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OPINION NO. 73-008

Syllabus:

1. The 10 per cent reduction authorized by ®,C. 319.301, is
effective as to taxes charged and pavahle in the vears following
1972, and is not forfeited hecause of delinguency.

2. The 10 ner cent venalty, imposed by ™.C. 5717,17 on delin-
aquent taves, is comnuted on the amount of taxes charaed and nayatle
after the 10 per cent reduction has heen applied under 7,C.
319.301.

3. In cormputing the armount to be certified hy the county
treasurer nursuant to R.C. 321.24 (F). those taxes which
have actually heen collected may be considered. nelinquent
taxes which remain uncollected, as well as taxes charged on the
Aduplicate, hut uncollected because of clerical error, and taxes
charged hut withheld pursuant to ™.C. 5715.19, mav not he in-
cluded in such certification.

4, The state'’'s obligation to reimburse a countv under ™.C.
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321.24 (F), is limited to an amount vhich reflects onlv taxes
which have heen collected at the time of settlement.

To: David W, Dowd, Jr., Stark County Pros. Atty., Canton, Ohlo
By: Wiliiam J. Brown, Attorney General, February 7, 1973

Your request for my opinion poses the following cquestions:

1. with regard to the ten percent (109%) re-
duction in taxes required by R.C, 319.301, should
the County Auditor treat this reduction as though
it were permanent, i.e. will the taxes, as reduced
by ten percent (10%), be carried as the amount
charged on the duplicate until raid, regardless of
vhether such taxes becore delinquent?

2, In the light of newly enacted R,C, 319,301,
will the ten mercent (10%) venalty immosed hy .0,
5719.17 and ™., 5719.18 on delinauent taxes he an-
plied to the amount of taxes charged against an
entry of real estate prior to the ten percent (10%)
reduction or to the amount of such taxes after the
ten mercent (10%) reduction?

3. With regard to newly enacted ~.r. 321.24
(F), if the amount certified by the county treasur-
er to the auditor of state includes delinquent taxes
to which R.C. 319.301 had anplication when such taxes
vere levied, will the state he obligated to include
such delinmuent taves in the auditor of state's
voucher and warrant umon the ageneral revenue fund
payable to the county treasury to the credit of the
county's undivided incorme tax fund?

4. With regard to R.C, 321.24 (F), vhat, if anv,
discretion does the county treasurer have in certify-
ing to the auditor of state 'the amount of taxes vhich
would have been settled had section 319.301 of the
Revised Code not been in effect at the tire sucp
taxes were charged for collection . . .'? For in-
stance, if the amount of taves for vhich the county
treasurer has settled *rith the county auditor in-
cludes a tav collection which, for some reason, vas
less than the amount hilled to the tax nayer, Aoces
the treasurer have discretion to certify to the
auditor of state that had Section 319,301 of the
Revised Code not Feen in effect at the tire such
taxes were charaed for collection that the tax vpaver
would have paid the same percentage of his ta»r hill
as the percentage vhich he actually raid with R,C.
319.301 in effect?

5. with reqard to R.0, 321.24 (F), in the
event that the amount certified hy the county
treasurer to the auditor of state 3oes include tar
collections in wvhich the amount collected has, for
some reason, heen less than the arount owed by the
tax payer after the reduction, to what extent is
the state resnonsihle for reimburserment to the
county as to such collections from the tax paver of
less the amount due?
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The Section, with which vour first two cuestions are pri-
marilv concerned, is R.C. 319,301 rhich hecame effective on
Necerber 20, 1971, It reads as follovs:

In December, 1272, and each vear there-
after, each county auditor shall reduce the
amonnt of taxes certified to be levied against
all real propertv listed on the general tax
list and dquicate of real and public utility
nroperty of each county for that calendar year
by ten per cent of such arount. The amount of
the taxes following such reduction shall he the
real and nublic ntilitvy property taxes charged
and pavable against such real nropertv for the
succeeding calendar vear. “uch reduction shall
not directly or indirectly affect the deternmin-
ation of the principal amount of notes that may
he issued in anticipation of any tax levies or
the amount of bonds or notes for anv nlanned
improvements. If after application of sections
5705,.31 and 5705.32 of the Revised Cnde and
other applicable provisions of law, includino
division (F) of section 321,24 of the levised
Code, there would be insufficient funds for
nayment of deht charges on bonds or notes pay-
able fror taves reduced hv this section, the
reduction of taxes pnrovided for in this section
shall be adjusted to the extent necessarv to
provide funds from such taxes.

