
       

 

 

 

 

    Note from the Attorney General’s Office: 

1964 Op. Att’y Gen. No. 64-1523 was overruled in part by  
1980 Op. Att’y Gen. No. 80-064. 



2-422 Opln. 1523 ATTORNEY GENERAL 

OPINION NO. 1523 

Syllabus: 

1. A board of education or a joint vocational school dis­
trict may proceed as authorized by Sections 3311.21, 5705.19, 
5705.192 and 5705.21, Revised Code, to declare by resolution 
the necessity to levy a tax in excess of the ten--mill limita­
tion and that there shall be a levy upon the duplicate of the 
current year; and the fact that such board of education did 
not come into legal existence until the fifteenth day of June 
does not prevent such levy upon the current duplicate. 

2•. The revenue received from a special levy in excess 
of the ten-mill limitation for current operating expenses 
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may not lawfully be used to enlarge or improve existing 
buildings. 

3. There is no legal authority for a participating
school district to allocate and pay over any part of its tax 
or school foundation funds to a joint vocational school dis­
trict. 

4. A board of education of a joint vocational school 
district which includes school districts from five counties 
is not a county board and the members of the board are not 
county officers within the meaning of Section 309.09, Revised 
Code, and such board is not entitled to the services of the 
prosecuting attorney of any county; such board, pursuant to 
Section 309.10, Revised Code, may employ legal counsel and 
pay therefor from the school fund of the joint vocational 
school district. 

To: Donald D. Simmons, Wood County Pros. Atty., Bowling Green, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, November 6, 1964 

Your request for my opinion reads: 

"The Wood County Superintendent of Schools 
has asked this office to see!{ your opinion on 
the following questions which involve the Penta­
County Vocational School District: 

11 1. Can a joint vocational school board 
propose a levy effective January 1, 1964, ·for 
collection in 1965, even though the district 
did not become a legal entity until June 15, 
1964? 

11 2. Can a joint vocational school board use 
money from an operating levy to enlarge or im­
prove existing buildings? 

"3. Can a local school district which is a 
part of a joint vocational school district assign
monies from its operating fund to be used by the 
joint vocational school district? 

"The Penta-County Vocational School District 
is comprised of seventeen local and city districts 
located in five counties. This, of course, raises 
the question as to who should advise them in legal 
matters. Since time is of the essence in this matter, 
this office gave the Superintendent its opinion, 
a copy of which is enclosed; however, I would 
sincerely appreciate your advice as to whom 
they should consult for legal advice in the 
future. 11 

Joint vocational school districts are authorized by and 
may be created under Section 3311.16, et seq., Revised Code; 
such districts may include two or more school districts in 
one county or in two or more adjoining counties. 
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Section 3311.21, Revised Code, specifically authorizes 
a board of education of a Joint vocational school district 
to adopt a resolution declaring that a tax levy is necessary; 
that section reads: 

"The board of education of the joint
vocational school district by a vote of two­
thirds of its full membership may at any 
time adopt a resolution declaring the neces­
sity to levy a tax in excess of the ten-mill 
limitation, for a specified period of years 
not exceeding ten, to provide funds for•the 
purpose of purchasing a site or enlargement
thereof and for the erection and equipment of 
buildings, or for the purpose of enlarging, 
improving, or rebuilding thereof, or for the 
purpose of providing for the current expenses 
of the Joint vocational school district. Such 
resolution shall specify the amount of the 
proposed additional rate. On the adoption of 
such resolution the Joint vocational school 
district board of education shall certify
such resolution to the board of elections of 
the county containing the most populous por­
tion of the Joint vocational school district, 
which board shall receive resolutions for fil­
ing and send them to the boards of elections 
of all other counties in which territory of 
such Joint vocational school district is lo­
cated and shall furnish all ballots for the 
election, as provided in section 3505.071 
/3505.07.I? of the Revised Code and shall 
prepare the election notice, and the board 
of elections of each county in which the ter­
ritory of such district is located shall make 
the other necessary arrangements for the sub­
mission of the question to the electors ~f the 
joint vocational school district at the next 
primary or general election occuring not less 
than thirty days after such resolution was 
received from the Joint vocational school dis­
trict board of education, or at a special elec­
tion to be held at a time designated by such 
joint vocational school district board of edu­
cation, which date shall not be earlier than 
twenty-five days after the adoption and cer­
tification of such resolution nor later than 
one hundred and twenty days thereafter. 

