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FIRE DEPARTMENTS-- VOLUNTEER FIREMEN - CHAPTER 

3310., RC-APPLICATION OF SUCH CHAPTER TO TOWN­

SHIPS, FIRE DISTRICTS, OR MUNICIPALITIES NOT "EM­

PLOYING" FIREMEN-MAINTAINING A FIRE DEPARTMENT 

-CONTRACT FOR FIRE PROTECTION. 

SYLLABUS: 

The provisions of Chapter 3310., Revised Code, apply only to those townships, 
fire districts, or municipalities which "employ" volunteer firemen in the sense that they 
are "appointed" as such iby a "townshi,p, fire district, or municipality having a fire 
department;" and these provisions have no application to such townships, fire districts, 
and municipalities which maintain no fire departments of their own but which merely 
contract with a volunteer fire company, or with another political subdivision which 
does maintain a fire department, for the services of the members of such company, or 
the firemen emJ)loyed by such deJ)artment, in providing fire J)rotection service. 

Columbus, Ohio, Ootober 30, 1957 

Hon. Hugh I. Troth, Prosecuting Attorney 

Ashland County, Ashland, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion which reads as follows : 

"Under Section 3310.01 et seq., Revised Code of Ohio, the 
Ohio Legislature has created a new firemen's indemnity fund. 
Does a township that obtains fire protection by way of a contract 
with a volunteer fire department need to contribute to the fund? 

"\\T ould the answer to the above question be the same 
whether the volunteer fire department furnishing the services is 
located in the township or outside of the township? 

"In answer to the above questions, would it make any differ­
ence whether the contractual basis was on so much per fire or 
so much per year?" 

I have also for study a query from the Hon. Tom Richards, Prosecut­

mg Attornev of Carroll Co1111t:'·, on a ~omewhat similar question. This 

query reads: 

"Section 3310.08 of the Revised Code, effective September 16, 
1957, requires the Clerk of the townships, municipalities or fire 
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districts to file with the Auditor of State a certificate of the 
current assessed valuation of the township, municipality or fire 
district. 

"The incorporated village of B has contracts to provide fire 
protection for C, D, E, F and G townships in this county for a 
stated consideration per year and also has a contract with the 
Carroll County Commissioners for fire protection for any of its 
property or equipment wherever located in the county. D town­
ship also has a contract with J township, and G township has a 
contract with the incorporated village of K. B also has reciprocal 
fire contracts with the incorporated villages of L, K and M. 

"Under the above circumstances, the valuation of what muni­
cipalities and townships should be included in the certificate 
required by section 3310.08 to be submitted by the B village 
clerk?" 

Section 3310.02, Revised Code, reads as follows: 

"Volunteer firemen's dependents boards are hereby established 
for the administration of a volunteer firemen's dependents fund 
as defined in section 3310.01 of the Revised Code. Such boards 
shall be established in each township, fire district, or municipality 
having a fire department employing volunteer firemen." 

Section 3310.08, Revised Code, reads: 

"Upon election of board members as provided for in section 
3310.04 of the Revised Code, they shall meet forthwith and hold 
an organizational meeting. At such time the board shall elect a 
chairman and a secretary. The secretary shall keep a complete 
record of the proceedings of the board, which record will be 
maintained as a permanent file. 

"The secretary shall immediately certify to the auditor of 
state the names and addresses of the members elected, by whom 
elected, and the names of the board chairman and secretary. He 
shall also forward a certificate or statement by the clerk of the 
township, municipality, or fire district of the current assessed 
valuation of such township, municipality, or fire district." 

Section 3310.09, Revised Code, reads in part: 

"Each political subdivision or fire district maintaining in 
whole or in part a volunteer fire department, or which employs 
volunteer firemen as defined in section 3310.01 of the Revised 
Code, is hereby declared to be a member of the fund and shall, 
on or before November 1, 1957, pay to the treasurer of the 
state of Ohio, to the credit of the volunteer firemen's depend­
ents fund, the initial premiums set forth as follows: * * * " 
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It will be noted in Section 3310.02, snpra, that boards are created 

only in "each township, fire district, or municipality hm;ing a fire depart­

ment employing volunteer firemen." 

In Section 3310.08, Revised Code, a certificate by the secretary of 

such board is required only in such political subdivision as a board has 

been established; and such secretary is required to procure and forward 

a certificate OT statement of "current assessed valuation of such township, 

municipality or fire district." 

Although the terms "township, municipality, or fire district" are not 

earlier used in this section, it is fairly clear that by the use of the word 

"such," emphasized above, the General Assembly intended to refer to 

those subdivisions in which boards are established, as provided in Section 

3310.02, Revised Code. 

In Section 3310.09, Revised Code, provision is made for the assessment 

of premiums against "each political subdivision or fire district maintaining 

in whole or in part a volunteer fire department, or which employs volun­

teer firemen as defined in Section 3310.01, Revised Code * * *." This defi­

nition is as follows: 

"(B) 'Volunteer firemen' means a duly appointed fireman 
on either a non-pay or part-pay basis, and who is otherwise in­
eligible to be a member of a firemen's relief and pension fund or 
whose employment as a fireman does not in itself qualiiy him for 
membership in the public employees' retirement fund. It shall 
also include firemen drafted, requisitioned, or appointed to serve 
in an emergency. * * *." 

