
1100 OPINIONS 

\Vhile Section 6310-lla, supra, does not specifically say that it shall be the 
duty of the clerk of courts to refuse to accept for filing the duplicate bill of sale 
if all other bills of sale or sworn statements are not presented or ·if presented are 
not properly executed and marked, yet from the provisions of this section and 
other sections of the bill of sale act it is clear that the clerk is without authority 
to receive a dupl'cate bill of sale unless it is so accompanied. 

The provisions of the bill of sale act are clear and unambiguous. Ample 
provision is made therein for the issuance of bills of sale and sworn statements or 
the replacement of same, if lost or destroyed, at a nominal cost and the provisions 
of this act must be strictly complied with. 

In answer to the inquiry submitted I make the following resume -of the pro­
visions of the sections of the General Code above referred to: 

1. It is unlawful for a corporation, partnership, association, or person, to 
sell, convey, give away, transfer, exchange, purchase or obtain a "used motor 
vehicle" as defined in Section 6310-3, General Code, without having in his possess­
ion the bill of sale executed in duplicate, as provided in section 6310-5, General 
Code, and verified, as provided in section 6310-9, General Code, and one copy of 
all duly executed, verified and filed, bills of sale or certified copies thereof, back 
to and including the original bill of sale or back to and including the sworn 
statement, and without delivering the same to the corporation, partnership, asso­
ciation or .. person receiving or obtaining such "used motor vehicle." 

2. It is unlawful for any corporation, partnership, association or person to 
whom title shall in any manner be passed to a "used motor vehicle" to receive 
or obtain said vehicle without obtaining the- instruments enumerated in the para­
graph above, and without presenting the same within three days immediately 
thereafter to the clerk of courts of the county in which passage of title . was 
consummated. 

3. The clerk of court is without authority to accept for filing the duplicate 
bill of sale of a used motor vehicle unless one copy of all other bills of sale back 
to and including the original bill of sale or back to and including the sworn state­
ment or certified copies thereof are presented to him properly executed and marked. 

649. 

Respectfully, 
Enw ARD C. TuRNER, 

Attomey Ge11eral. 

COUNTY SURVEYOR-AUTHORITY UNDER SECTION 7198, GENERAL 
CODE-FORCE ACCOUNT WORK-DUTIES OF SURVEYOR AND 
COUNTY CO!IiMISSIONERS. 

SYLLABUS: 

l. A counts surve:yor is not authorized by the terms of Section 7198, General 
Code, or otherwise, to enter into a co1~tract with a bridge company for the construc­
tio" of a bridge in which the company is to l!'lnploy all necessary labor, purchase and 
tra11sport all material not furwished by the cou11ty, furnish the services of the various 
departme11ts of such company, fumish a foreman, protect the county agaiwst" alP 
claims for infringement of any patent on any de·vice or process used in the structure 
and guarantee the work for one j;ear after completion, for which the compa11y is to 
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be paid a stated sum per day and be reimbursed for the salary a11d necessary expeiJSes 
of the forema11 and the actual amo1mt of all expenditures, in.cludin,g ma-terials and 
labor. Such an arrangement does not co11stitute the doing of work by force account, 
but is i1~ effect a co1~tract for the construction. of the bridge. 

2. By the express terms of Section 7198, General Code, whe1~ it has been deter­
mined to construct, reconstruct, improve, mai11tain or rl!p(lir a road, bridge or c11lvert 
by force acc01mt, the power and duty to employ the necessary laborers and tl'ams, 
lease th'e necl!ssary implements and tools and p11rchase such material as may be re­
quired are exclusively vested i1~ the cou11ty surveyor, who as a condition precedent 
tl1ereto must be authori::ed so to do by the county commissioners. 

3. fVhen a board of county commis.rioners has elected to c01rstr11ct, reconstruct, 
improve, maintain or rePair a road, bridge or culvert by force account, they are 
not autlwri::ed by Section 6948-t, General Code, or otherwise, to employ a road fore­
mal~ to take charge of the work, which by the term.s of Sections 7184, 7192 and 7198, 
Ge11eral Code, is exclusively i1~ charge of the county surveyor, who is without author­
ity to delegate his duties. in the premises. 

CoLUliiBUS, 0Hro, June 21, 1927. 

Bureart of lnspectiolt and Supervision of P11blic Offices, Columbus, Ohio. 

GENTLEMEN :-I acknowledge receipt of your communication of recent date as 
follows: 

"\Ve respectfully request your written opinion upon the following 
matter: 

We are enclosing herewith a form designated 'Order for Force Account 
Work'. 

