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OPINION NO. 74-061 

Syllabus: 
A board of county commissioners may certify to the board 

of elections a ten-year levy for a community mental health and 
retardation program, even though the amendment to R.C. 5705,221, 
permitting such ten-year levy, becomes effective after the date 
of certification but before the November election. 

To: Ted W. Brown, Secretary of State, Columbus, Ohio 
By: William J, Brown, Attorney General, July 29, 1974 

Your request for '..ny opinion recites th'<! facta and poses 
the question in the following language: 

"I have rec1Jived an inquiry from the Mont­
goniery County Bc,ard of Elections relative to 
Amended House Bill No, 1112 and its effect on a 
possible tax l~vy to be submitted to the voters 
at the November 5 general election. 

"Section 5705,221 of the Revised Code allows 
the county commissioners to submit a tax levy for 
mental health and retardation purposes. The 
present statute limits such a levy to five years. 
Amended House Bill No, 1112 amends this section to 
permit such a levy to be in effect for a maximt,m 
of ten years. This new leglslation will not bt. 
effective unti~. September 13, 1974. 

"A resolut:ion providing for a levy under 
Section 5705.2~!1 supra must be certified to the 
board of elections no later than September 6, 1974, 
in order for it to be submitted to the voters at 
the general election. 

"The qu,istion, therefore, is whether the 
county commi~sioners have the authority to pass 
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a resolution for a mental health and retarda­

tion levy for a ten-year period prior to the 

effective date of Amended Hc,use Bill No. 1112 

so that it may be timely certified to the board 

of elections for the November general election." 


There are, of course, two distinct mental health and re­
tardation programs which are sup•;,orted by county tax levies, 
the conununity program and the county program. In Opinion No. 
71-070, Opinions of the Attorney General for 1971, I said: 

"A community mental health and retarda­

tion board should be carefully distinguished 

from a county board of ~ental r~tardation, 

which is provided for in Section 5126.01 

t~rough 5126.04, Revised Code. The county 

board's function is limited to supervision of 

facilities, programs and services in the county 

for the special training of the mentally re­

tarded, the establishment of which is provided 

for in Section 5127.01, Revised Code. The com­

munity board, on the other hand, has a general 

planning and coordinating function with respect 

to all mental health and retardation facilities, 

programs and services in the community (which 

may extend over three counties), with the excep­

tion of those specifically committed to the 

jurisdiction of the county board." 


See also Opinion No. 71-067, Opinions of the Attorney General 
for 1971. 

Although R.C. 5705.19, which prescribes the manner in which 
a levy in excess of the ten-mill limitation may be initiated, 
generally limits the life of such levy to five years, it contains 
an exception permitting a levy in support of a county mental re­
tardation program to "ontinue in existence for ten years. In 
pertinent part the Section provides as follows: 

.... * * * * * * * 

"***The number of years may be any number 
not exceeding five, except that*** when for 
the maintenance and operation of schools, training 
centers, workshops, and residential facilities 
for mentally retarded persons, the increased 
rate may be for any number of years not exceed­
ing ten.*•* 

"* * * * * * * * *" 

On the other hand, the authority to submit to the voters a 
tax levy for a communit! mental health and retardation program 
appears in R.C. 5705.22 • That Section incorporates the general 
five year limitation of R.C. 5705.19 but makes no mention of 
the ten year exception. As it presently stands, R.C. 5705.221 
reads as follows: 

"At any time the board of county commis­

sioners of any county by a majority vote of 

the full membership may declare by resolution 

that the amount of taxes which may be raised 
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within the ten-mill limitation by levies on 
the current tax duplicate will be insufficient 
to provide the necessary requirements of the 
community mental health and retardation program
established pursuant to Chapter 340. of the 
Revised Code and that it is necessary to levy a 
tax in excess of such limitation for mental health 
and retardation purposes. 

"Such resolution shall conform to section 
5705.19 of the Revised Code and be certified and 
submitted in the manner provided in section 
5705.25 of the Revised Code. 

"If the majority of electors voting on a 
levy to supplement general fund appropriations 
for the support of the comprehensive mental health 
and mental retardation program vote in favor of the 
levy, the board may levy a tax with!~ the county 
at the additional rate outside the ten-mill limi­
tation during the period, for the purpose stated in 
the resolution." 

In order to put the two programs on the same basis, the 
General Assembly has now, by enactment of Amended House Bill 
No. 1112, amended R.c. 5705.221 so as to make the ten year
exception applicable to the community program as well as the 
county program. The effective date of the act is September 13, 
1974, and thereafter the Section will read as follows: 

"At any t.ime the board of county commis­
sioners of any county by a majority vote of 
the full membership may declare by resolution 
that the amount of taxes which may be raised 
within the ten-mill limitation by levies on 
the current tax duplicate will be insufficient 
to provide the necessary requirements of the 
county's community mental health and retarda­
tion service district established pursuant to 
Chapter 340. of the Revised Code, or the county's 
contribution to a joint-county district of which 
the county is a part and that it is ~ecessary to 
levy a tax in excess of such limitation for men­
tal health and retardation purposes. 

