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1461. 

ELECTIOX-ABSEKT VOTERS' BALLOT RECEIVED BY COUNTY 
ELECTIO~ BOARD BUT NOT DELIVERED TO PRECINCTS BEFORE 
CLOSE OF POLLS-HOW DEFEATED CA:\'DIDATE MAY OBTAIN 
RELIEF. 

SYLLABUS: 
h~ the ruent a board of deputy state supervisors of elections failed to deliver 

to a precinct before the close of tlze polls the absent voters' ballots as provided in 
Secti01~ 5078-5, General Code, as i11 force and effect prior to Jmwary 1, 1930, and 
such absent voters' ballots, which were accordingly not co1mted, aPPear to have 
bee1~ such as to change the result of the election of one vf the members of a board 
of education of a rural school district, any relief to one who feels himself entitled 
to the office should be secured through a court acti011 in mandamus, quo warranto, 
or otherwise, there being 110 provision for a reconsideration by a board of education 
after such board has canvassed the vote. 

CoLUMBUS, OHIO, January 28, 1930. 

HoN. FRANK L. MYERS, Prosecuting Attorney, Mt. Gilead, Ohio. 
DEAR SIR :-Your letter of recent date is as follows: 

"The following statement of facts and question involved were presented 
to me and I am asking your opinion for the benefit of those concerned. 

During the November election two (2) ballots were cast by absent 
voters for a member of a certain township school' board, and were placed 
with the county board of election. These ballots were mislaid and not 
delivered to their respective precinct, but were opened about 11 o'clock 
p. m. on the night of election by the county board of election. Mr. A was 
elected by the votes cast in his precinct, having a majority of one; if the 
absent voters' ballots had been received and counted Mr. B would have 
been elected by a majority of one vote. 

Query : Do the absent voters' ballots count that were properly received 
by the county board of election, but were mislaid and not delivered during 
the hours that the polls were opened for voters at the different precincts, 
but were opened by the county board of election in the evening after the 
polls were closed?" 

Your inquiry being predicated upon the November, 1929, election, references 
herein are to sections of the law as in force and effect prior to January 1, 1930, 
the effective date of the amended Substitute Senate Bill No. 2, enacted by the 
88th General Assembly, known as the Election Laws of the State of Ohio. 

Section 5078-4, General Code, provided that the board of deputy state super­
visors of elections shall notify the presiding judge of the precinct of which any 
absent voter claims to be an elector of the fact that such voter has obtained an 
absent voter's ballot, which notification should be made before election day. Section 
5078-5 provided that absent voters' ballots in precincts of the state outside of 
registration cities should be delivered to the presiding judge of the home precinct 
of each absent voter along with other election supplies, and that such ballots should 
he deposited in the proper ballot box as soon as the polls are opened on the morn­
ing of election day. The section further provides that any absent votet:s' ballot! 
received by any board of deputy state supervisors of elections before the hour 
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for closing the polls on election day shall be opened by the board in its office 
before such close of the polls and tabulated according to the home precinct of the 
voters whose votes have been so received, each ballot being accredited to the proper 
precinct and counted with the votes therein cast. 

Upon the statement of facts submitted, it is evident that the provisions of 
Sections 5078-4 and 5078-5, General Code, were not complied with. If the absent 
voters' ballots in question were valid and such as should have been counted, there 
is probably no doubt but that upoh consideration of all the facts, a court of 
competent jurisdiction might hold that Mr. B was elected a member of the board 
of education. 

You are referred to Opinion No. 1291 rendered under date of December 12, 
1929, to Hon. Clarence J. Brown, Secretary of State, copy of which is enclosed. 
In this opinion, after quoting Section 5121, General Code, relating to the cam:ass 
of the vote for members of the board of education, the following language is 
u~ed: 

"It is well settled in this state, as well as elsewhere, that the powers of 
a canvassing board are limited and do not comprehend the determination 
of questions of election irregularities. Attention need only be directed 
to the cases of State ex rel. vs. Tansey, 49 0. S. 656: State vs. Patterson, 
73 0. S. 305; State ex rel. vs. Graves, 91 0. S. 113. These authorities 
make it clear that the canvassing board has no jurisdiction to go beyond 
the returns and consider other possible irregularities in the election. 

In view of this rule, it must be concluded that, in cases of the character 
which are here under consideration, the canvassing board should declare 
the election of the three candidates receiving the highest number of votes, 
irrespective of any doubts which may exist in the minds of the board as to 
the legal effect of the election itself. This is not a matter which is within 
their juris diction." 

It is also stated in this opinion as follows : 

"No provision for a recount or an election contest is found with respect · 
to members of boards of education. It would follow that any relief to 
those who feel themselves entitled to the office would necessarily be secured 
through court procedure, either through mandamus, quo warranto or 
otherwise. What the result of any litigation under these circumstances 
would be I am not prepared to say. I do not feel that an administrative 
officer should express an opinion thereon, in view of the fact that the 
determination of what the real intent and will of the electorate was must 
necessarily be reached only upon consideration of every circumstance, and 
this inquiry should, in my opinion, be before a proper tribunal in an ad­
verse proceeding and upon evidence, and not before the attorney general, 
or any other administrative official, in the absence of specific statutory 
authority." 

I a.ssume that the board of education has already canvassed the vote and 
declared Mr. A elected in accordance with Sections 5120 and 5121, General Code. 
There are no provisions in the General Code whereby a board of education is 
authorized to reconsider this matter. 

In view of the foregoing, and in answer to your inquiry, I am of the opinion 
that in the event a board of deputy state supervisors of elections failed to de­
liver to a precinct before the close of the polls the absent voters' ballots as pro-
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vided in Section 5078-5 as in force and effect prior to January 1, 1930, and such 
absent voters' ballots, which were accordingly not counted, appear to have been 
such as to change the result of the election of one of the members of a board of 
education of a rural school district, any relief to one who feels himself entitled 
to the office should be secured through a court action in mandamus, quo warranto, 
or otherwise, there being no provision for a reconsideration by a board of education 
after such board has canvassed the vote. 

1462. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

APPROVAL, BONDS OF SYRACUSE VILLAGE SCHOOL DISTRICT, 
MEIGS COUNTY-$24,000.00. 

CoLUMBUS, OHIO, January 28, 1930. 

Retirement Board, State Teachers Retirement S::;stem, Columbus, Ohio. 

1463. 

APPROVAL, ONE GAME REFUGE LEASE. 

CoLUMBUs, OHio, January 28, 1930. 

HoN. JoHN W. THOMPSON, Commissioner, Division of Conservation, Columbus, 
Ohio. 
DEAR Sr&:-You have submitted lease No. 2039, wherein William D. Miller 

grants sixty-four acres of land, situated in the township of Meigs and county 
of Muskingum to the State, for state game refuge purposes. Said lease is for 
the term of five years. 

Finding said lease executed in proper legal form, I have accordingly endorsed 
my approval thereon, and return the same herewith. 

1464. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

APPROVAL, BONDS OF RACCOON TOWNSHIP RURAL SCHOOL DIS­
TRICT, GALLIA COUNTY-$27,000.00. 

CoLUMBus, OHIO, January 28, 1930. 

Retirement Board, State Teachers Retiremmt System, Columbus, Ohio. 


