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OPINION NO. 2002-011 

Syllabus: 

Pursuant to R.C. 325.19(A)(l), a full-time county employee has earned and is 
entitled to be credited with forty hours of vacation leave upon the completion of 
eight, fifteen, or twenty-five years of service, in addition to the amount of vacation 
leave already accrued on a biweekly basis during each of those years. (1994 Op. 
Att'y Gen. No. 94-008 and 1982 Op. All'y Gen. No. 82-093, approved and 
followed.) 

To: W. Duncan Whitney, Delaware County Prosecuting Attorney, Delaware, Ohio 
By: Betty D. Montgomery, Attorney General, March 20, 2002 

We have received your request for an opinion concerning the interpretation of R.C. 
325.19, which establishes the amount of vacation leave to which a county employee is 
entitled by statute. I Your request states that county appointing authorities are crediting their 

IThere are circumstances in which the amount of vacation leave granted to county 
employees may vary from the minimum vacation leave entitlement providcd by R.C. 325.19. 
Appointing authorities may grant more than the minimum vacation leave entitlemcnt, or 
vacation leave may be addressed in collective bargaining agreements. See, e.g., Calaland v. 
Cahill, 13 Ohio App. 3d 113, 468 N.E.2d 388 (Franklin County 1984); R.C. Chapter 4117; 
1994 Op. All'y Gen. No. 94-008; 1989 Op. Att'y Gen. No. 89-012, at 2-47. This opinion, 
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employees with forty additional hours of accrued vacation leave immediately upon comple­
tion of eight, fifteen, or twenty-five years of full-time county service. You characterize this as 
"a forty-hour vacation leave bonus" and ask whether it is consistent with the language of the 
statute. 

Let us begin an examination of your question with a review of the relevant provi­
sions of R.C. 325.19.2 That statute provides that, after one year of service, a full-time county 
employee "shall have earned and will be due upon the attainment of the first year of 
employment, and annually thereafter, eighty hours of vacation leave with full pay." R.C. 
325.19(A)(l). A full-time county employee with eight or more years of service "shall have 
earned and is entitled to one hundred twenty hours of vacation leave with full pay." ld. A 
full-time county employee with fifteen or more years of service "shall have earned and is 
entitled to one hundred sixty hours of vacation leave with full pay." ld. A full-time county 
employee with twenty-five years of service "shall have earned and is entitled to two hundred 
hours of vacation leave with full pay." ld. 

The statute proceeds to set forth rates of accrual, under which a full-time employee 
accrues, in equal increments granted in each of twenty-six biweekly pay periods, the amount 
of vacation leave needed to total, respectively, eighty, one hundred twenty, one hundred 
sixty, or two hundred hours per year. The statute states that "[s]uch vacation leave shall 

however, considers only the statutory grant of vacation leave provided pursuant to R.c. 
325.19(A)( 1). 

2The relevant portion of R.C. 325.19 states: 

The granting of vacation leave under division (A)( 1) of this section is 
subject to divisions (A)(2) and (3) of this section. Each full-time employee in 
the several offices and departments of the county service, including full-time 
hourly rate employees, after selvice ofaile year with the county or any politi­
cal subdivision of the state, shall have earned and 1IIill be due UpOll the 
attainment of the first year of employment, and annually thereafter, eighty 
hours of vacation leave with full pay. One year of service shall be computed 
on the basis of twenty-six biweekly pay periods. A full-time county employee 
with eight or more years of service with the county or any political subdivi­
sion of the state shall have earned and is entitled to one hundred twenty hours 
of vacation leave with full pay. A full-time county employee with fifteen or 
more years of service with the county or any political subdivision of the state 
shall have earned and is emitled to one hundred sixty hours of vacation leave 
with full pay. A full-time county employee with twenty-five years of service 
with the county or any political subdivision of the state shall have eamed and 
is entitled to two hundred hours of vacation leave with full pay. Such vaca­
tion leave shall accrue to the employee at the rate of three and one-tenth 
hours each biweekly period for those entitled to eighty hours per year; four 
and six-tenths hours each biweekly period for those emitled to one hundred 
twent), hours per year; six and two-tenths hours each biweekly period for 
those entitled to one lUlI1dred sixty hours per year; and seven and seven-tenths 
hours each biweekly period for those entitled to t1ll0 lUlIldred hours per year. 

R.C. 325.19(A)(l) (emphasis added). 
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accrue to the employee" at the appropriate rate "for those entitled," respectively, to eighty, 
one hundred twenty, one hundred sixty, or two hundred hours per year. R.C. 325. 19(A)(1 ).3 

The county vacation leave statute thus speaks both of earning vacation leave and of 
accruing vacation leave. The statute does not expressly define the terms "earn" and 
"accrue." From the context of the statute, however, it is clear that vacation leave that has 
been earned is vacation leave to which an employee is entitled. RC. 325.19(A)( 1). See 
generally Black's Law Dictiol1ary 525 (7th ed. 1999) ("cam" means "[t]o do something that 
entitles one to a reward or result, whether it is received or not"). The statute prescribes 
amounts of vacation leave that an employee earns on an annual basis. R.C. 325.19(A)( 1). 

