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BUILDING REGULATIONS-ELECTRICAL INSTALLATION, 
MAlNTENANCE AND REPAIR-COUNTY COMMISSIONERS, 
§307.37 R.C.-UNINCORPORATED AREAS OF COUNTY-EX­
CEPTION: BUILDINGS SUBJECT TO STATE REGULATIONS, 
§3781.10 R.C. AND UTHER SPECIFIC PROVISIONS. 

SYLLABUS: 

Under the authority of Section 307.37, Revised Code, the board of county 
commissioners may prescribe building regulations governing the installation, mainte­
nance and repair of electric wiring and equipment in any buildings in unincorporated 
portions of the county except such buildings as are made the subject of the regu­
latory power of the state board of building standards, as provided in Section 3781.10, 
Revised Code, and except such as are subject to specific statutory building require­
ments. 

Columbus, Uhio, August 12, 1958 

Hon. vVilliam E. Didelius, Prosecuting .\ttorney 

Erie County, Sandusky, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion which reads as follows: 

"The Board of County Commissioners of Erie County, Ohio, 
has been requested to consider adopting an electrical code regu­
lating the installation, maintenance and repair of electrical wiring 
in residential, commercial and industrial buildings located in the 
unincorporated portion of the County. The Board has inquired 
whether the provisions of Section 307.37 to 307.40 of the Ohio 
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Revised Code authorize it to adopt and to enforce such an electri­
cal code. 

''In view of the conclusions reached in Opinion No. 2761 
rendered by your predecessor on June 24, 1953, to the effect that 
a board of county commissioners does not have the authority to 
adopt and to enforce a code of plumbing regulations, there would 
appear to be some doubt as to the authority of a board of county 
commissioners to adopt and to enforce an electrical code. I should 
appreciate having your opinion on this question. 

"The Board of County Commissioners of Erie County also 
has been considering adopting a comprehensive building code 
under the authority of Sections 307.37 to 307.40 of the Ohio Re­
vised Code. The question has arisen whether such a building code 
lawfully could incorporate provisions regulating the installation 
and maintenance of electrical wiring and equipment. I should also 
appreciate having your opinion on this question.'' 

Section 307.37, Revised Code reads in part as follows: 

"The hoard of county commissioners, in addition to its other 
powers. may adopt. administer. and enforce regulations pertaining 
to the erection, construction, repair, alteration. and maintenance 
of residential buildings. offices, mercantile buildings. workshops, 
or factories. including public or private garages. within the un­
incorporation portion of any county. In no case shall such regu­
lations go beyond the scope of regulating the safety, health, and 
sanitary conditions of such buildings. * * *" 

The scope of tlw regulations which tlw hoard of county commissioners 

may prescribe. in so far as such reg11lations pertain to plumbing was de­

liniated in Opinion No. 2761. ( lpinions of the Attorney c;eneral for 1953, 

p. 270. The Syllabus of that opinion reads as follows: 

"A district Board of Health has authority hy Yirtue of Sec­
tion 1261-42. Ceneral Code, to adopt and enforce plumbing regu­
lations in the unincorporated portion of a county, hut the county 
commissioners do not have such authority under the provisions of 
Section 2480 of the c;eneral Code, or under any other provision 
of the statutes." 

In the text of that op1111011 my predecessor stated at p. 275: 

"Accordingly, since I can find no specific grant of power 
given to the commissioners to promulgate rules as to health in­
volving such a technical calling as plumbing, I must conclude that 
the reference in Section 2480 supra, to health and sanitation is 
not sufficient to authorize the county commissioners to adopt and 
enforce a plumbing code, or require permits for plumbing installa­
tions, and that their powers, so far as they pertain to health and 
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sanitation should be confined to measures concerning the cleanli­
ness of buildings and premises." 

Your query as to whether board of county commissioners may pre­

scribe and enforce regulations pertaining to the installation, maintenance, 

and repair of electrical wiring presents a much different question. 

It seems clear that any regulations governing the installation, mainte­

nance and repair of electircal wiring and equipment is outside the domain 

of a general health district, because electrical wiring and equipment do not 

normally affect health or the sanitary condition of a building. However, 

were the board of county commissioners to prescribe regulations governing 

the installation, maintenance and repair of electrical wiring and equipment 

in residential, commercial and industrial buildings located in the unincor­

porated porton of the county, such regulations might conflict with regula­

tions prescribed by the state board of building standards. Section 3781.10, 

Revised Code, provides in part as follows : 

"The board of building standards shall : 

