
1270 OPINIONS 

effect that there are unencumbered balances legally appropriated in a sum 
sufficient to cover the obligations of the contract. You have also sub­
mitted a certificate of the Controlling Board, showing that said board has 
released funds for this project in accordance with section 8 of House 
Bill No. 531 of the regular session of the 9lst General Assembly. 

In addition you have submitted a contract bond upon which the 
Globe Indemnity Company appears as surety, sufficient to cover the 
amount of the contract. 

You have further submitted evidence indicating that plans were 
properly prepared and approved, notice to bidders was properly given, 
bids tabulated as required· by law, and the contract duly awarded. Also 
it appears that the laws relating to the status of surety companies and 
the workmen's compensation have been complied with. 

Finding said contract and bond in proper legal form, I have this day 
noted my approval thereon, and return the same herewith to you, together 
with all other data submitted in this connection. 

5987. 

Respectfully, 
JoHN W. BRICKER, 

Attorney General. 

TUITION-BOARD OF EDUCATION NOT AUTHORIZED TO 
PAY TUITION FOR PUPILS ATTENDING NORMAL 
SCHOOL OR COLLEGE-IMMATERIAL WHERE NORMAL 

- SCHOOL OR COLLEGE LOCATED. 

SYLLABUS: 
A school district board of education 1fta}' not knwfully pay tuition 

as such, for persons residing within the district who attend a teachers 
training school or college either within or without the district. 

CoLUMBus, Omo, August 22, 1936. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, Col1111nbus, Ohio. 

GENTLEMEN: This will acknowledge receipt of your request for 
my opinion, which reads as follows : 

"We are enclosing herewith a letter from our school ex­
aminer in the City of Cleveland School District, with reference 
to the authority of the Cleveland Board of Education to pay 
tuition in the Teachers' Training Colleges of Ohio, for students 

.. 
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who have not yet completed the course of instruction, and when 
such students are residents of the City of Cleveland. 

A copy of the resolution of the board of education is at­
tached to the examiner's letter. 

You are respectfully requested to furnish this department 
your written opinion as to the authority of the Cleveland Board 
of Education to pay such tuition." 
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The resolution of the Board of Education of the City of Cleveland, 
referred to in your inquiry, reads in part, as follows: 

"Be it resolved, by the Board of Education of the City 
School District of the City of Cleveland, that the Cleveland 
Board of Education discontinue the operation of the Cleveland 
School of Education at the end of the present school year, August 
31, 1936, and that arrangements be made to pay "the tuition of 
all students who are at present receiving free tuition at the 
School of Education and who are residents of the Cleveland 
City School District, to any teacher training college located in the 
State of Ohio." 

The question submitted by you is not new. Your attention is di­
rected to an opinion of my predecessor which will be found in the re­
ported Opinions of the Attorney General for 1932, at page 167, where 
it is held: 

"A school district board of education may not lawfully pay 
tuition to the Kent State Normal College for pupils of the dis­
trict who attend a high school maintained by said college, even 
though the district does not maintain a high school." 

In the course of the opinion it was said: 

"The authority for a board of education to pay tuition for 
resident pupils who attend schools other than those maintained 
by the board is purely statutory. This authority is found in Sec­
tions 7734, 7736, 7747, 7748, 7748-1, 7750 and cognate sec­
tions of the General Code. An examination of these several 
sections of the Code authorizing boards of education to pay tui­
tion for school attendance outside the district clearly shows that 
the payment of tuition to any other agency than a board of edu­
cation for some other school district in Ohio is not contem­
plated. 
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There is no authority, either express or implied, in the stat­
utory law of Ohio for the payment of tuition by a school dis­
trict board of education to a normal school or college for any of 
the resident pupils of the district. In the absence of such au­
thority no other conclusion can be reached than that the authority 
does not exist." 

Since the rendition of the opinion referred to above, the legislature, 
without repealing any of the statutes mentioned in that opinion except 
Section 7747, General Code, enacted Section 7595-1d, General Code, as 
a part of what is commonly known as the School Foundation Law. This 
section reads in part, as follows: 

"Pursuant to law, a pupil may attend school outside his dis­
trict of legal residence, and for such pupil, his board of educa­
tion shall pay tuition not more nor less than that which shall 
be computed as follows :" 

From an examination of the other and further proviSIOns of Sec­
tion 7595-1d, General Code, which I do not believe it is necessary for our 
present purpose to quote in full, it will be found that the statute clearly 
contemplates the payment of tuition by a board of education to none other 
than another board of education in some other school district. That ap­
pears so clearly from the provisions of this statute that it is beyond 
dispute. 

Attention may be directed to the fact that under the terms of Section 
7647, General Code, boards of education in city school districts may main­
tain normal schools, and Section 7650-1, General Code authorizes boards 
of education in city school districts to enter into contracts not exceeding 
one year upon such terms and conditions as the said board may deem 
expedient, with the trustees or other duly authorized officials of any col­
lege or university legally organized within the meaning of the provisions 
of Section 7650, General Code, for the purpose of obtaining in such 
school district instruction in the special. technical, professional or other 
advanced studies whicl, may be pursued in such college or university 
beyond the scope of the public high school. The statute further author­
izes the making of similar contracts with private corporations or associa­
tions not for profit, maintaining and furnishing a museum of art, science 
or history, or providing musical instruction, for the purpose of obtaining 
in such school district such instruction or other educational services as 
can be rendered to the schools by such private corporation or associa­
tion. 

The authority extended by Section 7650-1, General Code, exists only 
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as to the making of contracts for special instruction beyond the scope of 
the public high school with institutions that measure up to certain stand­
ards as defined in Section 7650, General Code. Such a contract may he 
made by a board of education of a city school district for teacher train­
ing if the institution with which the contract is made meets the require­
ments of the statute. Regardless of the terms of such a contract, any 
payments that might be made by the board of education to the college or 
university would not pay tuition in the sense that that term is used in the 
statutes. 

There is no authority found in the statutes anywhere which author­
izes a board of education of a school district in Ohio, to pay tuition as 
such, to any institution, public or private, or any agency other than the 
board of education of another school district within the state. 

I am therefore of the opinion in specific answer to your question, 
that the Board of Education of the Cleveland City School District may 
not pay tuition for persons residing in the school district who attend a 
teachers' training school or college located either within or without the 
district. 

5988. 

Respectfully, 
JoHN W. BRICKER, 

Attorney General. 

VACATION OF PLAT-NO INJUNCTION FILED OR DISSENT 
MADE-MANDATORY DUTY OF AUDITOR TO VACATE 
PLAT ON RECORD-NO VACATION OF DEDICATED 
STREETS WITHIN PLAT. 

SYLLABUS: 

1. Where proceedings have been brought pursuant to the provisions 
ofi Sections 3601, et seq., General Code, to vacate a plat and no notice of 
an injunction has been served upon the county auditor or notice of dis­
sent from such vacation by the owners of any of Sitch lots, it is the 11Uln­
datory duty of the county auditor to vacate such plat on his records.~ 

2. Proceedings for the vacation of a plat under the provisions of 
Sections 3601, et seq., General Code, do not vacate the dedicated streets 
1uithin the limitations of the plat. 


