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4633.

APPROVAL, NOTES OF SPRINGFIELD TOWNSHIP RURAL SCHOOL
DISTRICT, SUMMIT COUNTY, OHIO—$12,500.00.

CoLuMmsus, Onio, September 21, 1932.

Retirement Board, State Teachers Retirement Swstem, Columbus, Olio.

4634.

TUITION—NON-RESIDENT HIGH SCHOOL PUPILS—METHOD OF
DETERMINING SUCH DISCUSSED.

SYLLABUS':

The amount of tuition to be charged non-resident high school pupils attending
high school in a city or exempted village school district, in the absence of a \speci-
fic agreement therefor, should be no more per capita than an amount ascertained
by dividing the iotal expenses of conducting the high school attended, exclusive of
permanent improvements and repairs, including not niore than a five percent inter-
est charge and a five percent depreciation charge as provided by Section 7747, Gen-
eral Code, after deducting therefrom the amount of the 2.65 mills state school levy
authorized by Section 7575, General Code, which is allotted to the districks on ac-
count of teachers and other cmployes in the high school, high school employment
costs and proportionate aggregate attendance of pupils in the high school in accord-
ance willi said Section 7747, General Code, by the net annual enrollment in the
high school.

CoLumBus, OHio, September 21, 1932.

Hox. CHas. T. SrauL, Prosecuting Attorney, Bryan, Ohio.
Dear Sir:—This will acknowledge receipt of your request for my opinion, as
follows:

“In computing tuition for pupils from townships having no high
school should the 2.65 mills be deducted from the total expenses plus
5% depreciation and 5% interest charged by exempted villages, the said
villages getting no part from the said levy of 2.65 mills from any town-
ship sending students to the high school of said villages.

The said 2.65 mills is distributed by the board of county education
and the said excmpted villages do not obtain any portion thercof, as
the said cxempted villages are no part of the county system.”

Provision is made for the distribution of the proceeds of the tax levy
authorized and directed to be made by Section 7575, General Code, commonly
referred to as the 2.65 mills tax levy for school purposes by Section 7600, Gen-
eral Code. Said Section 7600, General Code, reads in part, as follows:

“After each semi-annual scttlement with the county treasurer each
county auditor shall immediately apportion school funds for his county.
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Each city school district and each excmpted village school district shall
receive the full amount of the proceeds of the levy of two and sixty-five
hundredths mills provided in section 7575, General Code, in the given
school district. The proceeds of such levy upon property in the territory
of the county outside of city and exempted village school districts shall
be placed in the ‘county board of education fund’ and shall be known as
a ‘county educational equalization fund’ * *

The proceeds of the county educational equalization fund shall be
apportioned by the county board of education to each school district and
part of district within the county outside of city and exempted village
school districts on the basis of the number of teachers and other educa-
tional employes employed therein, and the expense of transporting pupils
as determined by the above educational survey, and the balance according
to the ratio which the aggregate days of attendance of pupils in such
districts, respectively, bears to the aggregate days of attendance of pupils
in the entire county outside of exempted village and city school districts.”

From the terms of the foregoing statute it appears that city and exempted
village school districts are to be allotted the entire proceeds of the 2.65 mills levy
collected on account of taxable property in those districts. That portion of the
proceeds of this levy upon property of a county outside of city and exempted vil-
lage districts constitutes what is known as a “county educational equalization
fund.” The county educational equalization fund is to be allotted to school dis-
tricts of the county outside of city and exempted districts on the basis of (1)
number of teachers and educational employes in the district (2) expense of trans-
porting pupils and (3) ratio of aggregate attendance of pupils as provided by the
statute.

All teachers and educational employes in a district, whether in high schools
or other schools, all expense of transportation of pupils whether of elementary
or high school pupils in all classes of schools in a district are to be considered
in making this allotment. The statute makes no distinction as between elementary
schools, high schools, trade schools or any other class of schools in providing for
this allotment.

There is no way of determining how much of the county educational equal-
ization fund is allotted to a district on account of teachers and school employes,
transportation costs and aggregate days of attendance incident to the elementary
schools or the high schools or any other class of schools in the district except by
taking the entire amount allotted to the district’and dividing it between the sev-
eral classes of schools in the d-strict in the proportion that the number of teachers
and educational employes and transportation costs and aggregate days of attend-
ance in each of these schools bear to each other. It is simply a matter of com-
putation to determine the amount allotted to the district on account of the main-
tenance of each of the classes of schools maintained in the district.

The computation of the amount of tuition to be charged high school pupils
who reside in districts in which no high school is maintained and attend school
in another district in the absence of a specific agreement with respect to the
matter, is controlled by Section 7747, Genetal Code, the pertinent part of which
reads as follows:

“The tuition of pupils who are eligible for admission to high school
and who reside in districts in which no high school is maintained, shall
be paid by the board of education of the school district in which they
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have legal school residence, such tuition to be computed by the school
month. * * * * No more shall be charged per capita than the amount
ascertained by dividing the total expense of conducting the high school
attended, exclusive of permanent improvements and repair, said total
expenses to include interest charges not exceeding five percent per
annum and depreciation charges not exceeding five percent per annum,
based upon the actual value of all property used in conducting such
high school, by the net annual enrollment in the high school.

