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SYLLABUS: 

1. The State Bridge Commission of Ohio, though an employer within the pur­
view of the Public Employees Retirement System as defined in Section 145.01 ( D), 
Revised Code, is no longer the employer with respect to the maintenance and opera­
tion of the Sandusky Bay Bridge. 

2. The State Bridge Commission of Ohio having, pursuant to the provisions 
of Section 5593.15, Revised Code, surrendered the control and operation of the San­
dusky Bay Bridge to the Director of Highways and having paid to the Treasurer 
of State, all funds in its hands arising from the operation of such bridge, is without 
authority to pay to the Public Employees Retirement System the contributions 
required by Section 145.47, Revised Code. 

Columbus, Ohio, November 10, 1958 

Hon. James A. Rhodes, Auditor of State 

State House, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion reading as follows: 

"I am in receipt of a letter from the State Bridge Commis­
sion of Ohio advising me that the Public Employees Retirement 
System of Ohio is requesting the State Bridge Commission to 
make certain contributions covering back payments for employees 
who have heretofore served the State Bridge Commission. A 
copy of Mr. Shultz's letter is attached hereto. 

"According to this letter the several employees, who now 
wish to pay into the Retirement System, were employed in the 
one instance from April 15, 1942 to August 8, 1957, and in the 
other from March 23, 1942 to February 29, 1943. The particular 
bridge on which these employees serves was the Sandusky Bay 
Bridge, which became toll free August 30, 1946, and the title to 
same reverted back to the State Highway Department. 

"There are several questions which present themselves in 
connection with such contributions and upon which an opinion 
is respectfully requested:-

"I. Is the 'State Bridge Commission of Ohio' an employer 
within the meaning of Sub-section D, Section 145.01 
of the Revised Code. 

"2. If you hold that the Bridge Commission is such an 
employer, may the Bridge Commission lawfully expend 
funds to make such contrtibutions to the Retirement 
System, or shall the State Highway Department make 
such contributions, in view of the fact that the title to 
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the bridge has now been vested in the State Department 
of Highways?" 

Accompanying your letter is a communication from the Secretary of 

the State Bridge Commission stating that the Commission has no funds 

out of which the obligation devolving upon the employer under the pro­

visions of the Public Employees Retirement Law could be met. 

I understand that the employees who would be the beneficiaries of the 

payment demanded by the Retirement System, were employed in the 

operation of the Sandusky Bay Bridge, which was freed from tolls on 

August 30, 1946. 

Sections 1084-2 to 1084-16, General Code, Sections 5593.01 to 5593.19, 

Revised Code, provided for the appointment of the State Bridge Com­

misison, and gave it authority to acquire by purchase or condemnation, 

any toll bridges over rivers and navigable waters which are within, or 

form a boundary of the State of Ohio; Section 1084-10, General Code, 

now, Section 5593.10, Revised Code, gave the Commission authority to 

issue revenue bonds "for the purpose of paying the cost of any one or 

more bridges," requiring such bonds to be payable out of the revenues 

derived from the operation of such bridges. 

Section 5593.13, Revised Code, reads in part as follows: 

"Tolls shall be fixed, charged, and collected for transit over 
a bridge as authorized by section 5593.08 of the Revised Code 

and shall be so fixed and adjusted, in respect to the aggregate of 
tolls from the bridge for which a single issue of bonds is issued, 
as to provide a fund sufficient to pay such issue of bonds and 
the interest thereon and to provide an additional fund to pay 
the cost of maintaining, repairing, and operating such bridge, 
subject to any applicable law or regulation of the United States 
or of the public utilities commission of this state. The tolls from 
the bridge for which a single issue of bonds is issued, except such 
part as is necessary to pay the cost of maintaining, repairing, and 
operating during any period in which such cost is not otherwise 
provided for, during which period the tolls may be reduced ac­
cordingly, shall be set aside each month in a sinking fund which 
is pledged to and charged with the payment of: 

"(A) The interest upon such bonds as interest falls clue; 

"(B) The necessary fiscal agency charges for paying bonds 
and interest ; 

"(C) The payment of such bonds." 
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Section 5503.14, Revised Code, reads as follows: 

