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FREE WATER SERVICE TO SCHOOL DISTRICT-SECTION 3963 G. C. 
DOES NOT AUTHORIZE SUCH SERVICE WHEN CITY SCHOOL 
DISTRICT INCLUDES TERRITORY OUTSIDE OF CITY OR VILLAGE. 
-EFFECT OF AMENDMENT TO SECTION 3963 G. C., 108 0. L. ___ _ 

1. Under the provisions of seclion 3963 G. C. as now in force, a city or village is not 
required or autlwrized to furnish free water service to the school distlrict in which said city 
or village is situated, when said city school district includes territory outside of the boundaries 
of the city or village. 

2. Sedion 3963 G. C. was amended in H. B. 561 and in ihe absence of a referendum 
against the measure, it will become operative May 12, 1920. The amended section cn!y 
requires a ci•y board of education of a distiict which includes territory outside of the bound· 
aries of the city to pay its proportionaie share for water service furnished said distrid in 
the ratio which the tax valuation of the property outside oj the city or village bears to the tax 
valuation of all the property within the district. 

CoLuMBus, Omo, March 24, 1920. 

HoN. F. B. PEARSON, Superintendent of Public Instruction, Columbus, Ohio. 
DEAR SIR:-Your letter of recent date is as follows: 

"I am asking that yo'u give an opinion on the following: 
The city of Dayton, Ohio, furnishes water to the various school build· 

ings in the city school dLSthct of Dayton, Ohio. 
Said city school district embraces ~erritor'y out~ide the corporate limits 

of Dayton. A nilmber of schools in the city school district have pupils 
enrolled. from territ'ory outside the corporate Iimit13 of the city, but within 
the boundaries of the city school distriCt. 

Is the board of education legally bound to P?-Y the city of Daj1:tm for 
water furnished to all the school buildings in t'he above c!t\y school dist\-ict, or 
fbr only water furnished. to thdse buildings in which the pupils atb enrolled 
partly outside the corporate limits of Dayton, but within the city school 
district? . 

Would the fact that the high schools enroll pupils from the entire dis­
trict affect y'our answer?" 

Sect/ion 3963 G. c:, which is relevant to your inquiry, provides as follows: 

"No charge shall be made by the director of public service in cities, or 
by the board of trustees of public affairs in villages, for supplying w~ter for 
extinguishing fires, cleaning fire apparatuR, or for fumishing or supplying 
conneCtions with fire hydrants, and keeping them in repair for fire depart· 
ment purposes, ~he claiming of market houses, the us¢ of any public building 
belonging to the corporation, or any hospital, asylum, or other charitable 
institutions, devoted to the relief of the poor, aged, infirm, or destitute per­
sons, or orphan or delldquent children, or for the use of public school build· 
ings· but, in any case where the said school buildi'ng, or build~s, are situated 
within a village or cities, and the boundaries of the school district include 
territory not within the boundaries of the village or cities in which said build­
ing, or buildings ar'e· located, then the directors of such school distlict shall 
pay the village or cities for t.he water furnished {or said building or buildings." 
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This section was amended in house bill 561, which was filed in the office of the 
secretary of state February 11, 1920, and will become operative ninety days thereafter, 
unless a referendum shoura be instituted upon said measure. · Inasmuch as said original 
section is now in force, and the question you present arises under its operation, this 
c;>pinion must consider the same in connection with your statement of facts. 

The follbwing is quoted fto'm an opinion of the attorney-general, of record in the 
annual report of the attorney-general, 1911-1912, page 548: 

"Under the language of section 3963, General Code, the water fu~nished to 
school buildings which are located in cities whose school dis'trict is partly 
in the city and partly comprises territory outside of the city, mu\,t be paid 
for by the director of such district to the city." 

In the case of the city of Ca,nton vs. Boaid of Edueation of Canton City School 
District, decided oy the common pleas coUrt of Stark county, January 29, 1916, Judge 
Day in his opinion in part said: 

"* * * The city of Canton claims that the board of education of 
the Canton city school district, by reason of the fact that the boundary of a 
~ity school district· incl'udes territory outside th'e boundary of the municipal 
corporation of Canton, is liable to and compelled to pay the city of Canton 
for water furnished to all the school buildings controlled by said board of 
education by virtue of section 3963, General Code of Ohio, as amended in 
0. L., volume 102, page 94. 

