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1448. 

INSURANCE-CONVERSION OF 20-YEAR ENDOWMENT POLICY INTO 
STRAIGHT LIFE POLICY-PREMIUM RATES DISCUSSED. 

SYLLABUS: 

Untkr the proznswns of paragraph S, Section 9421, General Code, a policyholder 
with a 20-year endowment policy may not convert the same to a straight line policy at the 
premiwn rate at age of original entry instead of the attained age at the date of conversion, 
but the age at date of conversion will govern. 

CoLu~mus, Omo, December 2i, 192i. 

HoN. WILLIAM C. SAFFORD, Superintendent of Insurance, Columbus, Ohio. 

DEAR Sm:-This will acknowledge receipt of your request for my opinion us follows: 

"Two domestic legal reserve companies have raised the question of 
their right to convert higher forms of policies to lower forms, and give the 
difference in additional insurance. In other words, could a policyholder 
with a 20-year endowment convert to a straight life policy, taking the differ­
ence in reserve in additional insurance at the age of entry rather than the 
attained age. Of course the insurance companies will require a medical 
examination in connection with the additional insurance, so that the question 
of adverse selection is not involved. This question is being raised in various 
states at the present time. It hus been the rule in the Department here 
that Section 9421, paragraph 3 prohibits such conversion. May we have 
your opinion?" 

As stated in your letter this question hus recently been under consideration by 
several state insurance departments. You state your Department hus heretofore 
ruled that this is not permissible under paragraph 3 of Section 9421, General Code. 
Section 9421, General Code, prohibiting certain provisions in life insurance policies 
issued in this state, in so far as pertinent to the instant question, reads: 

"No policy of life insurance in form other than as prescribed in sections 
ninety-four hundred and twelve to ninety-four hundred and seventeen, both 
inclusive, shall be issued or delivered in this state or be issued by a life in­
surance company organized under the laws of this state, if it contain any 
of the following provisions: 

(1) * * * 
(2) * * * 
(3) A provision by which the policy shall purport to be issued or to take 

effect before the original application for the insurance wus made, if thereby 
the assured would rate at an age younger than his age at date when the appli­
cation was made, according to his age at nearest birthday. 

(4) * * *" 

The question propounded in your letter is: 

"could a policyholder with a 20-year endowment convert to a straight life 
policy taking the difference in reserve in additional insurance at the age 
of entry rather than at the attained age." 
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Putting your question in another way, would this be: 

"a provision by which the policy shall purport to be issued or to take effect 
before the original application for the insurance was made, if thereby the 
assured would rate at an age younger than his age at date when the applica­
tion was made, according to his age at nearest birthday." 

In other words would this be a dating back of the new policy and thereby come 
within the prohibitive provision above quoted. 

One of the reasons for this agitation throughout the various states is the com­
plaints being offered concerning the activity of certain agents in soliciting from the 
insured changes in policy forms from higher premium to lower premium forms. 

This question recently was before the insurance department of New York and 
the superintendent of insurance of that state made the following ruling: 

"This department considers that the only fair method of changing a 
higher priced policy to an ordinary life, especially where the policyholder 
desires additional insurance, is on the basis of a policy dated as of the original 
policy which is now being carried, to a policy for the amount which the pre­
mium the policyholder is now paying would have purchased at such original 
date." 

I may say we have no citation of authority to support the above ruling. 

I think it has been the practice of most companies in the past to permit con­
version of policies from higher to lower premium forms, subject to satisfactory evidence 
of insurability, and to grant the excess of the cash value of the original policy, under 
the reserve provision of the converted policy, for the same amount in cash. This 
privilege may have been abused in some instances by agents recommending to old 
policyholders with substantial cash values on their policies that they convert the 
policy to a lower premium form and release a part of the cash value for the purpose 
of buying new insurance. 

I am informed that this question has been the subject of considerable agitation 
in insurance circles, which accounts for its presence before a number of insurance 
departments. However, you request my opinipn under the Ohio law as to whether 
or not the plan as proposed and contained in the New York ruling would be permissi­
ble under the laws of Ohio, or whether it would be in conflict with paragraph 3 of Sec­
tion 9421, supra. It is evident that the insurance on the converted policy would be 
in a greater sum than the original amount and it would therefore be a modified con­
tract, to say the least, if not a new contrad. 

In accordance with the rules applicable to contract generally, a modification of 
an insurance policy is valid and binding only when both parties consent thereto. The 
question called for in your inquiry is whether or not if both parties would assent .to 
the proposed form of contract, based upon the age of the insured at the date of the 
original contract instead of his attained age, said contract would thereby violate the 
provisions of the section above quoted. 

Cooley on Insurance at page 1484, says: 

"An insurance contract may be subsequently modified as to material 
terms by the parties after which the rights of the parties are govened by 
the modified contract." 
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and again on the same page he says: 

"an insurance policy 'is but the written expression of a contract which 
the parties themselves may modify by mutual consent' citing in support 
Perrigo vs. Connecticut Commercial Travelers' Mutual Accident Associa­
tion, 127 A. 10, 101 Conn. 648." 

It is apparent, however, that a contract so modified by the consent of both parties 
is required to be in accordance with law. In the case of Cans vs. Aetna Life Insurance 
Company of Hartford, Connecticut, 146 N. Y. S. 453, 161 App. Div. 250, it was held: 

"Where an insured exercised his privilege of exchange contained in a 
five year renewable term policy, and exchanged it for an· ordinary life policy 
bearing the date of the exchange, the second policy was not a mere continua­
tion of the first, but created a new contract from its date; since term insurance 
and the ordinary life policy are essentially different, being based upon different 
considerations." 

It is evident that before a change in the policy could be made an application by 
the policyholder in some form would be required. It is also evident that the legis­
lative intent in the enactment of paragraph 3, Section 9421, General Code, above 
mentioned, was to prevent the dating back in any manner or form the policy· con­
tract, thereby interfering with the actuarial rates of risks under policies. 

In view of the foregoing it is therefore my opinion that the plan as proposed would 
be in violation of paragraph 3, Section 9421, General Code of Ohio, .. 

1449. 

Respectfully, 
Enw ARD C. TuRNER, 

Attorney General. 

APPROVAL, BONDS OF VAN BUREN TOWNSHIP RURAL SCHOOL DIS­
TRICT, MONTGOMERY COUNTY-$20,400.00. 

CoLUMBUS, OHIO, December 27, 1927. 

Industrial Commission of Ohio, Columbus, Ohio. 

1450. 

APPROVAL, BONDS OF THE VILLAGE OF WESTERVILLE, FRANKLIN 
COUNTY, OHI0-$33,500.00 

CoLUMBus, Omo, December 27, 1927. 

Industrial Commission of Ohio, Columbus, Ohio. 


