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OPINION NO. 74-059 

Syllabus: 

The fee, for a late application for a certificate of 
title to a motor •1,1ehicle under R.C. 4505.06, has no ap­
plication to the late delivery of a certificate of title 
by an insuran<'e company under R.C. 4505.ll(C), when the 
insurance company has determined that a vehicle ~overed 
by one of its policies has been damaged beyond repair. 

To: C. Donald Curry, Registrar, Bureau of Motor Vehicles, Columbus, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, July 22, 1974 

Your request for an opinion reads as follows: 

"We are requesting a formal opinion re­

garding the relationship and effect the recently 
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Amended House Rill No. 651 has on the Salvage 

Title Law (House Bill No. BS). 


"There are many interpretations as to the 

procedure of implementation, by the clerks of 

courts, of these two (House Bill No. 651 and 

House Bill No. 85) pieces of legislation. 


"Thie request was initiated as a result 

of an opinion 472-74 given by the Lorain 

County Prosecutor to the Lorain County Clerk 

of Courts regarding the abo,,e 1T1entioned laws 

(copy enclosed) • The Bureau of Motor Ve­

hicles, through its title department issued a 

directive to all Ohio C!erks of Courts, point 

~4 of said directive is in direct conflict with 

the Lorain County Prosecutor's opinion." 


Your question involves the interrelation of two sec­
tions of the Certificate of Motor Vehicle Title Law, R.C. 
4505.06 and R.c. 4505.11, both of which have been recently 
amended by the General Assembly. Prior to amendment in 1971, 
R.C. 4505.06 provided that, in all cases of transfer of a 
motor vehicle, an application for a certificate of title rmst 
be filed within seven days after delivery of the vehicle. 133 
Ohio Laws, 2696-2697. By the 1971 amendment, Amended House 
Bill No. 651, the time within which to apply for the certifi ­
cate was extended to fifteen days, but the clerk was directed 
to collect a fee of five dollars whenever the application was 
not filed within the fifteen days. 134 Ohio Laws, 2126-21301 
see Opinion No. 72-044, Opinions of the Attorney General for 
1972, and Opinion No. 73-010, Opinions of the Attorney General 
for 1973. By a further amendment in 1973, House Bill No. 31, 
the time for filing an application for a certificate of title 
was further extended to twenty days, and at present the per­
tinent part of R.C. 4505.06 reads as follows: 

"* * * * * * * * * 
"In the case of the sale of a motor vehicle 

by a dealer to a general purchaser or user, the 
certificate of title shall be obtained in the name 
of the purchaser by the dealer upon application 
signed by the purchdser. 

"In all other cases such certificates shall 
be obtained by the purchaser. In all cases of 
transfer of motor vehicles ehe application for 
certificate of title shall be filed within twenty
days after the assignment or delivery of such 
motor vehicle. Whenever an application for a 
certificate of title is not filed wf.thin such 
period, the clerk shall collect a fee of five 
dollars for the issuance of the certificate. 
The fee shall be in addition to all other fees 
established by Chapter 4505, of the Revised Code, 
and shall be retained by the clerk. The registrar 
of motor vehicles shall provide, on the certificate 
of title form prescribed by section 4505.07 of the 
Revised Code, language necessary to give evidence of 
the date on which the assignment or delivery of 
such motor vehicle was made. 
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"* * * * * * * * *" 

The other section of the Certificate of Motor Vehicle Title 
Law, R.C. 4505.11, was amended in 1972 to provide for the is­
suance of a special salvage certlficate of title. Under this 
amendment, an insurance company, which determines that a motor 
vehicle, covered by one of its policies, has been damaged be­
yond repair, is required to purchase the damaged vehicle from 
the owner and to receive the owner's certificate of title, 
which it shall, within ten days, deliver to the clerk of 
courts. If the insurance company thereafter decides to sell 
the vehicle to a sal~age dealer, it shall obtain from the 
clerk of courts a special salvage certificate of title, con­
taining the s~me information as the original certificate, 
which it shall assign to the salvage dealer as evidence of 
ownership. See Amended Substitute House Bill No. 85, 134 
Ohio Laws, 1160-1172. The portion of the amendment pertinent 
to your question is R.c. 4505.ll(C) which provides: 

