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ATTORNEY GENERAL 

1. POWERS OF BOARD OF TOWNSHIP TRUSTEES ARE 
ONLY THOSE EXPRESSLY OR IMPLIEDLY CONFERRED 
BY STATUTE. 

2. BOARDS OF TOWNSHIP TRUSTEES HAVE NO AUTHOR­
ITY, EXPRESS OF IMPLIED, UNDER 505.44 RC TO CON­
TRACT FOR EMERGENCY FIRE PROTECTION WITH A 
BOARD OF TOWNSHIP TRUSTEES OF ANOTHER 
STATE. 

SYLLABUS: 

I. Township trustees possess only such powers as are expressly or by necessary 
implication conferred upon them by statute. 

2. Township trustees have no authority either express or implied, under the pro­
dsions of Section 505.44, Revised Code, to enter into a contract for emergency fire 
protection with a township in an adjoining state. 
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Columbus, Ohio, April 1, 1957 

Hon. Harry Friberg, Prosecuting Attorney 

Lucas County, Toledo, Ohio 

Dear Sir: 

I have your request for my opinion, which reads as follows: 

"We have recently had an inquiry from the Township 
Trustees of Washington Township as to whether under Section 
505.44 of the Revised Code, it would be permissible for the Town­
ship Trustees to enter into a contract to obtain additional fire 
protection in times of emergency with bordering townships lo­
cated in the State of Michigan. 

"We have examined this statute and while it does not spe­
cifically limit contracts by the Boards of Township Trustees or 
other legislative bodies to the State of Ohio, we would be pleased 
to have your opinion as to whether the contract with an author­
ized body of a neighboring state would be valid. It would, of 
course, be understood that in such contracts the necessary provi­
sions for insurance and compensation would be included." 

It is well settled that township trustees possess only those powers 

which are (1) expressly conferred by statute or (2) by necessary implica­

tion to perform the duties so imposed upon them. Hopple v. Brown Twp., 

13 Ohio St., 411 ; New London Twp. v. Miner, 26 Ohio St., 452. See 

also Opinion No. 681, Opinions of the Attorney General for 1939, ,page 835. 

Section 505.44, Revised Code states in pertinent part: 

"In order to obtain fire protection, or to obtain additional 
fire protection in times of emergency, any township may enter 
into a contract, for a period not to exceed three years, with one 
or more townships, municipal corporations, or private fire com­
panies, upon such terms as are agreed to by them, for services 
of fire departments, or the use of fire apparatus, or the inter­
change of the service of fire departments or use of fire apparatus, 
within the several territories of the contracting subdivision and 
private fire companies, if such contract is first authorized by the 
respective boards of township trustees or other legislative 
bodies." 

Does this statute grant township trustees the express authority to 

contract with a political subdivision in another state? I think not. To 
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do so would make it necessary to give to the words "township" and 

"municipal corporations" a scope which is much broader than that which 

is attached to these words elsewhere in ,the Code. FurthermoTe, it would 

mean that the word "township" has two separate meanings within the 

same sentence, for it is obvious that in the above quoted section the first 

word "township" can refer only to Ohio townships. It follows then, that 

the same construction must be given that word throughout the sentence. 

Does the statute grant this authority by implication? Again, my 

response is in the negative. In order to constitute an implied grant of 

authority that authority must necessarily flow from the duties imposed, 

or authority expressly given. It does not seem that the authority to con­

tract with political subdivisions of another state follows from the authority 

to contract with domestic ;political subdivisions. 

The key to this type of problem was succinctly stated by Weygandt, 

C. J., in State, ex rel. Schramm, v. Ayers, 158 Ohio St., 30, at page 33: 

"The relator contends that there is no statutory prohi·bition 
against such action by and on behalf of part of a township. One 
difficulty with this view is that townships are creatures of law 
and have only such authority as is conferred on them by law. 
Therefore, the question is not whether townships are prohibited 
from exercising such authority. Rather, it is whether townships 
have such authoTity conferred on them by law." 

Since the statute in question grants no authorization for the action 

about which you inquire I must take the position that it is prohibited. 

Therefore, in specific answer to your inquiry, it is my opinion that: 

1. Township trustees possess only such powers as are expressly or 

by necessary implication conferred upon them by statute. 

2. Township trustees have no authority either express o-r implied, 

under the ,provisions of Section 505.44, Revised Code, to enter into a 

contract for emergency fire protection with a township in an adjoining 
state. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 




