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NO:\IIXATIXG PETITIOX-XEED XOT BE IIAXD\\'RITTEX-:\l"CST 
COXTAIX SIGX"\TLllliS OF SIGXEHS. 

SYLLABUS: 
No section of the General Code of Ohio requires that the blanks contained in nominat­

ing petitions, which follow the form set forth in Section 4970, Gweral Code, must be filled 
in in the handwriting of the petitioner. Obviously such petitions must contain the sig­
natures of the several signers. 

CoLUMBUS, OHio, June 9, 1928. 

RoN. CHARLES P. TAFT, 2ND, Prosecuting Attorney, Cincinnati, Ohio. 

DEAR Sm:-This will acknowledge your letter dated June 7, 1928, which reads: 

"I am writing to ask whether your office has very recently given an 
opinion in reference to the form of nominating petitions. I understand that 
information has been circulated locally that the nominating petitions for 
the office of State Central Committ13eman (Precinct Executives) will not be 
considered legal if made out in typewriting, but that all blanks must be filled 
in in handwriting. The statement was made that this is in compliance with 
a recent ruling of your office. We are not familiar with any ruling of this 
sort and I am writing to ask if you can inform me as soon as possible, whether 
or not you have given any opinion along this line. 

Jn view of the proximity of the date for the filing of nominating petition, 
I would very much appreciate an early reply." 

Specifically answering the question that you present, this office has not rendered 
its opinion upon such question. Possibly you refer to Opinion No. 858, dated August 
12, 1927, the syllabus of which reads: 

"Nominating petitions under Chapter 7, Title XIV, of the General Code 
of Ohio, need not be signed in ink or indelible pencil." 

Your attention is directed to Section 4960, General Code, which, in so far as per­
tinent, provides: 

"* " * Candidates for election as state central committeemen may be 
nominated in the same manner as is herein provided for the nomination at 
primaries of candidates for district offices, " * * " 

By the terms of Section 4952-1, General Code, 

"Candidates for district offices, where such district includes more than one 
county, which shall include all candidates for member of the house of rep­
resentatives in the congress of the United States, other than congressman­
at-large, shall be nominated by direct vote of the people in the manner fol­
lowing: Each person desiring to become a candidate for election to such 
office in this state shall, not less than sixty clays before the date of the pri­
mary election fixed by law to be held in the even numbered years, file with 
the clerk of the board of deputy state supervisors of .elections of the county 
in which such candidate resides, a declaration of candidacy signed and ac­
knowledged and certified to by a certificate of five electors of the district 



1434 OPIXIOXS 

who arc m('lllb('rs of the political party to which snPh pandidat(' b('lon!!S 
* * :;': ,, 

Section 4970, General Code, provid('s in part as follows: 

"The name of no candidate for office or for committeeman or d('l('gatc 
or alternate shall be printed upon an official· ballot used at any primary un­
less prior to the beginnin!!; of the period limitrd by law, a declaration of mn­
didacy and certificate shall have bPcn filed with the state supervisor of elec­
tions or with the board of deputy state supervisors in his behalf in substan­
tially the follou·ing form: 

* * * 
(Then follows a form of declaration of candidacy for office othrr than 

that of presidrnt or vicc-presidrnt of the l.:"nitrd t:-ltatrs, togrthN with a form 
of certificate of five electors which shall be filed with each declaration of 
candidacy)" 

Section 4974, General Code, provides for the filing of protrsts a!!;ainst the candi­
dacy of any person seeking to become a candidate of any political party and provides 
that "no declaration of candidacy shall be rejected for mere technical defects." 

In this connection your attention is directed to the case of State ex rei. Smith vs. 
Smith, Secretary of State, 101 0. S. 358, the syllabus of which reads: 

"1. The scope of protests, provided for in Section 4974, General Code, 
against the candidaey of penonR at primary elections, is, by the terms of 
that section, limited to the questions whether the candidate is an elector of 
the state or of the district or county in which he seeks to become a candidate, 
and has fully and truthfully complied with the provisions of the law with 
regard to the preparation and filing of his declaration of candidacy; and the 
state supervimr of elections has no authority to hear or determine protests on 
grounds not within the~e limitations. 

2. If a candidate is an elector of the state, or of the di~triet or county 
in which he feeks to become a candidate, and has fully and truthfully complied 
with the provisions of the law "l"lrith regard to the preparation and filing of his 
declaration of candidacy, the state supervisor of elections or deputy state super­
visors and inspectors of elections have no discretion in the matter, but only 
a mere ministerial duty to perform, to certify the candidate's name to be printed 
on the primary !;allot, and nay Lc con~J::ellcd by n:andan.us to perfmm 
that duty." 

Specifically answering your inquiry, I am of the opinion that no section of the 
General Code requires that the blanks contained in nominating petitions under Chapter 
7, Title XIY, of the General Code of Ob.io must be filled. in in the handwriting of the 
petitioner. ~·o long as such petitions are legible and in substantial compliance with 
Section 4970, General Code, and the petitioner has fully and truthfully complied 
therewith, the state superviwr of elections or deputy state mpervio·ors and inspectors 
of elections have no discretion in the n:atter, but only a ministerial duty to perform, 
viz., to certify the candidate's name to be printed on the primary !;allot. Obviously 
the petition must contain the signatures of the Eeveral si!!ners. 

He<pectfully, 
EDwARD C. TcmmR, 

Attorni'y General. 


