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PARK-COMMISSIONERS OF TOWNSHIP PARK DISTRICT 
UNAUTHORIZED TO ACQUIRE LAXD BY LEASE FOR 
PUBLIC PARK. 

SYLLABUS: 
The park comrnissioners of a township park district established under 

the provisions of Section 34I5, et seq., Gweral Code are not authorized 
to acquire lands by lease for use as a public park or part thereof under 
the general authority conferred upon them by Section 3420, General Code, 
to locate, establish, improve and maintain a free public park within and 
without the township, and accept a conveyance or purchase or to appropri­
ate suitablE_. lands for that purpose. 

CoLUMBUS, OHIO, November 9, 1936. 

HoN. vVARD c. CROSS, Prosecuting Attorney, Jefferson, Ohio. 

DEAR SIR: This is to acknowledge the receipt of your recent com­
munication in which you refer to that part of Pymatuning Lake or Reser­
voir situated in the state of Ohio and the lands adjacent thereto owned 
by this state and as to which you request my opinion as to whether the 
Park Commissioners of the Andover Park District can take a lease of a 
part of such state lands and hold, use and maintain the same as a part 
of the public park lands of said district. 

The lands here in question were acquired by the state of Ohio some 
years ago by a deed of conveyance from the Pymatuning Land Company 
and said lands are now under the jurisdiction of the Conservation Council 
of the Division of Conservation in the Department of Agriculture, under 
the general authority conferred upon this body by Section 472 of the 
General Code as this section was amended in the Conservation Act, 113 
0. L., 551, 553. 'vVhatever power and authority the Conservation Council 
has in the matter of leasing such lands or any part of the same is that 
conferred by Section 472-1, General Code, which was enacted in and as a 
part of the Conservation Act above referred to. 

However, no question is made in your communication with respect 
to the power and authority of the Conservation Council to execute a lease 
of these lands or of any part thereof under the provisions of the section of 
the General Code above noted; but your inquiry is with respect to the 
power and authority of the Board of Park Commissioners of the Andover 
Township Park District to accept a lease of this kind and thereby acquire 
Pymatuning Reservoir lands as park lands of the district under the control 
and management of the Park Board. 
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In the consideration of this question, I assume that this Park District 
is one established by the favorable vote of the electors of the township 
in the manner provided by Sections 3415, et seq., General Code, and that 
the Park District is now under the control and management of Park Com­
missioners appointed and confirmed in the manner provided by the Town­
ship Park District law. By the terms of the statute, Section 3420, Gen­
eral Code, the Board of Park Commissioners of this Park District is a 
body politic and corporate. And although this Township Park District is 
not, in the accurate sense of the term, a political subdivision, it is a "taxing 
unit" as such term is used in the Budget Law, Sections 5625-1, et seq., 
General Code, and the Board of Park Commissioners of this district has 
authority to levy taxes on the property within the township for the main­
tenance of parks and park lands which said Board may have acquired for 
this purpose. See Opinions of Attorney General, 1932, Vol. III, page 
1504. With respect to the acquisition of lands by the Park Commissioners, 
for park purposes, Section 3420, General Code, provides: 

"They may locate, establish, improve and maintain a free 
public park within and without such township, and accept a con­
veyance or purchase or appropriate suitable lands and materials 
for that purpose, within and without the township. They 
shall have careful surveys and plats made of the lands acquired 
for such purposes, and establish permanent monuments on their 
boundaries. Such plats, when executed according to the law pro­
viding for the execution of plats by corporations, shall be ad­
mitted to and recorded in the office of the county recorder, and 
such records shall be admissable in evidence for the purpose of 
locating and ascertaining the true boundaries of the park." 

Section 3422, General Code, provides as follows : 

"When the commissioners can not procure lands or materials 
desired for park purposes by deed or gift, or purchase upon terms 
they regard reasonable, they may appropriate them for that pur­
pose by proceedings in accordance with the provisions of law 
regulating the appropriation of private property by municipal 
corporations. If it is desired at any time to acquire additional 
grounds for enlarging such park and improving it, they may ac­
cept a deed of gift. purchase or appropriate lands therefor, in the 
manner provided for the original establishment of such park, and 
improve them. \Vhen gravel or other material is desired for the 
construction, improvement or repair of the roadway or other im­
provement herein authorized, they may appropriate and take it, 
and for this purpose they may go outside of the township limits." 
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By Sections 3422-1 and 3422-2, General Code, provision is made for 
the sale by the board of park commissioners of the park district, with the 
approval of the electors of the township in the manner therein provided, 
of lands acquired, owned and held by the board of park commissioners for 
park purposes and by Sections 3423, 3424 and 3425, General Code, pro­
visions are made for the levy and collection of taxes on ali real and per­
sonal property within the limits of the township and park district "to de­
fray the expenses of purchasing, appropriating and improving lands for 
park purposes and maintaining them as a free public park." 