The boa'rd of education contends that under said section, it is not liable 
for water service used in the public bu'ildings s~nce all the school buildings 
are within the corporate limits of 'the city of Canton. 

The question to be determined in this case depends upon the construction 
to be given section 3963, General Code, as amended. 

The reading of said section, leaving out the words not n'!lcessary to be 
stated, and rcf~rring to other matters, Will read as folio~: 

'No charge shall be mr.de * * * for supplying water for the use of 
any public school buildings· but, in any case where the said school b~ildings 
are situated within a city and the boundaries of the school district including 
territory not within the boundaries of the city, in which said buildings are 
located, then the directors of su!lh school districts sha.ll pay the city for the 
water furnished for said buildings.' · 

The provisions of the sta.'tute seem to be plalin, and it will hardly be 
necessary to place a construction upon its provisions. The words used in t,he 
statute are plain and ordinary words, and there bejng no ambiguity, tile only 
thing for the court' to do is to give the language its ordinary meaning. 

There is no way to determine the intent of the legislature, and not being 
able to go into the intent of the legislature, the only thing that the court can 
do is to say that the legislature meant exactly what it said in the statutory 
provisions. 

· We are unable to say that the intention of the legislature was different 
from its expression of such intent in the wording of the provisions of the statu'te 
and in view o~ the language used, we think that there can be but one mea~ing, 
that wher~ the school buildings are sHuated within a city, the school district 
of which includes territory attached to it tor school purposes, the directors of 
such district shall pay the city for the water furnished to the school buildings. 

That being true, we are of the opinion that the board of education of the 
Canton city school district should be required to pay the city of Canton, 
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Ohio, for the water furnished said school buildings, as stated by the read· 
ings of the meters attached to the finding of facts in the case." 

This decision was later affirmed by the court of appeals of said county. 

327. 

It is the opinion of this department that a city board of education in a district 
that includes territory outside of the corporate limits of the city or village is not en­
titled to receive any free water under the provisions of section 3963 in the form in which 
it is now in force. However, it should be noted in this connection that said section as 
amended changes the foregoing rule. The amended section provides: 

''Section 3963. No charge shall be made by a city or village, or by 
the waterworks department thereof, for supplying water for extinguishing 
fire, cleaning fire apparatus, or for furni~hing or supplying connections with. 
fire hyd_rants, a'll'P. keeping them in repair for fire department purposes, thfl 
cleaning of market hOuses, the use oi any pub!J:c building belonging to the 
corpm;_::J.tion, or any hospitol, asylum, or other chari·~ble institutions, de­
voted to the re\jef of the po~r, aged, infirm, or destitute persons, or orphan 
or dei'inquent children; or for the use of the public school buildings in stich 
city or village. 

But in any case where the school district, or districts, include territory 
not within the boundaries of the city ole village, a proportionate charge for 
water sEllvice shall be made in t,he N.tio which such tax valuation of the 
property outside the city or village bears to the tax valuation of all the prop· 
erty within such sch.)ol district, subject to the rules and regulations of the 
waterworks department of the municipality goveming, controlling, and 
regulating the use of water consumed." 

It is rlear under the provisions of said amended Eection that the board of educa­
tion of a city or village school district which conta.ins territory ou'tside the corporate 
limits of the city or village will only be required to pay its proportionate share for 
water se1vice furnished said district in the r&tio to which the tax valqation of the 

· property of that p•art of the district which lies outside of the corpmate limits bears 
to the tax valuation of the property of the entire district. This amendment will 
become effective May 12, 1920, if as above stated a referendum is not instituted. 

It is believed that this amended section will definitely settle the question in such 
cases as presented by you wh3n it becomes effective. It will be observed that it is 
the intent of this statute to apply to all cities of tha state. Therefo~e it will apply 
to chartered cities, unless of course the said statut'e should be declared by the courts 
to be unlconstitutional. However, it is not the policy of this depa:·tment to construe 
the constitutionality of a l~w. Therefore that question ha's not been considered. 

Respectfully, 
JoHN G. PRICE, 

Attorney-General. 


