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OPINION NO. 77-051 

Syllabus: 

1. A board of county commissioners, which 
is vested with the power of eminent do­
main with respect to the construction 
of a county courthouse, is not. required 
to comply with the municipal. zoning code 
in order to construct an addition to a 
courthouse located in the municipality. 
(1949 Op. Att'y Gen. No. 1084, p. 728, 
approved and followed) 

2. A board of county commissioners must, pur­
suant to R.C. 713.02, attempt to secure 
the approval of the city planning com­
mission before it may construct .an addi­
tion to a courthouse located in the 
municipality, if the commission has 
made a plan of the municipal corpora­
tion. 

To: Lowell S. Petersen, Ottawa County Pros. Atty., Port Clinton, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, October 1, 1977 

I have before me your request for my opinion on the follow­
ing questions: 

l. 	 Must a Board of County Commissioners 
comply with the City zoning code of 
the City in which the Co~nty Court 
House is located when constructing 
an addition to said Court House? 

2. 	 Must a Board of County Commissioners 
secure the approval of the City Plan­
ning Commission of the City in which 
the County Court House is located pur­
suant to Ohio Revised Code Section 
713.02 before constructing an addi­
tion to the present County Court 
House? 

It is clear that a municipality may by ordinance provide 
for the zoning or districting of the municipality and re­
gulate the location, bulk, height and uses of buildings and other 
structures. A municipality's power to enact zoning regulations 
is derived from Ohio Const. art. XVIII, §3, which grants to muni­
cipalities the function of local self-government, and is expressly 
enumerated in R.C. Chapter 713. The validity of zoning regula­
tions has been upheld by decisions both of the Ohio Supreme 
Court and of the Supreme Court of the United States. E.g., Euclid v. 
Ambler Realty Cornpanv, 272 U.S. 365 (1926); Pritz v. Messer, 
112 Ohio St. 628 (1925). 

For the purposes of this opinion, I shall assume that the zoning 
code of the City of Port Clinton was properly enacted and adopted 
pursuant to R.C. 713.12 and, therefore, is valid and enforceable. 
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Assuming this, I shall proceed to consider whether the board of 
county commissioners must comply with the zoning code when con­
structing an addition to a courthouse located in the city. 

In a series of cases the Ohio Supreme Court has developed the 

view that zoning ordinances of municipalities are ineffective to 

prevent or restrict the use of land by the state or any of its 

subdividions or agencies vested with the right of eminent domain 

in the use of land for public purposes. In Doan v. The Cleveland 

Short Line Ry. Co., 92 Ohio St. 461 (1915), the court was asked 

to consider whether restrictive covenants contained in deeds to 

land within an allotment were effective to curtail the activities 

of a railroad company which possessed the right of eminent domain. 

The court held that the restrictive covenants were not enforceable 

against the railroad company and stated its rationale at 468 as 

follows: 


No covenant in a deed restricting the 
real estate conveyed to certain uses 
and preventing other uses can operate 
to prevent the state, or any body poli ­
tic or corporate having the authority 
to exercise the right of eminent do­
main, from devoting such property to a 
public use. The right of eminent do­
main rests upon public necessity, and 
a contract or covenant or plan of al ­
lotment which attempts to prevent the 
exercise of that right is clearly a­
gainst public policy and is there­
fore illegal and void. 

In Norfolk & Western Ry. Co. v. Gale, 119 Ohio St. 110 (1928), the 
court considered whether restrictive covenants in deeds and the pro­
visions of a municipal zoning code stated a cause of action for in­
junctive relief against the public use of the restricted and zoned 
land. Citing and relying on Doan, supra, the Supreme court held 
that no cause of action was stated. Moreover, in Cincinnati v. 
Wegehoft, 119 Ohio St. 136 (1928), the court upheld the validity 
of a provision in a municipal zoning code which exempted the mun­
icipality from its own building restrictions. The court commented, 
however, at 137 that the express exemption "was not at all neces­
sary to clothe the city with the power to acquire property on which 
to erect necessary public buildings in the restricted residential 
zone." 

