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OPINION NO. 77-024 


Syllabus: 

A board of education cannot authorize its clerk to with­
hold from the salaries of its nonresident employees those 
income taxes that are ultimately due to another state under 
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a valid reciprocal agreement. (1961 Op. Att'y. Gen. No. 2261 
approved and followed) 

To: Donald L. Jones, Washington County Pros. Atty., Marietta, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, May 9, 1977 

I have before me your request for my opinion which reads 
as follows: 

"May a board of education negotiate 
(pursuant to Dayton Classroom Teachers 
Association v. Dayton Board of Education, 
41 Ohio St.2d· 127) or unilaterally adopt 
a policy, pursuant to Sections 3313.20 
and 3313.47, Revised Code, authorizing 
the clerk of the board of education to 
deduct from the salaries of nonresident 
teaching and nonteaching employees (who 
file certificates of nonresidence pursuant 
to reciprocal income tax agreements) the 
amount of the state income tax deductions 
authorized, provided, or required by the 
income tax law of the other state which 
has entered into a reciprocal income 
tax agreement with this State?" 

In 1961 Op. Att'y. Gen. No. 2261, my predecessor stated as 
follows in the syllabus to that opinion: 

"The statutes of this state do not 
authorize a clerk of a board of education 
to deduct from moneys due employees of the 
board any amounts representing taxes due to 
another state from said employees; and the 
board of education may not adopt a rule 
under Section 3313.20, Revised Code, pur­
porting to invest the clerk with the power 
to so deduct." 

At the time that Opinion was written, Ohio did not have a 
personal income tax. The subsequent enactment of R.C. Chapter 
5747 and the reciprocal agreements entered into between the 
Tax Commissioner of Ohio and the appropriate taxing officials 
of the individual states contiguous to Ohio necessitate a review 
of that opinion. 

My understanding of the facts that give rise to your re­
quest is as follows. A board of education in Ohio employs a 
number of people that work in Ohio but reside in the state of 
West Virginia. R.C. 5747.02 levies an income tax on "every 
individual residing in or earning income in this state." There­
fore, under the statute, nonresident employees would be subject 
to the tax levied in R.C. 5747.02. However, because of a valid 
reciprocal agreement between Ohio and West Virginia executed 
pursuant to R.C. 5747.0S(A) (3), the Onio income tax is not 
levied upon their Ohio income. Rather, Ohio has waived its 
right to tax the income of West Virginia's waiver of the right 
to tax the income of Ohio residents earned in West Virginia. 
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Under R.C. 5747.06, the Ohio income tax is withheld from the 
employee's compensation by the employer. The question to be 
considered here concerns the authority of a board of education 
to have its clerk withhold from the compensation of its non­
resident employees the taxes that are ultimately due to West 
Virginia under that state's tax laws. 

It is a well-settled tenet of Ohio law that administrative 
boards and agencies are creatures of statute and, consequently, 
can act only in areas where the General Assembly has specifically 
conferred the power to do so. See Steward v. Evatt (1944), 143 
Ohio St. 547, 56 N.E.2d 159, and Ohio Central Telephone Corp. 
v. Public Utilities Commission (1957), 166 Ohio St. 180, 140 
N.E.2d 782. In addition, it has been said that an attempt 
on the part of an administrative agency to exercise powers 
beyond the scope of those specifically delegated to it is a 
~surpation of legislative pow~r and, as such, is ineffective 
Gardner v. Ewing, 88 F. Supp. 315 (S.D. Ohio), aff'd. 185 F. 
2d 781 (6th Cir. 1950), rev'd. on other grounds, 341 U.S. 321, 
71 S.Ct. 684, 95 L.Ed. 968 (1951). Therefore, in order for a 
clerk of a board of education to withhold income tax from the 
compensation of a nonresident employee on behalf of another 
state, the Revised Code must contain a specific authorization 
to do so. 

The general withholding provision in the Ohio Income Tax 
Law is R.C. 5747.0G(A) which states: 

"Every employer*** making payment of 
any compensation to an employee who is a 
taxpayer shall deduct and withhold* **the 
tax reasonably estimated to be due from the 
employee* **with respect to the amount of 
such compensation*** 

"* * * * * * * * *." 
(Emphasis added) 

Thus, Ohio law requires employers to deduct taxes only from 
compensation paid to employees who are "taxpayers." Clearly, 
if the recipient of the income is not a "taxpayer," there is 
no requirement that such sums be withheld by the employer. 

R.C. 5747.01(0) defines the tern "taxpayer" for purposes 
of the income tax as follows: 

"(O) 'TJxpayer' means any person 
subject to the tax imposed by section 
5747.02 of the Revised Code." 

