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OPINION NO. 71-093 

Syllabus: 

1. The Phrase "active pay status", as used in Section 325.19, 
Revised Code, means being on the county Payroll. 

2. When a county employee is tardy, or is ill but out of sick 
leave, the appointing authority is not permitted under Section 325.19, 
Revised Code, to reduce the amount of vacation time which the employee 
accumulates for the period in which the tardiness or absence occurs. 

To: Lee Co Falke, Montgomery County Pros. Atty., Dayton, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, December 30, 1971 

You have requested my opinion as to whether, undeL certain circum­
stances, Section 325.19, Revised Code, permits an appointing authority 
in your county to reduce the amount of vacation time accrued by county 
employees. Your letter reads in part as follows: 

"It has been the policy of one of the appointing author­
ities in this County, when an employee is late for ,·,ork or is 
ill, but out of sick leave, to 'reduce the amount of vacation 
time that the employee accumulates for the period in which 
this lateness or absence occurs'. The vacation time accumu­
lated for the pay period is reduced by the proport.i.on which 
the late time or absence bears to the eighty hour standard pay
period. 

"Your opinion is requested as to whether this practice is 
permitted by Section 325.19 of the Ohio Revised Code, and as 
to the meaning of the phrase 'active pay status' as used in 
Section 325.19. 

"We have noted that you have previously ruled that 

vacation leave credit may not be earned during a period of 

military leave of absence, during which an employee would not 

be on the payroll. 1963 OAG No. 3518. The Department of 

State Personnel, in its Supplement No. 1 to Memo No. JC, 

dated February 12, 1971, has taken the view that when an em­

ployee is not on the payroll he is not in active pay status 

[and also] when he has been removed, at the direction of the 

appointing authority, because he is on military leave, unpaid 

leavt of absence, or on some other form of unpaid absence. 
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Therefore, we have assumed that 'active pay status' means 

being on the payroll. We can find nothing in the Ohio Revised 

Code to indicate that vacation time accrues according to the 

amount of time that the employee works during a pay period, in 

contrast to the provision for sick leave found in Section 

143.29, which directly relates the amount accured to hours of 

service." 


The pertinent part of the statute, Section 325.19, supra, reads as 

follows: 


"Each full-time employee in the several offices and 

departments of the county service, including full-time hourly­

rate erployees, after service of one year, is e~~itled aurin~ 

eac~ year thereaft:er, to two calen<lar-weeks, excluding legal· 

holic'l_ays of vacation leave ,,,i th full pay. * * * Such vacc.':ion 

leave shall accrue to the employee uno;1. each successive annual 

recurrence of the anniversary :late of his er~plovment provided, 

the anniversary date may be ~eferre1 because of-periods of tine 

which the ercoloyee is net in active :oay status. * * *" 


It is clear that this Section nrovi~cs that, at the end of each 
full y8ar during trhich a county enployee he>--: baen in active pay status, 
he is entitled to a specified arount of accruer; v~cation leave with 
full pay, and that he coes not accrue such leave C:uring r,eriods when he 
is not in active nay status. 0ne of my pre'-~ecessors so interpreted the 
Sect:l.on in c.n Opinion to which you refer, Ooinion l~o. 3519, ')pinions of 
-t:he Attorney General for 1963. It was t!"lere h(?ld t:1 ·-t a state or county 
e,.,.ployee, who is on lc;i_ve of absence without pay because of service in 
the P..rr.1el~ Forces, is not in active :r,ay status and does not accrue vaca­
tion leave nnc}er Section 325.19, supra. r·,y pre1ecessor was careful to 
l')Oint out, hm,ever, that, U11(1er the special ,:,rnvision of Section 
:;923. 05, Revised Code, a state or county er-1:llcyee r.ay be on leave of 
absence on field training or nilitary service for a period of 31 days 
tlithout loss of nay. In such a case the employee rer::ains in active pay 
status and Fay accrue vacation leave unc.er Section 325.19, supra. If 
the enployee's military duty is not to exceed 31 days he is entitled to 
leave of absence without loss of pay and rer.ains in active pay status; 
if his rdlitary leave of absence exceeds 31 days he is not in active 
r,ay status. I agree, therefore, Hith your conclusion that active J?ay 
status" means being on the county payroll. 

