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296 OPINIONS 

COUNTY HOSPITALS 

1. ACQUISITION FOR A NOMINAL CONSIDERATION­
ONCE ACQUIRED, ADMINISTERED AS PROVIDED 
§339.06, RC. 

2. TUBERCULOSIS HOSPITAL TO BE MANAGED AFTER 
ACQUISITION AS PROVIDED IN §339.33, RC. 

3. NO NECESSITY FOR TAX LEVY WHEN ORIGINAL 
ACQUISITION IS FOR N0:\'1INAL CONSIDERATION; 
§339.01, RC. 

4. LENY FOR OPERATING EXPENSES MAY BE I\'1ADE 
BEFORE HOSPITAL COMPLETED OR ACQUIRED. 

5. CERTIFICATE OF AVAILABlLITY OF FUNDS UN­
NECESSARY-§5705.41, RC--GIFT OR NOMINAL CON­
SIDERATION. 

SYLLABUS: 

I. 'When a hospital or hospital building is transferred to a county as a gift or 
for a nominal consideration only and no portion of the county hospital building fund 
provided in Section 339.04, Revised Code, is expended to effect such transfer, then 
such transfer is made to the county under the authority oi the board of county 
commissioners but after such hospital is acquired by the county it shall be managed 

https://NECESSARY-�5705.41
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and controlled by the board of county hospital trustees under the provisions of 
Section 339.06, Revised Code. 

2. A hospital or hos

1

pital .building to be use<l for the care and treatment of 
persons suffering from tuberculosis may be acquire<l for the county by a board of 
county commissioners under ~he ,provisions of Section 339.3-1, Revised Code, and after 
acquisition shall be managed and controlled by the board of hospital trustees ,provided 
by Section 339.33, Revise<l Code. 

3. The submission to the electors of a tax levy or bond issue as provide<l in 
Section 339.01, Revised Code, is require<l only when funds are to be expended for the 
original purchase, appropriation, or construction of a hospital or hospital buildings and 
is not required to authorize the assumption of the continuing expense of operating 
such hospital or hospital buildings. 

4. In submitting to the electors of a county a request for a special tax levy to 
provide funds for the operating expense of a county hospital for the next fiscal year, 
there may be included amounts intended for the expected expense of operating a hos­
pital facility not yet completed or acquired but ex,pected to be completed or acquired 
within the next fiscal year. 

5. W·hen a hospital or hospital building is transferred to a county as a gift or 
for a nominal consideration so that no tax levy or bond issue need be submitted under 
the provisions of Section 339.01, Revised Code, and no certificate of availability of 
funds as provided by Section 5705.41, Revised Code, is necessary, then the county may 
enter into a conditional agreement to accept such transfer conditioned on the passage 
,of a tax levy to provide funds for the operation of such hospital or hospital building. 

Columbus, Ohio, July 12, 1957 

Hon. John T. Corrigan, Prosecuting Attorney 

Cuyahoga County, Cleveland, Ohio 

Dear Sir: 

A portion of your request for my opinion reads as follows: 

"Negotiations are now being held between the City of Cleve­
land and the Board of County Commissioners of Cuyahoga County 
for the transfer to the County, under a single agreement, of the 
following three city-owned institutions : 

Blossom Hill School for Girls, located in Brecksville, 
Ohio, 

Cleveland Boys' School, at Hudson, Ohio, 
Cleveland City Hospital. 

"Blossom Hill School for Girls and the Cleveland Boys' 
School are :two juvenile correctional schools which have 1been 
owned and operated by the City of Cleveland for many years. City 
Hospital is one of the largest municipally-owned hospitals in Ohio 
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and likewise has been owned and operated by the City of Cleveland 
for many years. City }fospital is a general hospital but has a num­
ber of units or pavilions which are used as follows: 

Lowman Pavilion, used for the care and treatment of 
persons suffering from tuberculosis. 

Toomey Pavilion, used for the treatment of contagious 
diseases, one unit of which is used for the care and treat­
ment of children one to six years old suffering from 
tuberculosis. 

Hamann Pavilion, used for general medical and surgical 
services including surgery for persons suffering from 
tuberculosis. 

"It is proposed by the City of Cleveland that these three 
institutions be transferred and conveyed to the County for the 
purchase price of one dollar, effective January 1, 1958. The City 
is to continue its responsibility for retiring the outstanding bonded 
indebtedness on these institutions, which has already been author­
ized and apprnved by the City voters and the City council. The 
City will also use the proceeds of ,bond issues now available for 
the completion of an out-patient department at City Hospital, for 
which the City has already committed itself with architects and 
building contractors. 

