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138 OPINIONS 

CONSTABLES, DESIGNATION OF-§509.01 R.C.-TIME OF 

MAKING SUCH DESIGNATION - BOARD OF TOWNSHIP 

TRUSTEES MAY PROPERLY DESIGNATE THAT NO CON­

STABLES BE ELECTED. 

SYLLABUS: 

1. A board of township trustees acting pursuant to the prov1S1ons of Section 
509.01, Revised Code, may lawfully determine that no constables shall be elected in 
the township. 

2. The designation of the number of constables to be elected in a particular 
township, made by the board of township trustees pursuant to Section 509.01, Revised 
Code, in order to be effective at the next succeeding election, must be made prior to 
the date for taking out nominating petitions for township offices. 

Columbus, Ohio, March 30, 1959 

Hon. John H. Barber, Prosecuting Attorney 

Fulton County, Wauseon, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"I would be pleased to have you give me your informal 
interpretation of Section 509.01 ORC in the following particulars: 

"l. Under such section, may the trustees in their 
discretion designate that no constable shall be elected in the 
township, thereby in effect abolish the position of con­
stable? 

"2. What is the official procedure to be taken by the 
board of trustees in making this designation ?" 

Section 509.01, Revised Code, to which you have invited my atten­

tion provides: 

"Such number of constables as are directed by the board of 
township trustees shall be elected, biennially, in each township. 
Each constable shall hold his office ior a term of two years, com­
mencing on the first day of January next after his election." 
( Emphasis added) 
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It is to be noted that the office of constable 1s not created by the 

General Assembly within each township of the state. Rather the board of 

township trustees is given the authority to determine the number, if any, 

of constables to be elected in the township. Based on the foregoing I deem 

the rule of major continet in se minus to be applicable, i e., where a grant 

of a certain quantum of authority is made such grant also includes all 

powers of lesser degree. Since the board may, in its discretion, determine 

the number of constables necessary for the preservation of law and order 

in the township, it follows logically that they may determine that no 

constables are needed. 

It is common knowledge that in numerous townships, although the 

designation of the number of constables to be elected has not been changed 

by the board of township trustees, there are now and have not been any 

persons elected and qualified as constables. Insofar as providing adequate 

police protection for the township in such a situation is concerned I 

invite your attention to Opinion No. 2292, Opinions of the Attorney 

General for 1958, p. -, the syllabus reading: 

"Under the provisions of Section 307.15, Revised Code, a 
board of township trustees has authority to enter into an agree­
ment with the board of county commissioners, whereby such 
boadd will furnish to the township such police protection as the 
township is authorized by law to furnish for itself, and to pay for 
such service out of township funds; but said county commission­
ers would have no authority to agree to have such police service 
performed b ythe sheriff or his deputies." 

It should be noted that the determination by a board of township 

trustees that no constable shall be elected within the township is subject 

to judicial review in a proper proceeding. In such a proceeding the court 

would be required to determine whether the discretion given to such board 

had been abused; and this determination, by necessity, would be made 

upon the basis of the facts of the particular case. The expression of an 

opinion on any particular instance of this sort would, of course, be beyond 

the scope of my office. 

I invite your attention to the fact that the authority of the board of 

township trustees to designate a person as a police constable pursuant to 

the provisions of Section 509.16, Revised Code, is not involved in the 

questions raised by your inquiry aud I do not consider such section to have 

any bearing upon the questions you submit with respect to ele-cted con-
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stables. Due to the methods of compensation and willingness of persons 

to serve as police constables rather than elected constables, a board of 

township trustees may determine that no constables shall be elected pur­

suant to Section 509.01, supra, but that a police constable or police, con­

stables shall be appointed as provided in Section 509.16, Revised Code. 

I deem it advisable to invite your attention to one further considera­

tion. In Opinion No. 7177, Opinions of the Attorney General for 1944, p. 

580, it was held, reading the syllabus: 

"Where township trustees, pursuant to authority of Section 
3327, General Code, determine that the number of constables to 
be elected biennially shall be increased over the number previously 
authorized, the trustees are without authority to name an ap­
pointee to serve in the interim until a successor has been duly 
elected at the next biennial election." 

The theory of the holding in this opinion was that the designation of 

additional constables to be elected did not create a vacancy for which the 

board was authorized to make an appointment. Since the board of town­

ship trustees may appoint a constable under authority of Section 509.04, 

Revised Code, I should deem it foreclosed from argument that the board 

may not, on the one hand, determine that no constable shall be elected 

in the township and, on the other, appoint a constable under authority of 

Section 509.04, Revised Code. The right of the electors of the township 

to elect a constable should not be allowed to be so thwarted. 

Therefore, in answer to your first question, I am of the opinion that 

a board of township trustees acting pursuant to the provisions of Section 

509.01, Revised Code, may lawfully determine that no constables shall be 

elected in the township. 

The answer to your second question 1s to be determined from the 

statutes applicable to township elections. It is apparent that the designa­

tion, if it is to be effective at the next election for township officials, must 

be made prior to the time for taking out nominating petitions for the 

office of constable, in order that persons may qualify as candidates for the 

office or offices so created and designated. See Sections 3505.03, 3505.04, 

3513.01, 3513.02 and 3513.07, Revised Code. 

Such designation should be in the same form as are other notifications 

which are required to be made from the board of township trustees to the 

county board of elections, i.e., a copy of the resolution signed by the trus­

tees and attested by the clerk and the record of proceedings relating 

thereto certified by the clerk. 
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Therefore, it is my opinion and you are accordingly advised: 

1. A board of township trustees acting pursuant to the provisions 

of Section 509.01, Revised Code, may lawfully determine that no con­

stables shall be elected in the township. 

2. The designation of the number of constables to be elected in a 

particular township, made by the board of township trustees pursuant 

to Section 509.01, Revised Code, in order to be effective at the next 

succeeding election, muust be made prior to the date for taking out 

nominating petitions for township offices. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




