
       

 

 

 

 

    Note from the Attorney General’s Office: 

1964 Op. Att’y Gen. No. 64-1611 was overruled 
by 2006 Op. Att’y Gen. No. 2006-012. 
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OPINION NO. 1611 

Syllabus: 

The positions of county treasurer and that of member 
of the soldiers relief commission are not incompatible, un­
less it is physically impossible for one person to discharge
the duties of both. 

To: WIiiiam H. Conner, Hardin County Pros. Atty., Kenton, Ohio 
By: WIiiiam B. Saxbe, Attorney General, December 29, 1964 

I am in receipt of your request in which you ask whether 
the office of county treasurer is compatible with the position
of a member of the soldiers relief commission. 

A member of the soldiers relief commission carries out 
certain functions relating to the relief of indigent veterans 
and their dependents, which functions are fully set out in Sec­
tions 5901.02 to 5901.15, Revised Code. Such position is not 
a fulltime job (Opinions of the Attorney General for 1952, 
Opinion No. 1401), and there is no statuory prohibition against 
a commission member holding another position. 

The county treasurer's functions are set out in Chap­
ter 321, Revised Code. The treasurer shall, among other 
things, keep an account of all moneys received and disbursed by
him, (Section 321.07, Revised Code) issue a daily statement to 
the county auditor relating to such account (Section 321.09, 
Revised Code) and make a statement to the county auditor at the 
time of closing the books at the end of each collection of taxes 
(Section 321.10, Revised Code). There is no specific statutory
prohibition against the county treasurer holding another job. 

As there are no statutory restrictions relating to the 
positions, the question is whether the positions are compatible 
at common law. A good statement of the test involved is found 
in State, ex rel. v. Gebert, 12 C.C. (N~S.), 274, wherein it is 
stated: 

''Offices are considered incompatible when 
one is subordinate to, or in any way a check upon
the other; or when it is physically impossible
for one person to discharge the duties of both." 

The soldiers relier· commission, under Section 5901.11,
Revised,Code, determines the probable amount necessary for its 
relief activities and certifies such amount to the board of 
county commissioners for the necessary levy, not to exceed 
five-tenths of a mill per dollar on the property of the 
county. 

While a member of the soldiers relief commission who 
is also county treasurer is, because of his latter office, a 
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member of the budget commission (Section 5705.27, Revised Code),
Section 5705.05, Revised Code, provides in part: 

11,i,,c,* Without prejudice to the generality of 
the authority to levy a general tax for any cur­
rent expense, such general levy shall include: 

*** 
"(E) In the case of counties, the amounts 

necessary for the maintenance, operation, and 
repair of public buildings, for the relief and 
support of the poor, for the relief of needy
blind, for the relief of honorably discharged
soldiers, indigent soldiers, sailors, and ma­
rines, for mothers' pension fund, support of 
soil conservation districts, watershed con­
servancy districts, and for the county's share 
of the compensation paid judges; 

"*** *** ***" 
It was concluded in Opinion No. 2114, Opinions of the At­

torney General for 1930, as disclosed by the syllabus: 

111. The board of county commissioners is 
required, under the provisions of Section 5625-5, 
General Code, to include in the general levy,
the amount which the soldiers' relief commission 
has, under Section 2936, General Code, certified 
to it as necessary for soldiers' relief, provid­
ing such amount does not require a levy in ex­
cess of one-half mill. 

112. The budget commission may not reduce 
the amount certified to be necessary for sol­
diers' relief unless such amount should require 
a levy in excess of the one-half mill limita­
tion set forth in Section 2936, General Code. 

113. It is the mandatory duty of the county
commissioners to appropriate the amount appear­
ing in the budget for soldiers' relief. 11 

To like effect Opinion No. 3435, Opinions of the Attorney
General for 1948. 

I am in accord with the conclusions expressed in the 1930 
opinion and approved in the 1948 opinion and, therefore, can 
see no area of responsibility of the county treasurer, as mem­
ber of the budget commission, which could cause him to act at 
the expense or burden of the soldiers relief commission. Nor 
am I able to visualize any other situation in which the two 
positions would present, to a single person holding them, 
divided interests. 

The only question remaining to be answered is whether it 
is physically possible for one person to discharge the duties 
of both. This is a question of fact which can best be answer­
ed on the local level. If it is found that it is physically
impossible for one person to hold the two jobs in question, 
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the positions are incompatible. Otherwise, the positions are 
compatible. 

Accordingly, it is my opinion and you are hereby advised 
that the positions of county treasurer and that of member 
of the soldiers relief commission are not incompatible unless 
it is physically impossible for one person to discharge the 
duties of both. 
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