"(C) When an insurance company declares 

it economically impractical to repair such a 

motor vehicle and has paid an agreed price for 

the purchase of said vehicle to any insured or 

claimant owner, such insurance company shall re­

ceive the certificate of title and the motor ve­

hicle. Within ten days the insurance company 

shall deliver said certificate of title to the 

clerk in the county where it was issued. If the 

insurance company sells the motor vehicle for 

any reason, it shall make application for a sal ­

vage certificate of title on a form, prescribed

by the registrar of moto:r· vehicles, that shall be 

a color easily distinguished from the original

certificate of t1tle, and bear the same number 

and information as the original certificate of 

title. The salvage certificate of title shall 

be assigned by the insurance company to a sal ­

vage dealer or any other person for use as evi­

dence of ownership upon the sale or other dis­

position of any such salvage motor vehicle, and 

such title sh.all be assignable to any other per­

son. The clerk of court of common pleas shall 

charge the insurance company a fee of four dol­

lars for the cost of processing each such certi ­

ficate of title." 


The question is whether the five dollar penalty, provided
by R.c. 4505.06 for a late application for a certificate of 
title, also applies to a late delivery of the certificate by 
an insurance company under R.c. 4505.ll(C). It see11111 to me 
that a mere reading of the question indicates that the answer 
must be in the negative. R.C. 4505.06 specifically provides that, 
upon the sale of a motor vehicle, either the dealer or the pur­
chaser shall~ to the clerk of courts for a new certificate 
of title withlrltwenty days after transfer of title, and that 
the clerk shall collect a f~.ve dollar fee when the application
is late. On the other hand, R.C. 4505.ll(C) provides, that when 
an insurance company decides that a motor vehicle is damaged be­
yond repair, it shall purchase the vehicle from the owner, obtain 
the owner's certificate of title, and deliver the certificate of 
title to the clerk of courts within ten days. The acts prescribed 
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by the two statutes are different, the periods for performance 
are different, and the penalty is specifically applicable only 
to the first. It is true that R.c. 4505.ll(C) also requires
the insurance company to apply for a salvage certificate of 
title if it decides to sell the damaged vehicle. The provisions
of R.c. 4505.06 would probably be controlling in that case, but 
I do not understand it to be involved in your present question. 

The following comments in a recent opinion, which also dis­
cussed the interpretation of R.c. 4505.06, may be repeated here 
(Opinion No. 71-087, Opinions of the Attomey General for 1971): 

"It is well settled that courts will inter­

pret statutes so as to avoid ambiguity or con­

flict between provisions (SO o. Jur. 2d, Statutes, 

Sections 174, 176); that enactments of the General 

Assembly are to be interpreted so as to produce a 

reasonable and consistent whole (50 o. Jur. 2d, 

Statutes, Section 238; Stateb ex rel. Haines v. 

Rhodes, 168 Ohio st. 165, 17 -171 (1958); • * •• 


When the two statutes with which we are concemed are read as a 
consistent whole, the late filing fee of R.C. 4505.06 has no 
application to the provision of R.C. 4505.ll(C) requiring an 
insurance company to deliver to the clerk of courts the certi ­
ficate of title of a vehicle which is beyond repair. The pen­
alty, if any, for failure to deliver such certificate within 
the ten days allowed under R.c. 4505.ll(C) is to be found in 
the provisions of R.c. 4505.lB(D) and (E) and R.c. 4SOS.99(C). 

In specific answer to your question it is M'J opinion, and 
you are so advised, that the fee, for a late application for 
a certificate of title to a motor vehicle under R.C. 4505.06, 
has no application to the late delivery of a certificate of 
title by an insurance company under R.C. 4505.ll(C), when the 
insurance company has determined that a vehicle covered by one 
of its policies has been damaged beyond repair. 




