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1909. 

APPROVAL, XOTES OF :\L\DISOX TO\\"XSHIP RURAL SCHOOL DIS­
TRICT, 1IO~TG0:\1ERY COUXTY, OHI0-$35,000.00. 

CoLt::\IBl.:s, OHIO, :\farch 28, 1928. 

Retirement Board, State Teachers Retirement System, Columbus, Ohio. 

1910. 

REAL ESTATE LICEXSE-Im-ISSUE OF LICENSE TO SALESNIAN WITH­
OUT CHARGE. 

SYLLABUS: 

T-V here a real estate salesman has been heretofore lice11sed to act as a salesman for 
a broker a11d the license has been retur11ed by such broiler for cancellation, upon notice 
to the board of the employmCilt of such salesman by mzother dul}• lice11sed broker, a new 
license for such salesman shall issue without charge. 

CoLUMBus, 0Hro, :\larch 29, 1928. 

HaN. CYRUS LocHER, Director of Commerce, Columbus, Ohio. 

DEAR SrR :-This will acknowledge your recent communication, as follows: 

"A salesman's license was issued by A to act as a salesman for the B 
company in January, 1927. 

This license has been returned by B for cancellation. A now has been 
employed as a salesman by C who holds a broker's license. 

Question: What, if any, fee should be collected from C, the broker, for 
the salesman's license?" 

As I interpret your inquiry, the facts are that a salesman, who has already re­
ceived a license showing the name of the broker by whom he is employed, has since 
left the company and has been employed by another broker. The license of the sales­
man has been returned by the company by \vhich he was first employed to you, and 
your inquiry is, what fee should be collected, if any, from the broker by whom he is 
now employed. 

Section 6373-34 of the General Code requires that a salesman's license shall show 
the name of the real estate broker by whom he is or is to be employed. 

Section 6373-36, General Code, is as follows: 

"The license of both the real estate broker and the salesman employed 
by him shall be prominently displayed in the office or place of business of 
the real estate broker, and no license shall authorize the licensee to do business 
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except from the location stipulated therein. The license of each real estate 
salesman shall be mailed to and remain in the possession of the licensed 
broker by whom he is or is to be employed until cancelled, or until such 
licensee shalt leave the employment of such broker. Immediately upon the 
withdrawal of a real estate salesman from the employment of a broker, the 
broker shall return the salesman's license to the state board of real estate 
examiners for cancellation. In case of any change of business location, notice 
in writing shalt be given to the state board of real estate examiners, where­
upon such board shall issue a new license or licenses for the unexpired period 
without charge. A change of business location without such notice and the 
issuance of such new licenses, shalt automatically cancel the licenses thereto­
fore issued, and effected (affected) thereby. The requirements and privileges 
herein provided for cases of change of business location shall also apply to 
cases in which any person ·named in a firm or corporation license shall sever 
his connection with the licensee and engage in business on his individual ac­
count, or in partnership with another licensee, or another person named in a 
firm or corporation license." 

You will observe that this section requires the license of each salesman to be 
mailed to and remain in the possession of the broker by whom he is employed. Upon 
withdrawal of the salesman from such employ, the broker is required to return the 
license to the board for cancellation. You state that in this instance this has been 
done. The statute further provides that "in case of any change of business location, 
notice in writing shall be given to the state board of real estate examiners, whereupon 
such board shall issue a new license or licenses for the unexpired period without 
charge." 

\Vhile the term "change of business location" is, perhaps, not very apt, it seems 
to me, from a reading of the section as a whole, that it includes a change of business 
connection on the part of the real estate saleoman. That is to say, upon due notice in 
writing to the board by the sale;,man, stating that he has made the change of business 
connection, a new license shali issue for the unexpired period without charge. This 
new license should, under the pro\·isions of the section, be mailed to and remain in 
the possession of the broker by whom he is now to be employed. 

Answering your inquiry specifically, I am of the opinion that where a real estate 
salesman has been heretofore licensed to act as a salesman for a broker and the license 
has been returned by such broker for cancellation, upon notice to the board of the 
employment of such salesman by another duly licensed broker, a new license for such 
salesman shall issue without charge. 

Respectfully, 
Enw ARD C. TuRNER, 

Attonzey General. 