The rationale for the principle that the state or any instru­
mentality vested with the power of eminent domain is exempt from the 
provisions of a municipal zoning code is a:scussed in great detail 
in the case of State ex rel. Helsel v. Board of County Conunissioners 
37 Ohio Op. 58 (1947), aff'd, 83 Ohio App. 388 (1948), appeal dis­
missed, 149 Ohio St. 583 (1948), which held that zoning restrictions 
of municipalities are not effective to prevent a county from using 
property for the public purpose for which it has been taken under 
the power of eminent domain. It is sufficient for the purposes of 
this opinion to note the following observation made by the Cuyahoga 
County Court of Conunon Pleas at 61. 

The nature of this power is defined 
in 29 C.J., Sec. 2, p. 77 as follows: 
Eminent domain is an inherent and 
necessary attribute of sovereignity, 
existing independently of constitu­
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tional provision and superior to 
all property rights. 

such right antedates constitutions 
and legislative enactments·, and exists 
independently of constitutional sanc­
tions or provisions, which are only 
declaratory of previously existing 
universal law. The right can be 
denied, or restricted, only by.fun­
damental law, and is a right inher­
ent in society, and superior to all 
property rights. 

The connecting link between the foregoing discussion and your 
specific question is provided by R.C. 307.08, which specifically 
grants to a board of county commissioners the power of eminent 
domain with respect to the construction of a county courthouse. 
R.C. 	 307.08 provides as follows: 

When, in the opinion of the board 
of county commissioners, it is necessary 
to procure real estate, a right-of-way, 
or an easement for a courthouse, jail, 
or public offices, or for a bridge and 
the approaches thereto, or other struc­
ture, or public market place or market­
house, proceedings shall be had in ac­
cordance with sections 163.0l to 163.22, 
inclusive, of the Revised Code. 

R.C. Chapter 163. sets forth the procedures through which the power 
of eminent doMain may be exercised. 

You do not indicate in your letter whether the county acquired 
the site of the existing courthouse through the exercise of its 
powers of eminent domain. This fact is, however, not essential to 
the disposi t-ion of the issue. In both Doan and Norfolk & Western 
Ry. Co., supza, the railway companies had acquired the property in 
question by purchase rather than through the power of eminent 
domain. Thus, it is sufficient that the county has the power 
of eminent domain. It is not necessary that that power be exer­
cised in the particular case in question. 

In 1949 Op. Att'y Gen. No. 1084, p. 728, one of my predeces­
sors was asked to consider whether a board of county commissioners 
could erect a steel storage building on land previously purchased 
by the county in a zone where such structures were not permitted 
under the municipal zoning code. The opinion cites Doan and Nor­
folk & Western Rv. Co., supra, as authority for the followingc:on­
clusions set forth in the syllabus. 

1. 	 The zoning ordinance of a municipality 
cannot be construed as applying to a 
county vested with the right of emi­
nent domain in the use of lots for a 
public purpose. 

2. 	 The zoning ordinances of a municipality 
cannot be construed as applying to a 
county vested with the right of emi-
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nent domain in the use of lots for 
public purposes even though said lots 
were not acquired by appropriation 
proceedings, but were acquired by pur­
chase. 

Thus, it is my opinion that a board of county commissioners, 
which is vested with the power of eminent domain with respect 
to the construction of a county courthouse, is not required 
to comply with the municipal zoning code in order to con­
struct an addition to a courthouse located in the municipality. 
(1949 Op. Att'y Gen. No. 1084, p. 728, is approved and followed) 

You have also inquired whether a board of county cornmis­
sioners must, pursuant to R.C. 713.02, secure the approval of the 
city planning commission before constructing an addition to an 
existing courthouse located in the city. 

R.C. 713.02, which sets forth the powers and duties of a city 
planning commission, provides in relevant part as follows: 

Whenever the commission makes a 
plan of the municipal corporation, or 
any portion thereof, no public build­
ing or structure, ••• or part thereof 
shall be constructed or authorized to be 
constructed in the municipal corpora­
tion or planned portion thereof unless 
the location character, and extent there­
of is approved by the commission. In 
case of disapproval the commission shall 
communicate its reasons theJ:efor to the 
legislative authority of the municipal 
corporation and to the head of the de­
partment which has control of the con­
struction of the proposed improvement 
or utility. The legislative authority, 
by vote of not less than two-thirds of 
its merrbers and of such department head, 
together may overrule such disapproval. 
If such oublic way, ground works, build­
ing, structure, or utility is one the 
authorization or financing of which 
does not, under the law, or charter 
provisions governing it, fall within 
the orovince of a municipal legisla­
tive authority or other municipal body 
or official, the submission to the com­
mission shall be bv the state, school, 
county, district, or township official, 
board, commission, or body having such 
jurisdiction, and the commission's dis­
approval may be overruled by such offi­
cial, board, commission, or bodv bv a 
vote of not less than two-thirds of its 
membership•••• The commission may 
make recommendations to any public au­
thorities or to any corporations or in­
dividuals in such municipal corporation 
or the territory contiguous thereto, con­
cerning the location of any buildings, 
structures, or works to be erected or con­
structed by them. (Emphasis added) 
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For the purpose of this opinion, I shall assume that the Port 
Clinton planning commission has in fact made a plan of the munici­
pality which contains general recommendations for the location, char­
acter and extent of public improvements within the municipality. 

