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OPINION NO. 72-045 

Syllabus: 

Under Section 143.08 (A) (8). Revised Code. only a princinal 
appointive executi•,e officer. board. or commission. authorized 
to appoint secretaries. assistants. clerks and stenographers. is 
entitled to the services of one unclassified steno~rapher and two 
other unclassified employees who may be either secretaries. 
assistants or clerks. In a school district only the board of edu­
cation itself meets these requirements. 

To: John T. Corrigan, Cuyahoga County Pros. Atty., Cleveland, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, May 26, 1972 

You.have requested my opinipn as to the civil service status 
or secretaries, assistants, clerks and stenographers assi~ned to 
various officials of a school district within your county, 

The facts are stated as follo1rn in the material accompanyin~ 
your request: 

"The * * * School District has '...ri thin 1ts system 
a Superintendent of schools, a Clerk-Treasurer and a 
Business r1anager. It further has various named directors 
of departments, supervisors, administrators, orincipals 
and assistant principals of the various schools in the 
district. At the present time all of the aforementioned 
persons have secretaries, assistants. clerks or personal 
stenoeraphers Hho are in the unclassified service, I do 
not believe that there is any question but that the 
Superintendent of schools, the Clerk-Treasurer and the 
Business Manager are entitled to two secretaries, as­
sistants or clerks and one personal stenographer in the 
unclassified service as provided in Ohio Revised Code 
Section 143.08 part (8), however. the question to which 
I would appreciate an ansNer is 'whether all other di­
rectors of departments, supervisors, administrators, 
principals and assistant principals are entitled to two 
secretaries, assistants or clerks and one personal steno~­
r~pher in the uncla.ssified service as provided· iii Ohio 1:e­
vised Code Section 143.08, part (8), or whether such 
secretaries, assistants, clerks or steno~ra~hers must 
be in the classified service an the vacancies filled 
from the appropriate eli!';ibility list?"' 

Section 143.08, Revised Code, provides for a division in the 
civil service system between classified and unclassified employees. 
Subsection (A) carefully specifies all positions which are comprised 
within the unclassified service. Subsection (B) orovides that all 
other positions ··11th1n the civil service system, except those already 
specifically mentioned in Subsection (A), supra, shall be deemed 
classified. The pertinent parts of Sectiori""l:1i1.08, supra, read as 
follows: --­

"The civil service of the state and the several 
counties, cities, city health districts, ~eneral 
health districts, and city school districts thereof shall 
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be divided into the unclassified service and the 
classified service. 

"(A) The unclassified service shall 

comprise the follot1in,: positions, Nhich 

shall not be included in the classified serv­

ice, and 1'1hich shall be exem:,t fro!l'l all ex­

aminations required by sections 143.01 to 

143.48, inclusive, of the Revised Code: 


"~ * * * ·:! * * * * 
"(8) Three secretarie8, assistants, or 


clerks and one oersonal steno~raoher for 

each of the elective state officers; and 

two secretaries, assistants, or clerks and 

one personal stenocrapher for other elective 

officers and each of the nrincioal aonointive 

executive officers, boarJ~, or ~or~issions, 

except civil service commissio!13, authorized 

to appoint sucl1 secretary, assistant, or 

cleric and steno~rapher; 


"~ * ....- ;:- ·~ *' 
"(B) The classified service shall co~prise 


all persons in the employ of the state and the 

several counties, cities, city health districts, 

general health districts, and city school dis­

tricts thereof, not specifically included in 

the unclassified service, to be desi~nated as 

the competitive class anu the unskilled labor 

class. 


*" "* * * * * * * * 
The answer to your question depends upon which officialq of 

the school district can, Hitllin the neanin<; of Subsection (8), supra, 
be considered "orinci~al aooointive executive officers, boards, or 
commissions" 11ho areauthorized to aopoi!1t 11 secretaries, assistants, 
clerics and steno~raphers. ~rincipal executive officers nust have a 
close fiduciary relationship with their ir1".lediate assistants, and the 
purpose of Section 143.08 (A) (8), supra, •vas to enable such of­
ficials to obtain assistants of strict inte'~rity and hi.";11 moral 
character, qualities more readily Qscertained by lon~ association 
and observation than by a comnetitive exanination. State, ex rel. 
Bryson v. Smith, 101 Ohio St. 203, 208-211 (1920); ~tate, ex rel. 
t-'.yers v. Blake, 121 Ohio St. 511 (1929); State, ex rel. Dav v. 
Emmons, 12b0hio St. 19, 22-23 (1932); State, ex rel. 1'01-msencl v. 
Berning, 135 Ohio St. 31 (1939). 