"Cuyahoga County will assume complete financial responsi­
bility for the management, operation and maintenance of these 
three institutions, and will assume ,the total financial responsibility 
for the City's indigent sick at City Hospital. It is furtheT ,pro­
posed that the County, following the transfer and as part of ,the 
consideration therefor, shall construct a new school building at 
the Boys' School and new chapels at the Boys' School and Blossom 
Hill, estimated to cost about $650,000. For this purpose the 
County must agree to submit the question of issuing bonds of the 
Coun:ty in this amount to a vote of the electors. 

"Although no funds will be needed to acquire these three 
institutions, apprnximately $3,000,000 will be required for their 
annual operation. In order to finance these operating costs it will 
be necessary for the hoard of county commissioners to submit tax 
levies to the electors of the County as provided by R. C. 5705.191 
or 5705.22, or both, 5705.20 and 5705.24. 

"It is contemplated that the two juvenile correctional schools 
would be operated as county childTen's homes under the provisions 
of R. C. 307.02 and 335.16(]). 

"Cuyahoga County has a county hospital for the care and 
treatment of persons suffering from tuberculosis, the management 
and control of which are in a board of trustees of the county 
tU!berculosis hospital, popularly known as Sunny Acres, as pm-
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vided in R. C. 339.31 et s

ATTORKEY GEN"ERAL 

eq. This county also has a county hos­
-pita!, popularly known as Highland View, which was constructed 
under the provisions of R. C. 339.01 et seq. and is being operated 
by a board of county hospital trustees, as provided ,by these 
statutes. \Ve have advised the county commissioners that in the 
event they acquire City Hospital, insofar as it is a general hospital 
it would have to be operated by the present board of trustees of 
the Cuyahoga County Hospital as a branch thereof. 1956 Opinion 
of the Attorney General No. 7100 and 1951 Opinion No. 726. We 
have also advised the county commissioners that existing units and 
pavilions at City Hospital devoted to the care and treatment of 
persons suffering from tuberculosis would have to be under the 
management, control and operation of the board of trustees of the 
County Tuberculosis Hospital as provided in R. C. 339.33. 

"As to the acquisition of City Hospital, since no original 
purchase, appropriation or construction of a county hospital or 
,buildings is involved, we are in doubt as to the proper prncedure 
to acquire this facility. Accordingly, we submit the following 
questions. 

"l. Does the board of county corn111issioners have authority 
to acquire City Hospital and then turn that portion of it exclusive 
of the tuberculosis units and pavilions over to the board of trustees 
of the county hospital to operate, and turn the turberculosis units 
and pavilions over to the board of trustees of the county tubercu­
losis hospital; or do the boards of trustees of the county hospital 
and the county tuberculosis hospital, since they will be charged 
with the operation of City Hospital, have complete charge of these 
negotiations for its acquisition, and in the event they determine 
to acquire it, to take title in the name of the county? 

"2. Regardless of whether your answer to question No. 1 is 
that t,he board of county commissioners or that the. respect,ive 
boards of hospital trustees have authority to negotiate for this 
acquisition, must the board of county commissioners, before City 
Hospital can be acquired and the transfer made, first submit to 
the electors a tax levy and thus obtain an expression of the electors 
of the county of their wishes as to whether the county should take 
over the hospital although the proceeds of such tax levy are not 
needed for the ,ptrrchase, equipment or repair of said hospital but 
only for operating funds for the ensuing year or years after the 
acquisition? 

"3. In the event you determine that it is not necessary, prior 
to the acquisition of City Hospital, to first submit a tax levy to 
the electors, may the board of county commissioners enter into 
an agreement with the City of Cleveland to accept a transfer of 
City Hospital on ,condition that the electors of the county approve 
a tax levy for the operation of the hospital? In other words, can 
the !x>ard of county commissioners agree and undertake to submit 
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such a tax levy to the electoTs for the necessary operating funds 
even though at the time of submission of the levy the county would 
not be the owner of .the hospital? Furthermore, do the county 
commissioners have the authority to submit such tax levy before 
the acquisition of Gity Hospital land and buildings?" 

ln this opinion I will consider your three enumerated questions 

relative to the transfer of the hospital. Your questions Telative to the 

transfer of the juvenile correctional schools will be treated in a sub­

sequent opinion. 

The answer to your first question is dependent on the answer to 

your second, which I shall therefore first consider. 

Section 339.01, Revised Code, reads in part: 

"The hoard of county commissioners may purchase, appro­
priate, construct, enlarge, improve, and rebuild a county hospital 
or hospital buildings. No 111oney shall be e:rpended for the original 
purchase, appropriation, or construction of such hospital or build­
ings until a ta:r levy or bond issue therefor has been submitted 
to the electors of the county, and approved by them." 

(Emphasis added.) 