{Frphasis adder,)

You first ask whether the amount of taxes, as determined by
the county auditor to be due on all real nronertv after amnlica-
tion of the 10 per cent reduction, is to remain in effect even
though such taxes become delinauent. I think it clear from the
lanqguage of R.C. 319.301 that the amount remains unchanged re-
gardless of the delinquency. The Section begins by providing
that, in December of 1972, and of each year thereafter, the county
auditor shall reduce, hv 10 rer cent, the arount of taxes certi-
fied to be levied on all real nroperty on the general tax list
and the tax duplicate for that calendar vear. Then follows the
language vhich I have emphasized in quoting the Section, supra,
to the effect that the amount determined hv the 10 ner cent re-
duction of the taxes for the current calendar vear "shall he” the
taxes charged and payable for the succeeding calendar vear.

There is nothing in the Scction to indicate that the amount de-
termined hy the 10 pmer cent reduction is contingent on the timely
nayment of the taves due for the current calendar vear. ™n the
contrary, the Section says auite clearly that the amount so de-
termined shall be the taxes charged and payahle for the next
calendar vear. I see no escape from this plain and unamhiguous
statutory language.

The absence in ®.C. 312.30) of specific languace restricting
the 10 per cent reduction to taxpayers who are not cdelinquent
stands in sharp contrast to the lancuage of R.C, 5733.04 (I)(9),
which authorizes an exemntion in determining the base on which an
excise tax is levied pursuant to R.C. 5733.05 and 5733.06. In
computing "net incore  for nurposes of R.C. Chapter 5733, that
Section provides for a deduction of income,

* * * o5 the extent it is included in
the corporation's taxable income hefore op-
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eratinc loss deduction and svecial deduc-
tions, unon which the cornoration paid non-
delinauent intangihle nronertv tay nursuant
to division (N} of section 5707.03 or 5707.04
of the Revised Code, Adurinc the taxahle vear.
(“mphasis added.)

In that Section the feneral Mssemblv expresslv limited the exemn-
tion to cases where the nayment of the intangihle property tax
had not been delinaquent. There is no such lancuage to be found
in R.C. 319.301, 7Tt is clear that, had the Ceneral Asserhlv in-
tended to limit the bhenefit of the 10 per cent tax rollbhack to
nondelinquent taxpayers, it would have so smecified in explicit
language,

It has been suggested that an interpretation of the 10 per
cent rollback as continguent on the prompt payment of taxes would
provide an incentive for such nrompt payment. "owever, there is
no lanquage in the statute which would indicate such an intent on
the part of the legislature. Furthermore, it should he noted
that a nenalty of 10 ner cent is already provided hy ».C.

5719.17 and 5719.18 in the event that the taxes hecome delin-
quent. Under the incentive argument, the loss of the rollback
wvould have very much the anpearance of a further nenalty, even
though, technically, it may not be such. See State, ex rel.
Outcalt v. Guckenberger. 134 Ohio <t. 457 (1938): also Evatt v.
Sermonin, 143 Nhioc ot. 480, 486 (1944)- and In re Fstate of T.anae,
164 Ohio ©t. 500, 505 (1956). To hold that, in addition to the
nenalty directed by R.C. 5719.17, delinouent taxpavers also lose
the benefit of the 10 ner cent rollback as a result of such
delinquency, would, in effect, almost double the amount of renalty
imnosed in such situations. I find nothing to warrant the view
that the General Assembly intended to make such an expansion of
the incentives incorporated into the state's svystem of taxation.
I rnust therefore conclude that nothing in ™.C. 319.301 onerates
to limit the 10 per cent reduction to those taxpavers vho pav
their taxes at the appropriate time. The 10 ner cent reduction,
authorized under R.C. 319.301, is permanent as to taxes levied
in the vears following 1972, and it is not forfeited hy Adelin-
guency in tax payments.

