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OPINION NO. 77-045 

Syllabus: 

Where a board of county commissioners has by 
resolution enacted a county sales tax pursuant to R.C. 
5739.021 and a county use tax pursuant to R.C. 5741.021, 
a referendum petition with respect to such resolutions 
must meet the requirements of R.C. 305.31 to R.c. 305.99 
for a referendum petition as to both of the resolutions 
in question. 

To: Vincent E. Gilmartin, Mahoning County Pros. Atty., Youngstown, Ohio 
13y: Wiiiiam J. Brown, Attorney General, August 4, 1977 

I have before me your request for my opinion as to 
whether a petition for referendum on a county sales tax 
resolution adopted pursuant to R.C. 5739.021 must refer to 
or incorporate a use tax resolution concurrently adopted pursuant 
to R.C. 5741.021. 

From information you have supplied, it is my understanding 
that your question arises from resolutions adopted by the 
Board of County Commissioners on March 15, 1977, one resolution 
levying a sales tax pursuant to R.C. 5739.021 and the other 
resolution levying a use tax as specified by R.c. 5741.021. 
Within thirty days from the date of passage of those resolutions 
as required by Section 305.31, R.C. referendum petitions were 
filed with th.e county auditor challenging the "piggyback" sales 
tax resolution. Your opinion request was received subsequent 
to the thirty day period for filing the referendum petitions and 
inquired whether the result of a single referendum petition 
relative to the sales tax resolution adopted pursuant to 
R.C. 5139.021 assuming the sales tax resolution should be 
rejected in the next succeeding general election, would be 
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to reject as well the accompanying use tax resolution pursuant 
to R.C. 5741.021. 

R.C. 5739.021 provides that for the purpose of obtaining 
additional general revenues, a county may levy a tax at the 
rate of one-half of one percent in additicn to the tax on 
retail sales imposed by R.C. 5739.02. R.C. 5739.021 sets forth 
specific procedures relative to the adoption and effective 
date of a resolution for such a levy. 

R.C. 5741.021, set forth below, specifies that any county 
which levies a sales tax pursuant to R.C. 5739.021 shall also 
levy a use tax at the same rate. 

For the purpose of providing additional 
general revenues for the county and paying 
the expenses of administering such levy, any 
county which levies a tax pursuant to 
section 5739.021 (5739.02.1) of the Revised 
Code shall levy a tax at the same rate 
levied pursuant to section 5739.021 
(5739.02.1) of the Revised Code on the 
storage, use, or other consumption in 
the county of motor vehicles acquired on 
or after the effective date of this act 
by a transaction subject to the tax 
imposed by section 5739.02 of the Revised 
Code, and, in addition to that imposed by 
section 5741.02 of the Revised Code, on 
the storage, use, or other consumption in 
the county of tangible personal property 
which is subject to the tax levied by this 
state as provided in section 5741.02 of the 
Revised Code. The tax shall be levied 
pursuant to a resolution of the board of 
county commissioners which shall be 
adopted after publication of notice and 
hearing in the same manner as provided in 
s~ction 5739.021 (5739.02.1) of the Revised 
Code. Such resolution shall be adopted and 
shall become effective on the same day as 
the resolution adopted by the board of 
county commissioners levying a sales tax 
pursuant to section 5739.021 (5739.02.1) 
of the Revised Code and shall remain in 
effect until such sales tax is repealed. 
(Emphasis added l 

It is apparent from the terms of R.C. 5741.021 that the 
county use tax therein described must be adopted when the 
county saies tax is adopted. There is no provision for the 
county sales tax under R.C. 5739.021 to exist in the absence of 
the use tax under R.C. 5741.021, or conversely, for the use tax 
to exist in the absence of the sales tax. It follows that a 
referendum petiton on a resolution to levy a sales tax pursuant 
to R.C. 5739.021 cannot be said to affect only the sales tax. 
Therefore, a referendum petition on the sales tax will affect 
both the sales tax resolution adopted pursuant to R.C. 5739.021 
and the use tax resolution adopted pursuant to R.C. 5741.021, or 
it will affect neither of them. 

The statutory provisions for referendum on specified 

resolutions of boards of county commissioners are set forth 
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in R.C. 305.31 to R.C. 305,99. R.C. 305.31, in pertinent 
part provides: 

The procedure for submitting to a refer­
endum any resolution adopted by a board 
of county comn.issioners pursuant to Section 
322.02, 324.02, 4504.02, 5739.021, or 
5741.021 of the Revised Code shall be 
as follows ••• (Emphasis added) 

It is a long settled principle of statutory interpretation 
that there is a presumption that the General Assembly had a 
definite purpose in each and every one of its enactments and 
all its provisions and that its legislative efforts should not 
be in vain. State ex rel. Crawford and McGregor, 44 Ohio St. 
628 (1887). R.C. 305.31, as set forth in pertinent part above, 
makes specific provision for referepdum on both a sales tax 
resolution adopted pursuant to R.C. 5739.021 and a use tax 
resolution adopted pursuant to R,C, 5741.021. Since, as discussed 
above, there is no statutory provision for the adoption of one 
of these r.esolutions in the absence of an adoption of a resolution 
for the other, it is apparent that the terms of R.C. 305.31 require 
that a referendum petition on either resolution meet all the 
requirements of law, including those set forth in R,C, 305.32 
and R.C. 305.33, as to both resolutions. There would otherwise 
be no purpose for the provision in R.C. 305.31 for a referendum 
on a resolution adopted pursuant to R.C. 5741.021. 

In contrast to the provisions of R.C. 305.31, it should be 
not.ed that specific provision is made by R,C, 5739.022 for 
th1? repeal of a sales tax alone when such tax has been adopted 
and has become effective as an emergency measure pursuant to 
R.C. 5739.021. ri::·hese provisions of R.C. 5739.021 make no 
reference to a repeal of the use tax and no such provision 
is, in fact, necessary since R.C. 5741.021 specifies that the 
use tax "shall remain in effect until such sales tax is repealed." 
Therefore, an election to repeal the sales tax will, in effect, 
automatically operate as a repeal of the use tax passed in 
conjunction with the sales tax. Because R.C. 5741.021 by 
its own terms specifies that the use tax required thereunder 
shall remain in effect until the repeal of the sales tax 
under R.C. 5739.021, there is no requirement for a specific 
repeal of the use tax. 

There is, however, no similar statutory provision in 
respect to a referendum on a resolution to levy the tax as 
contrasted with a repeal of a tax already in effect. In 
contrast, R.C. 305.31 specifically provides for referendum on 
both resolutions adopted pursuant to R.C. 5739.021 and 5741.021. 
It is, therefore, my conclusion that a referendum petition on· 
a sales tax resolution adopted pursuant to R.C. 5739·, 021 
will of necessity affect the concurrent use tax resolution 
adopted pursuant to R.C. 5741.021. Because the results of refer­
endum on an R.C. 5739.021 resolution will of necessity affect 
a use tax resolution adopted pursuant to R.C. 5741.021, 
such resolution must be considered as subject to the requirements 
of R.C. 305.31 to R.C. 305.99 in respect to both the sales and 
use tax resolutions. 

In specific answer to your question it is my opinion, 
and you are so advised that where a board of county commissioners 
has by resolution enacted a county sales tax pursuant to R.C. 
5739.021 and a county use tax pursuant to R.C. 5741.021, a 
referendum petition with respect to such resolutions must meet 
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the requirements of R.C. 305.31 to R.C. 305.99 for a referendum 
petition as to both of the resolutions in question. 
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