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denced by my approval endorsed upon said lease and upon the duplicate and triplicate 
copies thereof, all of which are herewith returned. 

1858. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Alloruey GeneTal. 

BOAlW OF EDUCATION-RIGHT TO CONSTRUCT SCHOOL BUILDING 
FROM MONEYS IN GENERAL FUND WHEN SUCH CONSTRUCTION 
NOT MENTIONED IN PURPOSES FOR WHICH GENERAL LEVY MADE 
-SPECIAL LEVY UNNECESSARY. 

SYLLABUS: 
A board of education may construct a new school building with funds derived from a 

general levy of taxes made by authority of Section 5625-5, General Code, even though the 
purpose of constructing such school building was not specifically mentioned among the 
purposes for which the levy was made, and this may be done although a special levy for 
school b1iilding construction purposes is not made. 

CoLUMBus, OHio, May 13, 1930. 

HoN. DoN W. MYERS, Prosecuting Attorney, Elyria, Ohio. 
DEAR SJR:-This will acknowledge receipt of your request for my opinion m 

answer to the following questions: 

"1. May a board of education construct a new schoolhouse from funds 
derived under G. C. Section 5625-5 where no authorization was included for 
a special levy. Providing the funds are available and no bonds required'? 

2. Is a school district limited in the use of funds derived under G. C. 
Section 5625-5 to the payment of tuition, teachers' retirement fund and the 
maintenance, operation and repair of schools?" 

Boards of education are authorized and directed by Section 7620, General Code, 
to build, enlarge, repair and furnish necessary schoolhouses and to purchase or lease 
sites therefor or rights of way thereto. For this purpose bonds may be issued or 
special tax levies made, or both, but the board is not limited by statute in the raising 
of funds for the purpose of constructing schoolhouses to doing so by the issuance of 
bonds or the making of special levies therefor. 

By the terms of Section 5625-4, General Code, it is provided that the taxing 
authority of each subdivision shall divide the taxes levied into five enumerated separate 
and distinct levies, one of which is "the general levy for current expenses within the 
fifteen. mill limitation." 

Section 5625-5, General Code, provides: 

"The purpose and intent of the general levy for current expenses is to pro­
vide one general operating fund derived from taxation from which any ex­
penditures for current expense of any kind may be made1 and the taxing 
authority of a· subdivision may include in such levy the amounts required 
for the carrying into effect of any of the general or special powers granted 
by law to such subdivision, including the acquisition or construction of per­
manent improvements and the payment of judgments, but except the con-
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struction, reconstruction, re-surfacing or repair of roads and bridges in eounties 
and townships and the payment of debt eharges. The power to include in 
the general levy for current expenses additional amounts for purposes for 
which a special tax is authorized shall not affect the right or obligation to 
levy such special tax. * * *" · 

f;ection 5625-6, General Code, authorizes each suhdivision to make It ~pcrial 
levy without a vote of the people and within the fifteen mill limitation for any specific 
permanent improvement whirh the subdivision is authorized by law to acquire, con­
struct or improve, or any class of such improvements which could be included in a 
single bond issue. 

It seems clear, from a reading of Section 5625-5, General Code, that it is the in­
tent of the law to provide funds by means of what is known as the general levy for 
current expenses within the fifteen mill limitation which shall serve the purpose of 
a general operating fund and permit expenditures therefrom not only for current ex­
penses, but if it be possible to secure by that means sufficient funds to take care of 
an expenditure which might be met by a special levy, that expenditure may properly 
be taken care of from this general levy and the necessity for making the special levy 
be done away with. The statute spceifically states that there may be included in 
this levy amounts required for rarrying into effcd. any of the gPneral or special powers 
granted by law to a subdivision and pa·ticularly mentions the acquisition or con­
struction of permanent improvements. 

