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BOND~CLERK-BOARD OF EDUCATION-AMOUNT AND 

SURETY MUST BE APPROVED BY BOARD-PAYABLE TO 

STATE-MAY NOT BE CONTINUATION OF BOND EXE­

CUTED BY CLERK FOR ANY PRECEDING TERM OF OFFICE 

-SECTION 3313.25 RC. 

SYLLABUS: 

The bond required to be furnished under Section 3313.25, Revised Cede, by the 
clerk of the board of education must be in such amount and with such surety as 
approved by the board, payable to the state, and conditioned for the faithful perform­
ance of all o.f the official duties required of such clerk during his prospective term of 
office, and may not be a continuation of a bond executed by such clerk for any 
preceding term of office. 

Columbus, Ohio, January 7, 1955 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices 

Columbus, Ohio 

Gentlemen: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"Boards of education must elect a clerk of the board (R. C. 
3313.22) who may be elected for a term not to exceed four years. 
It is further provided (R. C. 3313.25) that such clerk before 
entering upon the duties of his office shall execute a bond, in an 
amount and wi-th surety to be approved by the 1board--conditicm 
for the favorable performance of all the official duties required of 
him. 

"It has been the practice of certain school boards in connec­
tion with the election of the clerk of the board ,to permit the clerk 
to file a 'continuation certificate' of the original bond when such 
clerk is reappointed for a subsequent term or terms. 

"Thus, a clerk who serves for a period of ten years might be 
eleoted and re-elected, assuming he serves a one year term, ten 
times and the liability of the surety under the 'continuation cer­
tificate' would only be the amount of the bond issued at the time 
of his entering upon the duties of his office. 

"An opinion is requested as to whether or not such clerk 
upon re-election by the boa-rd must furnish a new bond for each 
term of office as the board may direct." 
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Section 3313.25, Revised Code, states: 

"Before entering upon the duties of his office, ,the clerk of 
each board of education shall execute a ·bond, in an amount and 
with surety to be approved by the board, payable to the state, 
conditioned for the faithful performance of all the official duties 
required of him. Such bond must be deposited with the presi­
dent of the board, and a copy thereof, certified by him, shall be 
filed with the county auditor." 

From the foregoing statute it can be seen that the clerk of each ,board 

of education must, before entering upon his duties, execute a ,bond pay­

able to the state, in such amount and with such surety as is a,pproved 

by the board of education, the condition of the .bond ,to be faithful per­

formance of all official duties required of such clerk. While it can be seen 

from the statute that the clerk of each board of education must, before 

entering upon his duties, execute a bond for the faithful performance of 

those duties, the approval of the amount and surety is left to the discretion 

of the board of education. 

In Opinion No. 546, dated July 17, 1951, Opinions of the Attorney 

General for 1951, page 276, at page 279, in discussing the purpose of 

such official ·bond, I said: 

"The manifest purpose of requiring such bonds to be given, 
and to be made in favor of the state as obligee, is to protect the 
public from loss which may occur from a failure on the part of 
any such employe to perform his duties in accordance wi'th law or 
to account for moneys or property which may come into his 
possession or under his control." 

It follows then that if the purpose of an official •bond made in favor of 

the state is to protect the public from loss occurring from the failure on the 

part of an officer to perform his duties in accordance with law, or to 

account for moneys or property which comes into his possession or con­

trol during his term of office, there should be some correlation between the 

amount of money to be handled .by the officer during his term and the 

nature of the du·ties of the officer and the amount of bond approved by 

the agency given that discretion, in this instance the !board of education. 

I,t must be assumed then that in exercising its discretion the ,board of 

education will take into consideration the nature of its clerk's duties 

and the amount of money and property coming into his control during his 

prospective term of office. 
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Now, if the board of education has exercised its discretion in a proper 

manner in fixing the amount of the bond furnished ,by its clerk during 

any one term of office, this should ·be sufficient to indemnify the state 

against ·loss through any potential defalcation during that period and the 

bond will be answerable for such losses occurring during the term. Thus, 

it is possible that even after the term of office for which the bond has 

been given has expired, should any deficiency be discovered the surety 

may be answerable unless otherwise excused. In such circumstances it is 

possible that undiscovered defalcations might have encumbered the entire 

amount of the •bond even though such encumibrance might not be apparent 

until long after the completion of the term for which it was given. Such 

a bond, merely continued beyond the term o.f office of the officer executing it 

in ,the sense of making the original ,bond applicable to the new term, would 

be no bond a;t all for a succeeding term of office. 