R.C. 5747.02 levies an income tax upon: 

"* * * [E]very individual residing 
in or earning or receiving income in this 
state* * *·" 



1977 OPINIONS OAG 77-024 

Therefore, a "taxpayer" is one who resides within the 
borders of Ohio or who earns or receives income in this 
state. Thus, every employer is required to withhold the 
Ohio income tax from the salary of any individual whc fits 
within the ambit of R.C. 5747.02. The general rule is clear: 
all Ohio employers must withhold the Ohio tax from the 
salaries of their nonresident employees"since those employees 
earn or receive income in this state. Since a board of edu­
cation is an employer pursuant to R.C. 5747.06, it is required 
to withhold the tax .from the compensation paid. 

This general rule is subject to an important exception, 
however. R.C. 5747.05(A) (3) provides: 

"(3) The tax commissioner may enter 
into an agreement with the taxing authorities 
of any state or of the District.of Columbia 
that imposes an income tax or a tax measured 
by income to provide that compensation paid 
in this state to a nonresident taxpayer 
shall not be subject to the tax levied in 
section 5747.02 of the Revised Code (so 
long as the agreement binds the other juris­
diction in a similar manner]." 

(Emphasis and brac~eted 
matter added) 

When the State of Ohio enters into a reciprocal agreeMent with 
the taxing authority of another state pursuant to R.C. 5747.05 
(A) (3), the income earned in Ohio by a resident of the other 
state is deemed to be immune from the levy of R.C. 5747.02. A 
nonr~sident recipient has not "earned or received income in 
this state" within the meaning of that statute. As such, a 
nonresident is not a "taxpayer" under R.C. 5747.01(0) and, 
therefore, is not subject to the wit~holding provisions of 
R.C. 5747.06(A). Thus, the statutes clearly provide that 
Ohio income tax is not to be withheld from the salaries of non­
residents provided that there is a valid reciprocal agreement 
and that the nonresidents have filed the necessary certificates 
of nonresidency. 

The statutes, however, are silent on the question of with­
holding taxes due to another state by employers of this state. 
None of the provisions set forth above, nor any other provision 
of Chapter 5747 of the Revised Code, has any bearing upon this 
question. Therefore, it must be concluded that the income tax 
laws do not authorize the board of education to adopt such a 
policy. The silence of the General Assembly must be considered 
determinative since, without authorization, the board is power­
less to act. 

This conclusion ·is not altered by the reciprocal agreement 
entered into by the State of Ohio and the State of West Virginia. 
Under date of January 25, 1972, the Tax Commissioner of Ohio 
exercised the power conferred upon him by R. C. 5 7 4 7 . 0 5 (A) ( 3) 
and entered into a "Reciprocal Income Tax Agreement." That Agree­
ment contains the following relevant language: 
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"A. Agreements respecting withholding. 

"l. No Ohio or West Virginia employer shall 
be required to withhold Ohio income tax from com­
pensation paid in Ohio to a resident of West 
Virginia who files with his employer a certifi­
cate of nonresidence unless and until such 
employer is advised that any such certificate 
was improperly filed. 

"2. No Ohio or West Virginia employer shall 
be required to withhold West Virginia income tax 
from compensation paid in West Virginia to a 
resident of Ohio who files with his employer 
a certificate of nonresidence unless and until 
such employer is advised that any such certi­
ficate was improperly filed. 

"3. Every West Virginia employer shall, 
to the extent provided by the Ohio Income Tax, 
be liable to the State of Ohio for the with­
holding of Ohio income tax from compensation 
paid to residents of Ohio. 

"4. Every Ohio employer shall, to the 
extent provided by the West Virginia Income 
Tax Act, be liable to the State of West 
Virginia for the withholding of West 
Virginia individual income tax from compen­
sation paid to residents of West Virginia. 

"S. Ohio will encourage Ohio employers to 
withhold and remit West Virginia income tax for 
residents of West Virginia employed in Ohio. 

"6. West Virginia will encourage West 
Virginia employers to withhold and remit 
Ohio income tax for residents of Ohio em­
ployed in West Virginia." 

It is apparent the Agreement contains mutual promises to 
assist one another in the enforcement of the respective income 
tax acts. However, these promises do not create additional 
responsibilities for employers in either state. Rather, the 
promises are referenced to and are dependent upon the law of 
each particular state and it is this law which creates whatever 
duties exist. 

Clearly, the only provisions of this Reciprocal Agreement 
that could conceivably apply to the matter currently under con­
sideration are Paragraphs 4 and 5. However, even a cursory 
examination of their language reveals that they do not supply 
the needed authority for the proposed action of the board of 
education. 

Paragraph 4 indicates that Ohio employers are to be liable 
to the State of West Virginia for withholding but specifically 
limits that liability to "the extent provided by the West Virginia 
Income Tax Act." Section ll-21-7l(A) of the West Virginia Act 
provides in relevant part: 
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"(a) General.--Every employer main­
taining an office or transacting busI'ries's 
within this State and making payment of any 
wages taxable under this article to a resi­
dent or nonresident individual shall deduct 
and withhold from such wages for each payroll 
period a tax computed in such manner as 
to result, so far ab practicable, in with­
holding from the employee's wages during 
each calendar year an amount substantially 
equivalent to the tax reasonably estimated 
to be due under this article resulting from 
the inclusion in the employee's West Virginia 
adjusted gross income of his wages received 
during such calendar year.***·" 

(Emphasis added) 

Thus, Paragraph 4 applies only to Ohio employers that have 
voluntarily placed themselves within the ambit of West Virginia's 
Act by engaging in business in that state. It does not apply 
to employers like a board of education who neither maintain an 
office nor transact business within th~ territorial boundaries 
of west Virginia. Therefore, it does not provide a board of 
education with the authority necessary to undertake the proposed 
action. 