Such principal executive officers, and onlv such, are en­
titled under Subsection (8), supra,to three unclassified e~ployees, 
one stenog;r·apher ancl t'.,ro others 11ho Mav be either secretaries, 
assistants or clerks. Upon consideration of Section 48~~c·c~)-8 
General Code (which is almost identical ·.•ith Subsection 8, ~$, 
one of my predecessors held that the state arnorv board was not 
entitled to unclassified secretaries, assistants, clerks or 
steno~raphers because it was not authorized to apnoint such em­
ployees. The board )·ras re,:iuired to utilize classified ;:-ersonnel 
frol'l the Adjutant <::eneral • 3 De::,artment. 09inion ilo. 830, Opinions
of the Attorney General for 1915. ~nd a later Attornev ~eneral 



2-176 OAG 72-046 ATTORNEY GENERAL 

held that the commissioner of ~otor vehicles, who was authorized 
to appoint such e!"!ployees, was not entitled to choose unclassified 
personnel because he ~,as not a principal executive officer but 
only a subordinate of the secretary or state. Opinion 'ro, 121, 
Opinions of the Attorney General for 1927, ~ee also Jeerin~ v. 
Hirsch, 146 Ohio St, 288 (1946); State, ex rel, Citv v. Urner, 147 
Ohio St. 305 (1947); Opinion No 2657, Oninions of the Jl.ttornev 
General for 1940; Opinion No. 4562, Ooinions of the Attorne7 ren­
eral for 1941; Opinion Ilo. 2764, Opinions of the Attorney General 
for 1962. These two Opinions indicate that to be eli~ible under 
Subsection (8), ~' an official nust be both a principal execu­
tive and have the authority to appoint secretaries, assistants, 
clerks and stenographers. 

The question, then, is 11hether an" of t 11e sc:1001 rJi3trict of­
ficials mentioned in your letter are nrincioal e~ecutive officers 
who have the power to anpoint secretaries, assist~nts, cler~s or 
stenographers, I think it clear that none of lhe~ neet the re­
quirements of Subsection (8), surra, The board of education itself 
is the principal executive pover of the school district. 'I'l1e board 
may appoint administrative orficers, sunervisors and special 
teachers (Section 3319,02, Revised Code), and it ~ay apooint 
regular teachers upon noaination by the superintendent (~ection 
3319.07, Revised Code). It may aoroint a business r,anarer (~ec­
tion 3319.03, Revised Code) ~ho, amon~ other duties, 

"***shall appoint and mav dischar~e, 
subject to confirnation bv the ~oard, nonedu­
cational employees, * * *·" 

(Section 3319,04, revised Code) 

But if it does not appoint a business rianacer, the board itself 
retains and exercises the !)ower to aopoint noneducational enr,lo:/ees; 
and, if it does appoint a manar,:er, :it still re1T1ains tile princinal 
executive of the school district throu~h its ri~ht of confirrqtiOn. 
The business manaq;er, like the corimissioner o" 1otor vehicles inr_

Opinion No. 121, sunra, is subordinate to the ~oard. ~one of the 
other school distrf'ct'"officials l'lentioned in your letter, 1··ith ti1e 
exception of the su1:1erintendent, have aff/ statutorv no~·:er l}hatso­
ever to appoint ernrlovees. And the su~erintendent•s nower is 
lil'lited to the appointment of the business :-,.:rnan-er in certain 
circunstances. ~ection 3319.03, Revised Code. 

In specific ans\'rer to "Our ouestion it is, therefore, rn'.· 
opinion, and you are so advised, that, under 8ection 143,08 (P) (8), 
Revised Code, onlv a orinci,al a~nointive executive officer, board, 
or commission, authorized to appoint secretaries, assistants, clerks 
and stenographers, is entitled to t11e services on one unclassified 
steno~rapher and two other unclassified e~ployees who riav be either 
secretaries, assistants or clerks. In a school district only the 
board of education itself neets these re~uirenent3, 