When a fidelity bond is given it is for a -specific amount to cover a 

particular period of time. See 43 American Jurisprudence, 182, Section 

408. Such a bond will cover losses occurring during that period not in 

excess of the amount agreed upon by the surety. ,vhen a subsequent bond 

is given for a subsequent period of time, that bond will cover the amount 

of loss during such subsequent period not in excess of the amount specified 

in the subsequent bond. The ,bond given for .the preceding period does 

not in any way indemnify the state for losses occurring after the period 

for which the lbond was given nor would a •bond given for a subsequent 

period cover any losses occurring before .the execution of that subsequent 

bond, but the amount of each bond is availaJble only to take care of losses 

occurring during the tem1 of office for which the 'bond was given. 

As stated in 43 American Jurisprudence, page 183, Section 410: 

"* * * For the general rule is that when an officer gives two 
or more successive bonds, liability falls only upon the sureties on 
the ·bond or bonds in force when the default occurs." 

The manner in which the renewal of a bond insuring the fidelity of 

an officer or employee affects the limits of the indemnity depends on the 

terms of the bond. However, when a ,bond given for a preceding period 

of time is simply "continued in effect," ,there is but one amount available 

to take care of losses occurring during the first and the subsequent terms 

of office. 
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It is said in SO American Jurisprudence, 1145, Section 366, in part as 

follows: 

"* * * A bond and the renewal thereof are, * * *, ordinarily 
construed as a continuing contract which, in the same manner 
as a life insurance policy, is continued in force by the payment of 
annual premiums, and where the liability of the surety is limited 
in the bond to a specified sum, the surety may not be held liable 
in excess of the penalty named although defaults may have 
occurred during two or more terms while the bond was in force. 
* * *" (See also annotation 42 A. L. R., 834)" 

I assume, as you have suggested in your inquiry, that we are here 

concerned with a continuation certificate which merely extends the period 

of coverage of an existing •bond and is not of such legal effect as to con­

stitute the execution of a new bond in identical terms for a subsequent 

period. 

Now, if the board of education has exercised discretion in a proper 

manner, that is, taken into consideration the requirements as to adequacy 

of a bond for a particular term, it is obvious that the continuation of that 

,bond for a succeeding term of the clerk of the ,board of education might 

be an abuse of the board's discretionary power, for a bond considered 

adequate for a four year period might be entirely inadequate to cover a 

period of six or twelve or sixteen years. 

Under normal circumstances, members of the board of education 

would not be in position to judge whether there had been any defalcation 

on the part of its clerk immediately at the end of his term of office and 

before a new tenn of office is to begin, for as a practical matter it is a rare 

occasion when an audit of accounts begins immediately at the close of 

one term, and in all probability such an audit would not be completed 

before the beginning of a new term of office on the part of the clerk of 

the board of education. Thus, as indicated aibove, what may appear on its 

face to be a bond may be no bond at all if the amount for which it was 

originally given has been completely exhausted by reason of being encum­

bered by losses occurring during the preceding tenn. Since in order to 

exercise its discretion, a board of education must know the value of the 

,bond it is receiving on behalf of the state for its clerk, the ·board should 

ask for and require a wholly new bond for the period of the term of the 

clerk, the amount of which bond being determined after due consideration 

of the nature of the duties of the office of the clerk and the amount of 
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money and property which might come under his control during said term 

of office. 

In specific answer to your question, it is my opinion and you are 

advised that the bond required to ,be furnished under Section 3313.25, 

Revised Code, ,by the clerk of the board of education must be in such 

amount and with such surety as approved by the board, payaJble to the state, 

and conditioned for the faithful performance of all of the official duties 

required of such clerk during his prospective term of office, and may not 

be a continuation of a bond executed by such clerk for any preceding 

term of office. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




