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1873. 

COSMETOLOGY, BOARD OF - FEES COLLECTED UNDER 

SECTION 1082-22 G. C. REQUIRED TO BE PAID INTO STATE 
TREASURY - REFUNDED BY SPECIFIC APPROPRIATION OF 
GENERAL ASSEMBLY - WHERE LICENSED COSMETOLO­
GIST OR MANICURIST RETIRED FROM PRACTICE MORE 

THAN THREE YEARS-UPON EXAMINATION, LICENSE MAY 
BE RESTORED - NO LAPSED RENEWAL FEE REQUIRED -
EXAMINATION REQUIREMENTS. 

SYLLABUS: 

1. All fees collected by the Board of Cosmetology are, under the pro­

visions of Section 1082-22, General Code, req,uired to be paid into the state 

treasury after such payment may not be refunded without a specific appropria­

tion by the General Assembly. 

2. A licensed cosmetologist or manicurist who has retired from the 
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practice for more than three years may have hzs or her license restored upon 

examination without the payment of any lapsed renewal fee. 

3. Such licensed cosmetologist or manicurist so applying for a restora­

tion of license may be admitted f'o his or her second examination without the 

payment of a fee and shall pay for a third or subsequent examination a fee 

of $3.00. 

Columbus, Ohio, February 19, 1940. 

Mr. Howard L. Shearer, Secretary, State Board of Cosmetology, 
21 ,v. Broad Street, Columbus, Ohio. 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your request for my opinion as follows: 

"This Department desires your opinion as to our authority to 
refund lapsed fees paid by licensees under Section 1082-13 reading 
in part as follows : 

'Any licensed cosmetologist or manicurist who retires from 
practice may have his or her license restored only upon payment 
of all lapsed renewal fees; provided, however, that no cosmetologist 
or manicurist who has retired from practice for more than three 
years, may have his or her license restored, without examination.' 

The Department is confronted with this question in three 
phases; f'irst, where the licensee has paid one or more lapsed fees 
and within possibly one or two months requests the return of such 
fees, the second, where the licensee has paid three or more lapsed 
fees and are, under the paragraph quoted above, required to take the 
State Board Examination, which requires an additional fee of $5.00. 
Then, after the Examination, and failing to pass, request the return 
of the lapsed fees on the theory that no value or service was received 
by the licensee through such a payment, it being agreed that the 
Examination fee is not refundable. 

The third phase is analogous to the second, except where the 
licensee has paid the fee under written protest. Your opinion on the 
three phases of this question will enable the Department to properly 
dispose of several such claims." 

In answer to your first question, your attention is directed to Section 

1082-22, General Code, which reads as follows: 

"All fees collected on behalf of the board of cosmetology, and all 
receipts of' money shall be reported at the beginning of each week, 
for the week preceding, to the state auditor, and at the same time 
the entire amount of such collection shall be paid into the state 
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treasury, and shall be credited to a fund to be known as the board 
of cosmetology's rotary fund, which fund is hereby created. Such 
rotary fund shall be for the board of cosmetology, only, and out of 
it shall be paid upon the warrant of the state auditor, salaries and 
all other expenses necessarily incurred in carrying into effect the 
provisions of this act. Provided, however, that any money in excess 
of such operating expenses shall be credited to the general revenue 
fund of the state." 

By virtue of the above section, all fees collected on behalf of the Board 

of Cosmetology are required to be paid into the state treasury each week. 

Article II, Section 22, of the Constitution of the State of Ohio, pro­

vides in part : 

"No money shall be drawn from the treasury except in pursu­
ance of a specific appropriation made by law." 

Since such fees are paid into the state treasury, it is obvious that there 

can be no refunds except by specific appropriation by the Legislature. 

Pertinent to your second and third inquiries, are the provisions of Sec­

tion 1082-13, General Code, which section reads in part as follows: 

"Any licensed cosmetologist or manicurist who retires from 
practice may have his or her license restored only upon payment of 
all lapsed renewal fees; provided, however, that no cosmetologist or 
manicurist who has retired from practice for more than three years, 
may have his or her license restored, without examination." 

A reading of the above language raises the question of whether or not 

all licensed cosmetologists or manicurists who have retired from practice, re­

gardless of the length of time of such retirement, are required, in order to 

have their license restored, to pay all lapsed renewal fees and whether in ad­

dition thereto those licensees who have retired from practice for more than 

three years are required to submit to an examination. 

It will be noted that while the above language contains a provision that 

any licensed cosmetologist or manicurist who retires from practice must pay 

all lapsed renewal fees before having his or her license restored, nevertheless, 

a proviso has been appended to such provision to the effect that if such retire­

ment from the practice has been for more than three years, an examination 

must be taken. 

With respect to provisos contained in statutes, it is stated in 37 0. J. at 

pages 784 and 785: 
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"A proviso is generally used in a statute to qualify, limit, or 
restrain the operation of general tem1s contained in a previous part 
of the section or act, or to except or exempt certain specified acts or 
persons from the operation of the general provisions of the statute." 