Your second question asks whether the 10 per cent delinauency
penalty imposed by R.C. 5719.17 and 5719.18 should be annlier
after the 10 per cent reduction under R.C. 319.301. The delin-
aquency penalty provisions read as follows

Section 5717.17

Xf one half the taves and assessments charcaed
acainst an entrv of real estate is not pald on or
before the twentieth dav of "ecerbher in that vear,
a penaltv of ten ver cent shal] *e acded to such
half of said taxes and assessments on the cdunlicate.
If the total arount of such taxes, assessrments, and
nenalty is not paid on or before the twentieth Aay
of June, next thereafter, a like nenaltv shall be
charged on the kalance of the amount of such un-
nai” taxes and assessments. Thne total of such
amounts shall constitute the delinaquent tazes and
assessments on such real estate, to he collected
in the manner prescribed by law. (Crinhasis added.)
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Section 5719,.18

If the total amount of delinaquent taxes, as-
segsments, and renalty, as nrovided in section
5719.17 of the Revised Code, together with one
half of the taxes and assessments charged against
such real estate for the current year is not paid
on or hefore the twentieth day of Necember of the
same yvear, the delinquent taves, assessments, and
nenaltv, and the whole of the taxes and assess-
ments of the current year shall be due and be col-
lected in the manner authorized by law., If the
first half of the taxes and assessrments charred
upon any real estate is paid on or before the
twentieth day of December, but the remaining half
thereof is not naid on or hefore the twentieth davy
of June next thereafter, a like penalty shall he
added to such unpaid taxes and assessments, and
they shall he trei~ad as delinquent tares and as-
sessments, and be coliccted in the manner provided
by law together with the taxes and assessments of
the current year.

A reading of R.C, 5719.17 makes it clear that the 19 per
cent penalty is based on the taxes and assessments which have
been “"charged" against the real estate. In 1.C. 319.301 the
amount of taxes, after the 10 ner cent reduction is anplied,
are referred to as the taxes "charged and payable.” Since it
has already been determined that the 1€ per cent reduction au-
thorized by R.C. 319.301 is not lost in the event of delinauency,
it follows that computation of the 10 per cent nenalty under R.C.
5719.17 must he based on the amount of taxes charged after ap-
nlication of the 10 per cent rollback.

"y answer to your third cuestion relies in larae part on
my response to vour fourth and fifth cuestions., I will, there-
fore, consider the latter first. Since all these three cuestions
concern the duties of a county treasurer under n.0., 321.24, -
discussion of that nrovision is hasic to any answer. That Cec-
tion, to vhich subsection (F) was added by an amendment effective
Decerber 20, 1971, reads in pertinent part as follows:

(A) On or before the fifteenth day of
Fnbruary, in each vear, the county treasurer
shall settle with the county auditor for all
taxes and assessments that he has collected
on the general duplicate of real and public
utility property at the time of making the
settlement.

* * * * * W * % *

{(C) On or hefore the tenth day of
August, in each year, the treasurer shall
settle vith the auditor for all taves and
assessments that he has collected on the aeneral
Aunlicates of real and nublic utility property
at the time of makina such settlement, not in-
cluded in the preceding February settlement.

* ® & * ®k % * & &
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("} In the event the time for the navment
of taxes is extended, nursuant to the nrovisions
of section 323.17 of the Revised Code, the date
on or hefore which settlement for the taxes so
extended must be made, as herein prescrihed,
shall be deemed to be extended for a like period
of time. At each such settlement, the auditor
shall allow to the treasurer, on the roneys re-
ceived or collected and accounted for by him, his
fees, at the rate or nercentage allowed by law,
at a full settlement of the treasurer.

‘ (F) Reginning in 1973, thirty days after
the day of each settlement of tayes required
under divisions (A) and (C) of this section,
the treasurer shall certify to the auditor of
state the amount of taxes which would have heen
settled had section 319,301 of the Revised Code
not been in effect at the time such taxes were
charged for collection. Uron receipt of such
certification, the auditor of state shall Adrawv
a voucher and warrant upon the general revenue
fund payable to the county treasury to the
credit of the county's undivided income tax
fund, upon receipt of such warrant, the county
auditor and treasurer shall deduct from the
amount thereof the total amount of all fees and
charges vhich they would have been authorized
to receive had section 319.301 of the Revised
Code not been in effect and that amount had
been levied and collected as taxes. The county
treasurer shall pay the amount remaining in ac-
cordance with section 321,31 of the Revised Code
as if it had heen levied, collected, and settled
as real property taxes.