The nominal consideration of one dollar to be paid for the hospital is 

a mere formality of transfer, and the county cannot be said to be expending 

any money for the purchase. Submission to the electorate is not, then, 

required unless it can be said that the purpose of the election prescribed 

by Section 339.01, supra, is not merely to secure approval of the proposed 

expenditure to purchase or construct but is to secure authorization for the 

assumption of the continuing financial burden of operating and maintain­

ing a hospital or hospital building. In my opinion, the latter is not the 

purpose. The statutory language contradicts this view. Moreover, under 

the provisions of Section 339.12, Revised Code, a board of county com­

missioners can lease a municipal hospital for a term of years, and no 

authorization by the electorate is required to enable such board to assume 

the expense of operating this hospital during the term of the lease. 

conclude, therefore, that the election required by Section 339.01, supra, 

does not concern assumption of the expense of operating and maintaining 

a hospital but only the original expenditure of purchasing, appropriating 

or constructing a hospital or hospital buildings. 

\Vith regard to your first question I refer you to Opinion No. 330, 

I 
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Opinions of the Attorney General for 1957, p. 103, m which there 

appears the following language: 

"Construction may be undertaken by a board of county 
hospital trustees only when funds therefor have been provided 
by a bond issue or tax levy approved by the electors of the county, 
and control of funds from those sources and consequently of 
the construction is vested in such board." 

Under the provisions of Section 339.04, Revised Code, all funds 

arising from the special tax levy or bond issue required by Section 

339.01, Revised Code, are placed in a fund which can be expended only 

on the order of the board of county hospital trustees. Thus any construc­

tion or purchase, money for which is derived from such a fund, is under 

the authority and supervision of such trustees. \Vhen, however, a hospital 

building is acquired without the expenditure of money from this county 

hospital building fund, that acquisition can be undertaken by the board 

of county commissioners under the general authority granted them by 

Section 339.01, Revised Code. The hospital acquired would then be 

operated by the board of county hospital trustees as provided by Section 

339.06, Revised Code. 

As to the portion of the municipal hospital used for the care and 

treatment of persons suffering from tuberculosis, such portion may be 

acquired by the board of county commissioners under the provisions of 

Section 339.31, Revised Code, and the control thereof shall be vested in a 

board of trustees as provided by Section 339.33, Revised Code. 

\Vith regard to your third question it is my opinion that in submitting 

to the county budget commission a request for funds for operating ex­

penses in the coming year or in submitting to the electors a request for a 

special tax levy for such operating expenses the board of county com­

missioners and the board of county hospital trustees may include amounts 

intended for operating a hospital facility not yet ready for operation or 

not yet acquired but expected to be ready or acquired so that funds for its 

operation must be available in the coming year. If such were not the case 

a county might be deprived of the full use of a hospital facility during the 

year when it was built or acquired. 

Further, I can see no impediment to the conditional agreement you 

suggest in your third question. The transfer of the hospital to the county 

involves no expenditure of money by the county such as would necessitate 
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the certificate of availability of funds required by Section 5705.41, Revised 

Code. A ,promise by the county to accept the transfer may be conditioned 

on the passage of the tax levy to provide operating funds. 

As you are aware, the facts presented in your letter suggest certain 

latent problems not mentioned in your enumerated questions. I have, 

however, confined myself to considering your specific enumerated questions. 

In specific reply to your three enumerated questions, it is my opinion, 

and you are advised that : 

l. \\Then a hospital or hospital building is transferred to a county 

as a gift or for a nominal consideration only and no portion of the county 

hospital building fund provided in Section 339.04, Revised Code, is ex­

pended to effect such transfer, then such transfer is made to the county 

under the authority of the board of county commissioners but after such 

hospital is acquired by the county it shall be managed and controlled by 

the board of county hospital trustees under the provisions of Section 

339.06, Revised Code. 

2. A hospital or hospital building to be used for the care and treat­

ment of persons suffering from tuberculosis may be acquired for the 

county by a board of county commissioners under the provisions of Section 

339.31, Revised Code, and after acquisition shall be managed and controlled 

by the board of hospital trustees provided by Section 339.33, Revised Code. 

3. The submission to the electors of a tax levy or bond issue as 

provided in Section 339.01, Revised Code, is required only when funds 

are to be expended for the original purchase, appropriation, or construc­

tion of a hospital or hospital buildings and is not required to authorize the 

assumption of the continuing expense of operating such hospital or hospi­

tal buildings. 

4. In submitting to the electors of a county a request for a special 

tax levy to provide funds for the operating expense of a county hospital 

for the next fiscal year, there may be included amounts intended for the 

expected expense of operating a hospital facility not yet completed or 

acquired but expected to be completed or acquired within the next fiscal 

year. 

:i. When a hospital or hospital building is transferred to a county 

as a gift or for a nominal consideration so that no tax levy or bond issue 
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need be submitted under the provisions of Section 339.01, Revised Code, 

and no certificate of availability of funds as provided by Section 5705.41, 

Revised Code, is necessary, then the county may enter into a conditional 

agreement to accept such transfer conditioned on the passage of a tax 

levy to provide funds for the operation of such hospital or hospital 

building. 

Respectful! y, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 




