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OPINION NO. 2000-007 

Syllabus: 

When a county sheriff provides compensation pursuant to R.C. 5923.05(A) to a 
permanent public employee who serves in the uniformed services, the sheriff must 
pay the employee's wages or salary in full, without allowing any offset for amounts 
earned by the employee while on military leave. 

To: Kevin J. Baxter, Erie County Prosecuting Attorney, Sandusky, Ohio 
By: Betty D. Montgomery, Attorney General, February 14,2000 

You have requested an opinion concerning the compensation to be paid to public 
employees who take leave from their positions in order to serve in the military. Your specific 
question is whether a county sheriff is required to pay an employee's total wages without any 
offset for amounts the employee earns while on military leave. Through telephone calls with 
your representative, we understand that your question concerns the compensation to be paid 
to an employee for the initial month of military leave in each calendar year, as described in 
R.C. 5923.05(A).1 

Let us begin with an examination of the law in question. It says, in division (A), that 
permanent public employees2who are members of the Ohio organized militia or members of 
other reserve components of the armed forces of the United States, including the Ohio 
National Guard, "are entitled to leave of absence from their respective positions without loss 
of pay" while they perform service in the uniformed services3 "for periods of up to one 
month, for each calendar year in which they are performing service in the uniformed 

IQuestions concerning a collective bargaining agreement, raised in your initial request, 
were withdrawn because they have been addressed by statutory amendment. See Am. Sub. 
S.B. 	130, 122nd Gen. A. (1997) (eff. Sept. 18, 1997). 

2"Permanent public employee" is defined to mean: 

any person holding a position in public employment that requires working a 
regular schedule of twenty-six consecutive biweekly pay periods, or any 
other regular schedule of comparable consecutive pay periods, which is not 
limited to a specific season or duration. "Permanent public employee" does 
not include student help; intermittent, seasonal, or external interim employ­
ees; or individuals covered by personal services contracts. 

R.C. 5903.01(A); see RC. 5923.05(A)(1). "Public employment" includes employment by the 
county or any department or agency of the county. RC. 5903.01(B). Thus, employment by 
the county sheriff is public employment. [d.; see RC. 5903.01(C); see also RC. 325.17. 

3The following definitions apply: 

(G) "Service in the uniformed services" means the performance of 
duty, on a voluntary or involuntary basis, in a uniformed service, under 
competent authority, and includes active duty, active duty for training, initial 
active duty for training, inactive duty for training, full-time national guard 
duty, and performance of duty or training by a member of the Ohio organ­
ized militia pursuant to Chapter 5923. of the Revised Code. "Service in the 
uniformed services" includes also the period of time for which a person is 
absent from a position of public or private employment for the purpose of an 
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services." RC. 5923.05(A)(1). A calendar year is a year extending from January through 
December, and a month is "twenty-two eight-hour work days or one hundred seventy-six 
hours within one calendar year." RC. 5923.05(A)(2). 

The law states plainly that the public employees in question are entitled to a leave of 
absence "without loss of pay" for up to one month each year. R.C. 5923 .05(A)( 1). It contains 
no language providing for an offset of military pay from amounts paid to a public employee 
during this one-month leave of absence. 

Division (B) of the statute applies to the same employees who are subject to division 
(A) but covers instances in which those employees are called or ordered to the uniformed 
services for longer than a month during a calendar year because of an executive order issued 
by the president of the United States or an act of Congress. RC. 5923.05(B). Division (B) 
provides that during the period designated in the order or act, each such employee is entitled 
"to a leave of absence and to be paid, during each monthly pay period of that leave of 
absence," the lesser of five hundred dollars or the difference between the person's wage or 
salary as a permanent public employee and the amount of pay and allowances received that 
month as a member of the uniformed services. [d. An exception provides that no such 
payments may be made it' the employee receives more as a member of the uniformed services 
than the employee would receive as a permanent public employee, or if the employee is 
receiving pay under RC. 5932.05(A) for the first month of uniformed service in a calendar 
year. Thus, division (B) of R.C. 5923.05 provides an offset for military pay received by a 
public employee in circumstances that are subject to its provisions. 

The statute goes on to permit a political subdivision to pay its employees amounts in 
addition to those required by RC. 5923.05(B), as authorized by the legislative authority. RC. 
5923.05(D). The statute also provides that terms of a collective bargaining agreement govern 
employees who are subject to the agreement, with the exception that "no collective bargain­
ing agreement may afford fewer rights and benefits than are conferred under [RC. 
5923.05]." R.C. 5923.05(F); see also RC. 4117.10. 

Let us turn now to your specific question, which is whether RC. 5923.05(A) requires 
that, for the annual one-month period covered by that division, the county sheriff must pay 
an employee's wages or salary in full, in addition to any compensation that the employee 
may receive for military service. As discussed above, division (A) of RC. 5923.05 states 
clearly that a public employee who comes under its provisions is entitled to leave of absence 
"without loss of pay." RC. 5923.05(A)(l). As commonly understood, this language indicates 
that the usual amount of pay should be provided in full. See R.C. 1.42 ("[w]ords and phrases 
shall be read in context and construed according to the rules of grammar and common 
usage"). No statutory provision grants an offset for compensation that the employee receives 

examination to determine the fitness of the person to perform any duty 
described in this division. 