(A) Formulate and adopt regulations governing the erec­
tion, construction, repair, alteration, and maintenance of all build­
ings or classes of buildings, specified in Section 3781.06 of the 
Revised Code, the installation of equipment therein, the standards 
or requirements for materials to be used in connection therewith, 
and other requirements relating to the safety and sanitation of such 
buildings. Such rules and regulations shall be the lawful minimum 
requirements specified for such buildings to which they are appli­
cable, except that no rule or regulation which specifies a higher 
requirement than is imposed by any section of the Revised Code 
shall be enforceable; such rules and regulations shall be acceptable 
as complete lawful alternatives to the requirements specified for 
such buildings in any section of the Revised Code; and the board 
shall on its own motion, or on application made under Sections 
3781.12 and 3781.13 of the Revised Code, formulate, propose, 
adopt, modify, amend, or repeal such rules and regulations to the 
extent necessary to effectuate the purposes of sections 3781.06 to 
3781.18, inclusive, of the Revised Code; but no such rule or regu­
lation shall be effective beyond October 1, 1959." 

The situation with which we are now confronted is that in 1941, the 

General Assembly passed the act which has now become Section 307.37, 

Revised Code, granting to the board of county commissioners the power to 

prescribe building regulations in unincorporated areas of the county, but in 

1957, the General Assembly passed an act which became Section 3781.10, 
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Revised Code, granting to the state board of building standards the power 

to prescribe building regulations throughout the State of Ohio. 

In 37 Ohio Jurisprudence 620, it is said: 

"Consistency in statutes is of prime importance, and it is the 
duty of the court to attempt to harmonize and reconcile laws. That 
is, a statute or section should, if possible, be so construed as to 
harmonize and reconcile its provisions with other laws or sections 
so that all of them may stand. Accordingly, the rule is that all 
laws newly enacted by the general assembly must be presumed to 
harmonize with existing statutes on kindred subjects neither ex­
pressly nor impliedly repealed. Moreover, a construction of a 
statute which destroys the consistency thereof is to be avoided. 
* * *" 

Let us look first, therefore, to determine if Section 3781.10, Revised 

Code, can possibly be construed so as to be in harmony with Section 307.37, 

Revised Code. Section 3781.10, Revised Code, provides that the state board 

of building standards shall formulate and adopt regulations governing the 

erection, construction, repair, alteration, and maintenance of all buildings 

or classes of buildings specified in Section 3781.06 of the Revised Code. 

Looking to Section 3781.06, Revised Code, I find that it provides in part as 

follows: 

"All public buildings which may be used as a place of resort, 
assembly, education, entertainment, lodging, dwelling, trade, man­
ufacture, repair, storage, traffic, or occupancy by the public, and 
all other public buildings or parts and appurtenances thereof 
erected within this state shall be so constructed, erected, equipped, 
and maintained that they shall be safe and sanitary for their in­
tended use and occupancy, except that Sections 3781.06 to 3781.18, 
inclusive and Section 3791.04 of the Revised Code do not apply to 
single family, two-family and three-family dwelling houses." 

The effect of the above quoted section is to preclude the state board 

of building standards from prescribing regulations governing the erection, 

construction, repair, alteration and maintenance of any buildings except 

those which are thus listed therein. This leaves an area in which the board 

of county commissioners may exercise their regulative powers as granted 

them by Section 307.37, Revised Code, and within such area the board may 

adopt, administer and enforce regulations pertaining to the installation, 

maintenance and repair of electrical wiring and equipment in unincorpo­

rated areas of the county, all without any conflict with the jurisdiction of 

the state board. 
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Your attention is again invited to that portion of Section 3781.10, Re­

vised Code, which reads as follows : 

'' Such rules and regulations ( as are prescribed by the state 
board of building standards) shall be the lawful minimum require­
ments specified for such buildings to which they are applicable, 
except that no rule or regulation which specifies a higher require­
ment than is imposed by any section of the Revised Code shall be 
enforceable; * * *" 

Section 3781.10, Revised Code, is the latest statutory enactment on the 

subject of building regulation, and it must be deemed to repeal by implica­

tion such portion of Section 307.37, Revised Code, which purports to au­

thorize the board of county commissioners to promulgate rules applicable 

in the field in which the state board is authorized, by Section 3781.10, 

Revised Code, to prescribe minimum building standards. 

There are a number of statutes also, which provide specific building 

requirements, especially where the building is classified as a workshop or 

factory. Because these sections are specific in their application they would 

prevail in any case of conflict with a rule of the board of county commis­

sioners, and in this field, too, we must conclude that the board of county 

commissioners may not act. 

It is therefore my opinion and you are advised that under the authority 

of Section 307.37, Revised Code, the board of county commissioners may 

prescribe building regulations governing the installation, maintenance and 

repair of electric wiring and equipment in any buildings in unincorporated 

portions of the county except such buildings as are made the subject of the 

regulatory power of the state board of building standards, as provided in 

Section 3781.10, Revised Code, and except such as are subject to specific 

statutory building requirements. 

Respectfully, 

vV1LLIAM SAxBE 

Attorney General 




