirements provided for in Section 3313.64, supra? 

Expenses involved in the care and maintenance of children by the 

juvenile court and by the county welfare boards is controlled by Chapter 

215., Revised Code, and Chapter 335., Revised Code, respectively. In 
neither of these chapters is there any distinction made between temporary 

and permanent custody of the children with regard to responsibility for the 

expense of such case. This strongly suggests, particularly after considera­

tion of the provisions of Section 3313.64, supra, in which no mention is 

made as to commitment status, that the legislature intended that no dis­

tinction should be made. Note that Section 3313.64, supra, specifically 

provides: 

"* * * any other inmate of such home shall be educated at the 
expense of the school district in which he was a school resident 
at the time of placement * * *" (Emphasis added) 
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In Opinion No. 6669, Opinions of the Attorney General for 1956, 

page 426, one of my predecessors in office in considering a somewhat 

related question, held in the first paragraph of the syllabus: 

"l. Children who are inmates of a county children's home, 
who at the time of placement in such home were not school resi­
dents of the district in which such Home is located, should be 
admitted to the schools of the district in which such Home is 
located, at the expense of their respective school districts in which 
they were school residents at the time of placement." 

In State, ex rel. Gibbs, e-t al., v. Martin, et al., 143 Ohio St., 491, a 

similar situation, although dealing with foster homes, was decided in the 

same manner. 

It should be borne in mind that the Opinion of the Attorney General 

for 1956, supra, and the decision in State, ex rel. Gibbs, v. Martin, supra, 

do not deal specifically with the question presented here, although in each 

a consideration of the duty of the district of residence was required. In 

neither the 1956 Opinion nor the Gibbs Case was there any consideration 

of the status of the children as to whether they were in the permanent or 

temporary custody of the child welfare board. This complete omission of 

consideration suggests that such status is of no consequence in the con­

sideration of a school district's duty toward the children as imposed by law. 

It is therefore my opinion that the obligation of the school district in 

which the children lived before their commitment in the county home is 

contingent only upon the children's school residence therein at the time 

of such commitment. Where such school residence is shown in a district, 

such district is required to bear the expense of the children's education, 

notwithstanding the type of custody of such children by the county child 

welfare board. 

Accordingly, I hold and you are advised that children who are inmates 

of a county children's home, who at the time of placement in the home were 

not school residents of the district in which such home is located, should be 

admitted to the schools in the district where the home is located, at the 

expense of their respective school districts in which they were school resi­

dents at the time of placement, notwithstanding the status of the children 

as to temporary or permanent custody by the county welfare board. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney GeneraJ 