(H) "Uniformed services" means the armed forces, the Ohio organ­
ized militia when engaged in active duty for training, inactive duty training, 
or full-time national guard duty, the commissioned corps of the public health 
service, and any other category of persons designated by the president of the 
United States in time of war or emergency. 

RC. 5903.01; see RC. 5923.05(A)(1). 
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from another source, and there is no statutory basis for reading such an offset into the 
statute. 

The conclusion that no offset applies to payments under division (A) of R.C. 5923.05 
finds support in the fact that an offset provision appears in division (B) of the statute. R.C. 
5923.05(B). When the General Assembly has intended that compensation paid to a public 
employee be offset by military compensation, it has expressly so provided. The absence of 
such an offset for the month-long period covered by division (A) of RC. 5923.05 indicates 
that no such offset was intended. See generally Kiefer v. State, 106 Ohio St. 285, 289-90, 139 
N.E. 852, 854 (1922). It is concluded, accordingly, that when a county sheriff provides 
compensation pursuant to R.C. 5923.05(A) to a permanent public employee who serves in 
the uniformed services, the sheriff must pay the employee's wages or salary in full, without 
allowing any offset for amounts earned by the employee while on military leave. 

This conclusion is consistent with the manner in which the statute has been con­
strued in the past. In Northern Ohio Patrolmen's Benevolent Ass'n v. City ofPanna, 61 Ohio 
St. 2d 375,377,402 N.E.2d 519, 521 (1980), the Ohio Supreme Court stated: "RC. 5923.05 
mandates that the city pay each employee on military leave of absence his or her full salary 
for a maximum of 31 days every calendar year irrespective of any monetary compensation 
awarded to such employee from the military."4 The same conclusion was reached in 1974 
Op. Att'y Gen. No. 74-022, which states: "The benefits conferred upon all state employees by 
[R.C. 5923.05] clearly preclude any attempt on the part of a state university to reduce the 
employee's regular salary during such leave." 1974 Op. Att'y Gen. No. 74-022, at 2-109; see 
also 1970 Op. Att'y Gen. No. 70-123; 1960 Op. Att'y Gen. No. 1736, p. 625; 1941 Op. Att'y 
Gen. No. 4028, p. 657. See generally 1986 Op. Att'y Gen. No. 86-050. The statute has been 
amended from time to time in various respects, but the language providing for leave of 
absence "without loss of pay" has remained constant. See, e.g., 1941 Op. Att'y Gen. No. 4028, 
p. 657, at 663 (quoting G.C. 5273-2). 

4Northern Ohio Patrolmen's Benevolent Ass'n v. City of Panna concerned a municipal 
ordinance providing that the amounts paid to employees in situations described in what is 
now R.C. 5923.05(A) would be offset by amounts of military payor compensation received. 
The court found that the ordinance and the statute were in direct conflict and concluded that 
it was within the power of a non-chartered municipality to enact the ordinance because it 
dealt with a matter of substantive local self-government. The court also noted that such an 
ordinance, if enacted by a chartered municipality, would prevail over the state law irrespec­
tive of any conflict. See Ohio Const. art. XVIII, §§ 2, 3, and 7; Mullen v. City of Akron, 116 
Ohio App. 417, 188 N.E. 2d 607 (Summit County 1962); see also 1970 Op. Att'y Gen. No. 
70-123. But see 1960 Op. Att'y Gen. No. 1468, p. 423 (finding that RC. 5923.05 takes 
precedence over conflicting provisions enacted by a municipal corporation); Otten v. City of 
Cincinnati, 10 Ohio Op. 276 (C.P. Hamilton County 1937) (same). The Northern Ohio Patrol­
men's case thus held that, pursuant to Ohio Const. art. XVIII, §§ 2 and 3, "a non-chartered 
municipality has the power to mandate by ordinance the amount of compensation paid to its 
employees who are on leave of absence as members of the armed forces reserve." Northern 
Ohio Patrolmen's Benevolent Ass'n v. City ofPanna, 61 Ohio St. 2d 375,375,402 N.E.2d 519, 
520 (1980) (syllabus, paragraph 2). Hence, as authorized by the Ohio Constitution, munici­
palities may adopt provisions that vary the compensation requirement of R.C. 5923.05(A). 

A county that adopts a charter pursuant to Ohio Const. art. X, §§ 3 and 4 may 
exercise home rule authority and may acquire municipal powers. See 1996 Op. Att'y Gen. 
No. 96-043; 1994 Op. Att'y Gen. No. 94-095; see also R.C. 301.22. Your county has not 
adopted a charter, and this opinion does not address the powers of a chartered county. 
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For the reasons discussed above, it is my opinion, and you are advised, that when a 
county sheriff provides compensation pursuant to R.C. 5923.05(A) to a permanent public 
employee who serves in the uniformed services, the sheriff must pay the employee's wages or 
salary in full, without allowing any offset for amounts earned by the employee while on 
military leave. 
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