Of particular significance here is the limitation of this term to include 

only those who are "duly appointed" and we must thus conclude that 

Section 3310.09, supra, refers only to a political subdivision or fire dis­

trict which "employs" volunteers in the sense that they are "appointed" as 

firemen in a fire department maintained in whole or in part by the public 

agency concerned. 

\Ve may next observe in Section 505.37, Revised Code, the following 
provisions: 

"The board of township trustees may establish all necessary 
regulations to guard against the occurrence of fires, protect the 
property and lives of the citizens against damage and accidents 
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and may, with the approval of the specifications by the prosecuting 
attorney, purchase or otherwise provide such fire apparatus, me­
chanical resuscitators or other equipment, appliances, materials, 
fire hydrants, and water supply for fire-fighting purposes as seems 
advisable to the board. Such board shall provide for the care 
and maintenance of fire equipment, and, for such purposes, may 
purchase, lease, or construct and maintain necessary buildings, 
and it may establish and maintain lines of fire-alarm communica­
tions within the limits of the township. The board may employ 
one or more persons to maintain and operate fire-fighting equip­
ment, or it may enter into an agreement with a volunteer fire 
company for the use and operation of such equipment. The board 
may compensate the members of a volunteer fire company on such 
basis and in such amount as it deems equitable. 

"The boards of any two or more townships, or the legislative 
authorities of any two or mo-re political subdivisions, or any com­
bination thereof, may, through joint action, unite in ,the joint 
purchase, maintenance, use, and operation of fire-fighting equip­
ment, or for any other purpose designated in sections 505.37 to 
505.44, inclusive, of the Revised Code, and may pro-rate the 
expense of such joint action on such terms as are mutually agreed 
upon. 

"The board of any township may, by resolution, whenever 
it is expedient and necessary to guard against the occurrence of 
fires or to protect the property and lives of the citizens against 
damages resulting therefrom, create a fire district of such portions 
of the township as it deems necessary, and the board may purchase 
or otherwise provide such fire apparatus, appliances, materials, 
fire hydrants, and water supply for fire-fighting purposes, or may 
contract for such fire protection for such fire district as provided 
in section 505.44 of the Revised Code. The fire district so created 
shall be given a separate name by which it shall be known. 

"The board of any township or fire district created by such 
board under sections 505.37 to 505.44, inclusive, of the Revised 
Code or the legislative authority of any municipal corporation, 
may purchase the necessary fire-fighting equipment, buildings 
and sites for such township, fire district, or municipal corporation 
and pay for it over a period of four years. Such board or legisla­
tive authority may issue the notes of the township, fire district, 
or municipal corporation, signed by the board or legislative au­
thority and attested by the signature of the township or municipal 
clerk, covering such deferred payments and payable at the times 
provided, which notes may bear interest not to exceed six per 
cent per annum, and shall not be subject to sections 133.01 to 
133.65, inclusive, of the Revised Code. One fourth of such pur­
chase price shall be paid at time of purchase, and the remainder 
of the purchase price shall be covered by notes maturing in two, 
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three, and four years respectively. Such notes shall be offered 
for sale on the open market or given to the vendor if no sale 
is made." ( Emphasis added.) 

The language emphasized above in the initial paragraph of this section 

quite clearly suggests that two alternates are provided the board of town­

ship trustees, i.e., ( 1) they may "employ" firemen, or (2) they may 

contract with a volunteer company to operate township equipment. 

From an examination of the third paragraph in this section, quoted 

above, it is clear that the creation of a fire district is in no sense neces­

sarily related to a contract with a volunteer company, or with another 

political subdivision, and that such a contract does not per se effect the 

creation of such a district; nor can it be said that one subdivision which 

contracts with another for fire protection service is thereby "maintaining" 

in part the fire department of such other subdivision. 

In Section 505.41, Revised Code, there is the following provision: 

"Members of volunteer fire companies, or persons employed 
by a township on a part-time basis to operate or maintain fire­
fighting equipment, or persons employed in any manner incidental 
to the operation or maintenance of such equipment, are township 
employees for the purposes of workmen's compensation insurance, 
the same as though regularly employed as designated in section 
4123.01 of the Revised Code." 

Here again there is pointed out the distinction between ( 1) "persons 

employed" and (2) members of a volunteer company, the latter being 

deemed township "employees" for limited purposes only. 

It thus becomes clear that the provisions of Chapter 3310., Revised 

Code, apply only to those townships, fire districts, or municipalities which 
"employ" volunteer firemen in the sense that they are "appointed" as such 

by a "township, fire district, or municipality having a fire department;" 

and these provisions have no application to such townships, fire districts, 

and municipalities which maintain no fire departments of their own but 

which merely contract with a volunteer fire company, or with another 

political subdivision which does maintain a fire department, for the services 

of the members of such company, or the firemen employed by such depart­

ment, in providing fire protection service. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 


