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APPROVAL, BONDS FOR THE FAITHFUL PERFOR1[ANCE OF HIS 
DUTIES AS RESIDENT DISTRICT DEPUTY DIRECTOR-ROB­
ERT STOLTZ. 

CoLUMBUS, OHIO, May 22, 1931. 

RoN. 0. vV. MERRELL, Director of Highways, Columbus, Ohio. 
DEAR SIR:-You have submitted a bond, in the penal sum of $5,000.00, with 

surety as indicated, to cover the faithful performance of the duties of the 
official as hereinafter named: 

L. Robert Stoltz, Resident District Deputy Director-Fidelity and 
Deposit Company of Maryland. 

Said bond has undoubtedly been executed pursuant to the provisions of 
sections 1183 and 1182-3, General Code. Such sections provide, in so far as 
pertinent here: 

"Sec. 1183. * * * Such resident district deputy directors shall * * * 
give bond in the sum of five thousand dollars. * * *" 

"Sec. 1182-3. * * *All bonds hereinbefore provided for shall be 
conditioned upon the faithful discharge of the duties of their respective 
positions, and such bonds * * * shall be approved as to the sufficiency 
of the sureties by the director, and as to legality and form by the 
attorney general, and be deposited with the secretary of state." 

Finding said bond to have been ·properly executed in accordance with the 
foregoing sections, I have accordingly approved the same as to form, and 
return it herewith. 

2714. 

Respectfully, 
}OHN W. BRICKER, 

Attorney General. 

OLD AGE PENSION-RESIDENCE REQUIREMENTS NOT CONTROLLED 
BY SECTION 3477, GENERAL CODE. 

SYLLABUS: 
The requirements of section 3477, General Code, for establishing a "legal set­

tlement" for poor relief purposes, as therein defined are not controlling in determ­
ining the "residence" of an applicant for an Old Age Pension under Section 1359-2d, 
Ge11eral Code. 

CoLUMBUS, OHIO, May 23, 1934. 

RoN. CALVIN CRAWFORD, Prosecuting Attorney, Da:yton, Ohio. 
DEAR SIR:-This will acknowledge receipt of your request for my opinion 

which reads in part as follows: 



734 OPINIONS 

"Y.le solicit your opinion as to whether the word 'resident' as used in 
Sub-section D of Section 2 of the Old Age Pension Act, described as 
G. C. 1359-1 to 1359-30, is to be construed as synonymous with the phrase 
'one legally settled.' 

The aged couple are legally settled in Franklin County but have 
actually resided in ~Iontgomery County for over two. years, but have 
received public relief so frequently that they have not established a legal 
settlement in Montgomery County. The aged couple desire to make an 
application for an Old Age Pension and from the family's standpoint 
the problem is whether to make the application from Franklin County 
or l\1ontgomery County, and this turns upon what construction or in­
terpretation legally shall be given the word resident in the Old Age Pen­
sion Law." 

As suggested by your inquiry, the answer to the above question depends upon 
the interpretation of the word "resident" as used in Section 1359-2d, General Code, 
which reads as follows: 

"No person shall be entitled to aiel under this act unless he * * * 
has been a resident of the county in which he makes application for not 
less than one year immediately prior to making such application." 

A guide for the interpretation of the purposes and intent of the framers of 
the Old Age Pension Law, and of the people of the state when they adopted 
the same, is furnished by Section 1359-29, General Code, which provides as follows: 

"This Act shall be liberally construed to accomplish the purposes 
thereof. Nothing herein shall be construed as repealing any othe1· Act 
or part of an Act providing for the support of the poor except insofar 
as plainly inconsistent herewith, and the provisions of this Act shall be 
construed as an additional method of supporting and providing for the 
aged poor." 

Under the poor laws of the state, legal settlement is defined by Section 3477, 
General Code. It is there provided that, "each person shall be considered to have 
obtained a legal settlement in any county in this state in which he or she has 
continuously resided and supported himself or herself for twelve consecutive 
months, without relief under the provisions of law for the relief of the poor, or 
relief from any charitable organization or other benevolent association which in­
vestigates and keeps a record of facts relating to persons who receive or apply 
for relief." 

In my opinion the resident requirements of one year as contained in Section 
1359-2d, General Code, bears no proper analogy to the settlement statutes in the 
poor laws providing for relief of paupers. J f it were intended by the framers 
of the Old Age Pension Law that an applicant for aid, under the provisions of 
that law, must continuously reside and support himself or herself for twe!Ye con­
secutive months within a county without relief, words to that effect could have 
been employed ai was clone by the G~neral Assembly in Section 3477, General 
Code, when defining "legai settlement". 

It is entirely possible that the framers of the Old Age Pension Law realized 
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that a requirement for "legal settlement" such as contained in Section 3477, Gen­
eral Code, would, if enacted in the Old Age Pension Law prevent a relatively 
large percentage of otherwise eligible and needy aged persons from acquiring a 
"legal settlement" in the county in which they are presently residing fer the reason 
that a person applying for aid under the Old Age Pension Law is not likely to 
have supported himself or herself for twelve consecutive months, without relief. 

Assuming for the sake of argument that the "legal settlement" requirement 
as contained in Section 3477, General Code, applied to the Old Age Pension Law, 
in the event that an applicant is unable to acquire a "legal settlement" in the 
county wherein he or she presently resides, because of inability to support him­
self or herself for twelve consecutive months, without relief, it would then be 
necessary to determine the county in which the applicant last had a "legal set­
tlement" and make application for an Old Age Pension to the Board of Aid for 
the Aged in that county. Section 1359-14, General Code provides that applica­
tions for aid under the Old Age Pension Law shall be made yearly to the County 
Boards, and that each shall cause all applications to be investigated. I do not be­
lieve that it was the intent of the framers of the Old Age Pension Law, or o[ 
the people of the state who voted for its adoption, that a burdensome procedure 
such as that indicated above, should be inflicted upon those applying for aid under 
the Old Age Pension Law or upon officials charged with the administration of 
that law. 

In my opinion the requirement that an applicant first reside for one year in 
the county in which he makes application was intended as a means of identifica­
tion and as a method of depriving transients of the privilege of participating in 
the benefits of the law. Obviously for administrative purposes, the requirement 
of one year's residence within a county would greatly facilitate the work of the 
Board of Aid for the Aged in the respective counties. 

I am inclined to the view that the residence requirement as contained in 
Section 1359-Zd, General Code, was placed in the Old Age Pension Law after 
due consideration of problems such as those discussed herein; furthermore that 
it was intended to define and limit the meaning of the word "resident" to the 
phrase expressly contained in that section. 

Specifically answering your inquiry it is my opinion, therefore, that the statu­
tory requirements of legal settlement as contained in the poor relief laws arc 
not applicable to the Old Age Pension Law and that under the facts state(! in your 
letter the persons mentioned therein should make application for an old age pension 
to the Bureau of Aid for the Aged in Montgomery County. 

2715. 

Respectfully, 
}OHN W. BRICKER, 

Attorney General. 

LICENSE-PUBLIC SCHOOLS MAY BE LICENSED BY STATE BOARD 
OF COSMETOLOGY \VHEN-EXCEPT FROM LICENSE FEE-IN­
STRUCTORS MUST BE LICENSED. 

SYLLABUS: 
1. Public junior high schools, regular high schools and public trade schools 

may be licensed by the State Board of Cosmetology, if they meet the requirements 