Considering whether the provisions of R.C. 713.02 are mandatory 
or merely directory in application to your situation, I am per­
suaded to reach the former conclusion for the following reasons. 
The statute expressly requires that a county shall submit plans for 
the construction of any public building or structure, or parts 
thereof, under its jurisdiction to the planning commission in the 
city where such construction is undertaken. Although the term · 
"structure" is not defined for the purposes of R.C. 713.02, it is 
unquestionable that a proposed addition to a building is a structure. 

I have also noted that where the General Assembly has pro­
vided exceptions to the submission and approval requirements in 
R.C. 713.02, it has done so in express terms. For example, R.C. 
165.14(A), which deals with the construction of industrial develop­
ment projects by public authorities, expressly provides that such 
projects "shall not be subject to the requirements relating to 
public buildings, structures, grounds, works, or improvements im­
posed by section 125.82, 713.02, or 713.25 of the Revised Code or 
any other similar requirements which may be lawfully waived by this 
section." No such waiver is contained in the provisions of R.C. 
307.80, which authorizes a board of county commissioners to con­
struct a courthouse. 

Moreover, it cannot be said that the provisions of R.C. 713.02 
are ineffective against public authorities vested with the power of 
eminent domain. The provisions of R.C. 713.02 are, unlike the zoning 
powers of a municipality, exclusively limited in their application 
to public authorities, all of which are vested with the power of 
eminent domain. Thus, to construe the statute as ineffective a­
gainst public authorities vested with the power of eminent domain 
would render the statute nugatory. Such a result is impermissible 
under R.C. 1.51 which states that "[i]f a general provision con­
flicts with a special or local provision, they shall be construed, 
if possible, so that effect is given to both." 

I am also persuaded to conclude that the procedural require­
ments of R.C. 713.02 are mandatory by the discussion of this sta­
tute in Cleveland Electric Illuminating Co. v. Painesville , 15 Ohio 
St. 2d 125 (1968). The Ohio Supreme Court found therein that the 
City of Painesville had established a city planning commission, 
pursuant to R.C. 713.01, and that the commission had promulgated 
a city plan recommending general locations for the placement of 
utilities. Based on these findings, the Court states at 132 that 
"[u]nder Section 713.02, Revised Code, the commission may require 
that plans as to the location be submitted for its approval. Al­
though commission disapproval is subject to review by higher govern­
mental authority, the city does have the opportunity to seek com­
pliance with its c:iv~rall community plan." 

Thus, it is my opinion that the procedural requirements set 
forth in R.C. 713.02 are mandatory. A board of county commissioners 
must attempt to secure the approval of a city planning commission, 
which has made a plan for the city, before it may construct an 
addition to a county courthouse located in the city. If the city 
planning commission disapproves the project, the board of county 
commissioners may, pursuant to R.C. 713.02, overrule the commission's 
disapproval by a vote of not less than two-thirds of its membership. 
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Thus, 

l. 

2. 

ATTORNEY GENERAL 

it is my opinion and you are so advised that: 

A board of county commissioners, which 
is vested with the power of eminent do­
main with respect to the construction 
of a county courthouse, is not required 
to comply with the municipal zoning code 
in order to construct an addition to a 
courthouse located in the municipality. 
(1949 Op. Att'y Gen. No. 1084, p. 728, 
approved and followed) 

A board of county commissioners must, pur­
suant to R,C, 713.02, attempt to secure 
the approval of the city planning com­
mission before it may construct an addi­
tion to a courthouse located in the 
municipality, if the commission has 
~ade a plan of the municipal corpora­
tion. 




