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OPINION NO. 78-062 

Syllabus: 

The term "practitioner" as defined in R.C. 3719.0l(BB) and R.C. 4729.02(H) 
includes persons exempt under R.C. 4731.36 from the provisions of R.C. Chapter 
4731. An Ohio pharmacist may, therefore, fill an order for drugs issued by a person 
enumerated within R.C. 4731.36. 

To: 

By: 

Franklin Z. Wickham, Executive Director, State Board of Pharmacy, 
Columbus, Ohio 

William J. Brown, Attorney General, December 20, 1978 

I have before me your request for my opinion as to whether an Ohio 
pharmacist may legally fill a prescription written by a practitioner who falls within 
the exemptions set forth in R.C. 4731.36. 

Your request necessitates an analysis of the definitions of several terms used 
in R.C. Chapter 4729, which regulates the pharmacy profession, and R.C. Chap,er 
3719, which regulates the possession and sale of dangerous drugs and controlled 
substances. The term "prescription" is defined, for the purposes of R.C. Chapter 
3719, in R.C. 3719.0l(CC) as follows: 

"Prescription" means a written or oral order for a 
controlled substance for the use of a particular person 
or a particular animal given by a practitioner in the 
course of professional practices and in accordance with 
the regulations promalgated by the Director of the 
United States drug enforcement administration, 
pursuant to the federal drug abuse control laws. 

For the purposes of R.C. Chapter 4729, a prescription "means an order for drugs or 
combinations or mixtures thereof, written or signed by a j)ractitioner or 
transmitted by a practitioner to a pharmacist by word of mouth, telephone, 
telegraph, or other means of communication and recorded in writing by the 
pharmacist." R.C. 4729.02(0) While the definitions of prescription vary, the 
significant common feature is that a prescription must be issued by a practitioner. 
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For the purposes of R.C. Chapter 3719, practitioner "means a person who is 
licensed pursuant to Chapter 4715 [dentists], 4731 [physicians and limitud 
practitioners], or 4741 [veterinarians] of the Revised Code and authorized by law 
to write prescriptions for drugs or dangerous drugs." R.C. 3719.0l(BB), The 
definition of practitioner set forth in R.C. 4729.04(4) does not differ in any 
material respect from that set forth in R.C. 3719.01(88). 

A careful reading of these definitional provisions requires one to conclude 
that in order for an order for drugs to meet the definition of a prescription under 
Ohio law the order must be issued by a person licensed pursuant to R.C. Chapters 
4715, 4731 or 4741, and authorized by law to write prescriptions for drugs. The issue 
presented by your question, therefore, is whether those persons exempted from the 
licensing requirements of R.C. Chapter 4731, by R.C. 4731.36, are nevertheless 
"licensed" for purposes of the statutory definition of "practitioner". R.C. 4731.36 
provides in pertinent part as follows: 

[R.C. 4731.01 to 4731.47, inclusive] shall not apply to a 
commissioned medical officer of the United States 
army, navy, or marine hospital service in the discharge 
of his professional duties, or to a regularly qualified 
dentist when engaged exclusively in the practice of 
dentistry, or when administering anaesthetics, or a 
physician or surgeon residing in another state or 
territory who is a legal practitioner of medicine or 
surgery therein, when in consultation with a regular 
practitioner of this state; nor shall such sections apply 
to a physician or surgeon residing on the border of a 
neighboring state and authorized under the laws thereof 
to practice medicine and surgery therein, whose 
practice extends within the limits of this state; 
provided equal rights and privilegs are accorded by such 
neighboring state to the physicians and surgeons 
residing on the border of this state contiguous to such 
neighboring state. 

Since the persons enumerated in R.C. 4731.36 are exempt from the provisions 
of R.C. Chapter 4731, such persons may practice medicine or surgery within this 
state without a certificate from the state medical board. Since the practice of 
medicine, which is defined in R.C. 4731.34, includes prescribing drugs, it is 
re.a:::!:)!"'alJ.i.c to conclude that these persons are authorized to prescribe drugs in Ohio. 
As indicated previously, however, whether an order for drugs constitutes a 
pr,?scription under Ohio law depends in part upon a two-fold test of the authority of 
the person issuing the order. The person issuing the order must be both authorized 
by l11w to write prescriptions and licensed pursuant to R.C. ChaptP.rs 4715, 4731 or 
4741, 

The intent of the General Assembly in enacting this latter requirement is not 
(!!ear since the term "licensed" is subject to differing interpretations. The term 
"license" generally means the permission granted by some competent authority to 
do some act which would otherwise be illegal. State ex rel Zugravu v. O'Brien, 130 
Ohio St. 23 (1935); Shad Acres Nursin Home Inc. v. Canarv, 29 Ohio App.2d 47 
(Franklin County 1973 . The same term may, however, be used in a more specific 
sense in which it refers to the certificate or the document which represents the 
permission granted. See, Aldrich v. Citv of Syracuse, 236 N.Y.S. 614, 134 Misc. 698 
(1925). This distinction is significant to the issue you present. If the requirement 
that a person be licensed pursuant to R.C. Chapter 4731 is interpreted in 
accordance with the general meaning of the term "license," the persons enumerated 
in R.C. 4731.36 meet the definition of "practitioner" since they are permited to 
practice medicine and surgery within this state. If, however, the more specific 
interpretation is applicable, then, such persons do not fall within the definition 
since they lack a proper certificate. 

Pursuant to R.C. 1.47, it is presumed that in enacting a statute, the General 
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Assembly intended a just and reasonable result. Since, by exempting the persons 
enumerated in R.C. 4731.36 from the provisions of R.C. Chapter 4731, the General 
Assembly has given them permission to prescribe drugs in this state, it is not 
reasonable to conclude that the General Assembly intended that their orders for 
drugs would not constitute prescriptions under Ohio law. For this reason, it is my 
opinion that the phrase "licensed" as used in the statutory definition of a 
"practitioner" set forth in R.C. 3719.lJl(BB) and R.C. 4729.02(H), encompasses all 
persons who are permitted to practice medicine or surgery under the laws of this 
state. 

Two qualifications must be noted, however. First, the intent of the General 
Assembly in using the term licensed may vary depending upon the context. My 
analysis of this term has significance only for those statutes expressly noted. 
Second, the sale of drugs by a pharmacist is also regulated by federal law. See~· 
"Federal Food, Drug and Cosmetic Act," 52 Stat. 1040, (1938), 21 U.S.C. §301, as 
amended. My opinion as to the validity of a prescription under Ohio law does not 
relieve a pharmacist of his duty to comply with an obligation, restriction or 
regulation imposed by federal law. 

In specific answer to your question, it is my opinion and you are so advised 
that the term "practitioner" as defined in R.C. 3719.0l(BB) and R.C. 4729.02(H) 
includes persons exempt under R.C. 4731.36 from the provisions of R.C. Chapter 
4731. An Ohio pharmacist may, therefore, fill an order for drugs issued by a person 
enumerated within R.C. 4731.36. 
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