"\~Then the particular bonds issued for any bridge and the 
interest thereon have been paid, or a sufficient amount has been 
provided for their payment and continues to be held for that pur­
pose, tolls for the use of such bridge shall cease except for the cost 
of maintaining, repairing, and operating such bridge or for the 
repayment of any valid obligation clue the state incurred by the 
state bridge commission in retiring its bonds. Thereafter and as 
long as the cost of maintaining, repairing, and operating such 
bridge is provided for through means other than tolls, no tolls 
shall be charged for transit over such bridge and such bridge 
shall be free." (Emphasis added) 

Section 5593.15, Revised Code, reads in part as follows: 

"Any bridge constructed or acquired under authority of 
sections 5593.01 to 5593.19, inclusive of the Revised Code, and 
connected at each end with a highway which is a part of the state 
highway system shall be added to the state highway system by the 
director of highways, and section 5511.01 of the Revised Code 
shall not apply to such bridge. Snch bridge and its approaches 
shall thereafter be tnaintained in good physical condition as a state 
highwa'y or a bridge or culvert thereon. 

"The director shall maintain and keep in repair any bridge, 
together with its approaches, constructed or acquired under sec­
tions 5593,01 to 5593.19, inclusive, of the Revised Code, which is 
located wholly or partly outside the state, whenever the bonds 
issued for such bridge have been paid or a sufficient amount for 
their payment has been collected; such cost of maintenance and 
repair shall be expended from the department of highways main­
tenance and repair fund." (Emphasis added) 

The first paragraph of this section applies only to what is known as 

the Sandusky Bay Bridge, because it is the only bridge acquired by the 

Commission which lies wholly within the State of Ohio and therefore, is 

the only one which could form a part of the State Highway System. 

In Opinion No. 1740, Opinions of the Attorney General for 1947, 

p. 170, my predecessor had under consideration the fact that the Sandusky 

Bay Bridge had been fully paid for and the entire issue of bonds retired, 

and that there was in the hands of the commission a certain balance arising 

from the tolls collected thereon; and the question submitted was what 

should be clone with this balance. It was held as shown by the first para­

graph of the Syllabus: 

"l. vVhen a bridge acquired and operated by the State 
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Bridge Commission of Ohio under the prov1s10ns of Sections 
1084-1 to 1084-17, General Code, becomes toll free, all of the 
outstanding bonds issued for its acquisition having been paid 
and all expenses in connection with the commission's operation 
having been paid, any surplus from tolls collected on such bridge 
should be paid into the treasury of the state." 

I am informed that following the issuance of that opinion, such balance 

was paid to the Treasurer of State. Also, under the provisions of 

Section 5593.15, supra, the operation and maintenance of the bridge de­

volved upon the state highway department. There would therefore be no 

fund in the hands of the commission at the present time arising from the 

operation of the Sandusky Bay bridge. 

However, during the existence of the Commission, there have been 

certain general expenses not applicable to any one bridge, but which had 

to be met. Under the provisions of Section 5593.06, Revised Code, the 

Commission is authorized to appoint a secretary-treasurer and employ 

engineering, architectural and construction experts, inspectors, attorneys 

and such other employees as are necessary. In the same section, it is 

provided that the members of the Commission should receive a salary of 

$2000.00 per annum and their necessary expenses incurred in the dis­

charge of their duties. It is further provided that "all salaries and com­

pensation shall be paid solely from funds provided under the authority 

of such sections." No appropriations were made by the legislature. 

No specific authority is given in the law for the creation of a general 

operating fund out of which these expenses could be paid, but I am informed 

that the Commission established such fund by drawing on the several funds 

created by the revenue from each of the bridges, a ratable share based on 

the cost of each. 

At the present time, the commission had under its control the Steuben­

ville-Weirton and the Portsmouth bridges, and this general operating fund 

is created by an equal assignment on the funds arising from and belonging 

to those two bridges. 

The question then arises whether or not this general operating fund 

could be drawn upon to pay the amount required by the Public Employees 

Retirement System. 

Of the two former employees of the Bridge Commission, one was 

employed in the operation of the Sandusky Bay bridge from April 15, 1942 
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to August 8, 1947, and the other was so employed from March 13, 1942 to 

February 29, 1943. At the time of such employment the statutes, Section 

486-32 et seq., General Code, now Section 145.01 et seq., Revised Code 

under which the Retirement System was organized, did not include the 

Bridge Commission as an employer or its employees as entitled to member­

ship in the system. By an amendment of that section which became 

effective June 29, 1955, the definition of "employer" contained in Section 

145.01, supra, was broadened so as to include as employers, all commissions 

created by action of the General Assembly, and all employes of such com­

m1ss1ons became members of the retirement system, and entitled to its 

benefits. 

