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OPINION NO. 77-085 

Syllal>us: 

An emergency medical technician-ambulance, as defined in R.C. 4731.82 (A), 
is not permitted to administer intravenous fluids as a treatment for shock, even 
though such technician has completed a course of study in the administration of 
intravenous fluids approved by an emergency medical services board. 

To: Otho Eyster, Knox County Pros. Atty., Mount Vernon, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, December 9, 1977 

I have before me your request for my opinion as to 1vhether it is permissible 
for an emergency medical technician-ambulance, as defined in R.C. 4731.82(A), to 
administer intravenous fluids as a treatment for shock, after completion of a 
course of study in the administration of intravenous fluids approved by an . 
emergency medical services board. 

An emergency medical technician-ambulance, or EMT-A, is defined in R.C. 
4731.82(A) as follows: 

"Emergency medical technician-ambulance" or "EMT-A" 
means a trained or qualified person certified under division 
(A) of section 4731.86 or 4731.87 of the Revised Code who is 
responsible for the operation of an ambulance and care of 
patients, and who in an emergency determines the nature 
and extent of illness or injury and establishes priority for 
required emergency care; renders emergency care, such as 
opening and maintaining an airway, giving positive pressure 
ventilation, cardiac resuscitation, controlling of 
hemorrhage, treatment 9f shock, immobilization of 
fractures, bandaging .•• (Emphasis added). 

The standards for accreditation of a program for certification of emergency 
medical technicians-ambulance are set forth in R.C. 4731.84(B) and include 
instruction and training in emergency victim care, reading and interpreting a 
trauma victim's vital signs, in-hospital training and clinical experience. 

An emergency medical technician-paramedic is defined in R.C. 4731.BZ(B) as 
follows: 

"Emergency medical technician-paramedic" or "para­
medic" means a person speciallv trained beyond the 
emer enc medical technician-ambulance level, who is 
certified under division B of section 4731.86 or 4731.87 of 
the Revised Code who, in addition to erformin" those 
functions described in di vision A of this section, renders 
rescue and emergency medical services and, in conjunc­
tion with a cooperating licensed medical doctor, doctor of 
osteopathic medicine and surgery, or a phvsician advisory 
board, may perform the following life support or intensive 
care techniques: 

(U Cardiac monitoring; 
(2) Defibrillation; 
(3) Airway or gastric intubation; 
(4) Relief of pneumothorax; 
(5) Administration of ao ro and intra­

venous fluids. 	 Emphasis added • 
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The standards for accreditation of a program for certification of emergency 
medical technicians-paramedics are set forth in R.C. 4731.84(C) and include, in 
addition to the requirements set forth in R.C. 4731.84(8) for EMT-A's, instruction 
and training in medical terminology, venipuncture procedures, intubation proce­
dures, patient assessment and triage, and acute cardiac care. 

These statutes clearly draw a distinction between the training and qualifica­
tions of a certified EMT-A and those of a certified paramedic. The statutes also 
distinguish between the types of emergency medical care each class of technicians 
is permitted to render. While an EMT-A is authorized to treat shock, an EMT-A is 
not expressly authorized to administer intravenous fluids. A certified paramedic is 
expressly authorized to administer intravenous fluids, provided that he is acting in 
conjunction with a licensed doctor. 

The fact that a paramedic is expressly authorized to administer intravenous 
fluids implies that au EMT-A does not have such authority. The paramedic's 
authority to perform intensive care techniques is expressly stated to be in addition 
to those functions described in R.C. 4731.82(A). If the authority granted in R.C. 
4731.82(A) to treat shock included by implication the authority to administer 
intravenous fluids, it would be unnecessary to expressly grant additional authority 
in R.C. 4731.82(8). R.C. 1.51 provides that if a general provision conflicts with a 
special provision, they shall be construed, if possible, so that effect is given to 
both. Such a construction is possible with respect to these statues since the 
administration of intravenous fluids is but one of several procedures for .the 
treatment of shock. Additional measures for the treatment of shock include 
keeping the patient quiet, compression dressings for control of bleeding, splinting 
of fractures, along with maintenance of the body temperature and of a clear airway 
with adequate oxygenation. A.R. Gray, M.D., Attorneys' Textbook of Medicine, 
10,16 (3) (3rd Ed. 1977). 

The fact that an EMT-A has completed an additional course of study, 
approved by an emergency medical services board, in the administration of 
intravenous fluids does not alter his status under the requirements of R.C. 4731.82. 
Pursuant to R.C. 4731.82 (E), the board of regents is the accrediting body for all 
paramedic programs and the state board of education is the accrediting body for all 
emergency medical technicians-ambulance programs. Approval of a course of 
study by a local emergency medical services board is not sufficient for the purpose 
of program certification. Moreover, R.C. 4731.82 does not recognize an 
intermediate level of certifieation for individuals who may have education or 
training beyond that required for an EMT-A but who do not fully meet the 
requirements for a paramedic. The statute is not capable of subjective application 
in order to accomodate the unique educational background of a particular 
technician. To the contrary, it would appear that the minimum instruction and 
training requirements set forth in R.C. 4731.84 (C) must be fully met before a 
technician is authorized to administer intravenous fluids pursuant to R.C. 4731.82 
(8). 

R.C. 4731.89, which authorizes the rendering of medical services in an 
emergency situation, provides as follows: 

(A) The services listed in division (B) of section 4731.82 of 
the Revised Code may be performed by a paramedic 
pursuant to written or verbal authorization, authorization 
transmitted through a direct communication device by a 
licensed medical doctor or doctor of osteopathic medicine 
and surgery or a registered nurse designated by a 
physician. 
(8) If communications fail during an emergency situation, 
or the required response time prohibits communication, 
the paramedic may perform any of the above if, in his 
judgment, the life of the patient is in immediate danger. 
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Knowledge of venipuncture procedures would not necessarily qualify an EMT-A to 
perform under the circumstances described in R.C. 4731.89. The described 
procedure depends upon communication between the attending technician and an 
absent doctor or nurse. It thus presupposes that the technician has the training and 
ability to accurately assess the victim's condition and convey the information to 
the doctor or nurse. It also presupposes that the technician has sufficient 
knowledge of medical terminology to enable him to carry out the vet·bal or written 
instructions of the doctor or nurse. The fact that a paramedic may, pursuant to 
R.C. 4731.89(B), exercise his own judgment if communications fail during an 
emergency situation also supports the conclusion that an emergency medical 
technician must fully satisfy the requirements of R.C. 4731.84(C) before he is 
authorized to perform the services set forth in R.C. 4731.82(B). 

Thus, it is my opinion and you are so advised that an emergency medical 
technician-ambulance, as defined in R.C. 4731.82(A), is not permitted to administer 
intravenous fluids as a treatment for shock, even though such technician has 
completed a course of study in the administt'ation of intravenous fluids approved by 
an emergency medical services board. 
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