While the statute provides that the power to include in the general levy for cur­
rent expenses additional amounts for purposes for which a sperial tax is authorized 
shall not affect the right or obligation to levy such special tax, it is not meant, in my 
opinion, that when sufficient moneys which might have been raised by a specual tax 
are raised by the general leyy a special levy for the same purpose must also be made. 
It does mean, in my opinion, that when the general leyy is made to include amounts 
to cover what might have been done by a special levy there still remains the right 
to make a special levy for the same purpose, and under some circumstances, an obli­
gation to make that levy. 

The only means a board of education has to acquire funds for the building of a 
Hehoolhouse is to borrow money and issue bonds therefor or secure the money by means 
of tax levies without issuing bonds, and the only two classes of tax levies that may be 
resorted to are special levies and general levies, which the statute specifically says may 
be made to include anything for which a special leyy may be made, and particularly 
mentions the acquiEition cr ccnstruction of r:ermanent improvements. If, by means 
of this general levy, money has been made available for the building of a schoolhouse, 
it would be folly, in my estimation, to require the board to issue bonds therefor, or 
to make a special levy for that purr:ose. The language of the statute is clear, in my 
opinion, that there may be included in the general levy of taxes made by a board of 
education, a sufficient amotmt if it is possible to do so within the fifteen mill limitation 
to acquire or construct a schoolhouse, and that the same may be done without making 
a special levy therefor, or without especially including within the purposes for which 
the general levy is made, the purpose of constructing a school building. 

Section 5625-9, General Code, provides that each subdivision shall establish 
certain funds among which are a "general fund" and a "special fund" for each special 
tax levy. Section 5625-10, General Code, provides: 

"All revenue derived from the general levy for current expense within 
the fifteen mill limitation; from any general levy for current expense author­
ized by vote outside of the fifteen mill limitation; and from sources other than 
the general property tax, unless the law prescribes its use for a particular 
purpose, shall be paid into the general fund." 
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Questions relating to the general fund of a subdivision were discussed in Opinion 
No. 764 rendered under date of August 19, 1929, and addressed to the Prosecuting 
Attorney of Portage County, wherein it was held: 

"A surplus appearing in the general fund of a school district may be 
legally used for purchasing needed equipment for a school building." 

Again, in Opinion No. 910, addressed to the Prosecuting Attorney of Auglaize 
County, under date of September 24, 1929, it was held: 

"A surplus accumulated over a series of years in the general fund of a 
school district, may lawfully be expended for the building of a school audi­
torium, even though such accumulated surplus may consist in part of the 
proceeds of special tax levies which inadvertently have been placed in the 
general fund and thus become impossible of identification." 

I am therefore of the opinion, in specific answer to your question: 
First, a board of education may construct a new school building from funds de­

rived from a general levy of taxes made by authority of Section 5625-5, General Code, 
even though the purpose of constructing such school building was not specifically 
mentioned among the purposes for which the levy was made, and this may be done 
although a special levy for school building construction purposes is not made. 

Second, the answer to your first question herein, renders unnecessary an answer 
to this second question. 

1859. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

MEDICAL RELIEF-FOR INDIGENT RESIDENTS OF VILLAGE­
CHARGEABLE TO TOWNSHIP. 

SYLLABUS: 
When it is necessary to furnish outside, temporary or partial relief to residents of 

villages the same should be granted by the toumship. 

CoLUMBus, OHIO, May 13, 1930. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, Columbus; Ohio. 
· GENTLEMEN:-In your recent communication you present the following inquiry: 

"Section 3480, G. C., provides that medical relief shall be afforded by 
the township trustees, or proper municipal officers, and that such township or 
municipal corporation is liable for relief in such amount as the trustees or 
proper officers determine to be just and reasonable. 

Question 1. May medical relief be afforded indigent residents of a 
village at the expense of such village, or must the township trustees assume 
such obligation?" 

Your attention is directed to my Opinion No. 1598, issued to Hon. John K. Sawyers, 
Jr., Prosecuting Attorney, Woodsfield, Ohio, under date of March 7, 1930, in which 
it was held, as disclosed by the syllabus, that: 