I can find no statutory authority for the practice of reducing the 
aP.ount of vacation tire accrued by an eJ"pJ.0yee in active pay status be­
cause of tardiness, or because he is ill and has no remaining sick 
:eave. Under Section 325.19, supra, the emolovee is entitled to a 
specified ar.ount of vacation l~at the conclusion of each year he 
serves in active oay status. Furthernore. it :'las been.held by one of 
r.y ~rececessors that the emnloyee is entitled to a oro-rated portion of 
his vacation leave for the current year if he is seoarated from service 
he fore the close of that year. Ooinion ilo. 6(:6, Ooinions of the 
!ttorney r,eneral for 1963: But there is no provisicn for depriving an 
er..ployee of leave to w!,ich he has alreadybecome entitled. · 

On the other hand, the Rcviseu Code nrovides o~her means for deal­
i:1g with an ermlovee who is inco~petent or who neglects his duty. He 
is sui,ject to a reduction in pay, to suspension, or to removal. 
f3e~tion lll 3. 27, Revised Code, provides in pertinent part as follows: 

The tenure of every officer or eroloyee in the classified 
i::ei:vico of tho otate and the counties, cities, city health 
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districts, general health districts, and city school districts 
thereof, holding a pcsitior. under sections 143.0l to 143.48, 
inclusive, of the Revised Code, shall be during good behavior 
and efficient service and no such officer or erployee shall be 
reduced in pay or nosition, suspended, or re~oved, e~c2ot for 
incoinpetency, inefficiency, dishonesty, drunkenness,, ir..rnoral 
conduct, insubordination. diRcourteous treatment of the public, 
neglect of <luty, violation of such sections or the rules of the 
~irector of state nersonnel or the car.mission, or any other 
failure of good behavior, or any other acts of r.isfeasance, 
malfeasance, or nonfeasance in office." 

The Ar1ministrative Rules of the Director of State Personnel, in 
im:ole:r-:entation of this statutory authority, r-'l.k:e provision for treatment 
of an hab5.tual absentee. Section PL-:2 5-03 provi'}es as follc•1s; 

"Jlnv er.ployee in the classifiec service \··ho Absents 
hinself from c.u.ty habitually o!: for three or riore successive 
duty days, without leave and without notice to his superior 
officer of the reason for such absence r;,ay be subject to re­
moval for neqlect of duty under provisions of Section 143.27, 
Revised Code. 

"This rule does not reguire an appointing authority to 
initiate renoval action if he C.etermines it unwarranted nor 
does it nreclude rerroval action for a shorter ocrio& of 
absence if the absence is of sufficient seriousness." 

The Rules also provide for the case of an employee ¥ho is incapaci­
tc.ted and has exl,austed his sict: leave,. Section PL-~5-02 ryrovides in 
pertinent part as follo•,'s; 

"!·Jhen an ernlovee becomes ohvsicallv incanacitated for the 
nerforni.ance of the- duties of his. nosition, the appoint'n9" author­
ity Il".ay, at the recruest of such er,::,loyee and with the consent of 
the '.Jirector of State Personnel, transfer him to a vacant 
Position of lowe:~ grade 1·1hich he has the ability to fill. 

"T,,.Jhen an ermloyee becores physically incaoaci tated for the 
Pcrfor!"·.:mce of the duties of his oosition and does not reauest 
.transfer to a position of lower grade,. or is physically inc:apaci­
tated for the ~erfo~ar.ce of the euties of any position, he 
shall receive rt 'Disability Leave,' o.rovided his disability 
continues beyonc1. his accumulate6. sick leave riqhts and provLled 
the procecure establishe(, in this rule is folloNer~." 

And Section PL-26-04 provides as follows: 

"If illness or disability continues past the time covered 
by earned sick leave, the employee shali°.be either granted a 
leave of absence in accordance with PL-21-03 or given a disabil­
ity leave in accordance with PL-25-02. If a leave of absence is 
grantee; and illness or disability continues past expiration of 
the leave.. a r'.isabili ty leave shall then be granted.·· 

See State, ex rel. Sorrlf".ers v. Department of Hiqhways, 174 Ohio St. 569 
(1963) ~ State ex rel. :r~aMb v. Swisher, 112 Ohio St. 707 (1925). 

In view of the foregoing, I conclude that the amount of vacation 
time a county employee accuriulates cannot be reduced in relation to hours 
missed because of tardiness or because of illness not charged off against
sick leave. 
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In specific answer to your questions it is my opinion, and you are 
so aovised, that: 

1. The phrase "active pay status", as usec. in Section 325.19, 
'1.eviseC: Code, Fteans being on the county payroll. 

2. Hhen a county er,,.ployee is tardy, or is ill but out of sick 
leave, the appointing authority is not permitted under Section 325.19, 
~evised Coc.e, to reduce th,; amount of vacation time which the employee 
accur.iulates for the period in which the tardiness or absence occurs. 