Similarly, Paragraph 5 cannot be construed so as to alter 
the basic conclusion espoused above. The Agreement promises 
merely that Ohio will "encourage Ohio employers to withold and 
remit West Virginia income tax for residents of West Virginia 
employed in Ohio." However, this encouragement does not supply 
a board of education with the necessary statutorv authorization. 
Only the General Assembly can supply this power and it has not 
done so in the Ohio income tax laws. Therefore, the board of 
education cannot embark upon the proposed course of action. 

It should also be noted that the Revised Code provisions 
relevant to a board of education or its clerk do not supply the 
requisite authorization. The duties of the clerk of a board of 
education are enumerated by Sections 3313.22 through 3313.32 of 
the Revised Code. As my predecessor noted in 1961 Op. Att'y. 
Gen. No. 2261, none of these provisions can be construed to 
authorize a clerk of a board of education to deduct from the 
compensation paid to those ta~es which are due to another state 
by the employee. Moreover, the enactment of R.C. 3313.262 
evidences an intention on the part of the General Assembly to 
limit the authority of a clerk to deduct from an employee's 
compensation only those amounts which are specifically authorized 
by Ohio law or required by federal law. The General Assembly 
has given a clerk the authority to withhold from a teacher's 
compensation "such amounts for political organizations and 
parties and non-partisan issues as the teacher by written 
authorization may demand * * *." 'When this authorization 
is read in conjunction with R.C. Chapter 5747 and the 
Internal Revenue Code, both of which require an "employer" 
to withhold income from compensation paid to employees, 
it is clear that the rule of expressio unius est exelusio al­
terius is applicable. Since the General Assembly has expressly 
stated what other items may be deducted from an employee's 
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compensation by the clerk of a board of education, no action 
can be taken to enlarge the statutory duties of a clerk. 

Similarly, the portions of the Revised Code that deal 
specifically with the powers of the board of education do not 
authorize the proposed action. R.C. 3313.20 empowers a board 
of education to: 

"* * * [M] ake such rules and 
regulations as are necessary for its 
government and the government of its 
employees, pupils of its schools, and 
all other persons entering upon its 
school grounds or premises. * * *" 

Webster's Third New International Dictionary defines "govern­
ment" in the context used in R.C. 3313.20 as follows: 

"* * *2: the act or process of 
governing: authoritative direction or 
control***·" 

As such, a board of education may only make such rules and 
regulations as are necessary for it to carry on its function 
as a governmental unit and to maintain its "unauthoritative 
direction or control" over its employees, pupils and persons 
entering upon property owned by the board. It is not necessary 
for a board of education to withhold from an employee's com­
pensation income taxes due to another state in order to main­
tain its "authoritative direction or control~ over its employees. 
Therefore, a board of education could not look to R.C. 3313.20 
as authority for authorizing a clerk of the board to withhold 
such taxes. 

Finally, the case of Dayton Teachers Assn. v. Dayton Bd. of 
Edn. (1975), 41 Ohio St. 127, 323 N.E.2d 714, is inapposite to 
~matter presently under consideration except insofar as it 
recognizes that the board cannot take any action which conflicts 
with the duties and obligations imposed by law. That case in­
volved a collective bargaining agreement between the board and its 
teaching employees. Also at issue was a binding arbitration 
clause found in the contract. The Court considered the asser­
tions that entering into either or both of these was beyond the 
scope of the board's authority. The Court upheld the board's 
power in both respects. 

That decision has no applicability here, however. The con­
tract there was fundamental to the operation of the school and 
therefore fit within the "necessary for government" language of 
R.C. 3313.20. Moreover, the Court noted that the contract itself 
was a manifestation of the board's overall policy. 41 Ohio St. 
2d at 134, fn. 20 Therefore, the Court approved the action. In 
the present matter, however, neither of these considerations is 
present. Withholding foreign taxes is neither necessary for the 
board's government nor the proper subject of an overall policy 
decision. It does not fall within the ambit of R,C. 3313.20. 
Since no other provision of the Revised Code authorizes such 
withholdinq and to do so would amount to a board of education 
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expanding the statutory duties of a clerk, a board of education 
cannot embark upon the proposed course of action. 

Accordingly, it is my opinion and you are so advised that 
a board of education cannot authorize its clerk to withhold 
from the salaries of its nonresident employees those income 
taxes that are ultimately due to another state under a valid 
reciprocal agreement. (1961 Op. Att'y. Gen. No. 2261 approved 
and followed) 
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