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BOARD OF EDUCATION-CERTIFICATION OF AMOUNT TO BE APPOR­
TIONED EACH SCHOOL DISTRICT BY COUNTY BOARD OF EDUCA­
TION TO COUNTY AUDITOR-AUDITOR MAY NOT MAKE DEDUC­
TION WHEN. 

SYLLABUS: 
In the e<Vent a county board of education fails to certify to the taxing authority. 

of the .several school districts of a county school district an estimate of conte,mplated 
revenues and expenditures as provided by Section 5625-20, General Code, the county 
auditor of the county in question is without authority to deduct from the revenues of 
the several districts a.s provided by Section 4744-3, General Code, thl! amount certified 
to him by the county board of education pursuant to the provisions of Section 4744-2, 
General Code. 

CoLUMBUS, OHio, February 13, 1935. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN :-This will acknowledge receipt of your request for my opinion which 

reads as follows: 

"Section 4744-2, General Code, requires the county board of education 
to certify to the county auditor the amounts to be apportioned to each district 
for payment of its share of the salaries of the county superintendent, assistant 
county superintendents, local expenses of the normal schools in each county, 
and contingent expenses of the county board of education. 

Section 4744-3, General Code, requires the county auditor, in making his 
semi-annual apportionment of school funds to the various village and rural 
districts, to retain the amounts as certified by the county board of educa­
tion. 

Section 5625-20, General Code, provides that in order to assist in the pre­
paration of the budget, the head of each department, board or commission of 
each district entitled to participate in any portion of the revenue of a sub­
division shall file with the taxing authority thereof before the first of June 
each year, an estimate of the contemplated revenues and expenditures for the 
ensuing fiscal year, and the taxing authority shall include in its budget the 
amounts requested by the district authorities. 

QUESTION: In the event the county board of education, being a district 
authority, fails to certify to the taxing authority of the various school dis­
tricts the amount each is to have deducted from the revenues of the district, 
may the county auditor deduct from the revenues of the districts the amounts 
certified to him by the county board of education under the provisions of 
Section 4744-2, General Code?" 

Sections 4744-2 and 4744-3, General Code, read as follows: 

"Sec. 4744-2. On or before the first day of August of each year the coun­
ty board of education shall certify to the county auditor the number of teach­
ers to be employed for the ensuing year in the various rural and village school 
districts within the county school district, and also the number of assistant 
county superintendents employed and their compensation and the compensa-
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tion of the county superintendent for the time appointed; and such board of 
education shall also certify to the county auditor the amounts to be apportioned 
to each district for the payment of its share of the salaries of the county 
superintendent and assistant county superintendents and of the local expense 
of the normal school in each county, and the contingent expenses of the coun­
ty board of education." 

"Sec. 4744-3. The county auditor when making his semi-annual appor­
tionment of the school funds to the various village and rural school districts 
shall retain the amounts necessary to pay such portion of the salaries of the 
county and assistant county superintendents and for contingent expenses, as 
may be certified by the county board. Such amount shall be placed in a 
separate fund to be known as the 'county board of education fund.' 
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The county board of education shall certify under oath to the state auditor 
the amount due from the state as its share of the salaries of the county and 
assistant county superintendents of such county school district for the next 
six months. Upon receipt by the sate auditor of such certificate, he shall draw 
his warrant upon the state treasurer in favor of the county treasurer for the 
required amount, which shall be placed by the county auditor in the county 
board of education fund." 

Section 5625-20, General Code, reads in part, as follo,vs: 

"On or before the 15th day of July in each year, the taxing authority 
of each subdivision or other taxing unit shall adopt a tax budget for the next 
succeeding fiscal year. To assist in its preparation, the head of each depart­
ment, board or commission, and each district authority entitled to participate 
in any appropriation or revenue of a sub-division shall file with the taxing 
authority thereof, or in the case of a municipality with its chief executive 
officer, before the first of June in each year, an estimate of contemplated 
revenue and expenditures for the ensuing fiscal year in such form as shall be 
prescribed by the taxing authority of the subdivision, or by the bureau. The 
taxing authority shall include in its budget of expenditures the full amounts 
requested therefrom by district authorities, not to exceed the amount authorized 
by the law applicable thereto, if such law gi·ves such authorities the right 
to fix the amount of revenue they are to receive from the subdivision. In a 
city in which a special levy for a municipal university has been authorized 
to be levied outside of the ten mill limitation, or is required by the charter 
of the municipality, the taxing authority shall include an amount not less than 
the estimated yield of such levy, if such amount be requested by the board of 
directors of the municipal university. * * * " 

"District authority," as the term is used in the so-called hudget law, of which 
Section 5625-20, General Code, is a part, is defined in Section 5625-1, General Code, as 
follows: 

