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180 OPINIONS 

PRISONER, MILITARY-OHIO :NATIONAL GUARD-COM­
PENSATION FOR CONFINEMENT IN COUNTY JAIL-SHER­
IFF-§§311.20, 5923.47 RC. 

SYLLABUS: 

1. Under the prov1s10ns of Section 5923.47, Revised Code, the sheriff of any 
county must accept for confinement any military prisoner upon request of the Ohio 
National Guard and there is no requirement that the Adjutant General enter into a 
contract with the county for the care of such prisoners. 

2. For the expense of keeping and feeding military prisoners confined at the 
request of the Ohio National Guard, the sheriff of a county shall be allowed the rate 
provided by Section 311.20, Revised Code, and the Ohio National Guard shall re­
imburse the county for such expense at the same rate. 
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181 ATTORNEY GENERAL 

Columbus, Ohio, April 9, 1959 

Hon. Loren G. Windom, Major General 

The Adjutant General, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request of March 9, 1959 reading as follows: 

"Please refer to ORC 311.20 and 5923.47. Several County 
Sheriffs, notably Cuyahoga County, have taken the position that 
they will not accept military prisoners from the Ohio National 
Guard without a special contract with the Adjutant General 
including provision for the payment of costs in excess of those 
prescribed in ORC 311.20. 

"Your opinion on the following questions is requested: 

"1. Can the Sheriff of a County require the Adjutant 
General to enter into a contract for the care of prisoners as 
a prerequisite to the acceptance of military prisoners from the 
Ohio National Guard? 

"2. What is the correct rate at which the County 
should be reimbursed for the care of military prisoners 
received from the Ohio National Guard?" 

Section 5923.47, Revised Code, to which you refer, reads as follows: 

"Any civil officer having custody or control of any jail or 
prison shall confine therein any military prisoner upon request of 
competent military authority. The expense of service of writs 
under section 5923.46 of the Revised Code and of such confine­
ment shall be paid from the funds appropriated for the mainte­
nance of the Ohio national guard or the Ohio defense corps as 
the case requires." (Emphasis added) 

Section 341.01, Revised Code, reads as follows: 

"The sheriff shall have charge of the county jail and all per­
sons confined therein. He shall keep such persons safely, attend 
to the jail, and govern and regulate the jail according to the rules 
and regulations prescribed by the court of common pleas." 

(Emphasis added) 

Thus, a sheriff is a civil officer having custody or control of a jail 

within the purview of Section 5923.47, supra. 
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In Opinion No. 2458, Opinions of the Attorney General for 1958, 

p. . .. , my predecessor in office had occasion to consider whether the 

sheriff of a county may refuse, in view of the provisions of Section 5923.47, 

Revised Code, to confine a military prisoner pursuant to the sentence of a 

summary court martial. The syllabus in that opinion reads as follows: 

"Under the provisions of Section 5923.47, Revised Code, the 
sheriff of any county must accept for confinement and the execu­
tion of sentence any military prisoner sentenced by a court 
martial pursuant to Sections 5923.36 and 5923.48, Revised Code." 

As noted in Opinion No. 2458, supra, Section 5923.47, supra, pro­

vides in unambiguous terms that any civil officer, such as a sheriff, hav­

ing control or custody of any jail or prison shall confine in his jail or 

prison any military prisoner upon the request of competent military au­

thority. Certainly, the Ohio National Guard which, by Section 5923.01, 

Revised Code, is included as a part of the state militia, and which is spe­

cifically mentioned in Section 5923.47, supra, is a competent military 

authority under the provisions of said Section 5923.47, Revised Code. 

Moreover, this section does not require that a contract be entered into 

before the sheriff is required to accept a military prisoner, but states 

clearly that the sheriff shall confine any military prisoner upon the request 

of competent military authority. 

Perhaps the position taken by the sheriffs to whom you refer is 

based on the provisions of Section 341.21, Revised Code, which provides 

for a contract between the county and the United States for the use of the 

county jail for the custody of prisoners charged with or convicted of crime 

by the United States. This, however, is not persuasive in the instant case 

as said Section 341.21, Revised Code, pertains exclusively to prisoners of 

the United States, while the Ohio National Guard, as such, is an agency 

of the state. Also, the provisions of Section 5923.47, supra, include a 

specific reference to the Ohio National Guard and plainly indicate that 

the section applies to prisoners of the Ohio National Guard. 

The second question raised by your letter asks the "correct rate at 

which the county should be reimbursed for the care of military prisoners 

received from the Ohio National Guard." On this point, the latter part 

of Section 5923.47, supra, states that expenses of confinement shall be paid 

from the funds appropriated for the maintenance of the Ohio National 

Guard but does not state how such expense shall be determined. Section 
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311.20,. Revised Code, however, appears to be pertinent in this regard, the 

first sentence reading: 

"The sheriff shall be allowed by the board of county commis­
sioners the actual costs of keeping and feeding prisoners or other 
persons confined in the county jail but at a rate not to exceed 
one dollar and fifty cents per day of three meals each." 

Thus, for keeping and feeding a military prisoner at the request of 
the Ohio National Guard, a sheriff is allowed his actual costs not to exceed 

one dollar and fifty cents per day of three meals each. It follows, therefore, 

that in reimbursing the county for the care of military prisoners under the 

provisions of Section 5923.47, supra, the Ohio National Guard should do 

so at the same rate. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised: 

1. Under the provisions of Section 5923.47, Revised Code, 
the sheriff of any county must accept for confinement any military 
prisoner upon request of the Ohio National Guard and there is no 
requirement that the Adjutant General enter into a contract with 
the county for the care of such prisoners. 

2. For the expense of keeping and feeding military prison­
ers confined at the request of the Ohio National Guard, the sheriff 
of a county shall be allowed the rate provided by Section 311.20, 
Revised Code, and the Ohio National Guard shall reimburse the 
county for such expense at the same rate. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