In order that employees who had not originally been within the pur­

view of the Retirement System might have the advantage of their prior 

public service, it is provided in Section 145.29, Revised Code: 

"The service of all members prior to January 1, 1935, shall 
be included as prior service providing the member meets the quali­
fications of section 145.30 of the Revised Code. 

"* * * 
"Credit for service between January 1, 1935, and the date he 

became a member may be secured by any "public employee" as 
defined in division (A) of section 145.01 of the Revised Code for 
service rendered an "employer" as defined in division (A) of 
section 145.01 of the Revised Code provided such public employee 
pays into the employees' savings an amount equal to the amount 
he would have paid if he had been continuously a member of the 
public employees retirement system since January 1, 1935, or since 
his date of employment, plus interest at the rate of three per cent 
per annum, compounded annually subject to such rules and regu­
lations relative to the amount and manner of payment as may be 
adopted by the board." (Emphasis added) 

Section 145.47, Revised Code, fixes the amount which each public 

employee who is currently a member of the system must contribute from his 

salary to the Employees' Savings Fund, and requires the head of each 

department to deduct the same from the compensation of each member 

on every pay roll. The next following Section, 145.48, Revised Code, pro­

vides for the "normal contribution" which the employer must acid to that 

of the current employee. 

Said Section 145.47, Revised Code, concludes with this language: 

"In addition there shall be added to the employer billing next 
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succeeding an amount equal to any additional payments made to 
the public employees retirement system by employee members of 
the respective employer which payment represents the amount, 
'-ciith i11ierest, paid by such members to receive contributing serv­
ice credit for ser"•ice prior to the date of initial contribution to the 
system." * * * (Emphasis added) 

The words "in addition" and the words following as used in that set­

ting, are somewhat confusing. It appears that the provision above quoted 

for the additional payment by the employer for prior service, should nor­

mally be a part of said Section 145.48, Revised Code, which, as a matter 

of fact it was until it was placed where it is now found. In my opinion, 

there is no doubt but that the words "in addition," etc., refer to the sup­

plementary prior service payment required of the employer, matching the 

deferred payment made by the employee, pursuant to Section 145.29, supra. 

Corning back then to the question who, if anyone, is qualified and 

required at the present time to make the employer's contribution demanded 

by the Retirement System as a supplement to the contributions made or 

to be made by the former employees of the Bridge Commission, it appears 

to be clear that the Bridge Commission is wholly without means to make 

such contribution unless it should draw on its current general expense 

fund which is made up entirely of contributions from the two bridges 

still under its control. This it certainly could not do, because it would 

thereby be imposing a burden on the funds arising from tolls charged and 

collected on those two bridges to meet an indebtedness properly belonging 

to the Sandusky Bay Bridge, and that additional burden would be cast 

upon the persons now using the two bridges still in the hands of the 

Commission, which in my opinion would be unjustifiable. 

Although the State Highway Department has now the control and is 

entitled to whatever revenue may arise from the operation of the Sandusky 

Bay Bridge, it could in no sense be considered as a present or former 

employer of the two employes in question. 

This leaves only the Treasurer of State who has received the balance 

of the funds belonging to the Sandusky Bay Bridge. In my opinion, the 

State alone could be said to have a moral, if not a legal, obligation to meet 

these employer contributions, if the employees in question are to receive 

the full benefit to which they are entitled. Payment of this obligation, 

however we! recognized, can of course only be accomplished by an appro­

priation by the General Assembly. 
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Accordingly, in specific answer to the questions which you have sub­

mitted, it is my opinion and you are advised : 

1. The State Bridge Commission of Ohio, though an employer within 

the purview of the Public Employees Retirement System, as defined in 

Section 145.01 (D), Revised Code, is no longer the employer with respect 

to the maintenance and operation of the Sandusky Bay Bridge. 

2. The State Bridge Commission of Ohio having, pursuant to the pro­

visions of Section 593.15, Revised Code, surrendered the control and opera­

tion of the Sandusky Bay Bridge to the Director of Highways and having 

paid to the Treasurer of State, all funds in its hands arising from the 

operation of such bridge, is without authority to pay to the Public Employ­

ees Retirement System the contributions required by Section 145.47, Re­

vised Code. 

Respectfully, 

vVILLIAM SAxBE 

Attorney General 




