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It may further be noted that under the provisions of Section 5625-9, General 
Code, each subdivision is required to establish a special fund for each special levy. 
In compliance with the provisions of this section and the instructions of the 
Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, it is believed that each 
county maintains a road and bridge fund and also a gasoline tax fund. 

Section 5625-29, General Code, provides for the annual appropriation to be 
made by the taxing authority of each subdivision on or about the first day of each 
year, and authorizes supplemental appropriation measures which are found 
necessary, based on the revised tax budget. 

From the foregoing, it would appear that in appropriating the money from the 
road fund, as authorized by section 7251-1, General Code, in order to comply 
with the provisions of other related sections of the so-called budget law, a 
specific appropriation should be made for the purposes contemplated. 

In specific answer to your questions it is my opinion that: 
1. The funds derived from the gasoline tax as distributed to the county 

under Section 5537, General Code, may not be expended for the compensation of 
a deputy detailed· by the sheriff for the work of enforcing traffic regulations 
under Sections 7246 et seq. of the General Code. 

2. The funds distributed to the county under the provisions of Section 5537, 
General Code, may be used to cover the cost of purchasing and erecting signs, 
as required by Section 7250, General Code. 

3. In providing for a deputy for the purpose of patrolling the roads under 
Section 7251-1, General Code, a separate and specific appropriation should be made 
from the county road and bridge fund. 

3306. 

Respectfully, 

GILBERT BETTMAN, 
Attorney General. 

APPROVAL, BONDS OF WAYNE TOWNSHIP RURAL SCHOOL DIS­
TRICT, PICKA WAY COUNTY, OHI0-$35,000.00. 

CoLUMBUS, OHIO, June 6, 1931. 

Retirement Board, State Teachers Retirement System, Columbus, Ohio. 

3307. 

BOARD OF EDUCATION-CLERK-TREASURER UNAUTHORIZED TO 
WITHHOLD FROM TEACHERS' SALARIES, DUES IN MUTUAL 
BENEFIT ASSOCIATION AND PAY SAME TO SAID ASSOCIATION'S 
TREASURER. 

SYLLABUS: 
A board of education may not permtt tis clerk-treasurer to deduct from the 

salaries of teachers, with their cmtsent, the amount of membership fees, dues, and 
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assessments charged against such teacher by a local teacher benefit association and 
pay the same to the treasurer of the benefit association. 

CoLUMBUs, OHIO, June 9, 1931. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, Columbus, Ohio. 

GENTLEMEN :-I am in receipt of your request for my opinion, which reads 
as follows: 

"We are enclosing herewith a letter from Mr. E. of Mansfield, Ohio, 
in which he submits a questi~n as to the establishment of a mutual benefit 
association among the teachers in the public schools in the city of Mans­
field, particularly as to the authority of the Clerk of the Board of 
Education to withhold from teachers salaries the amount of dues in such 
mutual benefit association and pay the same to the association. Y ott are 
respectfully requested to furnish this deP,artment your written opinion 
upon the question submitted in this letter." 

The pertinent portion of Mr. E.'s letter, which you enclose, reads as follows; 

"There is a possibility that the teachers in the public schools of 
Mansfield and other municipalities may desire to organize a Mutual 
Benefit Association 'not for profit' to give to its members certain relief 
and benefits in case of sickness or accident. 

It would be the desire of the teacher members of an Association to 
request and authorize in writing the clerk or treasurer of the school board 
to deduct monthly from their salary the membership fee, dues, and 
assessments charged by the Association. The clerk in turn would remit 
the total of dues deducted to the Treasurer of the Association. The 
Association would be for those only employed by the local school system, 
and its success is dependent somewhat on the dues being collected as 
above set out. 

I had the pleasure of visiting you on the 19th, and you stated you 
would submit to the Attorney General's Office the question as to whether 
the Clerk or Treasurer of a School Board could legally make the 
deduction of dues for an association and its members." 

For the purposes of this opinion, I assume that any proposed Benefit 
Association such as you mention, will have complied with the law with respect 
to the organization of such associations, and having done so, desires to arrange 
for the collection of membership fees, clues and assessments provided for by its 
by-laws by having those amounts deducted from the teachers' salaries and paid 
by the treasurer of the school district direct to the treasurer of the association. 

The question submitted is whether or not an arrangement of this kind would 
be legal and whether or not the treasurer of the school funds in city school 
districts may lawfully make these deductions and payments. 

Provision is made by law, imposing on boards of education a mandatory duty 
to select a depository for the school funds of their respective districts, and 
penalizing the members of the board for failure to do so. (Sections 7604 to 7609, 
inclusive, of the General Code.) As a consequence thereof, practically all, if 
not all the city school districts in the state have selected depositories as provided 
by law and have accordingly dispensed with a treasurer as such, thereby reposing 
in the clerk of the board the duties of treasurer (Sections 4782 and 4783, General 
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Code), although Section 4763, General Code, provides specifically that in each 
city school district, the treasurer of the city funds shall be the treasurer of the 
school funds. See Opinions of the Attorney General for 1922,. page 74. 

When the treasurer of a school district is dispensed with, in consequence of 
the providing of a school depository by the board, and the duties of the treasurer 
fall upon the clerk by reason thereof, the clerk is required to give an additional 
bond to that required of him as clerk "equal in amount and in the same manner 
provided by law for the treasurer of the school district." (Section 4783, General 
Code.) 

The duties of a school treasurer with respect to disbursements of moneys 
of the district are set forth in Section 4768, General Code, which reads in part 
as follows: 

"No treasurer of a school district shall pay out any school money 
except on an order signed by the president or vice-president and counter­
signed by the clerk of the board of education, and when such school 
moneys have been deposited as provided by sections 7604-7608 inclusive, 
no money shall be withdrawn from any such depository, except upon an 
order signed by the treasurer and by the president or vice-president and 
countersigned by the clerk of the board of education; * *" 

The proposed plan of having the clerk-treasurer of a city school district 
retain from a teacher's salary a sufficient amount to pay the fees and assessments 
charged by a benefit association against the teacher and having payment made of 
the amount so retained to the treasurer of the benefit association, would require 
the teacher to voluntarily authorize its being done and would also require in my 
opinion the consent of the board of education. 

Obviously, no authority to do this exists unless the teacher does authorize it, 
and even then I doubt very much whether the clerk-treasurer would be justified 
in spending his time and using the facilities of his office for this purpose ~ithout 
the sanction of the board. In larger cities, especially, it would involve considerable 
additional bookkeeping and take considerable additional time of a clerk to keep 
the accounts of the board if he is required to keep separate accounts of these fees, 
membership dues and assessments. 

Clearly, the clerk-treasurer could not, on his own authority, proceed in the 
manner desired, and I seriously doubt whether the additional sanction of action 
by the board could give legality to the arrangement. While the benefit association 
is composed of teachers only, and its purposes are wholly laudable, yet it is a 
private enterprise. It follows that the utilization of the time of a public 
employe, and consequently the expenditure of public funds, would be for private 
purposes. Under such circumstances, the fundamental principle that public officers 
have only such powers as are by law expressly granted to them, or such incidental 
powers as are necessary to effectuate the powers expressly granted would seem to 
apply with peculiar force. 

I am accordingly of the opinion that a board of education may not permit 
its clerk-treasurer to deduct from the salaries of teachers, with their consent, the 
amount of membership fees, dues and assessments charged against such teacher 
by a local teacher benefit association and pay the same to the treasurer of the 
benefit association. 

Respectfully, 

GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 


