
44 OPINIONS 

5092. 

PROBATE JUDGE-SHOULD CHARGE SUMS PROVIDED BY 
SECTIONS 2900 AND 2901, G. C., FOR TAKING AFFIDA­
VITS, ETC. 

SYLLABUS: 
A Probate Judge should charge tlze sums provided by Sections 2900 

and 2901, General Code, for taking affidavits and acknowledgments in 
cases docketed in the Probate Court. 

CoLUMBUS, OHio, January 13, 1936. 

HoN. FRANK A. ROBERTS, Prosecuting Attorney, Batavia, Ohio. 

DEAR SIR: This will acknowledge receipt of your request for my 
opinion which reads as follows: 

"The Probate Judge has requested an opinion from you as 
to whether or not it is necessary for him to charge and collect 
as part of the fees in cases docketed in his court, a stipulated 
sum for oaths and acknowledgments taken by him or his deputies. 

Section 2900 of the General Code requires that a Clerk of 
Courts shall charge and collect a fee of twenty-five ($.25) cents 
for taking affidavits, including certificate and seal. Is there any 

. similar statute requiring or authorizing the Probate Judge or hil' 
deputies to make a similar charge?" 

Section 10501-42, General Code, enumerates in detail the various 
fees that a probate judge may charge and collect for various services . 

. This section does not, however, specify any charge for the taking of 
affidavits and acknowledgments by the probate judge. .Section 10501-44, 
General Code, is therefore pertinent to your inquiry. This section reads 
as follows: 

"For other services for which compensation is not otherwise 
provided by law, the probate judge shall be allowed the same 
fees as are allowed the clerk of the Court of Common Pleas for 
similar services." 

A reference to the sections providing the fees for clerks of the C6urts 
of Common Pleas, discloses the following pertinent sections : 
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Section 2900 : 

"For the services hereinafter specified, when rendered, the 
clerk shall charge and collect the fees provided in this and the 
next following section and no more: * * * for taking each 
affidavit including certificate and seal, twenty-five cents; * * *.., 

Section 2901 : 

"* * *; for acknowledging deed or other instrument of 
writing, forty cents; * * *" 
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It would seem to follow, therefore, that the probate judge may 
legally assess the fees provided in Sections 2900 and 2901, General Code, 
for the taking of affidavits and acknowledgments. This conclusion is 
strengthened by the fact that the legislature has specifically provided that 
in certain instances the probate judge shall administer oaths free of 
charge. 

Section 10501-46, General Code, reads as follows: 

"The probate judge shall administer oaths, and make cer­
tificates in pension and bounty cases, without compensation." 

In an opinion to be found in the opinions of the Attorney General 
for 1919, Volume 1, page 858, the then· Attorney General was called to 
pass upon Section 1603, General Code (present Section 10501-44, General 
Code). While not called to pass upon the exact question presented by 
you, he nevertheless assumed that a probate judge might charge for taking 
an affidavit the amount fixed by Section 2900, General Code. 

In view of the above and without extending this discussion, it is my 
opinion, in specific answer to your inquiry, that a probate judge should 
charge the sums provided by Sections 2900 artd 2901, General Code, for 
taking affidavits and acknowledgments in cases docketed in the Probat~ 
Court. 

Respect£ ully, 
JoHN W. BRICKER, 

Attorney General. 