Question : In the event that the county commissioners pass a resolution 
authorizing the county surveyor to proceed to construct a bridge by force 
account, may such county surveyor enter into an arrangement with a bridge 
company, such as indicated in this form? Would such an arrangement con­
stitute force account work as authorized by law?" 

The form which you enclose is as follows: 

"ORDER FOR FORCE ACCOUNT WORK 

To------Bridge Company, 

In accordance with the authority vested in me by a resolution of the 
board of county commissioners of ounty, Ohio, approved the 
--day of , 192-, a certified copy of which resolution is 
hereto attached, you are hereby authorized to proceed, under my direction 
and control, with the construction of a bridge over--------­
on the road between and in----­
township, in said' county, in accordance with plans and specifications, de­
signed and prepared by -------

Under direction and control of the undersigned you will purchase for 
said construction work all material except------------­

you are to employ all labor, except, that prison labor may he furnished 
by the said county; you will transport all material except as transportation 
may be furnished by the county. 
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It is understood that the terms on which you accept this employment are: 

That yo.u ar.e to be paid by the said county for your services aforesaid, 
including the.-services of the various departments of your organization, the· 
sum of dollars per day, not to exceed days and in addition 
thereto you are to be paid by the said county the salary and necessary 
expenses of the foreman of the said construction work; you are to be 
reimbursed the actual amount of all expenditures including materials and 
labor, subject to my approval. 

*You will use your tools and equipment for which you will be allowed. 
the sum of dollars. 

*You will use the tools and equipment of said county of-----, 

You \viii furnish, bend and place the required reinforcing steel.·· You 
will also furnish a detailed working plan, and protect the county against 

··all· claims for infi-ingenie.nts of any patent cin any device or process used 
in the structu-re,· for which you will be allowtd the sum of dollars. 

By the acceptance of the duties imposed by this employment you will 
be required to guarantee the work performed in pursuance hereof for one 
year after completion against failure on account of any defects of design, 
workmanship and materials, and that the total cost of the bridge to the 
county shall not exceed my estimate of dollars. 

Settlement as aforesaid will be made by the county direct with the 
-------Company, as follows: 

County Surveyor. 
--------------county, Ohio. 

~---,-~day of----, 192-. 

*Draw Jines through the one of these provisions not used." 

You inquire. as to the legality of entering into an arrangement such as that 
provided . for, in .the form submitted, designated as an "ORDER FOR FORCE 
ACCOUKT \vqRK'~ 

The section of the code aut:horizipg 'the construction of· a bridge by force account 
is Section 7198, General Code, which provides: 

"The county surveyor may when authorized by the county commissioners 
employ such lahorers and teams, lease such implements and tools and pur­
chase such material as may be necessary in the construction, reconstruction, 
improvement, maintenance or repair of roads; bridges and culverts by force 
account." 

In connection with this section your attention is directed to Sections 7184 and 
7192, General Code, re~pectively, providing in part as follows: 

''Sec. 7184. The county surveyor shall have general charge of the con­
struction, reconstruction, improvement, maintenance and repair of all bridges 
and highways within his county under the jurisdiction of the county com­
missioners. * * * " 

"Sec. 7192. The county surveyor shall supervise the construction, 
reconstruction, improvement, maintenance and repair of the highways, 
bridges and culverts under the jurisdiction of the county commissioners; 
• • • u 
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It will be observed that under the provisions of Section 7198, above quoted, it 
is necessary as a condition precedent to the power of a county surveyor to employ 
laborers and teams, lease implements and··tools·."and purchase such materials as may 
be necessary in the construction of a bridge for the board of county commissioners 
to authorize the county surveyor so to do. 

An examination of the form submitted shows that it is directed to a particular 
bridge company and authorizes such company to proceed with the construction of 
a bridge and to employ all labor and to purchase and transport all materials, except 
that furnished by the county, necessary therefor. It contains alternative provisions 
that the bridge company shall use its own tools and equipment or shall use those 
of the county. 

Compensation is fixed upon a per diem basis, which includes the services of the 
various departments within the orgaiJ.ization of the bridge company, and in addition 
thereto, provides that the company shall be reimbursed by the county for the salary 
and expenses of a foreman to be employed by said compa1;1y for the purpose of 
overseeing the construction work of said bridge. It will also be noted that the form 
further provides that the company is to protect the cotln'ty against all claims for 
infringements of any patent on any device or process used in the structurr and that 
the company is to guarantee the work performed by it for a period of one year 
after the same is completed. 