Further discussion of the construction of a proviso is found in Black on 

Interpretation of Laws, Second Edition, at pages 430, wherein it is stated: 

"The proper office of a proviso is to limit or restrict the pre­
ceding section or part of a statute, not to expand or enlarge it to 
introduce new provisions." 

By the application of the above rules of statutory construction it would 

appear that the Legislature, when it embodied in the statute the language 

pertaining to licensees retired for more than three years in the form of a pro­

viso, intended to restrict the operation of' the preceding language in the stat­

ute to those licensees whose retirement was for three years or less. In other 

words, the language employed by that body is set out in such a manner so as 

to impel the conclusion that it intended to divide those licensees who were re­

tired from practice into two classes, each class to meet different requirements 

for reinstatement. 

The first class, of course, consists of those previously licensed practi­

tioners who have retired from practice for three years or less, while the second 

class comprises those who have retired for more than three years and it 

would appear that the license of any person in the first class may be restored 

upon the payment of all lapsed renewal fees while a person in the latter class 

would merely be required to take and pass an examination in order to be re­

stored to practice. 

If the Legislature had intended that a person previously licensed who 

had retired from practice for more than three years would, in addition to the 

taking and passing of an examination, be required to pay all lapsed renewal 

fees, such body might well have so declared by stating that "in addition to 

the payment of all lapsed renewal fees, any licensed cosmetologist or manicur­

ist who has retired from practice for more than three years shall pass an ex­

amination." The reason for not so providing would appear to be obvious. 

Such provision would require a previously licensed practitioner, if he or she, 

after a re_tirement of more than three years, desired to again become licensed, 

to pay a greater fee to secure a license than a person applying for the first 

time. 
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In connection therewith, your attention is directed to an opinion ren­

dered by the then Attorney General on January 6, 1939 ( 1938 0. A. G., 

p. 2459), wherein it was stated: 

"Licensees who have retired from the practice of cosmetology 
for a period of more than three years are not, under the provisions 
of Section 1082-13 of the General Code, entitled to take an exam­
ination for the restoration of their respective licenses unless such ap­
plicants are able to meet the age and educational requirements im­
posed by Section 1082-5 of the General Code." 

Clearly if a licensee who has retired from the practice for more than 

three years is required to meet all the requirements imposed upon a person 

who applies for admission to the examination for the first time, there would 

certainly be no logic in exacting an additional fee for taking such examination 

merely because such applicant had been previousiy licensed. 

It is elementary that statutes will not be so interpreted as to result in 

ridiculous and absurd consequences if a fair interpretation of such statutes 

will bear a reasonable construction. It is stated in Lewis' Sutherland Statu­

tory Construction, Second Edition, Vol. II at page 913: 

"When the literal enforcement of a statute would result in 
great inconvenience and cause great injustice and lead to conse­
quences which are absurd and which the Legislature could not have 
contemplated, the courts are bound to presume that such conse­
quences were not intended and adopt a construction which will pro­
mote the ends of justice and avoid the absurdity." 

I am constrained to th_e view, therefore, that any licensee who has re­

tired from the practice for more than three years may have his or her license 

restored upon examination, without the payment of lapsed renewal fees. 

While you do not inquire relative to the examination fee, I deem it ad­

visable to consider this point for the reason that you state in your communica­

tion "where the licensee has paid three or more lapsed fees and are * -~ * re­

quired to take the State Board Examination, which requires an additional 

fee of $5.00." 

Section 1082-12, General Code, which deals with the question of fees, 
reads as follows: 

"The fee for a license as a managing cosmetologist shall be 
five dollars ($5.00). 

Each applicant for a license, and/or for examination for de-
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termining his or her fitness to practice cosmetology as an operator, 
shall pay to the board a fee of five dollars, and for each re-examina­
tion (other than a second examination, for which no fee shall be 
required), a fee of three ($3.00) dollars. 

The fee for examination and/or license as the case may be, 
as a manicurist shall be five ($5.00) dollars and for each re­
examination ( other than a second examination for which no fee 
shall be required), a fee of three ($3.00) dollars. 

Each applicant referred to in this section shall, in addition to 
the fees herein specified, furnish his or her own models." 

From the above it will be noted that for an original examination a fee 

of $5.00 shall be paid, for a second examination no fee shall be required and 

for a third or subsequent examination a fee of $3.00 shall be paid. 

In view of this clear and unmistakable language it is at once apparent 

that a person who has taken but one examination and after being licensed has 

retired from practice for more than three years may thereafter be admitted to 

a second examination without the payment of a fee and to any examination 

subsequent to the second upon the payment of a fee of $3.00. 

Therefore, in specific answer to you questions, I am of the opinion that: 

( 1) All fees collected by the Board of Cosmetology are, under the provf­

sions of Section 1082-22, General Code, required to be paid into the state 

treasury and after such payment may not be refunded without a specific ap­

propriation by the General Assembly; (2) A licensed cosmetologist or 

manicurist who has retired from the practice for more than three years may 

have his or her license restored upon examination without the payment of 

any lapsed renewal fee; ( 3) Such licensed cosmetologist or manicurist so 

applying for a restoration of license may be admitted to his or her second ex­

amination without the payment of a fee and shall pay for a third or subse­

quent examination a fee of $3.00. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 




