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2159. 

ENTERTAINlVIENT - CHARGE BY PROBATE JUDGE FOR 

PERMIT-PUBLIC DANCE, ROLLER SKATING, ETC.-$5.00-

SECTIONS 13393, 10501-42 G. C. - PERIOD OF TIME - MORE 

THAN ONE FORM OF ENTERTAINMENT. 

SYLLABUS: 

l. The charge to be made by a Probate Judge for a permit for a pub­

lic dance, roller skating or like entertainmrnt, under Section 13393, General 

Code, shall, by the provisions of Section 10501-42, General Code, -be five 

dollars. 

2. A perlllit iss.ued by a Probate J-udge under the authority of Section 

13393, General Code, may be for such period of time as the Probate Judge 

issuing the same may designate. 

3. Such permit may, by its terms, perlllit the giving of more than one 

form of entertainment. 

Columbus, Ohio, April 8, 1940. 

Hon. Marcus Shoup, Prosecuting Attorney, 
Xenia, Ohio. 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your request for my opinion, which 

reads in part as follows: 

"The Probate Judge of this County has requested me to ob­
tain a ruling from you pertaining to certain questions relative to 
Section 13393 of the Ohio General Code, which is the provision 
concerning permits to be issued by the Probate Court for public 
dances and roller skating. The questions he has requested me to 
submit to you are as follows: 

1. What charge, if any, should be made for a dance pem1it 
and a roller skating permit? 

2. Should the charge be for each day's use or should it be 
on a yearly basis? 

3. Should a dance permit and a roller skating permit be in­
cluded in one permit and only one charge made, or should they be 
issued two separate permits?" 

https://ETC.-$5.00
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Section 13393, General Code, reads as follows: 

"No person shall give a public dance, roller skating or like 
entertainment in a city, village or township without having pre­
viously obtained a permit from the mayor of such city or village if 
such public dance, roller skating or like entertainment is given 
within the limits of a municipal corporation, or from the probate 
judge if such public dance, roller skating or like entertainment is 
given outside a city or village, or permit another so to do. All 
permits issued under the authority of this section shall be subject 
to revocation at all times. The provisions of this section shall not 
apply to charter cities where the licensing authority is vested in 
some other officer than the mayor." 

Your first question is answered by the specific prov1s10ns of Section 

10501-42, General Code, which reads in part as follows: 

"The fees enumerated in this section shall be charged and col­
lected, if possible, by the probate judge and shall be in full for all 
services rendered in the respective proceedings. 

47. Issuing permit for public dance hall, etc., under G. C. 
13393.......... ·············................................... ................................................................... $5.00.'' 

The answer to your second question is contained in an opinion rendered 

by the then Attorney General in 1932 (0. A. G. 1932, Vol. 1, p. 201. In 

said opinion it was stated: 

It is apparent from the express language above quoted that 
while a pern1it is required for each public dance given, it does not 
necessarily follow that said permit may not by its terms include 
several public dances, and in view of the fact that no restriction is 
placed in said section as to the number of dances authorized by a 
permit, it follows that any number of dances may be included 
within the authorization. See 1925 Opinions of the Attorney 
General, 285. This conclusion is strengthened by consideration 
of the fact that authority is contained in said section to revoke 
such permit at any time." 

Coming now to your third question., it will be noted that Section 13393, 

supra, provides that no public dance, roller skating or like entertainment 

shall be given without having first obtained a permit therefor. Nothing con­

tained therein prohibits the issuing of a permit to include more than one 

form of entertainment. In fact, the words "Issuing permit for public dance 

hall," etc., contained in Section 10501-42, General Code, seem definitely to 

recognize the right to issue one permit for more than one form of entertain­

ment. 
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In specific answer to your questions, therefore, I am of the opinion that: 

l. The charge to be made by a Probate Judge for a permit for a pub­

lic dance, roller skating or like entertainment, under Section ] 3393, General 

Code, shall, by the provisions of Section 10501-42, General Code, be five 

dollars. 

2. A permit issued by a Probate Judge under the authority of Section 

13393, General Code, may be for such period of time as the Probate Judge 

issuing the same may designate. 

3. Such permit may, by its terms, permit the giving of more than one 

forn1 of entertainment. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 