The term "accrue" applies to the manner in which vacation leave that has been 
earned is credited to an employee and made available for the employee to usc. R.C. 
325.19(A)(l); 1982 Op. Att'y Gen. No. 82-093 (syllabus, paragraph 2) ("[a] full-time county 
employee is entitled to use the vacation leave accrued under R.C. 325.19(A) as soon as it 
accrues"). Thus, following the first year of employment an employee accrues vacation leave 
each biweekly pay period at the rate prescribed by statute. See generally Black's Lalli Diction­
ary 21 (7th cd. 1999) ("accrue" means "[t]o accumulate periodically"). An employee does 
not accrue vacation leave until that vacation leave has been earned. See, e.g., 1994 Op. Att'y 
Gen. No. 94-008, at 2-30 n.l; 1985 Op. Att'y Gen. No. 85-035; 1982 Op. AU'y Gen. No. 
82-064. 

Let us now consider the practical operation of this statute. Following the first year of 
employment, the employee has earned and is credited with eighty hours of vacation leave. 
You have not questioned this portion of the statute. It is generally understood that a county 
employee must work for an entire year before being granted any vacation leave, and will 
then be granted eighty hours of vacation leave that may be used beginning in the second year 
of employment. This procedure is consistent with the language providing that eighty hours 
of vacation leave is "earned and will be due upon the attainment of the first year of 
employment." RC. 325.19(A)(l); see 1994 Op. Att'y Gen. No. 94-008; 1989 Op. Alt'y Gen. 
No. 89-012; 1985 Op. Att'y Gen. No. 85-035. 

During each of the next six years, the employee accrues vacation leave biweekly at a 
rate at which the amount accrued each year totals eighty hours. This is the amount of 
vacation leave to which the employee is entitled for years two through seven. At the end of 
each of those years, the employee has accrued a year's worth of vacation. 

During the eighth year, the employee also accrues eighty hours of vacation leave. 
However, the statute makes a change in the amount of vacation leave earned, stating that a 
full-time county employee with eight years of service "shall have earned and is entitled to" 
one hundred twenty hours of vacation leave. Thus, upon completion of the eighth year, the 
employee has earned and is entitled to one hundred twenty hours of vacation leave, but has 
accrued only eighty hours of vacation leave during that year. Accordingly, upon completion 
of the eighth year, the forty hours of vacation leave to which the employee has become 

3There arc various other provisions in R.C. 325.19 that relate to vacation leave for 
employees who work different schedules, and there are other statutes that affect the entitle­
ment to vacation leave benefits. See, e.g., RC. 9.44; R.C. 325.19(A)(2) and (3). This opinion 
addresses directly only full-time county employees who receive vacation leave pursuant to 
RC. 325. 19(A)(l), although the principles discussed in this opinion may be applicable to 
other situations. 
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entitled, but which did not accrue during the eighth year, must be placed to the employee's 
credit. 

It might be argued that the higher accrual rate that would result in a yearly accrual 
of one hundred twenty hours of vacation leave should be in effect throughout the entire 
eighth year, so that the employee's biweekly accruals during that period total one hundred 
twenty hours at the end of the eighth year. However, under the terms of the statute, the 
higher accrual rate does not take effect at the beginning of the eighth year of service. 
Instead, that higher accrual rate is in effect only "for those entitled to one hundred twenty 
hours per year," and that entitlement does not take effect until the eighth year has been 
completed. See 1982 Op. All'y Gen. No. 82-093, at 2-258 ("[slince an employee is not entitled 
to one hundred twenty hours of vacation until he has completed at least eight years of 
service, his vacation leave does not properly begin to accrue at the increased rate until he 
has completed his eighth year"). Once the eighth year has been completed, the additional 
forty hours of vacation leave have been earned and the employee is entitled to them. Hence, 
an additional forty hours of vacation leave must be granted as a unit following the eighth 
year of service. 

It is not sufficient to argue that the additional forty hours of vacation leave earned at 
the end of the eighth year will be credited to the employee as part of the vacation leave 
granted during the following year, for the vacation leave granted during the ninth year of 
service is vacation leave that the employee earns during that year. The vacation leave earned 
and accrued during the ninth year totals one hundred twenty hours, and that is the amount 
to which the employee is entitled for that year. Accordingly, to credit the employee with all 
the vacation leave that the employee has earned and to which the employee is entitled 
following the eighth year of service (that is, one hundred twenty hours), it is necessary to 
grant the employee forty hours of vacation leave at the end of the eighth year of service, in 
addition to the vacation leave which the employee has accrued on a biweekly basis during 
the eighth year of service (that is, eighty hours). 