Although such ·form is made to appear as an order from the county surveyor 
directed to the bridge c~mpany, yet in reality when duly accep~ted by the company it 
is a contract containing mutual obligations upon the part of both the company and 
the county. The company is not being hired by the surveyor to oversee the work 
of constructing the bridge as would an individual who might be employed by the 
surveyor as a foreman of labor, but is actually furnishing all the material except 
such as rriay be furnished by the county, and all labor the same as any contractor 
woulil ·in proceeding to do work 'under a contract entered into with the county 
commissioners. 

It is true that provision is made in the form submitted for the supervision of 
the work on the part of the county surveyor, but such surveyor likewise supervises· 
the work that is regularly let by contract after competitive bidding. A search of 
the statutes will reveal that now here therein is the county surveyor authorized to 
advertise for bids and let a contract for the building of a bridge. This authority 
is placed exclusively in the board of county commissioners, and to permit an agree­
ment with a bridge company such as the one in question would be tantamount to a 
doing away with competitive bidding, and with all other restrictions and safeguards 
prescribed by law relating to the making ·of such a contract with the county. 

It has always been the policy of the law to protect the expenditure of public 
money by requiring advertisement of bids and the letting of contracts in order that, 
by competition, public work may be accomplished by the lowest expenditure and in 
the most economical manner possible. 

In an opinion of this department found in Opinions of the Attorney General, 1921, 
Vol. II, p. 822, in the third branch of the syllabus it was held: 

"It is recommended that public authorities follow the competitive bidding 
system unless adherence thereto is in particular instances either impracticable 
or against the public interest." 

It is readily apparent that if the county surveyor could enter into an agreement 
with a bridge company for the building of a bridge in the manner contemplated in 
the form submitted, such surveyor would be doing that indirectly which he could 
not lawfully do directly, namely, the entering into a contract without public notice 
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and the receiving of bids for the building of a bridge, and the surveyor would be 
placed in a position of being authorized to favor a particular bridge company with 
all of the county's bridge building. This would destroy the right of the taxpayers 
of the county to have public work done at the lowest price obtainable after com­
petitive bidding. 

The purpose of Section 7198, supra, is to permit a county, acting by and through 
its county surveyor, who must be first authorized by the county commissioners, to 
do the work of constructing, reconstructing, improving, maintaining or repairing 
of roads, bridges and culverts without entering into a contract. This section author­
izes the county, through its county surveyor to employ the necessary laborers and 
teams, to lease the necessary implements and tools and to purchase such materials 
as may be necessary for such an improvement. It does not permit, and there is no 
other statute authorizing, the county surveyor to delegate his authority and duties 
under Section 7184, 7192 and 7198, supra, ana this department has repeatedly so 
~~ . 

See Opinion No. 281 rendered under date of April 2, 1927, which quoted 
with approval and followed an opinion of this department reported in Opinions, 
Attorney General, 1921, Vol. II, p. 895, in which it was held: 

''\.Yhere county commissioners have elected to do road work by force 
account they are not authorized by Section 6948-1 G. C. or otherwise to 
employ a road foreman to take charge of the work, but they must pro­
ceed as defined in Sections 7198 G. C. et seq." 

See also Opinions, Attorney General, 1921, Vol. II, p. 822 and Id. page 830. 

For the reasons stated it is my opinion that: 

1. A county surveyor is not authorized by the terms of Section 7198, General 
Code, or otherwise, to enter into a contract with a bridge company for the construc­
tion of a bridge in which the company is to employ all necessary labor, purchase 
and transport all material not furnished by the county, furnish the services of the 
various departments of such company, furnish a foreman, protect the county against 
all claims for infringement of any patent on any device or process used in the 
structure and guarantee the work for one year after completion, for which the 
company is to be paid a stated sum per day and be reimbursed for the salary and 
necessary expenses of the foreman and the actual amount of all expenditures, in­
cluding materials and labor. Such an arrangement does not constitute the doing of 
work by force account, but is in effect a contract for the construction of the bridge. 

2. By the express terms of Section 7198, General Code, when it has been deter­
mined to construct, reconstruct, improve, maintain or repair a road, bridge or culvert 
by force account, the power and duty to employ the necessary labors and teams, 
lease the necessary implements and tools and purchase such material as may be 
required are exclusively vested in the county surveyor, who as a condition precedent 
thereto must be authorized so to do by the county commissioners. 

3. \,Yhen a board of county commissioners has elected to construct, reconstruct, 
improve, maintain or repair a road, bridge or culvert by force account, they are not 
authorized by Section 6948-1, General Code, or otherwise, to employ a road fore­
man to take charge of the work, which by the terms of Sections 7184, 7192 and 7198, 
General Code, is exclusively in charge of the county surveyor, who is without 
authority to delegate his duties in the premises. 

Respectfully, 
EDWARD c. TGRXER, 

Attorney General. 