In computing such total expenses of conducting such high school
the amount of the state school levy retained in the county apportioned
to such district on account of teachers and other persons employed in
such high school, the amount of said common school fund apportioned
thereto on account of transportation of high school pupils and the
amount of such funds apportioned thereto on account of aggregate days
of attendance of high school pupils shall be deducted from the gross
expenses of conducting such school.”

It will be observed from the terms of the foregoing statute that in ascertain-
ing the total amount of maintaining a high school for the purpose of fixing tuition
charges therc shall be included in that expense five percent for interest charges
and five percent for depreciation and there is to be deducted from the gross
expense of conducting such high school the amount of the state school levy retained
tn the county apportioned to such district on account of teachers and other em-
ployes employed in such high school the amount of said common school fund ap-
portioned thereto on account of transportation of high school pupils and the
amount of such funds apportioned thereto on account of aggregate days of at-
tendance of high school pupils.

Inasmuch as the statute fixes the fotal expense of conducting the high school
for the purposes mentioned to include five percent for depreciation and later
speaks of the gross expense of maintaining the schools I am of the opinion that
the words “total” and “gross” are meant to be used synonymously and that after
this gross or total expense is determined the deductions should be made as pro-
vided by statute. To arrive at the amount of deduction to be made as provided
by the statute resort must be had to the computation spoken of above, to determine
the proportionate amount of the proceeds of the levy spoken of which has been
allotted to the district on account of teachers and other employes in the high
school, the transportation of high school pupils and the aggregate days of attend-
ance of high school pupils. The statute, Section 7747, General Code, makes no dis-
tinction as between city, exempted village, village and rural school districts. The
language of the statute is general in terms and in its present form obviously ap-
plies to all districts.

Prior to 1921, no discrimination was made as between school districts in a
county in the apportionment of the proceeds of the school levy required by Sec-
tion 7575, General Code, to be retained in the county. City, village and rural
districts all stood on the same basis with respect to the distribution of this fund.
The allotments were then made on the basis of the number of teachers and
educational employes, transportation costs and proportionate days of attendance
very much the same as is now provided for the distribution of the proceeds of
this tax to school districts outside of city and exempted village districts in a
county. See Section 7600, General Code, as amended in 1920 (108 O. L., Part
2, 1308) and previous enactments of the statute (104 O. L. 159, Section 3964,
Revised Statutes.) )

35—A. G
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In 1921, Section 7600, General Code, was amended to provide that each city
and exempted village district in a county should receive the full amount of the
tax collected in the district. (109 O. L., 149). The statute has since been
amended in some respects (113 O. L., 292) but the above mentioned provision
has not been changed.

Prior to the amendment of Section 7600, General Code, in 1921, Section 7747,
General Code, as it existed upon amendment in 1920 (108 O. L., Part 2, 1310),
provided with reference to computing high school tuition charges that there
should be deducted from the total expenses of conducting the h'gh school the
. amount of the school levy authorized by Section 7575, General Code, which was
apportioned to the district on account of teachers and employes in the high
school, high school transportation costs and proportionate aggregate days of
attendance of high school pupils substantially as the present statute provides.

Upon the amendment of Section 7747, General Code, in 1920, as stated above,
and in the same act of the legislature, Section 7600, General Code, was amended
providing for the distribution of this levy. As then amended, Section 7600, Gen-
eral Code, did not provide that city and cxempted village districts should fare
any differently in the distribution of this levy than other districts. The dis-
tribution as there directed was to be made to all districts on the basis of teachers
and other employes, transportation costs and aggregate days of attendance.

It is clear that at that time the determination of high school tuition charges
as directed by Section 7747, General Code, was no different in one class of
districts than in another, and in my opinion changes made in the statute subse-
quent to 1920 do not manifest any different legislative intent with reference to
this matter.

In any case, resort must be had to the mecthod of computation referred to
above allocating the amount of the levy distributed to a district among the
classes of schools in the district to determine the amount attributable to the
maintenance of a high school as a basis for fixing the proper tuition charge and
it is no more difficult to do this in city and exempted village districts than in
those districts that are part of a county school district.

I am therefore of the opinion in specific answer to your question that the
amount of tuition to be charged non-resident high school pupils attending high
school in a city or exempted village school district in the absence of a specific
agreement therefor, should be no more per capita than an amount ascertained
by dividing the total expenses of conducting the high school attended exclusive
of permanent improvements and repairs including not more than a five percent
interest charge and a five percent depreciation charge as provided by Section 7747,
General Code, after deducting therefrom the amount of the 2.65 mills state school
levy authorized by Section 7575, General Code, which is allotted to the districts
on account of teachers and other employes in the high school, high school
transportation costs and proportionatc aggregate attendance of pupils in the
high school in accordance with said Section 7747, General Code, by the net annual
enrollment in the high school.

Respectfully,
GiLBerT BETTMAN,
Attorney General.



