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OPINION NO. 69-134 

Syllabus: 

A county auditor is permitted to pay deputies for work on 
specified holidays if an overall plan has been established fix­
ing compensation for holiday periods and the sheriff certifies 
to him that such payments are due and owing. 

To: Lawrence S. Huffman, Allen County Pros. Atty., Lima, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, October 8, 1969 

I have before me your request for my OiJinion on the follow­
ing question: 

"Regularly appointed deputy sheriffs of 
Allen county, Ohio, have submitted claims for 
payment of holidays on which they worked dur­
ing years before 1969. Assuming that these 
deputy sheriffs are able to prove that they 
worked on one or more of the holidays as set 
forth in Section 1.14, Revised Code of Ohio, 
for whjr.h they were not granted a compensa­
tory day off, would the County Auditor be 
permitted to pay them for these holidays?" 

"A search of the Revised Code reveals only one section 
which deals with vacation leave and holiday pay for county 
employees." Opinion No. 3464, Opinions of the Attorney 
General for 1962. The particular section of the Code, with 



2-292 Opin. 69-134 ATTORNEY GENERAL 

which my predecessor dealt, is Section 325.19, Revised Code. 
Paragraph two of that section states: 

"In addition to such vacation leave, such 
county employee, working on a per diem basis, 
hourly basis, or salary basis, is entitled to 
eight hours of holiday pay for New Year's Day, 
Lincoln's Birthday, Washington's Birthday, 
Memorial Day, Independence Day, Labor Day, 
Veteran's Day, Thanksgiving Day, and Christmas 
Day, of each year, if he is a regular employee 
with at least six months full time county ser­
vice prior to the month when such holiday 
occurs, except that interruption of service 
due to illness or injury caused or induced by 
the actual performance of official duties and 
not by an employee's negligence shall not af­
fect such employee's right to holiday pay.
* * *• II 

It is evident that nothing in this section deals with the 
issue of additional pay to county employees who have worked 
upon the specified holidays. While Section 143,12 of the Re­
vised Code does provide for employees who work on the listed 
holidays, those employees must receive their salaries in whole 
or in part, from the state. Since deputy sheriffs are compen­
sated only by county funds, Section 143.12, supra, does not 
apply to them. 

The provisions of Section 325.19, supra, fail to deal with 
the issue of county employees who work upon listed holidays. 
In the absence of specific statutory direction, attention must 
be directed to Section 325.17, Revised Code, which reads in part 
as follows: 

"The officers mentioned in section 325.27 
of the Revised Code may appoint and employ the 
necessary deputies, assistants, clerks, book-
keepers, or other employees for their respec-
tive offices, fix the compensation of such em-
ployees and discharge them, * * *·" (Emphasis added) 

Within the limits of funds appropriated by the county com-
missioners, the sheriff may fix the compensation his deputies 
are to receive. In re Diemer, 17 O.N.~ N.S. 369, 25 O.D. N.P. 
517 (1915), The use 01 the sheriff's discretion in fixing 
compensation was expressed in Opinion No. 1405, Opinions of 
the Attorney General for 1964: 

"I can conceive of no reason why county 
employees may not be paid an overtime rate 
or be given compensatory time off for time 
worked in excess of an established work week 
or work day so long as such overtime rate or 
compensatory time off is part of a uniform plan." 

The opinion of my predecessor is an expression of the lati­
tude given county sheriffs by Section 325.17, supra, in fixing 
the compensation of their deputies. The wording of Section 
325.19, Revised Code, indicates that the listed holidays are 
not a part of the established work week. 

Therefore, it is my opinion, and you are hereby advised, 
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that a county auditor is permitted to pay deputies for work 
on specified holidays if an overall plan has been established 
fixing compensation for holiday periods and the sheriff cer­
tifies to him that such payments are due and owing. 