" 'District authority' shall mean each board of directors, trustees, com­
missioners or other officers controlling a district institution or activity which 
derives its income or funds from two or more subdivisions, such as the county 
school board, trustees of district tuberculosis hospitals and district children's 
homes, district board of health and other boards." 
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So far as the provisiOns of Section 4744-2, General Code, with respect to the time 
for certification by the county board of education to the county auditor of the amounts 
necessary for administrative purposes by the county board of education, is concerned, 
it has been held that those provisions are directory and that the certification may be 
made at any time prior to the making of semi-annual apportionments. In an opinion 
of a former Attorney General, which will be found in the reported Opinions of the 
Attorney General for 1918, page 1668, it is said: 

"This department has held at various times that the time mentioned, i. e., 
the first day of August in each year, in Section 4744-2, is directory and not 
mandatory. That is to say, if the certification of the county board to the 
county auditor was not for any reason made on or before the first day of 
August that the board might make such certificate at a later date." 

See also, Opinions of the Attorney General for 1916, page 1964, and for 1931, at page 
122. 

The question presented by your inquiry is, however, whether or not, in the event 
the county board of education being a district authority, fails to make the certification 
provided for in Section 5625-20, General Code, the county auditor is authorized to 
deduct from the revenues of the several taxing districts involved, the amounts certified 
to him by the county board of education under the provisions of Section 4744-2, General 
Code. A very similar question. as applicable to a district health board, which is a 
"district authority" in the same category as a county board of education, was considered 
in a former opinion of this office, which will be found in the reported Opinions of the 
Attorney General for 1933, page 149. The conclusion there reached is, in my opinion, 
dispositive of the question here presented. 

Provision is made by Section 1261-40, General Code, for certification by the board 
of health of a general health district of an estimate in itemized form, of the amount 
needed for current expenses for such district for each fiscal year. It is further provided 
therein, that such estimate shall be certified to the county auditor and by him submitted 
to the ·budget commissioners who may reduce any item or items in such estimate but 
may not increase any item or the aggregate of all items. The aggregate amount as 
fixed by the budget commission shall be apportioned among the townships and muni­
cipalities composing the health district on the basis of taxable valuation in such town­
ships and municipalities and when making his semi-annual apportionment of funds, the 
county auditor is directed to retain at each such semi-annual apportionment one-half 
the amount so apportioned to each township and municipality. It appears that in a 
certain health district the board of health had failed to make the proper certificatio11 
to the county auditor as provided by the statute. It was held as stated in the syllabus 
of said opinion: 

"A county auditor has no authority under Section 1261-40, General Code, 
to withhold for the· district health fund from townships and municipalities in 
a general health district at any semi-annual tax settlement, tax moneys raised 
in such subdivisions when no provisions for such items have been included in 
the annual tax budgets adopted by such townships and municipalities." 

After quoting the provisions of Section 5625-20, General Code, it was stated in the 
said opinion: 

"It is obviously the duty of the board of health of a general health district 
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to request from the taxing authorities of each township and municipality 
within the general health district the amount apportioned to such township or 
municipality by the county auditor for the district health fund. This request 
should be made on or before the first of June in each year instead of the 30th 
day of June as mentioned in your letter. 

* • • •• 
The board of health of a general health district has obviously no authority 

to appropriate any money for the district health fund when no provisions 
therefor have been previously made in the tax budgets of the subdivisions 
within the general health district. * * * I find no authority whereby, under 
the law as now in force and effect, a district authority may appropriate or 
receive any part of the proceeds of taxation when no provision has been 
made for such funds under Sections 5625-20 et seq., of the G~neral Code." 
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The observations of the Attorney General quoted above, with respect to district 
health boards are equally applicable to county boards of education and are dispositive 
of the question before us. I am therefore of the opinion that in the event a county 
board of education fails to certify to the taxing authority of the several school districts 
of a county school district, an estimate of contemplated revenues and expenditures as 
provided by Section 5625-20, General Code, the county auditor of the county in ques­
tion, is without authority to deduct from the revenues of the several districts as pro­
vided by Section 4744-3, General Code, the amount certified to him by the county 
board of education pursuant to the provisions of Section 4744-2, General Code. 

3940. 

Respectfully, 
}OHN W. BRICKER, 

Attorney General. 

APPROVAL, BONDS OF CANFIELD VILLAGE SCHOOL DISTRICT, MAHON­

lNG COUNTY, OHIO, $2,500.00. 

CoLUMBUS, Omo, ,February 14, 1935. 

RetirNnent Board, State Teachers Retirement System, Columbus, Ohio. 

3941. 

APPROVAL, BONDS OF JEFFERSON TOWNSHIP RURAL SCHOOL DISTRICT, 

GUERNSEY COUNTY, OHIO, $429.30. 

COLUMBUS, OHIO, .February 14, 1935. 

Retirement Board, State Teachers Retirement System, Columbus, Ohio. 