Coming to the consideration of the question presented in your com­
munication, which is hereinbefore noted, it is noted that among the 
powers conferred upon the commissioners of a township park district 
by the provisions of Section 3420, General Code, is that given to them 
to "accept a conveyance" of lands within or without the township for 
public park purposes. The use of this term in the statute suggests 
the question as to whether a legislative intent is thereby manifested 
to give to such park commissioners the right to take or accept a lease 
of lands for park purposes. The term "conveyance" is one of flexible 
meaning depending largely upon the context of the statute or instrument 
in which the term is used. And in association with other words extend­
ing its meaning, it has in some cases been construed to include a lease 
for a term of years. However, when the term "conveyance" stands alone 
or when its associated words, if any, are not such as to extend its meaning, 
the decided weight of authority supports the view that it is limited in 
its meaning to deeds conveying the title to real property. As stated by 
the court in the case of Perkins v. Morse, 78 Me., 17, 18, "a lease may be 
in a sense a conveyance, but such is not the commonly accepted nor the 
accurate meaning of the term. When we say premises are leased we 
generally mean that the use of them is transferred; and by the term con­
veyed that the title is deeded." In the case of Miller v. Miller, 91 Kan .. 
1, 4, the court, construing the words "conveyances of land," said "the 
words, 'conveyance of land,' mean, of course, the land itself in fee simple 
absolute." I do not deem it necessary to cite further authorities from 
other jurisdictions in support of this view as to the meaning of this term 
for the reason. that the Supreme Court of this state is committed to this 
view with respect to the meaning of this term. Thus, in the case of Lang­
mede v. Weaver, 65 0. S., 17, 37, having occasion to consider the question 
as to the meaning to be ascribed to the term "convey," the court said: 

"To convey real estate, is to transfer the legal title to it 
from the owner to another by an appropriate instrument. Abend­
roth v_ Greenwich, 29 Conn., 365. Land is conveyed only when 
the title to it passes. Fairfax v. Lewis, 11 Leigh (Va.), 248. 
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A conveyance is a deed which passes or conveys land from one 
person to another. Brown v. Fritz, 13 N. H., 285. Jacobs, L. 
D. The Century dictionary defines the word 'convey,' to mean in 
law, 'to pass title by deed;' and the word 'title' to mean the 
'ownership, absolute ownership, the unincumbered fee.'" 
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::vforeover, no reason is seen for giving to the term "accept a con­
veyance," as the same is used in section 3420, General Code, relating to 
the authority of the park commissioners to acquire lands for the establish­
ment of a public park in the district, any more extended meaning than is 
to be ascribed to the term "accept a deed,'' as the same is used in section 
3422, General Code, relating to the authority of the park commissioners 
to acquire additional lands for enlarging a public park established by them. 
None of the associated words found in section 3420, General Code, gives 
to the term ''conveyance" any extended meaning with respect to the ques­
tion here presented. On the contrary, a consideration of all of the statu­
tory provisions, above noted, relating to the power and authority of the 
park commissioners of a township park district with respect to the estab­
lishment and maintenance of public parks in the district, clearly excludes 
any suggestion that such commissioners have any authority to acquire 
lands for this purpose by lease These statutory provisions by their terms 
require the commissioners to acquire the title to all real property taken 
over by them for park purposes, whether such acquisition be by purchase, 
by appropriation or by deed of gift. The fact that provision is made for 
the sale of park lands by the park commissioners connotes the thought 
that the lands held by the park commissioners for park purposes must be 
such as they have a right to sell. Obviously, this power of sale can extend 
only to such lands as to which the park district or the commissioners as a 
board own and hold the title. I am of the opinion, therefore, that the 
question presented 111 your communication is required to be answered in 
the negative. 

Respectfully, 
JoHN W. BRICKER, 

Attorney General. 


