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2064. 

BOARD OF TOWNSHIP TRUSTEES-MAY NOT ACQUIRE MA­

TERIAL BY FORCE A:CCOUNT TO CONSTRUCT OR RESUR­

FACE HIGHWAYS. 

SYLLABUS: 

Boards of township trustees may not acquire material to be used in the 

construction or resurfacing of highways by force account. 

Columbus, Ohio, March 23, 1940. 

Hon. Ward C. Cross, "Prosecuting Attorney, 
Jefferson, Ohio. 

Dear Sir: 

I am in receipt of your request for my opinion which reads: 

"Under the rules prescribed by the Federal Government with 
reference to WPA projects, it is necessary that all projects in 
the County, particularly with reference to townships, must be 
sponsored by. the County Commissioners. 

In other words, all WPA projects in the townships are re­
leased through the County Commissioners, and a large number 
of projects are being so sponsored by our County Commissioners 
at the present time for various townships in the County, and prac­
tically all of these projects involve the construction of new work 
with reference to highway construction on a force account basis, 
and are being constructed on the basis of the township's furnish­
ing the material and the Government furnishing the labor, and it 
is essential to the various townships that this work be carried for­
ward on this basis; otherwise, WPA programs in our County 
would be at a standstill to a large extent." 



300 OPINIONS 

In my Opinion No. 1545, Opinions, Attorney General, 1939, page 2280, 

referred to in your request, I ruled, as stated in the syllabus, that: 

"I. Boards of township trustees are granted no authority 
to construct or resurface a township highway by force account, 
Section 3373, General Code, grants authority only to repair or 
maintain a township highway as therein prescibed. 

2. A board of township trustees has no authority to make a 
purchase of highway materials at a cost in excess of $500.00, with­
out competitive bidding." 

In the rendition of such opinion I cited and concurred in the op1mons of 

two of my predecessors in office ( Opinions of the Attorney General, 1919, 

Vol. II, 1281, and Opinions of the Attorney General, 1927, Vol. IV, 2466), 

wherein they had ruled that the provisions of Section 3373, General Code, 

which authorize boards of tmvnship trustees to perform certain tasks hav­

ing to do with the maintenance and repair of township highways by force 

account under the circumstances specified in such statute, have no applica­

bility to the construction, reconstruction, resurfacing or improvement of 

roads. The authority for the construction, reconstruction, resurfacing or im­

provement of- such highways is specifically granted in Section 3298-1, Gen­

eral Code, which reads in part as follows: 

"The board of trustees of any township shall have power, 
as hereinafter provided, to construct, reconstruct, resurface or im­
prove any public road or roads, or part thereof, under their juris­
diction." 

Sections 3298-15£ and 3298-15g, General Code, provide the manner in 

which such construction, resurfacing, etc., may be done by the board of 

township trustees. Such sections read: 

Sec. 3298-1 Sf. 

"After the trustees have decided to proceed with said improve­
ment, they shall advertise for bids once not later than two weeks 
prior to the date fixed for the letting of contracts in a newspaper 
published in the county and of general circulation within such town­
ship, if there be any such paper published in the county, but if there 
be no such paper published in the county then in a newspaper hav­
ing general circulation in said township. Such notice shall state 
that copies of the surveys, plans, profiles, cross-sections estimates 
and specifications for such improvement are on file with the town­
ship trustees, and the time within which bids will be received. The 
township trustees may let the work as a whole or in convenient 
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sections as they may determine. They shall award the contract 
to the lowest and best bidder. The contract shall be let upon 
the basis of lump sum bids, unless the trustees order that the same 
be let upon the basis of unit price bids, in which event it shall be 
let upon such basis." 

Sec. 3298-lSg. 

"No contract for any improvement shall be awarded at a 
greater sum than the estimated cost thereof. The bids received 
shall be opened at the time stated in the notice. If no bids are 
made within the estimate, the township trustees shall either read­
vertise at the original estimate, or amend the estimate and proceed 
to advertise at the amended estimate. The township trustees 
shall have the right to reject all bids." 

As I pointed out in such Opinion No. 1545, boards of township trus­

tees are creatures of statute and, as such, have such powers and such only as 

have been granted to them by the language of the statutes which create their 

offices. If the legislature grants a power or authority to perform an act 

in a manner specified in the statute granting the authority or power, it may 

be done in no other manner. The grant of power is likewise the limitation 

of the power. (See cases cited in Opinion No. 1545.) 

I stated in such opinion that "I am unable to find any statute granting 

authority to a board of township trustees acting alone, to construct, recon­

struct, resurface or improve a township highway except by means of a con­

tract entered into by competitive bidding." I have examined the provisions 

of statute authorizing several townships· to join in the improvement of inter­

township highways ( Sections 3298-1 Sa, et seq., General Code), as well as 

those of Section 3298-53a, General Code, which authorize the townships 

to join with the county commissioners in the construction of a highway. 

I am unable to find i_n those sections any authority for the acquisition of 

material to be used in th~ construction of resurfacing of ro::ds by force 

account. Since my subsequent research fails to disclose any statutory pro­

vision authorizing the acquisition of road materials to be used in the con­

struction or resurfacing of highways, I must affirm my former ruling. 

Specifically answering your inquiry, it 1s my opinion that boards of 

township trustees may not acquire material to be used in the construction 

or resurfacing of highways by force account. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 