The same situation occurs again upon the completion of fifteen and twenty-five years 
of service. In each such case, the General Assembly has granted an increase in the amount of 
vacation leave earned at the end of the year, without increasing the rate at which vacation 
leave is accrued during that year. Under existing statutes, the General Assembly has thus 
created an arrangement under which the amounts of vacation leave earned in certain years 
(the first, eighth, fifteenth, and twenty-fifth) exceed the amounts of vacation leave accrued 
during each of those years. Therefore, grants of additional amounts of vacation leave must 
be made at the end of each of those years in order to provide the employees with vacation 
leave that they have earned and to which they are entitled for those years. Accordingly, the 
grants of vacation leave following those years are an award of vacation leave already earned 
by the employees, rather than an unearned bonus. See generally State ex rei. SlVartz.17liller v. 
/v]asheter, 120 Ohio App. 197, 198, 201 N.E.2d 712, 713 (Franklin County 1964) (vacation 
leave granted by statute to public employees "is 'earned' and is 'due.' It constitutes compen­
sation for past services already performed"). 

The issue you have raised arises from the fact that an employee earns vacation leave 
and becomes entitled to it on the basis of years of service completed, whereas vacation leave 
is credited to the employee through accrual on an incremental basis throughout the year. On 
this point. it is helpful to review the history of the county leave vacation statutes. At one time, 
vacation leave was credited to full-time county employees as a specified number of weeks 
per year, accrued "upon each successive annual recurrence" of the anniversary date of 
employment. See, e.g., 1973 Ohio Laws, Part I, 782 (Am. S.B. 177, efT. Dec. 17, 1973) 
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(amending R.C. 325.19). Thus, once each year following the first year of service, a full-time 
county employee was granted two or more weeks of vacation leave for use during the 
following year. 

In 1974, the county vacation leave statute was amended to provide for the accrual of 
vacation leave on a biweekly basis, as described above. See 1974 Ohio Laws, Part II. 334 
(Am. S.B. 408, efr. July 22, 1974). Entitlement to vacation leave continued to be based on 
years of service, with the initial grant made following the first year of employment and 
increases in amounts of vacation leave provided upon completion of the eighth, fifteenth, 
and twenty-fifth years of service. However, no statutory provision directly addressed the fact 
that amounts of vacation leave earned and due upon completion of years eight, fifteen, and 
twenty-five exceeded the amounts accrued during each of those years. In order to carry out 
the provisions of the statute and provide county employees with the vacation leave benefits 
they earned, it became necessary to provide a direct grant of additional vacation leave upon 
completion of years eight, fifteen, and twenty-five. 

This issue was addressed by a prior Attorney General in 1982 Op. Att'y Gen. No. 
82-093. That opinion concludes that a county employee begins to accrue vacation leave at 
the appropriate higher rate "upon completion of the eighth, fifteenth, and twenty-fifth years 
of service." 1982 Op. Att'y Gen. No. 82-093 (syllabus, paragraph I). The opinion also 
concludes that a county employee "is entitled to use the vacation leave '" as soon as it 
accrues." ld. (syllabus, paragraph 2). Addressing the increased entitlement upon completion 
of eight years of service, 1982 Op. Att'y Gen. No. 82-093 states: 

[N]otwithstanding the fact that an employee is not entitled to accrue vaca­
tion leave at the increased rate of four and six-tenths hours per biweekly 
period until he has completed eight years of service, since an employee is 
entitled to one hundred twenty hours of vacation leave upon completion of 
eight years of service, at such time an employee is entitled to have forty 
hours of vacation leave placed to his credit. Similarly, forty hours of vacation 
leave should be placed to an employee's credit upon completion of fifteen 
and twenty-five years of service, notwithstanding the fact that such addi­
tional hours do not actually accrue to the employee during his fifteenth or 
twenty-fifth year of service. 

ld. at 2-259. 

Thus, 1982 Op. Att'y Gen. No. 82-093 reaches the same conclusion reached above 
with respect to the crediting of vacation benefits to county employees. This analysis was 
adopted also in 1994 Op. Att'y Gen. No. 94-008. For the reasons discussed above, we 
approve and follow both of these earlier opinions on the question here at issue. 

Therefore, it is my opinion, and you are advised, that, pursuant to R.C. 325.19(A)( 1), 
a full-time county employee has earned and is entitled to be credited with forty hours of 
vacation leave upon the completion of eight, fifteen, or twenty-five years of service, in 
addition to the amount of vacation leave already accrued on a biweekly basis during each of 
those years. (1994 Op. Att'y Gen. No. 94-008 and 1982 Op. Att'y Gen. No. 82-093, approved 
and followed.) 
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