"Such resolution shall conform to section 
5705.19 of the Revised Code, except that the in­
creased rate ma~ be in effect for any number of 
Sears not excee in~ten. The resolution shall 

e certified ands mltted in the manner pro­

vided in section 5705.25 of the Revised Code. 


"If the majority of electors voting on a 

levy to supplement general fund appropriations 

for the support of the comprehensive mental 

health and mental retardation program vote in 

favor of the levy, the board may levy a tax 

within the county at the additional rate out­

side the ten-mill limitation during the period, 

for the purpose stated in the resolution." 


(Emphasis added.) 
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Under R.C. 5705.25, any resolution of a board of county 
commissioners, submitting a tax levy to the voters pursuant 
to R.C. 5705,221 (which incoroorates R.C. 5705.19 by reference), 
must be certified to the ?oara of elections at least sixty days 
prior to the general election. You point out that the certifi ­
cation here must be made no later than September 6, 1974, and 
you ask whether the board of county cornrn:i.ssioners may pass a 
resolution for a ten-year community mentaJ. health and retarda­
tion levy, prior to the effective date of the new act on 
September 13, so that it may be timely certified to the board 
of electi,:ms. 

It is clear that the authority of the board of county com­
missioners to certify a resolution to the board of elections 
still continues under R.C. 5705.221. It is also obvious that 
the new ten-year levy, if approved by the voters, will not 
become effective until after the effective date of the amend­
ment to R.C. 5705.221, and after the November election. See 
the last paragraph of R.C. 5705.25. In an analogous opinion pre­
viously rendered at your request, involving a transitional period 
from one form of municipal government to another, I said (Opinion 
No. 72-001, Opinions of the Attorney General for 1972): 

"The Supreme Court has frequently said 

that the election laws should be construed, 

whenever possible, so as to make them operable." 


In support of that statement I quoted from State, ex rel. Grace 
v. Board of Elections, 149 Ohio St. 173, 177 (1948); State, ex rel. 
Harinav. Troxel, 125 Ohio St. 235, 237 (1932); Jonr,s v. Cleveland; 
124 Ohio St. 544, 547, 548 (1932); and State, ex~f:- Bavey v. 
Smith, 107 Ohio St. 1, 6 (1923), In the light of these authorities 
I conclude that the board of county commissioners may now adopt a 
resolution for a ten-year community mental health levy, to be 
voted on in the November election, even though the a,mended R.C. 
5705.221 will not become effective until September 13> 1974. Any 
other interpretation would render the amendment inoperable for at 
least the first year of its existence. 

It may be objected that approval of 
0 

the pro.posed resolution 
would give retroactive effect to !\mended House Bill No, 1112, con­
trary to Article II, Section 28, of the Constitution of the State 
of Ohio. !;uch an argm11ent prevailed in Kurtz v. City of Columbus, 
137 Ohio St. 184 (1940), and the holding of that case was approved 
and followed in State, ex rel. Cribbet v. Ziegler, 172 Ohio St. 32 
(1961). In each of those cases, however, the stdtute in question 
was amended by the General Assembly after an election so as to 
cure the invalidity of the election.~Kurtz the Court said 
that a statute which grants authority to borrow money and levy 
taxes "is a grant of authority by the people under the laws in 
effect at the time of the election." 137 Ohio St. at l93; 
emphasis added, Here, the amendment to R.c. 5705.221 will 
become effective before the November election, and the rule of 
the Kurtz case does not apply, Furthermore, it is generally 
held that a taxing statute may have a retroactive effect, so 
long as it does not affect vested rights or the obligations of 
contracts, 2 Sutherland, Statutory Construction, Sec. 41,17 
(Revised 3rd Edition, 19731 and see also, Cit, of Sidne! v. 
Cummins, 93 Ohio St. 329 (1916); Opinion No.2-009, Op nions 
of the Attorney General for 19721 and Opinion No. 73-063, Opinions 
of the Attorney General for 1973. I fail to see how the adoption 
of a resolution for a ten year levy at the present time can have 
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any effect on vested rights. The electorate will be accurately 
informed of the issue, and they will vote on a resolution which, 
at the time of the election, will fully comply with the law then 
in effect. 

In specific answer to your question it is my opinion, and 
you are so advised, that a board of county commissioners may cer­
tify to the board of elections a ten-year levy for a community 
mental health and retardation program, even though the amendment 
to R.C. 5705.221, permitting such ten-year levy, becomes effective 
after the date of certification but before the November election. 




