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1. FIRE PROTECTION PURPOSES-FUNDS DERIVED FROM 
TOWNSHIP TAX LEVY-MAY BE USED FOR FIRE 
HYDRANTS AND WATER SUPPLY-FIRE FIGHTING 
PURPOSES-ONLY PORTION OF TOWNSHIP MAY BENE­
FIT. 

2. TOWNSHIP TRUSTEES, BOARD OF-LilVIITED AUTHOR­
ITY TO ESTABLISH OR PROCURE WATER LINES AND 
PROVIDE WATER SUPPLY-MAY PROCURE SUCH 
WATER SUPPLY AS IS NECESSARY FOR FIRE FIGHTING 
PURPOSES. 

SYLLABUS: 

1. Funds derived from a township tax levy for fire protection purposes may be 
used to obtain fire hydrants and water supply for fire-fighting purposes although 
such hydrants and water supply will benefit only a portion of the township. 

2. The authority of a board of township trustees to establish or procure water 
lines and to provide a water supply within the township concerned extends only t0 
the provision of such water supply as is necessary for fire-fighting purposes. 

Columbus, Ohio, May 1, 1956 

Hon. Calvin W. Hutchins, Prosecuting Attorney 

Ashtabula County, Jefferson, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"Ashtabula County has established water mains in Sewer 
District No. 1. The Township Trustees of Ashtabula Township 
have asked authority to connect with such water lines for the 
purpose of furnishing fire protection in a portion of the town­
ship which is included in Sewer District No. 1. Two questions 
have arisen : 

"(1) May funds realized from a one mill levy which has 
been voted for fire protection in Ashtabula Township, be used for 
laying down of water mains and the installation of fire hydrants, 
when the benefited area constitutes a small fraction of the entire 
township upon which the one mill tax has been levied. 
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"(2) May the owners of property abutting upon the mains 
when laid down avail themselves of water supplied through such 
mains." 

Section 505.37, Revised Code, provides: 

"The board of township trustees may establish all necessary 
regulations to guard against the occurrence of fires, protect the 
property and lives of the citizens against damage and accidents 
and may, with the approval of the specifications by the prosecuting 
attorney, purchase or otherwise provide such fire apparatus, 
mechanical resuscitators or other equipment, appliances, mate­
rials, fire hydran'.s, and water supply for firefighting purposes as 
seems advisable to the board. * * *" (Emphasis added.) 

Section 505.39, Revised Code, provides for a tax levy for fire pro-

tection in the following manner: 

"The ,board of township trustees may, in any year, levy a 
sufficient tax upon all taxable property in the township or in a 
fire district, to provide protection against fire, to provide and 
maintain fire apparatus and appliances, buildings and sites for 
apparatus and appliances, sources of water supply, materials 
for such water supply, lines of firealarm telegraph, and to pay 
permanent, part-time, or volunteer fire-fighting companies to 
operate such equipment." 

There seems to be no question but that township trustees may provide 

fire hydrants and a water supply for fire-fighting purposes and provide 

funds for the same by a tax levy. 

Your first question concerns itself with whether funds raised by a 

levy on all property in the township for fire protection may be used to 

finance a project for fire protection in a portion of the township. 

In Railroad Company v. Commissioners, 48 Ohio St., 249, the court 

had ;before it the question of whether a tax, ,levied on all property in a 

taxing district under the one-mill assessment pike law, was valid in 

that some of the property assessed received little if no benefit from the 

improvement. The court held as follows in the first paragraph of the 

syllabus: 

"1. Where a tax is levied for a public purpose, and the 
rule of equality has ,been observed in making the levy, its payment 
cannot be defeated by showing that no direct, or pecuniary, bene­
fit will accrue to either the property, or its owner, from the pro­
posed expenditure of the funds raised by the tax." 
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See also 38 Ohio Jurisprudence, Taxation, Section 134, page 886: 

In State ex rel. Bowman v. Board of Commissioners of Allen County, 

et al., 124 Ohio St., 175, the problem before the court was a mandamus 

action to compel county commissioners to levy a tax on all property in 

the county to pay for bonds issued in estaiblishing sewer districts for part 

of the county. Paragraph 8 of the syllwbus of that case reads: 

"8. An ad valorem tax levy upon all the taxable property 
of a county to pay the principal and interest of bonds issued to 
provide funds to construct a sewer system for a small territory 
contiguous to a municipality, which improvement confers no direct 
benefit to property in the county remote in location from said 
improvement, does not violate the provisions of Section 2 of 
Artiole XII of the Ohio Constitution, requiring all real and per­
sonal property to be taxed by a uniform rule, and according 
to its true value in money." 

In the body of the opinion at page 199, Marshall, C. J., makes the following 

comment: 

"The construction of water supply systems and storm and 
sanitary sewer systems by municipalities has long been ,recog­
nized by .the Legislature as a valid exercise of governmental pow­
ers in promoting the public health and welfare by municipalities, 
and the same may be said as to a levy of general taxes spread over 
the entire property of such municipalities, even though the direct 
benefits were confined to but a small portion of the municipality. 
This principle has been so often declared and so well settled that 
citation of authority is unnecessary. * * *" 

The Bowman case was followed by the court 111 the recent case of 

State ex rel. Speeth et al., v. Carney, Aud., 163 Ohio St., 159. 

In view of the foregoing there does not appear to be any prohibition 

from using funds collected township-wide for an improvement for a portion 

of the township for fire-fighting purposes. 

Your second question raises a different problem. The only authority 

granted by Section 505.37, Revised Code, is to provide a water supply 

for fire-fighting purposes. If owners of property were allowed to connect 

with township water supply lines laid for fire-fighting purposes then the 

township would be in the water supply business. The board of trustees 

of townships :being created by statute have no authority other than that 

given by statute and there is no enabling statute permitting township 
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trustees to supply water to residents of the township. Therefore, the 

authority of the township trustees being limited to procuring water sup­

ply for fire-fighting purposes, they cannot supply water through lines 

of the township to property owners or ot,her residents. 

In specific answer to your inquiry it is my opinion, and you are 

advised, that : 

1. Funds derived from a township tax levy for fire protection pur­

poses may -be used to obtain fire hydrants and water supply for fire-fighting 

purposes although such hydrants and water supply will benefit only a 

portion of the township. 

2. The authority of a board of township trustees to establish or 

procure water lines and to provide a water supply within the township 

concerned extends only to the provision of such water supply as is 

necessary for fire-fighting purposes. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




