
ATTOHNEY GENEHAL 1963 

1121. 

BOARD OF HEALTH-REGULATIONS PASSED lVIUST HAVE 
SIGNATURE OF MAYOR-IT IS A MINISTERIAL DUTY 
AND MANDAMUS WILL LIE TO COMPEL SIGNING­
PRESIDENT PROTEM MAY SIGN, WHEN-VETO POWER. 

SYLLABUS: 
1. A regulation proposed by the board of health of a city for 

mactmcnt cannot be validly passed without the signature of the mayor 
as president of the board of health; however, the mere physical act of 
signing is simply ministerial and not an exercise of discretion and man­
damzts will lie to compel its jJerformance. 

2. In the absence of the mayor as the presiding officer, the board 
of health of a cit:y can validl:y enact regulations signed by the president 
pro tem as the presiding officer. 

3. Des pitc the fact that a regulation ado pled by a 13 oard of Health 
intended for the general public is a legislative act amounting in substance 
to an ordinance, the veto power of the uwyor, as provided for in Section 
4234, docs not e:rtend to such regulations but is confined to the legislative 
acts of the council of a municipal corporation. 

CoLu~rBus, Omo, September 10, 1937. 

HoN. WALTER H. HARTUNG, Director of Health, Columbus, Ohio. 
DEAR SIR: I wish to acknowledge receipt of your communication 

of recent date in which you request my opinion on the following: 

"This Depat·tment is in receipt of a letter from the Health 
Commissioner of the City of l'dansfield, Ohio, in which he puts 
certain questions to this Department. The letter reads in part 
as follows : 

'Section 4413 of the Ohio Public Health Manual states that 
ordinances and regulations intended for the general public are 
adopted, advertised, recorded and certified as are ordinances 
of municipalities. 

'Question has arisen on a regulation which will come up 
before our City Board of Health in the near future. No satis­
factory answer has come from legal authorities whom I have 
consulted. Would it be possible for you to obtain rulings for 
us from the State's Attorney General on the following? 

1. If the City Board of Health passes an ordinance or 
regulation intended for the general public and the Mayor of 
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the city, as chairman or president of the above Board by 
virtue of his office, refuses to sign the regulation would the 
regulation be considered to be legally enacted without his 
signature? 

2. Considering that the above has come to pass, could 
the regulation be passed at another meeting over which another 
chairman presides and who is willing to sign the regulation? 

3. Has the l'dayor as chairman of the City Board of 
Health, power of veto over Board of Health regulations 
passed on and intended for the general public.' 

\Viii you kindly give us an opinion on the questions raised 
in this letter?" 

Jn order to decide the questions you have presented for my opinion, 
I must first consider the legislative effect of orders and regulations 
which the Legislature has empowered the Board of Health of a city 
to enact. ·Section 4413 of the General Code, provides in part as follows: 

"The board of health of a city may make such orders and 
regulations as it deems necessary for its own government, for 
the public health, the prevention or restriction of diseases, and 
the prevention, abatement or suppression of nuisances. Orders 
and regulations not for the government of the board, but in­
tended for the general public shall be adopted, advertised, rec­
orded and certified as are ordinances of municipalities and the 
record thereof shall be given, in all courts of the state, the 
same force and effect as is given such ordinances." 

From the foregoing statute, it is periectly clear the Legislature 
intended that, in orders and regulations directed to the welfare of the 
general public, all the formalities attending the passage of an ordinance 
by a municipal council should be observed; and all such regulations 
should carry the same legislative substance as municipal ordinances. 
In short, if a regulation is passed in accordance with the requirements 
of Section 4413, General Code, supt·a, it thereby becomes in substance 
and effect a legislative act, and it is immaterial whether it is called an 
ordinance or a regulation. (See McQuillin's Municipal Corporation, 
Section 663), At this point it might be helpful to observe that the terms 
"adopt" and "pass" are used interchangeably (Section 4226, G.C.) and 
in Section 4413, General Code, supra, the word "adopted" is undoubt­
edly used as a synonym for "passed". 

Since a regulation passed by a board of health which is intended 
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for the benefit of the general public becomes an ordinance in substance 
and effect, the statutes regulating the passage of ordinances regularly 
enacted by the councils of municipal corporations must necessarily apply. 
The Legislature has designated the l'dayor as the President of the Board 
of Health in Section 4404 of the General Code, which provides in part 
as follows: 

"The council of each city constituting a city health district, 
shall establish a board of health, composed of five members 
to be appointed by the mayor and confirmed by the council, 
to serve without compensation, and a majority of whom shall 
be a quorum. The mayor shall be president by virtue of his 

office, * * * ." 

