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ATTORNEY GENERAL 

ANNEXATION OF SCHOOL DISTRICT, BY lV[UNICIPAL 

SCHOOL DISTRICT-TITLE TO FACILITIES PASSES. 

SYLLABUS: 

Where a city annexes part of the territory of a local school district and the 
transfer of territory has been approved by the state board of education, title to 
school buildings, school real estate and school facilities, located in such annexed 
territory, becomes vested in the board of education of the city school district. 

Columbus, Ohio, August 3, 1959 

Hon. Paul J. Mikus, Prosecuting Attorney 

Lorain County, Elyria, Ohio 

Dear Sir: 

·Your request for my opinion reads as follows : 

"Our office respectfully requests an opinion from your office 
on the following questions: 'Does the title of school buildings, 
school real estate and facilities transfer from the local school dis­
trict to the board of education of a city to which the area of the 
local school district containing said school facilities, etc., is 
annexed?' 

"We would like to add that for the purpose of the above 
question you should consider that the area of the local school 
district containing said school facilities is approximately one­
eighth to one-tenth of the total area and total school population 
of such local school district. There is now in the process of con­
sideration two such instances ; one involving annexation of the 
area containing the school buildings and facilities of the Clearview 
Local School District to the City of Lorain, and the second involv­
ing annexation of the area containing the buildings and facilities 
of Elyria Township Local School District to the City of Elyria. 



448 OPINIONS 

"On January 2, 1959, as legal counsel for the Clearview 
Local School District, we have advised said board that title to 
school buildings and facilities of said district in an area seeking 
annexation to the City of Lorain would not be lost to said school 
board. The same opinion would apply to the similar conditions 
existing in the area of Elyria Township seeking annexation to the 
City of Elyria. A copy of such opinion is herein enclosed for 
your consideration. 

"You will also find enclosed herein a copy of a letter under 
date of March 18, 1959, over the signature of M. Byron Morton, 
Assistant Superintendent of Public nstruction, of the Ohio De­
partment of Education, addressed to C. A. Gibbens, Lorain 
County Superintendent of Schools, wherein Mr. Morton holds 
an opinion that when a portion of a school district is transferred 
to another school district, and a school building is located within 
the territory so transferred, ... legal title to the school building 
becomes vested in the board of education of the district to which 
the territory is transferred.' Our office considers it important to 
emphasize that the area under consideration for transfer is a small 
fraction, much less than one-half, and in the above instance ap­
proximately one-eighth. 

"Our office would be pleased to send a member of our staff 
to confer and discuss this request with your office should you 
deem it advantageous." 

Section 3311.06, Revised Code, governs the procedure in the annexa­

tion by a municipal corporation of territory which comprises part of a 

school district. This section has been amended by Amended Senate Bill 

No. 297 of the 103rd General Assembly, such amendment to become 

effective on October 2, 1959, thus, for the purpose of this opinion, it will 

be necessary to consider the effect of such section as it now stands and as 

it will be as of October 2, 1959. 

Section 3311.06, Revised Code, now and until October 2, 1959, reads 

as follows: 

"The territory included within the boundaries of a city, 
local, exempted village, or joint vocational school district shall be 
contiguous except where a natural island forms an integral part 
of the district. 

"When territory is annexed to a city or village, such ter­
ritory thereby becomes a part of the city school district or the 
school district of which the village is a part, and the legal title to 
school property in such territory for school purposes shall be 
vested in the board of education of the city school district or the 
school district of which the village is a part; provided, that when 
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the territory so annexed to a city or village comprises part but 
not all of the territory of a school district, the said territory shall 
become a part of the said city school district or the school dis­
trict of which the village is a part only upon the approval by the 
state board of education. In the event territory is transferred 
from one school district to another under this section, an equi­
table division of the funds and indebtedness between the districts 
involved shall be made under the supervision of the state board 
of education and that a board's decision shall be final. After the 
effective date of this section, no action with regard to the transfer 
of school district territory pursuant to annexation to a munici­
pality shall be completed in any other manner than that prescribed 
by this section." (Emphasis added) 

Your question is concerned with the title of school buildings, school 

real estate and school facilities of the annexed territory thereby posing the 

question whether such items are "school property" within the purview of 

Section 3311.06, supra. 

The statement in Section 3311.06, supra, that "the legal title to school 

property in such territory for school purposes shall be vested in the board 

of education of the city school district or the school district of which the 

village is a part" appears to me to mean that the title to school buildings, 

school real estate and school facilities of the annexed territory would be 

transferred to the school district to which the territory is annexed. That 

is, the words "school property" would seem to include such items. Also, 

it is difficult to see what school property could be vested in the city or 

village district other than school buildings, school real estate and school 

facilities. Certainly the title to other property in the territory could not 

be vested in the city or village district. 