Your attention is directed to the fact that the settlements
provided for in subsections (A) and (C) nertain to the taxes and
assessments which have been collected un to that time. It follows
then that the "would have been" settlement contemplated in sub-
gection (F) must also be computed with reference to the taxes
that have actually been collected at the time of the settlement.

lith respect to ynur fourth aguestion, R.C, 323,15, pro-
vides in part that:

No person shall be permitted to nay less
than the full amount of taxes charged and pav-
able for all ourposes on real estate, excent
when the collection of a particular tax is
legally enjoined, * * *

The clear import of this language is that the treasurer may not
accept partial payment of the taxes charoed against real estate.
Therefore, with respect to the question of delinguencies, ad-
herence to this Section will prevent a situation in which onlv
part of the taxes charged on certain real estate are delinquent.
Rither the total amount of the taxes after the 10 per cent re-
duction on the pronerty, or none of it (vhere the hill isn't
paid), will be certified to the auditor of state.
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".C. 323.15, however, recoonizes that thers mav e excentions
to this rule, i.e., vhere payment of taxes is leqallv enjoined.
In discussions with vour office it amnears that vou are narticu
larly concerned with situations (1) vhere a nartial navment is
tendered and accented pursuant to R.C. 5715.12, and (2) where a
clerical error made in sending out the »ill has resulted in an
amount being naid and accenter which is smaller than that charcaed
an? navable on the tax dunlicate.

My internretation of nN.C, 321.24, as Aiscussed ahove, should
be sufficient to deal with the situations in guestion. ¢Since the
settlerent contemplated is based on taxes which have )een collected,
only those taxes actually receive may be consifered notwithstanding
the fact that a larger amount is charged and payable on the dunli-
cate. There is no provision in R.C. 321,24 which would nermit
variance from this rule in the case of either clerical error or
nartial nayment pursuant to n.C. 5715.19.

In answer to your fourth auestion I must conclude that vhere
the taxes collected are for some reason less than the amount
hilled, the county treasurer in implementing R.C. 321.24 (F), rust
certify a proportionately smaller amount which reflects only those
taxes which were actually collected.

Your fifth question concerns the state's responsibilitv for
reimbursement to the county under R.C. 321.24., I have alreadv
indicated that the computation of the amount to he certified to
the auditor of state rmust he based only on the taxes actuallv col-
lected. ¥here, therefore, this certification includes taxes which
are still owed, it is incorrect. Since there is no reauirement
that the state pay an arount specified in a clearly erroneous certi
fication, it is my opinion that the state's obligation to reirburse
the county is limited to an amount which reflects only the taxes
actually collected.

I turr back now to your third aquestion. You have asked
whether, under R.C. 321.24, the state is obligated to include in
the auditor of state's voucher amounts based on delinquent taxes
to which R.C. 319.301 applied when they were levied., The ahove
discussion of your fourth and f£ifth questions is in noint here.
Since the certification made by the county treasurer to the
auditor of state must reflect only those taxes which have been
collected, it is clear that delinauent taxes may not he included
in the computation of the amount to be certified. It is equally
clear that the reaquirement in R.C, 321.24 (F), that the auditor
of state draw a voucher and warrant unon the general revenue fund
ravable to the county treasury, is hased on the assumption that
the treasurer's certification will be correct. As I indicated
in my ansver to the fifth cquestion, the state's obligation to
reimburse the county is limited to an arount vhich reflects only
the taves which have actually heen collected. This necessarily
precludes any reimbursement hased on delinguent taxes which remain
uncollected. It should be remembered, however, that wthen actually
collected, such delinouent taxes are, in light of mv answer to vour
first and fourth questions, a nroper subject for settlerent and
reimbursement nursuant to R.C. 321.24.

In specific answer to vour questions it is my opinion, and
vou are so advised, that:

1. The 11 per cent reduction authorizes hy P.C. 319.301, is
effective as to taxes charged and pavable in the vears followving
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1972, and is not forfeited because of delinauencv.

2. The 10 ner cent penalty, imposed by R.C. 5719.17 on delin~
quent taxes, is computecd on the amount of taxes charged and pavahle
after the 10 ner cent rednction has lLeen arnlied under ".C.
319,301,

3. In commutina the amount to bhe certified hy the countv
treasurer mursuant to RP.C. 321.24 (F), those taxes vhich
have actuallv heen collected mav he considere”. nelinaquent
taxes which remain uncollecte, as well as taxes charged on the
Aunlicate, hut uncollected hecause of clerical error, and taxes
charged hut withheld pursuant to ™.C. 5715.19, ray not be in-
cluded in such certification.

4. The state's obligation to reirburse a county under N.C.
321.24 (F), is limited to an arount vhich reflects only taxes
vhich have been collected at the tire of settlement.
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