"The board of elections of the county or 
counties in which territory of the joint voca­
tional school district is located shall cause 
to be published in a newspaper of general cir­
culation in such district an advertisement of 
the proposed tax levy question together with 
a statement of the amount of the proposed
additional levy once each weelc for three weeks, 
immediately preceding the election at which the 
question is to appear on the ballot. 

11 lf a majority of the electors voting on 
the question of levying such tax in an election 
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held on the first Tuesday after the first Monday 
in November vote in favor thereof, the levy shall 
be approved; the voting requirements at primary 
and special elections for approval of the ques­
tion of levying such tax shall be the same as 
required by the provisions of section 5705.21 
of the Revised Code. On approval of such levy, 
the joint vocational school district board of 
education shall annually make the levy within 
such district at the additional rate, or at any 
lesser rate, and the county auditor of each 
affected county shall annually place such 
levy on the tax duplicate of the school dis­
tricts in his county participating in the 
joint vocational school district. The taxes 
realized from said levy shall be collected 
at the same time and in the same manner as 
other taxes on such duplicate and said taxes, 
when collected, shall be. paid to the clerk 
of the joint vocational school district and 
deposited by him to the appropriate fund. 
Notes may be issued in anticipation of the 
proceeds of such levy as provided in section 
5705.21 of the Revised Code. 11 

By this section, the General Assembly has set out in de­
tail the procedure to be followed by a board of education of 
a joint vocational school district in providing for a tax 
levy in excess of the ten-mill limitation. There is neither 
a specific grant nor denial of authority 1n this section for 
such board to declare by resolution the necessity that there 
shall be a levy upon the tax duplicate for the current year. 

Section 3311.19, Revised Code, however, grants addi­
tional authority to such boards of education; that section 
reads in part : 

11 * * *A joint vocational school district 
board of education shall have the same powers, 
duties, and authority for the management and 
operation of such joint vocational school dis­
trict as is granted by law to a board of educa­
tion of a city school district, and shall be sub­
ject to all the provisions of law that apply to 
a city school district." 

This language, in my opinion, makes it necessary to 
examine Sections 5705.19, 5705.192 and 5705.21, Revised Code. 
Boards of education of city school districts acting under 
these sections of the law are authorized to declare that a 
proposed tax levy shall include a levy upon the tax dupli­
cate for the current year, and it is my conclusion that 
boards of education of joint vocational school districts gen­
erally may include a levy on the current duplicate. 

I am unable to find that the mere fact that the board of 
education did not become a legal entity until the fifteenth 
of June can in any_way affect this right. All actions by
such board would be taken after it has come into legal exist­
ence, and any approval by the electors would also necessarily 
be given after the joint vocational school district has been 
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created and the duly appointed board has taken the action 
authorized by law. 

You have inquired whether the board of education of a 
joint vocational school district may use funds from an operat­
ing levy to enlarge or improve existing buildings. In my 
opinion, the language of Section 3311.21, Revised Code, makes 
it necessary that this question be answered in the negative.
That section provides for a resolution declaring the neces­
sity to levy a tax for the following purposes: 

"***to provide funds for the purpose or 
purchasing a site or enlargement thereof and 
for the erection and equipment of buildings, 
or for the purpose of enlarging, improving, 
or rebuilding thereof, or for the purpose
of providing for the current expenses or 
the joint vocational school district.***" 

The last paragraph of that section reads in part: 

"***The taxes realized from said levy
shall be collected at the same time and in the 
same manner as other taxes on such duplicate
and said taxes, when coilected, shall be paid 
to the clerk of the joint vocational school 
district and deposited by him to the appropriate 
fund.***" 

Section 5705.09, Revised Code, directs that each subdi­
vision shall establish certain funds, including a general fund 
and a special fund for each special levy. The special levy
proposed by this board of education is for current operating 
expenses and by reason of Section 5705.10, Revised Code, will 
be paid into the general fund. · The pertinent paragraph of 
that sect ion reads: · 

"All revenue derived from the general
levy for current expense within the ten-mill 
limitation, from any general levy for current 
expense authorized by vote in excess of the 
ten-mill limitation, and from sources other 
than the general property tax, unless its 
use for a particular purpose is prescribed
by law, shail be paid into the general fund." 