Section 4227 of the General Code, further provides: 

"Ordinances, resolutions and by-laws shall be authenticated 
by the signature of the presiding officer and clerk of the council. 
Ordinances of a general nature, or providing for improvements 
shall be published as hereinafter provided before going into 
operation. No ordinance shall take effect until the expiration 
of ten days after the first publication of such notice. As soon 
as a by-law, resolution or ordinance is passed and signed, it 
shall be recorded by the clerk in a book to be furnished by the 
council for the puri)ose." 

Construing the two foregoing sections together, it is perfectly clear 
that the signature of the Mayor as President of the Board of Health 
must be attached to all regulations enacted by that body in order that 
such regulations be valid. However, the mere physical act of signing is 
simply ministerial and not an exercise of legislative discretion, and 
mandamus will lie to compel its performance. (See McQuillans' Muni­
cipal Corp. Section 617). 

The authority of the board of health to adopt a regulation at a 
meeting presided over by the President pro tem in the absence of the 
Mayor as the regular presiding officer, is found in Section 4407, General 
Code, which provides in part as follows: 

"The board of health in municipalities shall elect one of 
their number president pro tem who shall preside in the absence 
of the mayor, and shall do and perform all duties incumbe11t 
upon the president. * * *" (Italics ours). 
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Although regulations passed by a City Board of Health intended 
for the general public are legislative acts and must be adopted, aclver­
tisecl, recorded and certified as are ordinances of municipalities, still such 
regulations are not ordinances passed by a municipal council. The veto 
power of the mayor includes only ordinances or resolutions passed by 
the council of a municipal corporation, as proviclecl for in Section 4234, 
General Code, which reads as follows : 

"Every ordinance or resolution of council shall, before it 
goes into effect, be presented to the mayor for approval. The 
mayor, if he approves it, shall sign and return it forthwith to 
council. If he does not approve it, he shall within ten clays 
after its passage or adoption return it with his objections to 
council, or if council is not in session, to the next regular 
meeting thereof, which objections council shall cause to be 
entered upon its journal. The mayor may approve or disap­
prove the whole or any item of an ordinance appropriating 
money. ] f he does not return such ordinance or resolution 
within the time limited in this section, it shall take effect in 
the same manner as if he had signed it, unless council by 
adjournment prevents its return. When the mayor disapproves 
an ordinance or resolution, or any part thereof, and returns it 
to the council with his objections, council may, after ten clays, 
reconsider it, and if such onlinance, resolution or item, upon 
such reconsideration is approved by the votes of two-thirds 
of all the members elected to council, it shall then take effect 
as if signed by the mayor. The provisions of this section shall 
apply only in cities." 

The foregoing statute cannot admit of any construction that \\"ould 
extend the veto power of the mayor to regulations adopted by a Hoard 
of Health, but must be strictly confined to the legislative acts of a 
municipal council. 

In specific answer, therefore, to your questions in the order of their 
statement, it is my opinion that: 

1. A regulation proposed by the board of health of a city for 
enactment cannot be validly passed without the signature of the mayor 
as president of the board of health; however, the mere physical act of 
signing is simply ministerial and not an exercise of legislative discretion 
and mandamus will lie to compel its performance. 

2. In the absence of the mayor as the presiding officer, the board 
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of health of a city can validly enact regulations signed by the president 
pro tem as the presiding officer. 

3. Despite the fact that a regulation adopted by a Board of Health 
intended for the general public is a legislative act amounting in sub­
stance to an ordinance, the veto power of the mayor, as provided for 
in Section 4234, does not extend to such regulations but is confined to 
the legislative acts of the council of a municipal corporation. 

Respect£ ully, 
H'nnmRT S. DuFFY, 

/1 It orne;' General. 

1122. 

APPROVAL, BONDS OF JUNCTION ClTY-JACKSON VIL­
LAGE SCHOOL DISTRICT, J'ERRY COUNTY, OI-:II0-
$5,432.00. 

CoLUl\IBus, 011IO, September 10, 1937. 

Rel'irement Board, State Teachers Retirement S:/stem, Columbus, Ohio. 
GENTLEl\IEN: 

RE: Bonds of Junction City-Jackson Village School 
Dist., Perry County, Ohio, $5,432.00. 

1 have examined the transcript of proceedings relative to the 
above bonds purchased by you. These bonds comprise all of an issue 
of deficiency bonds elated August 1, 1937, bearing interest at the rate 
of 4% per annum. 

F'rom this examination, in the light of the law under authority 
of which these bonds have been authorized, l am of the opinion that 
bonds issued under these proceedings constitute a valid and legal 
obligation of said school district. 

Respectfully, 
1-1 ERBERT S. DuFFY, 

Attorney General. 