Your question of interpretation seems to have arisen from the defi­

nition of the words "school property" as given in the case of State, e.t" rel. 

v. Bateman, 119 Ohio St., 475, at pages 478 and 379, in which the Supreme 

Court said: 

"* * * The difficulty about this controversy turns upon the 
proper meaning to be given to the term 'school property.' Vve are 
of the opinion that school property does not mean the school 
buildings and equipment utilized in conducting the schools, but 
rather all the taxable property within the district subject to taxa­
tion. No other interpretation would produce equitable results. 
The language of the statute is quite as susceptible of this inter­
pretation as of any other. The Legislature would not be pre­
sumed to have intended that term to be employed in any manner 
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which would produce inequitable and unjust results. * * *" (Fol­
lowed in State ex Van Buren Twp. Bel. of Ed. v. Oakwood Bel. 
of Ed., 32 Ohio Law Abs., 367, (1938) 

ln both of the cases cited above the question involved interpretation 

of "school property'' as contained in the proviso of Section 4690, General 

Code, ( now Section 3311.06, Revised Code) which section reads as follows: 

"\Vhen territory is annexed to a city or village, such ter­
ritory thereby becomes a part of the city or village school district, 
and the legal title to school property in such territory for school 
purposes shall be vested in the board of education of the city or 
village school district. Provided, however, if the,re be any indebt­
edness on the school property in the territory annexed, the board 
of education of the city or village school district, shall assume 
such indebtedness and shall levy a tax annually sufficient to pay 
such indebtedness and shall pay to the board of education of the 
school district or districts from which such territory was detached, 
the amount of money collected from such levy as it becomes clue." 
( Emphasis added) 

You will note that the court in State, ex rel. v. Bateman, supra, was 

concerned with "any indebtedness on the school property annexed" and 

did not deal with "the title to school property annexed." The same is true 

of the case of State- ex rel. Van Buren Twp. Bd. of Ed. v. Oakwood Bd. of 

Ed., supra. In the Bateman case the question was whether the city school 

district would assume indebtedness on school property or on taxable prop­

erty in the territory. The court ruled that since there could not be any 

indebtedness on school property, itself, the words "school property" must 

apply to all taxable property in the territory. Actually, in this case, there 

was school property in the territory annexed but no question was raised 

over whether this property was transferred to the city district. I am of 

the opinion, therefore, that the definition of "school property" as given 

in the Bateman case does not apply to the words "school property" as 

used in present Section 3311.06, supra; and, thus, where a city annexes 

territory of a local school district, title to school buildings, school real 

estate and school facilities, located in such annexed territory, is vested 

in the city school district. 

As I noted at the outset of this opinion, Section 3311.06, supra, has 

been amended by the 103rd General Assembly, effective October 2, 1959. 

New language of the section pertinent in the instant case reads as follows: 

"* * * In the event such transferred territory includes real 
property owned by a school district, the state board of education, 
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as part of such division of funds and indebtedness, shall determine 
the true value in money of such real property and all buildings or 
other improvements thereon. The board of education of the school 
district receiving such territory shall forthwith pay to the board 
of education of the school district losing such territory such true 
value in money of such real property, buildings and improvements 
less such percentage of the true value in money of each school 
building located on such real property as is represented by the 
ratio of the total enrollment in clay classes of the pupils residing 
in the territory transferred enrollee\ at such school building in the 
school year in which such annexation proceedings were com­
menced to the total enrollment in clay classes of all pupils residing 
in the school district losing such territory enrolled at such school 
building in such school year. The school district receiving such 
payment shall place the proceeds thereof in its sinking fund or 
bond retirement fund. * * *" 

Thus, under the new law there will be no question about the title 

to school property transferred since the section definitely states that real 

property owned by a school district is transferred, and provides a formula 

for reimbursement for such property. 

You will also note that the new law will apply to all proceedings 

pending on or commenced after October 2, 1959. Section 3311.06, Re­

vised Code, as effective October 2, 1959, reads in part as follows: 

"* * * No transfer of school district territory or di vision of 
funds and indebtedness incident thereto, pursuant to the annexa­
tion of territory to a city or village shall be completed in any other 
manner than that prescribed by this section regardless of the date 
of the commencement of such annexation proceedings, and this 
section shall apply to all proceedings for such transfers and divi­
visions of funds and indebtedness pending or commenced on or 
after the effective date of this section." 

I might also note that both under the present Section 3311.06, supra, 

and under such section as amended, an annexed territory comprising part 

of a school district would not become a part of the city school district 

until approval of such transfer is given by the state board of education. 

Accordingly, answering your specific question, it is my opinion and 

you are advised that where a city annexes part of the territory of a local 

school district and the transfer of territory has been approved by the state 

board of education, title to school buildings, school real estate and school 
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facilities, located in such annexed territory, becomes vested m the board 

of education of the city school district. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