Section 5705.01, Revised Code, shows clearly that the en­
largement and improvement of existing buildings may not be 
looked upon as a current expense; that section reads in part: 

"As used in Sections 5705.01 to 5705.47,
inclusive, of the Revised Code: 

"* * * * * * * * * 
"(E) 'Permanent improvement' or 'improve­

ment' means any property, asset, or improvement
with an estimated life or usefulness of five 
years or more, including land and interests 
therein, and reconstructions, enlargements, and 
extensions thereof having an estimated life or 
usefulness of five years or more. 
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" (F) 1 Current operating expenses I and 
'current expenses' mean the lawful expenditures
of a subdivision, except those for permanent
improvements,***" 

It should, perhaps, be mentioned that we are not con­
cerned here with a general levy for current expenses within 
the meaning of Section 5705.05, Revised Code, but with a 
special levy specifically designated as one for current operat­
ing expenses. 

You have inquired whether one of the participating school 
districts may assign funds from its operating fund to the 
joint vocational school district. You have not stated the 
source of the funds to which you have reference, but I am of 
the opinion that the answer must clearly be in the negative. 
I find no authority in Section 3311.16, et seg., Revised Code, 
for a participating board of education to use part of the 
funds received from taxation or from the school foundation 
program for the purposes of the joint vocational school dis­
tricts. There can be no such implied power in a board of 
education. I believe that Opinion No. 662, Opinions of the 
Attorney General for 1963, issued November 21, 1963, is 
pertinent; the second paragraph of the syllabus reads: 

11 2. Section 3311.16 to 3311.217, inclusive, 
Revised Code, reflect a legislative intention 
that joint vocational school districts be a joint 
effort by, and for the mutual advantage and bene­
fit of, the separate school districts partici­
pating therein. With the exception of the use 
of school buildings specified in Section 3311.212, 
Revised Code, for which a rental payment is per­
missive, said sections do not authorize sales or 
leases of real or personal property as between 
joint vocational school districts and the parti­
cipating districts and such authority may not be 
necessarily implied." 

Also, it should be noted that prior to the 1961 Amend­
ment, 129 Ohio Laws, 1544, Section 3311.18, Revised Code, 
directed that funds for the maintenance and support of joint
vocational school districts should be provided by appropria­
tions from the general funds of the constituent districts. 
Now, however, boards of education of joint vocational school 
districts have been granted authority to levy a tax to pro­
vide for current expenses of the districts. 

You have next inquired as to the duty of serving as legal 
counsel for the board of education of a joint vocational school 
district. Such a board as you have described, which includes 
school districts from five different counties, certainly is 
not a county board within the meaning of Section 309.09, Re­
vised Code, and the members are not county officers. I am 
unable to conclude that the prosecuting attorney of any one 
of the five counties would have the duty, or the authority, 
to serve as legal counsel for such district. I invite your 
attention to Opinion No. 95, Opinions of the Attorney General 
for 1963, issued March 13, 1963, the syllabus of which reads: 

"A bi-county airport agency created by 
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agreement of two counties is not a 'county 
board' within the meaning of Section 309.09, 
Revised Code, and is not entitled to legal
advice from the prosecuting attorney of 
either county under this section." 

See also Opinion No. 2736, Opinions of the Attorney 
General for 1958, page 567. 

As has been mentioned, such boards of education are sub­
ject to all the provisions of law that apply to a city school 
district; therefore, pursuant to Section 309.10, Revised Code, 
the board is authorized to employ counsel and make payment
therefor from the school funds. 

It is, therefore, my opinion and you are advised: 

1. A board of education of a joint vocational school dis­
trict may proceed as authorized by Sections 3311.21, 5705.19, 
5705.192 and 5705.21, Revised Code, to declare by resolution 
the necessity to levy a tax in excess of the ten-mill limita­
tion and that there shall be a levy upon the duplicate of the 
current year; and the fact that such board of education did 
not come into legal existence until the fifteenth day of June 
does not prevent such levy upon the current duplicate. 

2. The revenue received from a special levy in excess 
of the ten-mill limitation for current operating expenses 
may not lawfully be used to enlarge or improve existing 
buildings. 

3. There is no legal authority for a participating
school district to allocate and pay over any part of its tax 
or school foundation funds to a joint vocational school dis­
trict. 

4. A board of education of a joint vocational school 
district which includes school districts from five counties 
is not a county board and the members of the board are not 
county officers within the meaning of-Section 309.09, Revised 
Code, and such board is not entitled to the services of the 
prosecuting attorney of any county; such board, pursuant to 
Section 309.10, Revised Code, may employ legal counsel and 
pay therefor from the school fund of the joint vocational 
school district. 
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